Mainos

Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2017–2018

  • 838 830
  • 3 249

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Rautakorpi olisi voinut parantaa finaalirekordiaan esim. siten, että olisi pudonnut joukkueineen puolivälierissä joka kerta, paitsi 2003. Silloin olisi finaalitilasto 1/1, eli yhtä kova kuin Karri Kivellä.

Toki kaikkien pudotuspelisarjojen voittoprosentti sitten olisikin aika surkea, mutta kukapa siitä piittaa? Finaaliprosentti on ainut jolla on merkitystä.
 
vertailukohdaksi pitäisi nimittäin ottaa
Vertailu pitäisi tehdä aina se joukkue huomioiden sekä peli tuloksen takana. Millainen joukkue Jortikalla oli Tepsissä muihin verrattuna?
Rautakorpi sai ennakolta kovempaa vastustajaa vastaan esim. 2014 joukkueen maalin päähän mestaruudesta. Voi sanoa, ettei se enää sitten ole valmentajan käsissä kuka pelaajista sen ratkaisun tekee. Valmentaja vaikuttaa enemmän siihen tuleeko niitä paikkoja. 2013 on läpi käyty ja siinä on leirinsä.

2010 finaalia en muista, mutta jotain teki oikein, kun viidenneltä sijalta sai joukkueen finaaliin. Siinä on ennakolta kaksi kovempaa kaadettu matkalla.

Mutta samapa se. Selkeästi joitakin Rautakorpi kismittää jostain syystä ja häntä halutaan mollata aina kun mahdollista. Kuten Rautakorpea koskevista ketjuista voi lukea, ei hän mitenkään kritiikin ulkopuolella ole.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllähän tuota Tapparan kasautunutta nippua pidettiin ihan ylikylän ylikävelyjenginä kauden startatessa. Repo palasi vielä syyskuussa ja Haapala helmikuussa. Taustalla kaksi mestaruutta, vahva voittamisen trendi ja EHT-miehiä läjäpäin hankittu materiaali. Oletettavasti Rautakorpi nähtiin ennakkoon jonkinlaisena kysymysmerkkinä. Tai muutos ylipäänsä. Jostain syystä JR nähtiin ilmapiiriä jäykistävänä tekijänä, vaikka kai hänkin on tekemisiänsä päivittänyt. Eihän se Tapolallakaan helpolla tullut eli sikäli Rautakorven nostaminen liian isoilla kirjaimilla tikunnokkaan enempi median halu keksiä tarinoita.
Boldaamani kohta on mielestäni ns. vaihtoehtoinen fakta tai historian uudelleen kirjoittamista. Ei Tappara konsensuksen mukaan mikään ylikävelyjengi ollut. JYP huomattavasti vahvemman sentteriosaston myötä nostettiin sinne Tapparan rinnalle tämänkin palstan ennakoissa aika monen toimesta. Siihen päälle toki jotkut vielä kyseenalaistivat senkin, onko edes Tapparan pakkiosasto paperilla paras Liigassa. Nämä tosin jäivät vähemmistöön. Mutta valmentajan ja keskushyökkääjien vuoksi Tappara ei ollut selkeä ykkönen kaikkien papereissa. JYP oli siellä samassa korissa Tapparan kanssa.
***
Muuten en taas käsitä tätä keskustelua. Kun täällä väännettiin välieräjoukkueiden maalivahdeista, niin siihen sentään saatiin kaikkien maalivahdit mukaan. Nyt vain Rautakorpi on mukana...

Rautakorpi on mysteeri. Tuota lyövät niin omat kuin vieraatkin fanit. Se tapa, millä Rautakorpi on päässyt jengin ihon alle vähän joka suunnalla on huikea. Ei vaadittu suuria ennustajanlahjoja, että tämän keskustelun suunnan osasi ennakoida jo viime kauden aikana. Rautakorpi on mies, joka ei näytä tunteita. Valmentaja, jonka joukkueita moititaan tunteettomiksi tunteen tappajiksi. Mies, joka herättää jumalattomasti tunteita fanikunnassa.

Välieräjoukkueiden valmentajista Rautakorpi on ainoa, joka on voittanut jotain. Verrattuna muihin ovat Rautakorven meriitit täysin omassa luokassaan. Rautakorven finaalihistoria antaa syyn heittää sen pienen kysymysmerkin herran päälle, mutta paljonko sitäkään voidaan oikeasti antaa? Riippuu vahvasti kirjoittajan suosikkijoukkueesta. Objektiivista näkemystä tuohon ei taida olla kenelläkään...
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Vertailu pitäisi tehdä aina se joukkue huomioiden sekä peli tuloksen takana. Millainen joukkue Jortikalla oli Tepsissä muihin verrattuna?

Jos vaikka Jortikan jälkimmäisestä triplasta puhutaan, niin ei Tepsi ollut mitenkään selvä ennakkosuosikki IFK:ta vastaan keväällä 1999, vaikka runkosarjan voittikin. IFK oli hallitseva mestari, jolla oli edelliskeväänä yksi liigahistorian kovimmista joukkueista, ja aika kova oli tämä seuraavakin nippu, tarunhohtoiset Erkka ja Ramikin penkin takana. Veikkailut finaalien voittajasta menivät muistaakseni aika tasan. Seuraavana keväänä eli 2000 Tepsi oli hallitsevana mestarina tietysti jonkinlainen ennakkosuosikki Jokereita vastaan, kuten myös keväällä 2001 Tapparaa vastaan, mutta noista ainakin Jokerit oli mielestäni aika kova nippu, ja sielläkin taas Erkka ja Rami penkin päässä. Joka tapauksessa kovia joukkueita kaatui tässä jälkimmäisessäkin triplassa.

Rautakorpi sai ennakolta kovempaa vastustajaa vastaan esim. 2014 joukkueen maalin päähän mestaruudesta.

Tässä on sitten Tappara-leirillä ja monilla muilla selvä näkemysero. Minusta tuo kevään 2014 Tappara oli kova nippu, eikä Kärppiä voinut pitää mitenkään selvänä ennakkosuosikkina. Tapparahan johti tuota sarjaa jo 3-1, ja se oli myös finaaleissa toista kevättä peräkkäin, Kärpillä edelliskerrasta oli sen sijaan jo useampi vuosi. Lopputuloksen tiedämme kaikki, kahden kovan joukkueen taistelu, joka kääntyi pienimmällä mahdollisella erolla Kärpille. Se oli todella kova suoritus myös Kärpiltä, tämä tahtoo välillä unohtua.

2010 finaalia en muista, mutta jotain teki oikein, kun viidenneltä sijalta sai joukkueen finaaliin. Siinä on ennakolta kaksi kovempaa kaadettu matkalla.

No tästä keväästä ei tietenkään ole Rautakorvelle mitään ilkkumista. Hienosti sai HPK:n finaaliin viidenneltä sijalta, vaikka toisaalta Suikkanen sai Tepsin mestariksi kuudennelta sijalta. Mutta tuolloin Rautakorven valmentama joukkue oli todellakin ennakkoon altavastaaja, ja siihen malliin pelit menivätkin.

Selkeästi joitakin Rautakorpi kismittää jostain syystä ja häntä halutaan mollata aina kun mahdollista.

On ehkä vähän laiskaa ajattelua, että kaikki Rautakorpea koskeva kritiikki olisi mollaamista ja sitä, että Rautakorpi on päässyt jonkun ihon alle. Kaikkien puolesta en voi vastata, mutta kuten jo aiemmin sanoin, Rautakorven raudanluja asema Tapparassa suhteessa kirkkaimpiin mitaleihin on se, mikä ihmetyttää. Varsinkin kun muistelee, minkä verran Tapparalla on niitä kirkkaimpia mitaleja - ei siellä ole ainakaan aiemmin tarvinnut hopeaan tyytyä. Jostain Tapolasta ei vain herännyt samanlaista keskustelua, kun aika nopeasti tuli mestaruus ja siihen perään vielä toinenkin. Sitä ei tarvinnut paljon selitellä.

Finaaliprosentti on ainut jolla on merkitystä.

Kyllä sillä on aika paljon merkitystä. Eihän kukaan jaksa olla innoissaan liigan maratontaulukostakaan.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Rautakorvella oli kova työ voittaa se yksikin mestaruus...
Itse asiassa se "yksikin mestaruus" tuli täydellisellä putkella, ilman yhtään hävittyä ottelua... (Finaalisarjoistahan tässä on Rautakorven kohdalla muutenkin puhuttu?)

Oman tulkintani mukaan Rautakorven poikkeuksellisen hyvää pudotuspelisaldoa, joka kuitenkin on notkahtanut finaaleissa, selittää tasan yksi seikka: Rautakorvella ei koskaan ole ollut käytössään ylivertaista materiaalia, vaan käytännössä aina hänen joukkueensa on ollut sittenkin altavastaaja finaaleissa. Myös vuonna 2013 - jolloin ihmiset eivät vain osanneet arvostaa Armiaa, Raantaa, Niemeä, Savinaista, tai Kiveä. Nykyään jokainen näkee, että Barkovin ja Connellyn puuttuessa Tappara oli niistä kahdesta joukkueesta heikompi. Ja en siis tarkoita, mitä iltapäivälehtien analyytikot silloin arvioivat, vaan ihan rehellistä jälkiviisastelua: kummalla oli nykypäivän näkökulmasta parempi materiaalia? Ässillä.

Rautakorpea verrattiin tuossa aiemmin myös Jortikkaan. Hannun TPS oli kuitenkin aina liigan kallein tai toiseksi kallein joukkue. Rautakorvella ei koskaan ole ollut näin arvokasta joukkuetta. Jos joskus (kuten tällä kaudella) Jukan joukkue on nostettu ennakkoarvioissa liigan kärkisijoille, siihen on aina sisältynyt se ajatus, että syystä tai toisesta Tappara olisi hankkinut rikkaimpia organisaatioita halvemmalla huippujoukkueen. Kuuluuko tästä kiitos yksin Leinoselle, vai olisiko Rautakorvella itsellään jotain osuutta asiaan?

Tällä kaudella tilanne on kieltämättä poikkeuksellinen. Ensimmäistä kertaa Rautakorven uralla juuri hänen joukkueensa nähtiin jo etukäteen suurimpana suosikkina - joskin moni mainitsi Jypin pahana kilpailijana liigan parhaan sentterikaartin ansiosta. Ja ainakin yksi Jatkoajan nimimerkki piti Kärppiä materiaaliltaan parhaana jo alusta lähtien...

Tosiaan ensimmäistä kertaa urallaan Rautakorvella on peräti liigan kolmanneksi kallein joukkue. Aiemmin tällaista ylellisyyttä ei ole hänelle suotu!

Olen siis täysin varma, että Rautakorvella ei ole mitään "ongelmaa" finaalien suhteen. Hän on yksi Suomen kotimaassa menestyneimmistä valmentajista - ei tämän hetkisillä näytöillä paras, mutta varsin korkealla, jos jotain listoja ruvetaan laatimaan. Sekin voitanee myös todeta, että Rautakorven osaaminen selvästi painottuu pitkäjänteiseen kehittämiseen enemmän kuin nopeaan tuloksen tekemiseen.

Tällä hetkellä mestaruudesta kamppailee neljä valmentajaa. Heistä kaksi on täysin keltanokkia. Ja vaikka Selin onkin kokenut, niin menestys on onnistunut kiertämään hänet kaukaa - ei kai se ole meriitti, että ei ole koskaan edes päässyt finaaleihin? (Joskin hänenkin kohdallaan on helppo todeta, että ennen tätä vuotta hänellä ei ole koskaan ollut huippumateriaalia). Sanotaan nyt diplomaattisesti, että olen ihan tyytyväinen, että meillä on Rautakorpi...
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Rautakorven vertailukohdaksi pitäisi nimittäin ottaa Hannu Jortikka. Molemmat ovat olleet omissa joukkueissaan pitkäaikaisia päävalmentajia ja samanlaisia kekkosia. Molempien joukkueet ovat myös olleet liigan terävintä kärkeä. Jortikan rekordi finaaleissa on todella kova 6/8. Tepsiä valmentaessaan Jortikka poistui finaaleista joka kerta voittajana, hopeat tulivat HPK:ssa ja Jokereissa. Jos tähän rinnalle otetaan Rautakorven 1/6, niin ei se hyvältä näytä, varsinkin kun neljä noista hopeista tuli siinä ns. omassa joukkueessa.
Jortikkahan sai HPK:sta monoa kesken pudotuspelien, joten ei kai Jortsu enää finaaleissa ollut penkin takana? Eli Jortikan finaalisaldo on 6/7.

Mitä Rautakorven finaalijoukkueisiin tulee niin ainoastaan 2002 Rautakorven joukkue lähti finaaleihin selkeänä ennakkosuosikkina ja silloin tuli tukkaan. Enempi vähempi selkeänä altavastaajana Rautakorven Tappara lähti finaaleihin vuosina 2001, 2003 ja 2014. Näistä v. 2003 tuli yllätysmestaruus. Sehän oli nimenomaan 2002, jonka piti olla Tapparan kevät, mutta mestaruus tuli sitten yllättäen vuotta myöhemmin. Vuosien 2010 ja 2013 finaalisarjoista en osaa sanoa kumpi joukkue lähti ennakkosuosikkina, kotiedulla Rautakorven jengi kuitenkin lähti molempiin sarjoihin. Molemmilla kerroilla vastassa oli siis ns. hurmosjoukkue, josta voidaan jälkikäteen väittää, ettei sitä olisi pysäyttänyt mikään, mutta samanlaisen hurmosjoukkueen legendaarisessa maineessa olisi lukemattoman monta finaalit hävinnyttäkin joukkuetta, mikäli olisivatkin voittaneet mestaruuden (esim. -06 Ässät, -11 Blues, -17 KalPa).
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jortikkahan sai HPK:sta monoa kesken pudotuspelien, joten ei kai Jortsu enää finaaleissa ollut penkin takana? Eli Jortikan finaalisaldo on 6/7.

No näinhän se menikin, oli päässyt jo unohtumaan. Mutta sehän vain parantaa Jortsun rekordia.

Mitä Rautakorven finaalijoukkueisiin tulee niin ainoastaan 2002 Rautakorven joukkue lähti finaaleihin selkeänä ennakkosuosikkina ja silloin tuli tukkaan. Enempi vähempi selkeänä altavastaajana Rautakorven Tappara lähti finaaleihin vuosina 2001, 2003 ja 2014. Näistä v. 2003 tuli yllätysmestaruus.

Tepsiä vastaan 2001 Rautakorven Tappara oli altavastaaja, mutta nuo muut ovat vähän monimutkaisempia. Tuota kevään 2014 finaaliparia on pidetty yleisesti aika tasaisena, ja altavastaajan asemasta ovat puhuneet lähinnä Tapparan kannattajat jälkeenpäin. Tuosta keväästä ei luultavasti päästä koskaan kovin laajaan yhteisymmärrykseen.

Sen sijaan kevään 2003 finaaleihin Tapparaa ei saa kyllä millään altavastaajaksi. Vastustajanahan oli Kärpät, joka oli finaaleissa ensimmäistä kertaa lähes sataan vuoteen - eihän Kärppien nousustakaan ollut kuin pari vuotta. Tapparalla oli sen sijaan kolmas finaalikevät putkeen. Se on totta, että se odotettu mestaruus tuli tavallaan vuoden myöhässä, mutta ei se mikään yllätysmestaruus ollut. Kärpät vasta opetteli finaaleja, Tapparalla homma oli jo hallussa. Kolme voittoa Kärppien nollaa vastaan, ei se ollut mitään altavastaajan menoa.

Vuosien 2010 ja 2013 finaalisarjoista en osaa sanoa kumpi joukkue lähti ennakkosuosikkina, kotiedulla Rautakorven jengi kuitenkin lähti molempiin sarjoihin. Molemmilla kerroilla vastassa oli siis ns. hurmosjoukkue, josta voidaan jälkikäteen väittää, ettei sitä olisi pysäyttänyt mikään, mutta samanlaisen hurmosjoukkueen legendaarisessa maineessa olisi lukemattoman monta finaalit hävinnyttäkin joukkuetta, mikäli olisivatkin voittaneet mestaruuden (esim. -06 Ässät, -11 Blues, -17 KalPa).

Hyvä huomio noista hurmosjoukkueista. Jonkinlaisena hävinneenä hurmosjoukkueena voinee pitää myös tuota kevään 2003 Kärppiä.

Mutta ei Tapparasta saa mitään altavastaajaa myöskään noihin kevään 2013 finaaleihin. Kiven kovat -kirjastakin selviää, millaista epätoivoa Ässillä oli vielä kauden keskivaiheilla, vaikka kevätpuolella alkoikin kova nousu. Mutta Tapparallahan ei tuolla kaudella tainnut mitään ihmeitä monttuja edes olla, joukkue kisasi loppuun asti runkosarjan voitostakin. Itse finaalisarjakin oli tasainen, sehän ratkesi käytännössä Ässien vierasryöstöön jatkoajalla ja siihen, että ensimmäinen katkaisupeli saatiin Isomäkeen.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
No nyt ollaan asian ytimessä kun Jortikkakin saatiin keskusteluun mukaan, määrittäähän Jortsu tämän kevään voimasuhteita.

Edelleen ihmettelen, miksi neljästä välierävalmentajasta se jolla on selvästi kovimmat meriitit ja mestaruus plakkarissa on se jonka pärjäämisestä ollaan eniten huolissaan.
 

Eeyore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Olen samaa mieltä monen muun Tappara merkkisen kirjoittajan kanssa. Rautakorpi on tehnyt erinomaista työtä Tapparassa ja myös muualla. Jos pelkästään katsoo loppuottelusarjojen tilastoa, voi pienen kysymysmerkin Rautakorven ylle heittää. Tilastollisesti otanta on kuitenkin niin pieni, ettei sen perusteella voi tehdä suuria johtopäätöksiä. Syytä on myös muistaa, että Rautakorven valmentama joukkue on harvoin ollut finaalisarjassa ennakkosuosikki.

2002 Tappara voitti runkosarjan ja oli ennakkosuosikki Jokereita vastaan finaaleissa. Tappio tuli. 2013 oli Tappara ennakkosuosikki Ässiä vastaan, mutta Barkovin ja Connollyn loukkaantumiset sekä Raannan huima vire tasoittivat puntteja. Ehkä myös 2003 Tappara oli ennakkosuosikki kokematonta Kärppiä vastaan, ja sieltä kirvesrinnat kairasivatkin mestaruuden.

Tällä kaudella myös allekirjoittanut on kritisoinut Rautakorpea. Runkosarjassa peli oli erittäin tahmaista, ja runkosarjan kolmas tila tuntui hieman yläkanttiin menneeltä. Tapparan hyökkäyspelissä oli paljon toivomisen varaa läpi runkosarjan. Oman puolustusalueen pelaaminen toimi, mutta aiemmilta vuosilta tuttu tiivis keskialue vuoti pahasti.

Pudotuspelien alettua kaikki muuttui kuin taikaiskusta. Pelaajat ovat löytäneet jalat allensa. Taisteluilme on täysin eri näköinen kuin runkosarjassa. Ylivoimakin tekee toisinaan maalin tai pari. Pari viimeistä peliä jopa alivoima on alkanut toimia. Kyllä itse olen onnellinen tällä hetkellä, että juuri Rautakorpi seisoo Tapparan vaihtoaitiossa tänä keväänä.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyyllä se Rautakorpi on selkeä suosikki ollut myös 2003. Jukka on siitä jännä kaveri, että hänen joukkueensa on finaalissa aina suosikki, riippumatta esim. runkosarjasijoituksista.

Jännä tilasto vuodelta 2003 on mielestäni, että molemmat Kärpät ja Tappara näyttivät tahkonneen saman määrän pudotuspelejä enne finaalejä oikeastaan vastaavalla kaavalla ollen ensin otteluvoitoin 3-1 tappiolla ja välierissä 2-1 tappiolla. Hurmosjoukkue Kärpät hävisikin sitten odotetusti finaalit oltuaan runkosarjassa vasta kolmas Tapparan rynnittyä ylivoimaisesti viidenneksi.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kuluvana pudotuspelikeväänä Tapparan ja Kalpan välisessä sarjassa tuntui Kalpan ylivoimatehokkuus syntyvän siitä, että Elorinne purkaa suoraan pakin lapaan siniselle ja Kalpa joko heittää pompun kautta kiekon maaliin tai vastaavasti nopealla syötöllä puhkoi tuon epäonnistuneen purun jälkeisen organisoimattoman nelikon. Jonkin sortin taito se on viivasta kiekkoa toimittaa maalille ja maaliin milloin kenenkin polven, kädet tai perseen kautta. Mutta luonnollista on, että pidemmällä otoksella pomput tasoittuvat mennen välillä myös ohi.

Toki Tapparan alivoima on muuttunut tuosta puolivälieräsarjan alusta. Ensin se oli täysin pelkkää seisomista tiiviissä muodostelmassa. Hiljalleen alettiin antamaan aktiivisempaa painetta ja nyt turkulaisia vastaan on palattu tiiviimpään muodostelmaan, jossa puolustaminen on kuitenkin aktiivisempaa syöttöjen peittämistä. Lisäksi muodostelmasta irrotaan tarvittaessa antamaan painetta, mikäli kiekko ei ole kunnolla hallussa tai kiekollisen peliasento ei ole hänelle edullinen
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Rautakorpi olisi voinut parantaa finaalirekordiaan esim. siten, että olisi pudonnut joukkueineen puolivälierissä joka kerta, paitsi 2003. Silloin olisi finaalitilasto 1/1, eli yhtä kova kuin Karri Kivellä.

Toki kaikkien pudotuspelisarjojen voittoprosentti sitten olisikin aika surkea, mutta kukapa siitä piittaa? Finaaliprosentti on ainut jolla on merkitystä.

Nyt puhuu Tapparan mies asiaa. Oikeastaan jos IFK ei tänäkään vuonna mestaruuteen kykene, kuten pahasti näyttää, harmitustani Tapparan voittaessa lieventää edes se seikka että myytti Rautakorvesta huonona finaalivalmentajana saa kolauksen. Kertakaikkiaan mitään mieltähän ei ole ottaa pudotuspelisarjojen joukosta erilleen vain finaalisarjoja ja tarkastella näitä erillään vakuutellen alle kymmenen otoskoolla että ei savua ilman tulta. Miten finaalit eroaisivat niin perustavanlaatuisesti muista pudotuspelisarjoista noin ylipäänsä muutenkaan?

Hauskaahan on juuri tuo että joka kerta finaaliin päästäkseen on pitänyt voittaa ainakin kaksi pudotuspelisarjaa. Hurjimmat tulkitsijat varmaan antaisivat Selinille, joka ei ole koskaan ennen ollut edes välierissä, jonkinlaisen etulyöntiaseman Rautakorpeen nähden finaaleissa, sillä ei ole ollut häviämässä montaa finaalisarjaa.

@rinne: Kyllä Tappara oli palstalla kauden alla selvä ennakkosuosikki. Osviittaa antaa (sallittakoon mainostus) pystyyn laittamani ennustusskaba, johon osallistui peräti 70 palstalaista. Keskiarvoennuste Tapparan mestaruuden todennäköisyydelle oli huima 43,36% mediaanin ollessa tasan 40%. Kymmenys osallistujista näki todennäköisyyden olevan vähintään 70%. Vertailuna mainitsemasi JYP sai keskiarvoksi 21,79%, mediaaniksi 20% ja viimeinen desiilikin oli ainoastaan 35%. On siis ihan perusteltua puhua Tapparasta ylivoimaisena suosikkina jo ennen kauden alkua.
 
Miten finaalit eroaisivat niin perustavanlaatuisesti muista pudotuspelisarjoista noin ylipäänsä muutenkaan?
”No koska kaikki muut pelit on häviämistä tai häviön välttämistä, mutta finaaleissa sitten voitetaan pelejä! Niin kerta!”

Onhan nämä oikeastaan ihan hauskoja. 2003 hurmosjoukkue Kärpät sijalta 3. taistelee finaaliin tiensä, mutta ylivoimainen mestarisuosikki sijalta 5. pyyhkii pöydän (ja matkalla mm. paska-HPK:n, jota kukaan ei pitänyt minään). Mutta hurmos-Tappara, joka kesäloman partaalta kahdesti nousi? Ei. Kahvasivat, perkele.

Mites se 2013 Ässät? Täysi rupusakki sai vedettyä miekan kivestä vai oikeasti kova joukkue lakkasi pelaamasta heikosti ja nousi takaisin - lopulta mestaruuteen asti? Ässät siis runkosarjan neljäs, pisteen kolmossijalta. Kuten sanottu, aika laput silmillä saa olla, että Tapparaa noista finaalijoukkueista pitää jotenkin selvästi parempana.

2014 Kärpät voitti runkosarjan 15 pisteen erolla. Taas kerran ihan materiaalia katsomalla näkee, kumpi oli suosikki.

Samalla mielenkiintoinen pohdinnan aihe on tämä median osuus ’13 ja ’14, kun ensimmäisessä alkoi jo ennen finaaleja, kun Kaukametsä nosti oman joukkueensa perisynnin esiin, mutta toisen joukkueen paidassa. Kappas, roikkua sai. Ja 2014 sitten on jo käytykin.

Mutta joo, poterot ovat monilla aika syvät.

Lisäys: kun Rautakorpeakin pidetään tuomareista valittajana, niin ei ole tainnut hän, eikä kapteeni Peltola, kommentoida tuomaritoimintaa mitenkään, vaikka asiasta on kysytty. Eikä ole näkynyt kauheasti palavereja pelienkään aikana.
 
Viimeksi muokattu:

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@rinne: Kyllä Tappara oli palstalla kauden alla selvä ennakkosuosikki. Osviittaa antaa (sallittakoon mainostus) pystyyn laittamani ennustusskaba, johon osallistui peräti 70 palstalaista. Keskiarvoennuste Tapparan mestaruuden todennäköisyydelle oli huima 43,36% mediaanin ollessa tasan 40%. Kymmenys osallistujista näki todennäköisyyden olevan vähintään 70%. Vertailuna mainitsemasi JYP sai keskiarvoksi 21,79%, mediaaniksi 20% ja viimeinen desiilikin oli ainoastaan 35%. On siis ihan perusteltua puhua Tapparasta ylivoimaisena suosikkina jo ennen kauden alkua.

Tapparahan oli nimenomaan kesällä ylivoimainen mestarisuosikki, mutta se oli pitkälti lehdistön puhisemaa paskaa, joka ei oikein perustunut mihinkään. Hyökkäysosasto rapistui todella pelottavasti samalla kun Jyp ja TPS vahvistuivat. Ja Kärppien ilman syytä täysin penkin alle mennyt edelliskausi antoi olettaa, että takaisin tullaan ja lujaa. Kuitenkin jälleen 1. tai 2. kovimmalla pelaajabudjetilla, kuten ns. aina viimeisen vuosikymmenen aikana.

Muistanet varmaan kuinka edelliskaudella HIFK oli (median kaavailuissa) ainoa mestarisuosikki, eikä muille pitänyt jäädä yhtään mitään? Ja kuinka sitten odotetusti kävikin.

Tappara ei olennaisesti vahvistunut millään osa-alueella, mutta heikentyi todella rajusti hyökkäyspäässä. Toki, pakkien nimivahvuus sen kuin parani, mutta mitä teet 6:llä MM-tason YV-pakilla kun paikkoja on noin kahdelle tai kolmelle? Saravo, Bonsaksen ja Parlett jättivät nimenomaan puolustussuuntaan isot saappaat täytettäviksi, eikä yksi Vittasmäki vielä kesää tee. Kaikesta huolimatta jämäkkä puolustuspeli on silti se pakin ykköstehtävä. Voisi melkein sanoa, että joukkue on hiukan väärin kasattu, jos meillä on karrikoituna 6 "Rantakaria" tuolla pakkipäässä.

Varsinkin alkukauden rämpiminen oli odotettavissa, kun Kuuselaa lukuunottamatta kaikki syömähampaat olivat poissa ja paikattu jollain rupuseuroissa viihtyvillä välimallin ratkaisuilla (Kärki, Ojamäki, M. Järvinen) tai viime kausi loukkaantuneena olleilla menneen talven lumilla (Zabo, Redenbach). Sitten saatiin JMJ sairastuvalta takaisin ja Repo maitojunassa, ja homma alkoi jotenkin toimimaan. Haapala sitten tekee tuosta joukkueesta ihan aidon mestarikandidaatin.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuota kevään 2014 finaaliparia on pidetty yleisesti aika tasaisena, ja altavastaajan asemasta ovat puhuneet lähinnä Tapparan kannattajat jälkeenpäin. Tuosta keväästä ei luultavasti päästä koskaan kovin laajaan yhteisymmärrykseen.
Jälkeenpäin kyllä. Koska Tappara yllätti monet ja oikeasti teki siitä tiukan sarjan. Ennakkoon, paperilla Tappara oli jopa selvähkösti altavastaaja tuohon sarjaan lähdettäessä. Kertoo lähinnä sen kauden Kärppien suvereeniudesta. Voit käydä tarkistamassa aikalaisten mielipiteitä tämän palstan 2014 finaaliketjun alusta (Linkki) tai ainoasta nopeasti löytämästäni mediaennakosta, Jatkoajan 2014 finaali ennakosta (Linkki). Jos nyt ehdottomasti jostain halutaan vääntää, niin siitä, kuinka suurena altavastaajana Tapparaa pidettiin. Tapparan altavastaajan asema oikein ei ole kyseenalaistettavissa...
Mutta ei Tapparasta saa mitään altavastaajaa myöskään noihin kevään 2013 finaaleihin. Kiven kovat -kirjastakin selviää, millaista epätoivoa Ässillä oli vielä kauden keskivaiheilla, vaikka kevätpuolella alkoikin kova nousu. Mutta Tapparallahan ei tuolla kaudella tainnut mitään ihmeitä monttuja edes olla, joukkue kisasi loppuun asti runkosarjan voitostakin. Itse finaalisarjakin oli tasainen, sehän ratkesi käytännössä Ässien vierasryöstöön jatkoajalla ja siihen, että ensimmäinen katkaisupeli saatiin Isomäkeen.
Tunnut sekoittavan "altavastaaja" -käsitteen johonkin. Altavastaaja liittyy ennakko-oletuksiin, ei niinkään jälkiviisasteluun. Itse en muista 2013 ennakoita, mutta kyllä siellä Tapparan altavastaaja-asemalle syyt olisivat olleet. Syyt pitkälti Ässien vire, Raanta ja Tappara-IFK sarjan katkaisuottelu. Tappara sai kauden aikana kasaan toimivat ykkös- ja kakkosketjut: Erkinjuntti-Koskiranta-Connolly, Nieminen-Barkov-x (Tuossa oli kauden mittaan Hansenia, Haapalaa, Palolaa...). Molemmat ketjut hajosivat Connollyn ja Barkovin kauden päätyttyä Helsingissä. Lukko sarjan ylikävely ei varsinaisesti auttanut luomaan uutta syömähammasta.

Todennäköisesti Tapparaa pidettiin ennakkosuosikkina, mutta se suosikin asema oli paljon heikompi kuin sen kauden tuloksia pelkästään katsomalla. Loukkaantumiset kuuluvat lajiin. Silti kahden kärkiketjun "hajoaminen" vaikuttaa Liiga-joukkueissa aina. "Materiaalietu" Ässiä vastaan oli olematon jos lainkaan olemassa. Riippuu taas paljon suosikkijoukkueesta, plajonko painoarvoa millekin antaa...
@rinne: Kyllä Tappara oli palstalla kauden alla selvä ennakkosuosikki. Osviittaa antaa (sallittakoon mainostus) pystyyn laittamani ennustusskaba, johon osallistui peräti 70 palstalaista. Keskiarvoennuste Tapparan mestaruuden todennäköisyydelle oli huima 43,36% mediaanin ollessa tasan 40%. Kymmenys osallistujista näki todennäköisyyden olevan vähintään 70%. Vertailuna mainitsemasi JYP sai keskiarvoksi 21,79%, mediaaniksi 20% ja viimeinen desiilikin oli ainoastaan 35%. On siis ihan perusteltua puhua Tapparasta ylivoimaisena suosikkina jo ennen kauden alkua.
En minä sitä kiistä. Tappara oli ennakkosuosikki. Tartuin siihen käytettyyn sanamuotoon. "Ylikylän ylikävelyjengi". Ei Tapparan pelaajamateriaali niin paljon muita edellä ollut. Lisäksi aika moni heitti Rautakorven heikkoudeksi. Ennakkosuosikki, jolle mm. Jyväskylästä piti löytyä vakvasti otettava, jopa lähes tasapäinen haastaja. Noin paperilla. Ennakot Tapparan paraatimarssista runkosarjavoittoon ja mestaruuteen tulkitsin hassutteluiksi jo silloin. Pidän niitä sellaisina edelleen. Varsinkin, kun suht. moni sitä Tapparan selkeää ennakkosuosikin asemaa oli kiistämässäkin.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En minä sitä kiistä. Tappara oli ennakkosuosikki. Tartuin siihen käytettyyn sanamuotoon. "Ylikylän ylikävelyjengi". Ei Tapparan pelaajamateriaali niin paljon muita edellä ollut. Lisäksi aika moni heitti Rautakorven heikkoudeksi. Ennakkosuosikki, jolle mm. Jyväskylästä piti löytyä vakvasti otettava, jopa lähes tasapäinen haastaja. Noin paperilla. Ennakot Tapparan paraatimarssista runkosarjavoittoon ja mestaruuteen tulkitsin hassutteluiksi jo silloin. Pidän niitä sellaisina edelleen. Varsinkin, kun suht. moni sitä Tapparan selkeää ennakkosuosikin asemaa oli kiistämässäkin.

Jos jatkoaikalaiset ovat keskimäärin nähneet Tapparan kaksi kertaa JYPiä todennäköisempänä mestarina juuri kauden alkamisen alla, on vähän liioiteltua minusta puhua ennakkoon tasapäisesti haastajasta. Ja @tapparammies nythän on kyse nimenomaan siitä mikä oli yleinen mielipide, ei siitä kuinka järkevä se oli. Sanomattakin on selvää että tasaisessa Liigassa yhden joukkueen mestaruudelle etukäteen 40% (puhumattakaan 70%) todennäköisyyden antaminen on liikaa ja nytkin jatkislaisten ennusteissa JYP ja Tappara keräsivät 60% jolloin lopuille 13 jengille jäisi yhteensä 40%. Ei kuulosta kovin järkevältä.

Itsehän annoin Tapparan mestaruudelle todennäköisyydeksi näemmä 20% ja JYPille puolestaan 14%, joten olen enemmän esim. käyttäjän @rinne linjoilla kuin yleisen mielikuvan. Silti kyllähän tuo materiaali oli minustakin Liigan paras, mutta ei yksikään Liiga-jengi sellaista materiaalia saa kasaan että sillä varma tai edes lähes varma mestaruus otettaisiin.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Nyt kun se huipennus on käsillä tästä kaudesta, tähtien asennosta voi päätellä, että finaalin suorittavat Tappara ja Kärpät, sarjojen tähän astisiin esityksiin perustuen. kannun viejä on niinkuin ja aiemmin suurimmaksi suosikiksi olen nimennyt, tadaa, Tappara. perustan ennusteen siihen, että keskikentän pelissä Kärpät ei riitä ja siellä ne pelit ja sarjat nykyään ratkaistaan. Semmonen kausi tällä kertaa
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Omasta näkökulmastani katsottuna tämä kausi on saamassa melkoisen antikliimaksin. Jos finaaleissa pelaavat Kärpät ja Tappara, niin antikliimaksi on taattu.

Eikä tässä ole edes kyse pelkästään näistä kahdesta joukkueesta, vaan siitä miten koko pudotuspelit ovat kokonaisuutena sujuneet. Hienoja ottelusarjoja ei ole vielä nähty, vaikka Kärppien ja HIFK:n välillä sellainen voi vielä muodostua. HIFK on se joukkue, joka voi tämän kauden vielä pelastaa.
 

Kukko

Jäsen
Jos jatkoaikalaiset ovat keskimäärin nähneet Tapparan kaksi kertaa JYPiä todennäköisempänä mestarina juuri kauden alkamisen alla, on vähän liioiteltua minusta puhua ennakkoon tasapäisesti haastajasta. Ja @tapparammies nythän on kyse nimenomaan siitä mikä oli yleinen mielipide, ei siitä kuinka järkevä se oli. Sanomattakin on selvää että tasaisessa Liigassa yhden joukkueen mestaruudelle etukäteen 40% (puhumattakaan 70%) todennäköisyyden antaminen on liikaa ja nytkin jatkislaisten ennusteissa JYP ja Tappara keräsivät 60% jolloin lopuille 13 jengille jäisi yhteensä 40%. Ei kuulosta kovin järkevältä.

Itsehän annoin Tapparan mestaruudelle todennäköisyydeksi näemmä 20% ja JYPille puolestaan 14%, joten olen enemmän esim. käyttäjän @rinne linjoilla kuin yleisen mielikuvan. Silti kyllähän tuo materiaali oli minustakin Liigan paras, mutta ei yksikään Liiga-jengi sellaista materiaalia saa kasaan että sillä varma tai edes lähes varma mestaruus otettaisiin.

Parhaan ennakkoarvion mestaruuden todennäköisyydelle saa vedonlyönnin ammattilaisilta. Käsitykseni mukaan ennen kautta asetettu panos Tapparalle, olisi tuonut rahat takaisin ihan mukavalla kertoimella. Höpö Höpö kyselyllä ei ole mitään painoarvoa, jos vastassa on oikeasti tilastollisia todennäköisyyksiä ja ennakkoarviota laskevat ammattilaiset.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Olihan Tapparalla kauden alkuun jo mahdottoman laadukas rosteri. Muut joukkueet pystyivät haastamaan eräillä osa-alueilla (kuten Kärpät puolustuksessa tai JYP keskikaistalla), mutta kokonaispaketti oli Tapparalla ylivoimainen. Lisäksi Rautakorpi mainosti aktiivista pelitapaa ja uudistumista, joten sieltä kykeni odottamaan tulosta myös hyökkäyspäässä. Tappara oli "heikko" runkosarjassa eikä täyttänyt sinänsä potentiaaliaan siinä niin silti se aika rauhallisesti pukusutteli runkosarjan kärkipäähän. Nyt pleijareissa Tappara on ollut murskaava ja ns. ylivoimainen rosterikin on yhteiset kuviot hioneet. Mestarisuosikki.

Historian puolesta väitän, että 2014 Kärpät oli selkeä ennakkosuosikki Tapparaa vastaan. Rautakorpi ja Tapparan sinänsä laadukas rosteri teki siitä oikeasti jännittävän sarjan. Tässä sarjassa väitän Rautakorven vieneen Marjamäkeä aika selvästi vaikkei se sitten riittänytkään lopuksi.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Parhaan ennakkoarvion mestaruuden todennäköisyydelle saa vedonlyönnin ammattilaisilta. Käsitykseni mukaan ennen kautta asetettu panos Tapparalle, olisi tuonut rahat takaisin ihan mukavalla kertoimella. Höpö Höpö kyselyllä ei ole mitään painoarvoa, jos vastassa on oikeasti tilastollisia todennäköisyyksiä ja ennakkoarviota laskevat ammattilaiset.

Niin, kuten jo aiemmassa viestissäni korostin, puhuin yleisestä mielikuvasta ja vieläpä totesin ettei se ollut kovin järkevä. Jos luet aiempaa keskustelua, oli puhetta nimenomaan tämän palstan näkemyksistä ja niitä käytettiin esimerkkinä keskustelussa. Tähän toin esille sen, että palstalaisten keskuudessa Tappara oli täysin ylivoimainen suosikki.

Mitä tulee käsitykseesi, on sekin väärä. Unibet antoi pari kuukautta kauden alla mestaruudesta Tapparalle pienimmän kertoimen 3,5 ja kakkossuosikki JYPin kerroin oli lähes puolet suurempi eli tasan 5. Perässä seurasivat TPS 7 ja Kärpät 8. Ennen kauden alkua runkosarjavoitosta Tapparalle tarjottiin niinkin pientä kerrointa kuin 1,65 ja mestaruudesta 2,5 (ylempi linkki).

Liiga 2017-18 | Tuoreimmat Liigauutiset, -kertoimet ja -vihjeet vedonlyötiin
Liiga 2017 – 2018 mestaruuskertoimet paljastavat ennakkosuosikit.

Esim. oma arvioni ei siis Tapparan suhteen mikään optimistinen ollut verrattuna "tilastollisia todennäköisyyksia ja ennakkoarvioita laskeviin ammattilaisiin", vaan hekin saivat Tapparan ylivoimaiseksi suosikiksi jopa minua selvemmin.
 
Viimeksi muokattu:

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos jatkoaikalaiset ovat keskimäärin nähneet Tapparan kaksi kertaa JYPiä todennäköisempänä mestarina juuri kauden alkamisen alla, on vähän liioiteltua minusta puhua ennakkoon tasapäisesti haastajasta. Ja @tapparammies nythän on kyse nimenomaan siitä mikä oli yleinen mielipide, ei siitä kuinka järkevä se oli. Sanomattakin on selvää että tasaisessa Liigassa yhden joukkueen mestaruudelle etukäteen 40% (puhumattakaan 70%) todennäköisyyden antaminen on liikaa ja nytkin jatkislaisten ennusteissa JYP ja Tappara keräsivät 60% jolloin lopuille 13 jengille jäisi yhteensä 40%. Ei kuulosta kovin järkevältä.

Itsehän annoin Tapparan mestaruudelle todennäköisyydeksi näemmä 20% ja JYPille puolestaan 14%, joten olen enemmän esim. käyttäjän @rinne linjoilla kuin yleisen mielikuvan. Silti kyllähän tuo materiaali oli minustakin Liigan paras, mutta ei yksikään Liiga-jengi sellaista materiaalia saa kasaan että sillä varma tai edes lähes varma mestaruus otettaisiin.
Tuo loppuhan pääasiassa on se, mitä yritin sanoa. Tappara ei ollut niin suuri ennakkosuosikki kuin "pöhinästä" voisi päätellä vaikka ennakkosuosikki kiistatta olikin. Media ja jatkoaikalaiset antoivat kivan narratiivin viedä aivan järkyttävissä määrin. Ennakoinnissa realismi jäi monilla aika kauas. "Ennakkoon tasapäinen haastaja" on kärjistys, mutta ei tuo kärjistys ole sen enempää väärä kuin kärjistys suvereenista voitosta voittoon kävelijästä. VÄittäisin jopa, että "tasapäinen haastaja" oli lähempänä totuutta kuin "varma mestari". En tosin jaksa ruveta tästä vääntämään, joten olkoon.
***

Tänään on pelipäivä, joten ehkä tähänkin ketjuun saadaan jotain ideaa taas keskusteluun. Tampereen ottelu ei vaikuttane arvioihin. Tappara tai TPS voittaa. On sarja tänään 3-1 tai 4-0, niin eivät voimasuhdearviot merkittävästi muutu. Tarvitaan jommalta kummalta aivan suvereeni esitys, että ihmisten mielipiteet heilahtavat mihinkään suuntaan. Helsingissä sen sijaan on mahdollista "muuttaa voimasuhteita". "Varma mestari", "moraalisen finaalin voittaja", "suurimmaksi ennakkosuosikiksi noussut" IFK (Vapaita lainauksia erinäisistä lähteistä) on hävinnyt pari peliä ja asetelma on kääntynyt. Mikäli IFK voittaa tänään edes suhteellisen vakuuttavalla esityksellä, niin odotan keskustelun voimasuhteista vaihtavan taas merkittävästi suuntaa.
 

Kukko

Jäsen
Niin, kuten jo aiemmassa viestissäni korostin, puhuin yleisestä mielikuvasta ja vieläpä totesin ettei se ollut kovin järkevä. Jos luet aiempaa keskustelua, oli puhetta nimenomaan tämän palstan näkemyksistä ja niitä käytettiin esimerkkinä keskustelussa. Tähän toin esille sen, että palstalaisten keskuudessa Tappara oli täysin ylivoimainen suosikki.

Mitä tulee käsitykseesi, on sekin väärä. Unibet antoi pari kuukautta kauden alla mestaruudesta Tapparalle pienimmän kertoimen 3,5 ja kakkossuosikki JYPin kerroin oli lähes puolet suurempi eli tasan 5. Perässä seurasivat TPS 7 ja Kärpät 8. Ennen kauden alkua runkosarjavoitosta Tapparalle tarjottiin niinkin pientä kerrointa kuin 1,65 ja mestaruudesta 2,5 (ylempi linkki).

Liiga 2017-18 | Tuoreimmat Liigauutiset, -kertoimet ja -vihjeet vedonlyötiin
Liiga 2017 – 2018 mestaruuskertoimet paljastavat ennakkosuosikit.

Esim. oma arvioni ei siis Tapparan suhteen mikään optimistinen ollut verrattuna "tilastollisia todennäköisyyksia ja ennakkoarvioita laskeviin ammattilaisiin", vaan hekin saivat Tapparan ylivoimaiseksi suosikiksi jopa minua selvemmin.
3.5 kerroin oli aikanaan Tapparalle mielestäni varsin hyvin kohdillaan. Siis ennakkosuosikki, mutta kuitenkin varsin epätodennököinen mestari. Tämän hetken kertoimiin kun vertaa, niin Jukka ja joukkue on siis tehnyt fantastista työtä. On hienoa olla Tapparalainen.
 

Judge Dredd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Omasta näkökulmastani katsottuna tämä kausi on saamassa melkoisen antikliimaksin. Jos finaaleissa pelaavat Kärpät ja Tappara, niin antikliimaksi on taattu.

Eikä tässä ole edes kyse pelkästään näistä kahdesta joukkueesta, vaan siitä miten koko pudotuspelit ovat kokonaisuutena sujuneet. Hienoja ottelusarjoja ei ole vielä nähty, vaikka Kärppien ja HIFK:n välillä sellainen voi vielä muodostua. HIFK on se joukkue, joka voi tämän kauden vielä pelastaa.
Vielähän ei olla mitään ratkaistu ja ainakin Kärpät-HIFK ottelusarja on täysin auki. Mutta pitää vähän ihmetellä, että onko nuo Tapparan ja Kärppien aiemmat lähivuosien sarjat olleet tosiaankin täydellisiä antikliimakseja? Voin muistaa väärin, mutta kyllä kai niitä game 7 jatkoaikoja ja Patrik Laineiden ja Sebastian Ahojen ratkaisumaaleja taidettiin seurata muuallakin päin suomea kuin vain Tampereella ja Oulussa. Toki tänä vuonna on eri pelit, mutta en näe mitään syytä etteikö kyseisestä finaalisarjasta tulla voisi tulla ihan arvokasta päätöstä tällekkin kaudelle. Mutta ratkotaan nyt välierät ensin. Lisäksi Kärpäthän on tällä kaudella pyrkinyt pelaamaan hyökkäysvoittoisempaa kiekkoa kuin Marjamäen kausina ja on pelannutkin. Vieläpä jos verrataan sen pelityyliä vaikkapa IFKhon.

Toki jos perustat näkemyksesi pelkästään siihen, että Kärpät ja Tappara ovat menestyneet liikaa viime aikoina, niin sitten ymmärrän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös