Mainos

Löytyykö kokkeja?

  • 589 777
  • 2 913

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Kyllä hauki edellisjuhannuksena toimi savustettuna. Tuoreeltaan kalastettuna. Ei se nyt lohta ollut, mutta tarpeeksi suolaan niin kyllä maistui.

Vinkkinä savustajille, kampela on mukava kala syödä. Savustettuna aivan mahtavaa. Ja helppoa syödä, kun kalassa ei ole muita ruotoja kuin se ranka joka lähtee helposti irti. Kuhaa jos sattuu verkkoihin niin sekin aivan mahtavaa.
 

Hakkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings, New England Patriots
Tässä on hyvä hauki resepti:

1. Saaliksi on saatu hauki.

2. Tuodaan hauki rantaan.

3. Viedään hauki lähimmälle rantakivelle.

4. Jätetään hauki rantakivelle.

5. Mikäli hauki on viikon kuluttua vielä siinä rantakivellä kuivuneena, niin otetaan hauki mukaan. (Mikäli lokit kuitenkin ovat ehtineet syömään hauen, niin ei pidä masentua, sillä mitään ei ole menetetty.)

6. Laitetaan kuivunut hauki saunan pesään halkojen kanssa. Kuiva hauki toimii hyvänä sytykkeenä.
 

Kummeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Washington Capitals
Vedin sen fileiksi ja paistoin perinteisesti pannulla, niin eipä kyllä totisesti maistunut juuri miltään. Toivottavasti ensi kerralla katiskaan ui joku vähän maistuvampi kala.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mun kokemusten mukaan monikin juttu vaikuttaa hauen makuun, esim paikkakunta. Itse pyytämiä haukia olen syönyt tuoreena voissa paistettuna (+suolaa&tilliä) ja oikeen hyvää on ollu..näin varsinkin jos esim lapissa kalastellut ja sellaisia pienempiä haukia.

Lisäksi myös isommasta hauesta on tullut tehtyä erittäin hyviä kalapihvejä. En oikeen tiedä miksi hauki noihin kalapihveihin sopii mutta parempaa on tullut kuin vaikka lohesta tehdyt.

Mutta olen aikalailla samoilla linjoilla että helposti varsinkin isompi hauki on aika kuiva ja mauton kala, eli en lähtisi vaikka savustamaan tms.
 

Metalheart

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Chris Pronger, HC '05 Banská Bystrica
Hauesta saa kyllä oikein maukasta jos haluaa. Hyvinä esimerkkeinä piparjuurihauki ja haukea kananmunakastikkeella. Siihen kylkeen vähän uusia perunoita niin a vot. Joskus se yksinkertainen, perinteitä vaaliva, vaihtoehto on se paras, mutta jos ei se nappaa niin voisin suositella ottamaan vaikutteita japanilaisesta keittiöstä. Wasabilla ja teryakilla saa mukavasti potkua ja vaihtelua.
 

AnaMasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahko
Hauesta on vaan tykättävä, kun ei käy flaksi noiden metroseksuaalikalojen kanssa. Viime viikolla Hesan edustalta kävi kiinni 7 kuhaa pariin tuntiin, mutta kaikki reippahasti alamittaisia. Mökkijärvellä kun joku haukeroinen nappaa kerran viiteen reissuun, niin siinä on varusteineen kilohintaa enemmän kuin kaupan kuhassa. Maistukoot vaikka mummon perseelle, niin tuollaisen vaivan jälkeen syö haukea ihan mielellään.

Se vähä mitä olen kalajuttuja lukenut, niin kunnon kuha syö nyt todella myöhään yöllä. Täytyy ensi viikonloppuna varustautua kahvilla ja viskillä, josko vaikka jaksaisi tuonne puolen yön paremmalle puolelle. Miten muuten, jos yöllä nappaa, mutta ei nappaa siihen aikaan enää leikkiä veitsellä, niin mikä on vähimmäisvaatimus kalan käsittelylle, jos sen valmistaa vasta seuraavana päivänä? Onko verestys, suolestus, suolaus ja kylmään riittävä?
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Syyshaukea leivinuuniin kera voin, suolan, tillin ja lopuksi kermaa päälle. Uppoaa kaikille herkkusuille. Kala muhii uunissa muutaman tunnin ja pienimmät ruodo sulavat mukaan. Takuuvarma ruoka pottujen ja kastikkeen kanssa...lapsetkin tykkäävät kun ei ole piikkejä. Tuohon kylkeen ruisleipää, voita ja juustoa. Juomaksi maitoa tai valkkaria.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Se vähä mitä olen kalajuttuja lukenut, niin kunnon kuha syö nyt todella myöhään yöllä.
Lämmin, tyyni kesäyö ja pintavetoa vaapulla. Näin isukkini mulle kertoi ja kovin nyhti kuhaa järvestä.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Allekirjoitan tämän ja rohkaisen jaksamaan. Vähän kermaviiliä, korppujauhoja, tilliä ja sitruunapippuria "taikinaan" ja nautitaan teriyaki-kastikkeen kanssa. Kannattaa nähdä vaiva.
Jos jaksaa haukea jauhaa niin kannattaa kokeilla myös thai-kalapihvien tekoa. Hyviä ohjeitä löytyy netistä ja homma on helppoa kuin heinänteko.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Haukifileistä onnistuu tämänkin ohjeen toteutus ja hyvää tulee. Ei arkena tarvitse aina syödä kuhaa tai ahventa, jotka ovat melkoisen hintavia kaloja verrattuna viiden vuoden takaiseen aikaan. Kaupasta on saanut haukifileitä viime viikkoina alle kympillä kilo ja kesällä voi korvata pakastevihannekset palalla purjoa ja 2-3 porkkanalla. Vettä laittaisin 0,8 litraa ja maitoa pari desiä. Sen verran korjataan ohjetta, joka löytyy tästä ketjusta vuodelta 2004.

Edit. Jos käyttää purjoa ja porkkanaa, niin ne ensimmäisenä kiehumaan.


Poikamiehen kalakeitto:

Tämän ruoan tekeminen on helppoa kuin heinänteko ja lopputulos on aivan fantastinen makuelämys.

Ensin mennään torille lauantai-aamuna ennen klo 14 ja ostetaan n. 300gr ahven- tai kuhafileitä. Torilta ja/tai lähikaupasta ostetaan 5-6 kpl keskikokoisia perunoita, pakastealtaasta keittojuureksia 200gr pussi, 0.5 litraa maitoa ja kalaliemikuutioita.

Laitetaan kattilaan n. litra vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisätään 2 kpl kalaliemikuutioita. Kuoritaan perunat ja puolitetaan kuoritut perunat. Lisätään perunat kattilaan. Annetaan kiehua n. 5 min. Lisätään kalafileet kattilaan. Annetaan kiehua n. 3 minuuttia. Lisätään n. puolet keittojuureksista kattilaan. Annetaan kiehua pari minuuttia. Lisätään n. desilitra maitoa kattilaan. Kiehautetaan varoen, ettei maito kiehu yli.

Syödään, riittää kahteen syömiskertaan.
 
Viimeksi muokattu:

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kultakirjolohi

Oletteko syöneet tai laittaneet Kultakirjolohta?
Joku aika sitten valmistin pari kappaletta uunissa tavallisen Kirjolohen tapaan eikä tuo sen kummempaa ollut kun tavallinen lohikaan.
Nyt olisi vielä yksi pieni yksilö raakana joten jos tiedätte jotain ekstraa tuon valmistamisen suhteen niin vinkkejä vastaan otetaan.

Terveisin koo
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kirjoitellaanpas taas omia kokemuksia kokkaamisesta.

Hauki on yleinen saaliskala ja valitettavan aliarvostettu. Siitä saa kuitenkin hyviä kalaruokia, jos vain haluaa. Paistettu tuore kala oikeassa ympäristössä ja oikeassa seurassa nautittuna on aina hyvää, parempi vielä jos on itse oikealla (puu)tulella päässyt paistamaan tai savustamaan kalan. Toinen hyvä vaihtoehto on esim. Homburgin hauki joka muistaakseni syntyy jonkinlaisen juustokastikkeen ja hauen naittamisen seurauksena uunissa. Ihan hyvää, mutta kala ei enää maistu.

Kuhaa saa syvistä ja sameista vesistä ja se alkaakin olla jo arvokala. Paistettuna voissa parhaimmillaan kuten moni muukin asia! Hajoaa helposti eli varovaisuutta paistaessa. Kuhaa ei pidä sotkea juuston ja mausteiden kanssa, perussuola ja pienellä varauksella ihan vähän sitruunapippuria riittävät. Toki leivittää voi jos haluaa.

Muikut ovat joka kesän kohokohta ja niihinkin riittää voi ja suola. Savustettuinakin toimivat, penteleet, syntisen hyvin.

Siika, sama juttu kuin muikuissa, mutta isompia fileitä voi myös lyödä pannulle ja paistaa.

Ahven, kalojen kuningas. Verkossa happanee nopeasti joten koethan verkot päivittäin, oikein matalassa ja lämpimässä vedessä kahdesti päivässä! Voi ja suola, paistettu ahven: tässä on kalaruokien kuningas.

Siinäpä omaa terävintä kärkeä, tietysti tuohon voi lisätä vielä madekeiton ja muut omapyytämistä kaloista valmistettujen liemien pohjalta valmistetut ruoat, mutta ei laiteta nyt niitä kaikkia munia jne.

Hyviä kokkailuhetkiä!
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Juuri pyydetystä kuhasta ja siiasta saa hyvää kun vain vetää mahan auki, rojut ulos ja huuhtelu, kevyesti suomustaa kalan ja ottaa alumiinifoliota, vähän suolaa, valkopippuria ja vaikka hiukan kevätsipulia. Kamat kalan sisään ja hiillokselle kypsymään. Syödään sormin.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Juuri pyydetystä kuhasta ja siiasta saa hyvää kun vain vetää mahan auki, rojut ulos ja huuhtelu, kevyesti suomustaa kalan ja ottaa alumiinifoliota, vähän suolaa, valkopippuria ja vaikka hiukan kevätsipulia. Kamat kalan sisään ja hiillokselle kypsymään. Syödään sormin.
Just meinasin tulla kirjoittamaan saman reseptin. Viime viikolla ahti soi antimiaan kahden kuhan muodossa, jotka tuli sitten valmistettua juurikin tuolla tavalla heti kalareissun jälkeen. Kyllä maistui.
 

wundermann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, LUFC
Oletteko syöneet tai laittaneet Kultakirjolohta?
Joku aika sitten valmistin pari kappaletta uunissa tavallisen Kirjolohen tapaan eikä tuo sen kummempaa ollut kun tavallinen lohikaan.
Nyt olisi vielä yksi pieni yksilö raakana joten jos tiedätte jotain ekstraa tuon valmistamisen suhteen niin vinkkejä vastaan otetaan.

Terveisin koo

Se on ihan sama kala, väri on vaan vähän eri.

Lehdessähän oli pari viikkoa sitten juttua, kun joku oli tollasen saanut mereltä ja ihmetellyt kovasti. Jostain pussistahan se oli karannut. Muistaakseni alun perin Amerikoista päin, niin kuin vissiin tavallinenkin kirjolohi.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Itse en ole uskomaton kalaruokien fanaattinen ystävä, mutta syön ilman muuta mikäli tavaraa on tarjolla. Omasta katistakasta on tullut reippaasti haukia ja lähes kaikki on saman tien perattu ja sitten vaan paloina pannulle reippaan voin ja suolan sekä hieman kermaa kylkeen, siihen pari perunaa ja avot! Todella hyvää ainakin mielestäni. Varmasti kuha on vielä parempaa ja kuhaakin olen vastaavasti syönyt ja hyvää oli. Liiallinen haukien haukkuminen kuulostaa tyhmältä.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Onko joku grillannut ennen tuoretta ananasta grillissä? Lähinnä kiinnostaisi, millä sitä marinoisi. Ottaa muuten varmaan liikaa väriä pintaan ja kuivuu, jos ei tarjoa mitään kastiketta kylkeen grillauksen aikana. Jotain siirappia tai vastaavaa?
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onko joku grillannut ennen tuoretta ananasta grillissä?
Vaahteranlehtisiirappia, kanelia ja rommia sekoitetaan jossain suhteissa marinaadiksi. Tuolleen grillattua ananasta olen syönyt mutta ohjetta en tuohon hommaan tiedä. Kai sen voi jotenkin näppituntumalla sekoittaa.

Terveisin koo
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Kai sen voi jotenkin näppituntumalla sekoittaa.
Rommi loppuu tuolla jampalla kesken, jos näppituntumalla mennään. Varmaan ihan hyvä resepti koolta, itse sulattaisin vähän voita kattilassa, lisäisin hunajaa ja lime-mehua ja voitelisin ananasslaissit sillä. Grillaisin 3-4 min per puoli keskikovalla lämmöllä.

Ananas kaupasta ostettuna on usein raaka. Kannattaa säilyttää huoneenlämmössä kunnes tuntee hedelmän tuoksun, silloin se on kypsä. Ananaksen keskiosaa ei käytetä, siksi purkissakin ne on renkaan muotoisia joissa pyöreä reikä keskellä.

Uskoisin chilin sopivan myös marinadiin.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Onko joku grillannut ennen tuoretta ananasta grillissä? Lähinnä kiinnostaisi, millä sitä marinoisi. Ottaa muuten varmaan liikaa väriä pintaan ja kuivuu, jos ei tarjoa mitään kastiketta kylkeen grillauksen aikana. Jotain siirappia tai vastaavaa?

On. Mutta missä sä silloin olit?

Kyllähän se helposti kuivuu, toisaalta ei sitä tarvitse kauan tulella pitää. Itse sivelisin vaikka hunajaa pintaan, jos jaksaisin.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Vinkki: Kypsän ananaksen lehtiruusukkeesta lähtevät sisimmät lehdet helposti irti. Raa'asta niitä pitää vetää, ennen kuin irtoavat.

Marinadin koostumuksesta en osaa sanoa, mutta sekoittaisin Gagsin tavoin siihen hieman sulatettua voita.
 

d2uce

Jäsen
Vinkki: Kypsän ananaksen lehtiruusukkeesta lähtevät sisimmät lehdet helposti irti. Raa'asta niitä pitää vetää, ennen kuin irtoavat.

Kävin tuossa yksi päivä testaamassa ananaksien kypsyysastetta erään marketin hedelmäosastolla ja siellä kyllä oli pelkästään raakoja ananaksia. Muutenkinhan markettien laareissa jotkut eksoottiset hedelmät ovat raakoja.

Kauan ananasta pitää säilyttää huoneenlämmössä, noin keskimäärin?
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Kauan ananasta pitää säilyttää huoneenlämmössä, noin keskimäärin?
En nyt ihan joka viikko niitä kypsyttele, mutta kyllä mulla keskimäärin 2-4 päivässä on jo kypsynyt. Toki olen yrittänyt kaupassa jo valita mahdollisimman kypsän yksilön.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Nyt sain vasta grillattua ananasta. Tuli kyllä hyvää.
Kokeilin paria eri sekoitusta ja paras tuli seuraavalla:
Nokera voita kattilaan ja sulatus. Joukkoon sekoitin raakaruokosiirappia, kanelia ja tummaa rommia. Ananakset pannulle ja sudilla pintaan hiljalleen. Reilu viisi minuuttia pannulla ja pois. Nautittiin lättyjen sekä vaniljajäätelön kanssa. Suosittelen.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Jatkoaikaan voi aina luottaa!

Pöydällä on purkillinen "nopales tiernos" eli kaktuksen kappaleita mausteliemessä ("tender cactus in bright bline"). Mitä hemmettiä niille kuuluisi tehdä? Olen joskus jossain tilaisuudessa syönyt kaktusta, mutta oliko se osana salaattia vai mitä.

Yksi idea mulla on ollut sellainen, että kierittelisi noita hetken pannulla jauhelihan, sipulin ja vaikka jalapenojen kanssa; tortillalevyjä ja salaattia. Vinkkejä otetaan vastaan!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös