Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Löytyykö kokkeja?

  • 592 081
  • 2 915

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Asiaan, piparjuuri on loistava mauste
Aivan, siksi tuo kiinnostaakin kuinka nopeasti sen saa kasvamaan. Nämä kasvien hoitoasiat kun ei oikein ole hallussa. Chilien kanssa nyt taistellut pari vuotta ja niiden kasvatus sentään rupeaa olemaan hanskassa.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kasvatushommiin liittyen minusta on pikku hiljaa tulossa tomaattifarmari. Ostin joskus keväällä siemeniä, joista piti kasvaa tomaattipensaita. Kuudesta siemenestä yksi oli selvästi turbomallia. Ekan kuukauden aikana se kasvoi max 5 senttiä, sitten kesäkuun alussa mittaa oli jo noin 15 senttiä ja vein sen mökille vanhempien "hoitoon". Kesän jälkeen toin tuon kotiin ja kesän aikana siihen on tullut useampi peukalon paksuinen varsi, kasvi on ihan helvetin kookas ja mikä parasta tuottaa tomaattia ! Pakko yrittää pitää tuo hengissä ja katsoa saisiko siitä ensi kesänä parimetrisen ;)
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Piparjuuresta pari sanaa, turakaiset muissa ketjuissa.

Aikoinaan mutsi ja faija ostivat talon landelta, jonka sitten myöhemmin lunastin itselleni. Sieltä löytyi villiä piparjuurta, ja paljon kun sen jossain vaiheessa hiffasi. Se myös leviää hyvin kun sitä hiukan kiusaa.

Piparjuurta voi käyttää sinapin tavoin kun sen murskaa hienoksi ja laittaa öljyyn. Joidenkin mielestä on jopa parempaa kuin sinappi. Ja ainakin tuhdimpaa.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Innostuin tuosta piparjuuresta ja etsiessäni piparjuuren siemeniä myyviä kauppoja selvisi, että se ei lisäänny siemenestä. Kuitenkin kun se tekee kukkia niin on kai siinä myös on siemeniä? Haluaisin kasvattaa tuollaisen juuren nimenomaan siemenestä, ja pyytäisinkin mitä ystävällisemmin, että voisitteko Len ja Viiskasi mennä pihallenne katsomaan onko piparjuuressanne jotain siemenkotasysteemiä. Siemenin keräämiseen on nyt ihan viimeiset ajat joten jos ette ole vielä ehtineet katkomaan piparjuuripuskianne niin ne näkyvät kyllä sen kukkavarren päässä.

terveisin koo
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Innostuin tuosta piparjuuresta ja etsiessäni piparjuuren siemeniä myyviä kauppoja selvisi, että se ei lisäänny siemenestä. Kuitenkin kun se tekee kukkia niin on kai siinä myös on siemeniä? Haluaisin kasvattaa tuollaisen juuren nimenomaan siemenestä, ja pyytäisinkin mitä ystävällisemmin, että voisitteko Len ja Viiskasi mennä pihallenne katsomaan onko piparjuuressanne jotain siemenkotasysteemiä. Siemenin keräämiseen on nyt ihan viimeiset ajat joten jos ette ole vielä ehtineet katkomaan piparjuuripuskianne niin ne näkyvät kyllä sen kukkavarren päässä.

terveisin koo

Eipä ole siemeniä kun vedetään leikkurilta päältä. Juuren palastahan nuo lisääntyvät eli pannaako postiin...?
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Tuosta piparjuuritahnasta sen verran, että kunnollisiakin tuotteita löytyy. Ainakin niissä City-Marketeissa, joissa on tuo etnoruokahylly löytyy venäläistä tahnaa, joka hakkaa suomalaiset kopiot mennen tullen.

Vähän sama juttu kuin suomalaiset majoneesit. Halpoja kopioita virolaisesta.

Loppuun vielä kyssäri, että onko kukaan yrittänyt tehdä kotona pelmeneitä? Kaupasta ostetut pakasteet ovat näin aikuiseen makuun vähän haaleata kamaa ja niitä ei voi oikeastaan valmistaa muuten kuin keittämällä lihaliemessä. Lapset kyllä tykkäävät noista kuin hullu puurosta ja hintakin on kohtuullinen 4€/kg.

Jos noita tekisi itse, ne voisi tuoreena paistaa ja käyttää mielikuvitusta täytteiden kanssa. Olen Maistanut Riikassa loistavia maustettuja paistettuja pelmeneitä hapankerman ja tillin kera.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Loppuun vielä kyssäri, että onko kukaan yrittänyt tehdä kotona pelmeneitä? Kaupasta ostetut pakasteet ovat näin aikuiseen makuun vähän haaleata kamaa ja niitä ei voi oikeastaan valmistaa muuten kuin keittämällä lihaliemessä. Lapset kyllä tykkäävät noista kuin hullu puurosta ja hintakin on kohtuullinen 4€/kg.

Jos noita tekisi itse, ne voisi tuoreena paistaa ja käyttää mielikuvitusta täytteiden kanssa. Olen Maistanut Riikassa loistavia maustettuja paistettuja pelmeneitä hapankerman ja tillin kera.

Toivottavasti kuitenkin Riiassa etkä Riikassa. Mitä itse asiaan tulee, olen kyllä tehnyt pelmenejä niin opiskeluaikaan kun naapurissa asuessakin itse, mutta ovat kovin työläitä valmistaa. Kaupastahan saa vaikka minkälaisia pelmenejä, muttei varmastikaan Citymarketin tarjonnassa monia ole. Jos löydät etnokaupan, joka myy venäläistä/ukrainalaista kamaa, pelmenejäkin on monenlaisia. Nettikin on kyllä pullollaan ohjeita, ihan googlettamalla löydät.

Itse en ole juurikaan törmännyt (ainakaan Venäjällä) pelmenien paistamiseen, kun se perinteinen tapa valmistaa ne on keittää, kuten tuossa yllä totesitkin. Saattavathan nuo toimia paistettunakin, mutta keitetyt pelmenithän ovat kansallisruokaa rajan takana. Paistaminen lienee enemmän balttivariantti.
 

Nenna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lopen Uupuneet Sohvaperunaurheilijat.
piparjuurta ja pelmenejä

Piparjuurta lisätään juurenpalasista tai pikemminkin pyytämällä tuttavalta pari pientä juurakkoa ja saalis istutetaan multavaan maahan (vielä voi ehtiä tai sitten ensi keväänä niin on varmempaa). Kasvaa se toki savikossakin mutta herkun kaivelu syksyllä on mullasta helpompaa kuin junttasavesta. ;) Kun jaksaa pari vuotta odotella, niin jo löytyy juurta käyttöön asti ja pienet kehvelit voi jättää kokoa kasvamaan ja lisääntymään. Lannoitteeksi kelpaa palaneet hevosenkikkareet (vahtaa vain Ruskeasuon tallien lähistöllä polliisin polleja tai kysyy tallilta tai tuttavilta) ja ruohosilppu.

Pelmenejä saa/sai Helsingistä myös Vaasankadun kulmilta Kustaankadulta ja niitä pyöräyttelee (?) syntyperäinen ukrainalainen. Nykyisin taitaa olla ihan ravintolana ja Pelmenit-nimellä mutta luulisi sieltä voivan vielä niitä herkkuja mukaansakin ostaa. Tai sitten kipaisee Kamppiin Lapinrinteeseen eestiläiseen herkkukauppaan tai käy Kallion linjoilla kilpailijalla. Rohkeimmat köröttävät metrolla itäisen Helsingin villiin Mellunmäkeen venäläiseen gastronomiakauppaan. Kokeilee vaan tarkemmin kuukkelilla tai sitten opettelee pelmenien teon jalon taidon itse.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Toivottavasti kuitenkin Riiassa etkä Riikassa. Mitä itse asiaan tulee, olen kyllä tehnyt pelmenejä niin opiskeluaikaan kun naapurissa asuessakin itse, mutta ovat kovin työläitä valmistaa. Kaupastahan saa vaikka minkälaisia pelmenejä, muttei varmastikaan Citymarketin tarjonnassa monia ole. Jos löydät etnokaupan, joka myy venäläistä/ukrainalaista kamaa, pelmenejäkin on monenlaisia. Nettikin on kyllä pullollaan ohjeita, ihan googlettamalla löydät.

Olen paikallisesta Eestin-Herkusta maistanut kaikki laadut(6 tai 7 erilaista) mutta aika pliisuja ovat kaikki. Tuolla on venäläistä kamaa myös. Tiedän kyllä jo etukäteen että kaikkein helpoin ruokalaji tuo ei ole valmistaa mutta täytynee kaivaa sopiva taikinaohje netin syövereistä ja kokeilla minkälaisia kakkuja sitä saa aikaan.

Citymarketissa en ole pelmenejä bongannut. Tosin en ole sieltä etsinytkään kun tuo etnokauppa on melkein vieressä. Yksi loistava leivänpäällinen on tuo "suitsu pekoon", eli savustettu porsaankylki. Sopivan suolaista ja rasvaista. En ole tällekään kunnollista korviketta löytänyt marketeista. Yleensä kaikki kylki on ylikypsää ja maku on täysin eri.

Idän herkuista tuli mieleen vielä karjalaiset pyöröt. Mummoni tosin tekee noita riisipuurotäytteellä. Pitänee ottaa resepti talteen mummolta, sillä nuo ovat aivan hemmetin hyviä.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Loppuun vielä kyssäri, että onko kukaan yrittänyt tehdä kotona pelmeneitä?
Kyllä vain. Pelmenirauta löytyy, ja on niitä tehty, raudalla ja ilman. Tosin emäntähän ne on aina tehnyt, mutta ei se kovin vaivalloiselta ole näyttänyt. Helvetin paljon parempia tulee kyllä itsetehdyista, kuin pakastealtaasta ostetuista. Tosin Viipurista tai Pietarista tulee aika usein ostettua/saatua helvetin hyvin pakastepelmenejä. Smetanan ja sipulisilpun kanssa kyllä jumalten herkkua!
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eipä ole siemeniä kun vedetään leikkurilta päältä. Juuren palastahan nuo lisääntyvät eli pannaako postiin...?
Kiitos vaan mutta ehdin laittaa kaupasta ostetun piparjuuren palan kukkapurkkiin ja hiekkaan. Tuo pitää nyt talven yli pitää nolla-asteessa ja sitten kesällä maahan.
Mutta palaan melko varmasti asiaan ensi kesänä sillä haluan nimenomaan siemeniä ja jos omani ei onnistu niin sitten tulen teidän pihaan pöyhimään piparjuuripusikkoa.
Siemeniä haluan siksi kun kaikki mitä olen laittanut tai laitan pihaani pitää olla siemenestä kasvanut. Kyllä, tiedän että se on omituista mutta on se vähän hienookin.

Terveisin koo
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Löytyisikö jonkin sortin ohjetta seuraavaan:

Sain Venäjältä kokonaisina marinoituja valkosipulitomaatteja, ja julmetun hyviä.

Miten niitä pitäisi tehdä? Heti äkkiä laittaisin öljyyn, murskattua valkosipulia, etikkaa hiukan ja mustapippuria, ripaus suolaa.

Pointti on se, että nuo venäläiset tomaatit ovat kokonaisia ja meheviä. Tahtoisi tehdä itse ettei niiden takia tarvitsisi matkustaa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Miten niitä pitäisi tehdä? Heti äkkiä laittaisin öljyyn, murskattua valkosipulia, etikkaa hiukan ja mustapippuria, ripaus suolaa.

Ehkäpä netistä löytyisi ohje jos viitsisi tonkia mutta heitän mutulla...

Itse valitsisin kovia tomaatteja eli ei totaalisen kypsiä. Sitten kuumaan veteen (ei kiehuvaan) pehmenemään. Tämän jälkeen isoon lasipurkkiin niin, että puolet tätä kuumaa vettä ja toinen puoli öljyä ja viinietikkaa. Suhteesta en tiedä. Valkosipulit, suola ja muut mausteet perään.

Tää siis aivan päättelemällä...
 

Nenna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lopen Uupuneet Sohvaperunaurheilijat.
Kiitos vaan mutta ehdin laittaa kaupasta ostetun piparjuuren palan kukkapurkkiin ja hiekkaan. Tuo pitää nyt talven yli pitää nolla-asteessa ja sitten kesällä maahan.
Mutta palaan melko varmasti asiaan ensi kesänä sillä haluan nimenomaan siemeniä ja jos omani ei onnistu niin sitten tulen teidän pihaan pöyhimään piparjuuripusikkoa.
Siemeniä haluan siksi kun kaikki mitä olen laittanut tai laitan pihaani pitää olla siemenestä kasvanut. Kyllä, tiedän että se on omituista mutta on se vähän hienookin.

Terveisin koo

Parahin puutarhuri koo. Jos todellakin haluat kasvattaa piparjuurta siemenistä, saat odottaa käytännössä miltei maailman tappiin asti. Kyseinen kasvi ei kukkimisestaan huolimatta tee siemeniä kuin äärimmäisen harvoin ja juuri tuskin koskaan kotipuutarhoissa. Eli toiveesi täyttämiseksi tarvittaisiin kahden, todistetusti eri kloonia (sukujuurta) olevan kasvin välinen ristipölytys ja optimaaliset sääolosuhteet. Ainoa toivosi on kasvitieteellisissä puutarhoissamme ja hyötykasviyhdistyksessä, joten täältä piparjuurten siementen metsästys on aika hakuammuntaa. Voit toki kokeilla kasvattaa ensin eri tahoilta hankittuja juuripistokkaita ja katsoa mitä ne muutaman vuoden kasvamisen jälkeen saavat aikaan. Siinä tosin käy niin, että ne juuripistokkaat ovat sitten puutarhasi pysyväisasukkeja ellet innostu roundupin käyttöön. :)

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/piparjuuri

Ihmeitä toki tapahtuu, sillä tänä kesänä todistin ukkomansikan marjomista - tätä ei tiettävästi ole kovinkaan usein Suomessa tapahtunut sen jälkeen kun vanha, perinteinen puutarhakasvi syrjäytettiin moderneilla puutarhamansikoilla. Joillain onnekkailla saattaa olla pihallaan säilyneenä kaksikotisen kasvin molempia muotoja eli hede- ja emikasveja ja innokkaimmat tarhaajat vaihtelevat kantoja keskenään siinä toivossa, että löytyy se toinen, puuttuva osapuoli. (Sama ilmiö toistuu mm. katajalla ja humalalla).


http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/ukkomansikka
 

Susimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa,Toronto Maple Leafs,Westghost,Ghostbusters
Savolainen makkarakerho

Kaikille tuon Jalon kansallisruokamme ystäville tiedoksi tämmöinen osoite:

http://savolainenmakkarakerho.blogspot.com/

Tuolta löytyy makkara-arvosteluja, reseptejä ja pohdintaa makkaran vaikutuksesta yhteiskuntamme ja nykysivilisaation kehitykseen.
 
Viimeksi muokattu:

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Makkaran ystäville vielä toinen linkki, jossa jo hieman enemmän dataa makkarasta. Makkara.info
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuli tänään tehtyä pizzaa vähän normaalista poikkeavaan tyyliin. Eli tein ensiksi suht paksun pohjan uunipannulle, sitten ensimmäisenä päälle rutkasti mozzarellaa ja tomaattikastike (käytin ihan vaan Lidlin pastakastiketta) vasta sitten. Toisen puolen jätin ihan näin vaan ja toiseen laitoin vähän muitakin täytteitä. Täytyy sanoa että toimii ihan satasella, pizzasta tuli todella mehevä ja maukas.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Ankankoipia?

Pitäisi vkl:na valmistaa herkullinen ateria pakastetuista ankankoivista. Ovat käsittääkseni maustamattomia, joten minkälaisia etukäteisvalmisteluja niille pitäisi tehdä? Ilmeisesti sulatetaan, sulaneina laitetaan jonkinlaiseen marinadiin, jonka jälkeen valmistetaan suurinpiirtein kuin kanankoivetkin. Vinkkejä?
Pöydällä on purkillinen "nopales tiernos" eli kaktuksen kappaleita mausteliemessä ("tender cactus in bright bline"). Mitä hemmettiä niille kuuluisi tehdä?
Uusitaan nyt tämäkin kysymys, kun tuo purkki kieriskelee edelleenkin tuolla keittiössä!
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Onko ankankoivissa paljon rasvaa? Jos, niin melkein paras tapa olisi valmistaa ne paistamalla ne hitaasti omassa rasvassaan ja sen jälkeen uuniin suhteellisen miedolle hautumaan. Mausteeksi suolaa ja pippuria. Tätä valmistustapaa kutsutaan (kai) nimellä confit ja näin suositellaan valmistettavaksi ainakin rintapalat. Ankanrasva on hyvää paistorasvaa, joten sitä ei kannata kaapia lihoista pois.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pöydällä on purkillinen "nopales tiernos" eli kaktuksen kappaleita mausteliemessä ("tender cactus in bright bline"). Mitä hemmettiä niille kuuluisi tehdä?

Tuolta ehkä kannattaa katsoa: http://www.rivenrock.com/recipes.html
Olen joskus itse ostanut okraa, ja voisin kuvitella kaktuksen olevan samantyyppistä. Tex-mex -safkoihin lisukkeeksi olen kiehauttanut kasvisliemessä, käy raffin (mikä ihmeen suomenkielen sana voisi kuvata suurehkoiksi palasiksi jätettyyn rakenteeseen?) salsan sekaan ja/tai burritoihin.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Tuolta ehkä kannattaa katsoa: http://www.rivenrock.com/recipes.html
Olen joskus itse ostanut okraa, ja voisin kuvitella kaktuksen olevan samantyyppistä. Tex-mex -safkoihin lisukkeeksi olen kiehauttanut kasvisliemessä, käy raffin (mikä ihmeen suomenkielen sana voisi kuvata suurehkoiksi palasiksi jätettyyn rakenteeseen?) salsan sekaan ja/tai burritoihin.

Mitenkäs olisi karkea? Raffin korvikkeeksi tarjoan moista sanaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös