Hiltunen puhui kyllä riskeistä ja selvensi sitä, ettei tällaista päätöstä koko kansan huutoäänestyksellä tehdä. Viestejä voi ottaa vastaan monella tavalla. Joku kuuntelee pelkät sanat, joku vähän muutakin ja tulkitsee asioita enemmän. Mielestäni jo se, että Hiltunen puhuu tästä sarjauudistuksesta näin julkisesti tarkoittaa sitä, että jonkinlainen uudistus tulee. Olisi psykologisesti äärimmäisen hölmöä toimia näin ja sitten lopulta kuitenkin ilmoittaa, että entisillä mennään. Se lamauttaisi liigaa ( ja mestistä) entisestäänkin ja olisi melkoinen imagotappio.Tulosruudussa Hiltunen antoi ymmärtää, että Liigan avaaminen on urheiluromantikkojen haihattelua. Kuulemma maailmassa muitakin toimivia suljettuja sarjoja(NHL). Ei puhunut muista kuin riskeistä avaamiseen liittyen.
Hiltusen kommenttia voisi pitää jossain määrin vähättelevänä, kun tiedetään, että suunnilleen 94 % heidän tuotteensa katsojista ja pääosan esittäjistä haluaisi sarjat auki. Niin Hiltunen mutisee siihen jotain, että no yksi mielipide se on sekin varmaan. Ei sillä, että tuonkaltaiset höpinät yllätyksenä tulisivat, kun tämä herra sieltä liigajohtajien kuplan sisältä suunsa aukaisee. Miten se on niin huono tuuri käynytkään, että tämä pääsarjamme on saanut osakseen näitä tämän tason nokkamiehiä jo useampia.Tulosruudussa Hiltunen antoi ymmärtää, että Liigan avaaminen on urheiluromantikkojen haihattelua.
Sen verran korjaan, että tuolle ei ole mitään näyttöä, MTV:n uutisen otoskoko ja tavoitettavuus ei ole sellainen, että siitä voisi yleistää. Toki erittäin todennäköisesti luku on yli 50% katsojien kohdalla, mutta tällöin tutkimus pitäisi tehdä ns. katukyselynä, ei niin, että lajia aktiivisesti seuraavat ovat selkeästi enemmän esillä.Hiltusen kommenttia voisi pitää jossain määrin vähättelevänä, kun tiedetään, että suunnilleen 94 % heidän tuotteensa katsojista ja pääosan esittäjistä haluaisi sarjat auki. Niin Hiltunen mutisee siihen jotain, että no yksi mielipide se on sekin varmaan. Ei sillä, että tuonkaltaiset höpinät yllätyksenä tulisivat, kun tämä herra sieltä liigajohtajien kuplan sisältä suunsa aukaisee. Miten se on niin huono tuuri käynytkään, että tämä pääsarjamme on saanut osakseen näitä tämän tason nokkamiehiä jo useampia.
Hieman tuo lausunto latisti odotuksia minkään isompien muutoksien suhteen. Espoon ottavat sisään ja toivovat sitten kädet ristissä, ettei muita liigakandidaatteja ilmaantuisi, niin voitaisiin jatkaa muilta osin kuten nytkin, mutta 16 joukkueen voimin. No, pari muutakin juttua tulee: Kaikkia vastaan pelataan neljä peliä, joka sinällään tarjoaisi kaikille urheilullisesti tasapuolisen runkosarjaohjelman, mutta se ei käy, koska paikallispelejä pitää pelata 6, jotta saadaan nekin rahavirrat pidettyä kohdillaan, eli 62 peliä runkosarjassa. Ne kaksi lisäpeliä mahtunevat jonkun EHT-turnauksen haminoille. Sääliotteluita laajennetaan ja ne pelataan sijoilta 5-12, jotta saadaan lisää panosta sarjan alapäähän. Niin umpisurkealla sarjasuorituksella kuin sija 12, pääsee sitten vielä haihattelemaan jopa mestaruudesta. Johonkin tällaiseen meidän urheiluromantikkojen lienee syytä varautua.
No näinhän se todellisuudessa on. Tuo edellinen viestini oli kauttaaltaan tarkoituksellisen kärjistävä. Minä uskon kuitenkin myös, että avoimien sarjojen kannattajia on paljon enemmän kuin suljetun sarjan kannattajia. Lisäksi on varmaan isohko joukko katsojia, jotka eivät ole tulleet muodostaneeksi mielipidettä asiaan ja luulen heitäkin olevan enemmän kuin suljetun sarjan kannattajia. Suljetun kannattajat saattavat olla hyvin selkeä vähemmistö, mutta sitäkin ratkaisevampi kun nykyiset seurajohtajat kuulunevat heihin.Sen verran korjaan, että tuolle ei ole mitään näyttöä, MTV:n uutisen otoskoko ja tavoitettavuus ei ole sellainen, että siitä voisi yleistää. Toki erittäin todennäköisesti luku on yli 50% katsojien kohdalla, mutta tällöin tutkimus pitäisi tehdä ns. katukyselynä, ei niin, että lajia aktiivisesti seuraavat ovat selkeästi enemmän esillä.
Olen tosissani. Kiekko-Espoon kotipelien katsojakeskiarvo on nyt 986 ja budjetti alle miljoonan. Katsojalukujen kasvattaminen on helpoin tie budjetinkin kasvattamiseen, mutta espoolaisen edustuskiekon aiempia vaiheita muistellessa, katsojien saaminen halliin Liiga-paikankaan myötä ei ole siellä itsestäänselvyys. Jos tällaisiin tasonmittauspeleihin ei saada katsojia, niin aika vaikea on myydä tuotetta yhteistyökumppaneillekkaan.Et voi olla tosissasi, toivottavasti oli sarkasmia. Ystävyysotteluilla mitattais, minkä verran karsintaottelut kinnostaisivat. Siinäpä järjenjuoksua. Sitäpaitsi ihan järjetöntä edellyttää Kiekko-Espoolta mitään karsintaotteluiden voittamista. Se kuuluu liigaan ilman karsintoja. Karsintoja järjestetään vasta tulevaisuudessa sarjaremontin jälkeen.
Taisi Ässien pelaajabudjetti kuitenkin 1,5 miljoonan huminoissa. Tuolloin puntteja tasoitti myös playout -ottelut. Ässät jäi säälien ulkopuolella kalkkiviivoilla Lukon kanssa. Ei ollut mitenkään yllättävää, että nämä kaksi pettynyttä joukkuetta lopulta päätyivät playout -"finaaliin", jossa ratkaistiin, kumpi joutuu karsimaan. Sport oli toki myös selvästi materiaaliltaan vahvempi kuin seuraavien vuosin karsintapeleissä johtuen juuri tuosta, että joutuivat tekemään taloudellisia sopeutuksia.Romantiikkaa. Sitä kansa janoaa, valitettavasti nyt, eikä lähitulevaisuudessa pienessä Suomessa ole tarjolla. Näin Sportia ikuisuuden seuranneenna tiedän mitä vaatii se että olet kykenevä organisaatio. Se on älytön tie. Näitä absurdeja sarjamalleja ja järjestelyjä ehdotelmissa kun lukee, niin ei nappaa nämä keskustelut. Hiltunen taisi mainita että Sportille meinasi Ässiä vastaan käydä kylmät kun kasasi Liigatason joukkueen tähtäimenä karsintasarjan voitto. No Sportin pelaajabudjetti oli 700 - 800 keur. Ässillä about 2 miltsiä.
No, putoamiseen on hyvinkin yksinkertainen ratkaisu, jonka voi kopioida suoraan englantilaisesta jalkapallosta. Eli sarjasta pudonneelle seuralle nk. laskuvarjorahaa, jotta se voi sopeutua uuteen tilanteeseen. Myös sopimuksiin varmasti tulee erilaisia pykäliä tuollaista tilannetta varten. En tiedä onko hypoteettisesti oikein lähteä spekuloimaan tästä keväästä, koska jos liiga päätetään avata, niin liiga supistuu ainakin kolmella joukkueella samalla. Ja sen jälkeen on vaikea Mestistä voittaa miljoonan kokonaisbudjetilla.Hypoteesi:
Mestis-joukkue voittaa karsinnat huhtikuussa n 600 000 euron pelaajabudjetilla ja n 1 miljoonan kokonaisbudjetilla. Liigajoukkue putoaa Mestikseen n 2 milj euron pelaajabudjetilla. Nousijalla on torijuhlien jälkeen noin 4kk aikaa laittaa itsensä liigakuntoon pelaajiston, organisaation ja hallin suhteen, sekä nostaa kokonaisbudjettinsa vähintään kolminkertaiseksi. Lisänä on tietysti liigaosakkeen maksut/sopiminen maksuista. Tuohon voinee lisätä, että kaikki nousijan tulevat vastustajat ovat käytännössä jo tuolloin huhtikuussa liki valmiita pelaajiston osalta seuraavaan kauteen.
Ajattelet nykyhetkeä. Kun liiga avataan, on liigaosakkeesta on luovuttava. Liigaosake on yksi ongelmista, jotenkin se pitää hyvittää.Hypoteesi:
Mestis-joukkue voittaa karsinnat huhtikuussa n 600 000 euron pelaajabudjetilla ja n 1 miljoonan kokonaisbudjetilla. Liigajoukkue putoaa Mestikseen n 2 milj euron pelaajabudjetilla. Nousijalla on torijuhlien jälkeen noin 4kk aikaa laittaa itsensä liigakuntoon pelaajiston, organisaation ja hallin suhteen, sekä nostaa kokonaisbudjettinsa vähintään kolminkertaiseksi. Lisänä on tietysti liigaosakkeen maksut/sopiminen maksuista. Tuohon voinee lisätä, että kaikki nousijan tulevat vastustajat ovat käytännössä jo tuolloin huhtikuussa liki valmiita pelaajiston osalta seuraavaan kauteen.
Miten tässä käy?
Oma veikkaus on, että molemmille tosi huonosti. Mut torijuhlat oli kivat.
Niin. Jotkut uskoo joulupukkiinkin. Kolme joukkuetta ulos liigasta? Onkohan se joulupukki sittenkin olemassa..En tiedä onko hypoteettisesti oikein lähteä spekuloimaan tästä keväästä, koska jos liiga päätetään avata, niin liiga supistuu ainakin kolmella joukkueella samalla.
TV-rahaa on jatkossa ohjattava myös mestikseen.
Siinä tapauksessa liiga pysynee suljettuna.Niin. Jotkut uskoo joulupukkiinkin. Kolme joukkuetta ulos liigasta? Onkohan se joulupukki sittenkin olemassa..
Oma veikkaus on, että Espoo nousee parin vuoden sisällä 16 joukkueeksi. Sen jälkeen asiaa mietitään uudelleen, että onko mikään oleellisesti muuttunut.Siinä tapauksessa liiga pysynee suljettuna.
Tuo taitaa ikävä kyllä käydä toteen. Helpoin tapa ja voidaan taas siirtää ikäviä ja vaikeita päätöksiä eteenpäin. Toivotaan että nyt olisi tarpeeksi painetta laittaa sarjasysteemit uusiksi.Oma veikkaus on, että Espoo nousee parin vuoden sisällä 16 joukkueeksi. Sen jälkeen asiaa mietitään uudelleen, että onko mikään oleellisesti muuttunut.
Valitettavasti ei ole vaikka pitäisikin tehdä todella radikaali muutos systeemeihin. Tällä hetkellä suurin suorastaan valuvika on se että seurat omistavat liigan. Se pitäisi muuttaa siten että osakkeet muutetaan eräänlaiseksi takuu pelilupamaksuksi. Joka palautuisi seuroille kun ne tippuvat sarjasta. Konkurssi tilanteessa siitä maksettaisiin velkoja ja palkkoja. Liigan hallinto olisi irti seuroista. Tämän muutoksen jälkeen voitaisiin rakentaa vaikka millainen järkevä sarja systeemi nousuineen ja putoasimineen. Joka vahvistaisi myös Mestistä tekisi siitä puoliammattilais sarjan aluksi.Tuo taitaa ikävä kyllä käydä toteen. Helpoin tapa ja voidaan taas siirtää ikäviä ja vaikeita päätöksiä eteenpäin. Toivotaan että nyt olisi tarpeeksi painetta laittaa sarjasysteemit uusiksi.
Sihvosen mallista olen kanssasi täsmälleen samaa mieltä. Se on ainoa järkevä vaihtoehto, jos halutaan kehittää suomalaista sarjatoimintaa ja pelaajatuotantoa.Olen tosissani. Kiekko-Espoon kotipelien katsojakeskiarvo on nyt 986 ja budjetti alle miljoonan. Katsojalukujen kasvattaminen on helpoin tie budjetinkin kasvattamiseen, mutta espoolaisen edustuskiekon aiempia vaiheita muistellessa, katsojien saaminen halliin Liiga-paikankaan myötä ei ole siellä itsestäänselvyys. Jos tällaisiin tasonmittauspeleihin ei saada katsojia, niin aika vaikea on myydä tuotetta yhteistyökumppaneillekkaan.
Suoraan nouseminen tai putoaminen ilman karsintoja nykyisen kaltaisella porrastuksella Liiga-Mestis olisi järjetöntä. Kaikilla potentionaalisilla joukkueilla Mestiksen mestariksi ei ole edes haaveissa Liigaan nouseminen, saati mitään resursseja siihen. Pelattaisiinko silloin pakkonousun pelossa tosissaan Mestiksen mestaruudesta? Olisiko tilanne urheilullisuuden näkökulmasta kaikille Mestis-joukkueille yhtäläinen? Espoolaisten kuulumista Liigaan en pidä mitenkään itsestäänselvyytenä. Jos sitä paljon peräänkuulutettua urheilullisuutta haetaan, niin eikö espoolaisten pitäisi nimenomaan pelata itsensä sinne, eikä nousta kabinetti-päätöksillä?
Jukurit pelasi aikoinaan vastaavan sarjan olikohan KalPaa vastaan, ja hävisi 4-0 Eli tuolla näytöllä Liigaan ei olisi ollut urheilullisin perustein mitään asiaa. Suora nousu/putoaminen synnyttäisi ne jojo-joukkueet, joista on riittävästi huonoja kokemuksia ajalta, jolloin Liiga oli auki. Sihvosen malli ei ratkaisisi Liiga-Mestis ongelmaa, mutta pitäisi elossa 20 ammattilaisseuraa, joka olisi selvä laajennus nykytilanteeseen. A ja B tasojen välissä voisi ollakin suoria nousuja ja putoamisia, koska pudoneen seuran talous ei romahtaisi jyvitettyjen TV-tulojen tukiessa olemattomiin.
Tällä hetkellä Kiekko-Espoo ei kuulu Liigaan resurssien, realismin, eikä urheilullisuuden perusteella.
Unohdinko jotain, vai onko ainoa vasta-argumenttisi - mut kun se kuuluu?
Ja se mitä täälläkin on paljon spekuloitu, niin kuulemma kymmenen seuran pitää antaa vihreätä valoa niin sarjatapaa voidaan muuttaa. Eli ei tarvitse täyttä yksimielisyyttä asioista.
TV-rahaa on jatkossa ohjattava myös mestikseen.
Tällä hetkellä suurin suorastaan valuvika on se että seurat omistavat liigan.
Valitettavasti ei ole vaikka pitäisikin tehdä todella radikaali muutos systeemeihin. Tällä hetkellä suurin suorastaan valuvika on se että seurat omistavat liigan. Se pitäisi muuttaa siten että osakkeet muutetaan eräänlaiseksi takuu pelilupamaksuksi. Joka palautuisi seuroille kun ne tippuvat sarjasta. Konkurssi tilanteessa siitä maksettaisiin velkoja ja palkkoja. Liigan hallinto olisi irti seuroista. Tämän muutoksen jälkeen voitaisiin rakentaa vaikka millainen järkevä sarja systeemi nousuineen ja putoasimineen. Joka vahvistaisi myös Mestistä tekisi siitä puoliammattilais sarjan aluksi.
Miten liiton olisi pitänyt kehittää Mestistä nykyisessä tilanteessa?Liitto on yksinkertaisesti epäonnistunut Mestiksen kehittämisessä.
Miten liiton olisi pitänyt kehittää Mestistä nykyisessä tilanteessa?
Mestis on on aina ollut toiseksi korkein sarjataso vailla mitään todellista urheilullista voiton mahdollisuutta. Miten helvetissä tuon markkinoit kansalle ja yhteistyökumppaneille menestyksellisesti?
"Hei meillä olisi tässä sarja, jossa ei oikeasti voi urheilemalla voittaa mitään, mutta riittävästi rahaa pumppaamalla voitte toivoa, että oma joukkueenne ostaa itselleen Liigapaikan". Kuitenkaan samaan aikaan liigaa ei voi loputtomiin suurentaa, eli tilanne on kestämätön.
Oikeampi kysymys on: Miten on joskus voitu kuvitella, että Mestis olisi edes voinut olla menestystarina? Ei ihmisiä kiinnosta sarja, jossa ollaan ikuisia kakkosia.
En tiennytkään, että salibandyssa pääsarja on suljettu. Eukonkanto taas erikoisuudessaan ei kilpaile millään lailla urheilutapahtumien kanssa samassa kategoriassa, joten vertaus on järjetön.Vertaa säpä jengin tekemisiin samana aikana. Aloitat lajilla jota ei ole olemassakaan, ja nyt sitä pelataan 60 maassa, Suomi yhtenä huippumaana ja rosterit siirtymässä ammattilaisuuteen. Selitykset siitä, että Mestistä olisi ollut mahdoton kehittää, on puutaheinää. Jos eukonkantokisat tai suojalkapallo kerää enemmän katsojia kuin Mestiksen huippumatsi, niin silloin on näin lätkähullussa maassa vedetty vaan pahasti vihkoon.
Tämä on niin totta kuin olla voi. Mestis seurojen on tämä myös myönnettävä että näin tässä on käynyt. Sekä alkaa kehittämään sarjasta ammatilaissarjaa. Tyyliin AHL. Tippuuhan palkka kahdensuunnan sopimuksella murto-osaan pelaajan joutuessa pelaamaan änäristä Ahllää. Mestiksen palkka haitari voisi olla 30-50.000 €Kehitys kehittyy yleensä niin, ettei ensin tapahdu mitään ja sitten joku tulee ja muuttaa kaiken. Sen jälkeen kaikki ihmettelee, että miksi näin ei ole aina tehty. Ei mullakaan mitään selvää vastausta Mestiksen kehittämiseen ole. Mutta neljässäkymmenessä vuodessa maailma on muuttunut aika hemmetin monessa asiassa, mutta ei Mestiksessä. Mitäköhän olisi tapahtunut, jos Mestiksen kehittäminen olisi porukalle ollut tärkeämpää kuin keskikaljan kioskeihin saaminen? Sitäkin pidettiin aikanaan erittäin epätodennäköisenä muutoksena.
Liiga eriytyi -75, jolloin SM-sarja ja Mestis olivat amatöörien puuhasarjoja. Molemmat. Siitä alkoi Liigan kehitystyö, joka johti ammattilaisuuteen, mutta Liigan mainetta ja kehitystä kovien pelien sarjana häiritsi jojo-joukkueet, joiden konkurssien suojaksi Liiga suljettiin 2000-2008 väliseksi ajaksi. Sen jälkeen Mestiksestä on nostettu ne joukkueet, joilla on ollut edellytyksiä pärjätä jotenkin Liigassa, eikä nuo nostot ole osoittautuneet aivan hudeiksi. Eli Mestiksestä on voinut nousta, kun on siihen vaan paukut riittänyt.
Eli mikään ei ole estänyt Mestisjoukkueita kehittämästä toimintaansa Liiga-kelpoiseksi, ja muutama joukkue onkin sen tehnyt. Loput ruikuttaa siksi, kun ei vaan itte huvita. Mestiksen kehittymisen ovat pysäyttäneet ne, jotka Mestiksen kehittymisen pysäytti. Vertaa säpä jengin tekemisiin samana aikana. Aloitat lajilla jota ei ole olemassakaan, ja nyt sitä pelataan 60 maassa, Suomi yhtenä huippumaana ja rosterit siirtymässä ammattilaisuuteen. Selitykset siitä, että Mestistä olisi ollut mahdoton kehittää, on puutaheinää. Jos eukonkantokisat tai suojalkapallo kerää enemmän katsojia kuin Mestiksen huippumatsi, niin silloin on näin lätkähullussa maassa vedetty vaan pahasti vihkoon.