Löytyykö kokkeja?

  • 580 156
  • 2 902

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Arvon JA-veljet ja -siskot. Mihin voi käyttää saskatoon- eli marjatuomipihlajahyytelöä? Onko liian mietoa kamaa esimerkiksi riistan oheen? Riistalinnuille?
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pitääkö porsaanlihasuikaleet ottaa huoneenlämpöön ennen paistamista? Jos, niin riittääkö puoli tuntia? Jostain syystä pakkauksessa ei ollut mainintaa. Ja jos on jotain vinkkejä, miten niistä saisi mureita ja helposti pureskeltavia, otan ilolla vastaan. Pitäisi saada lapset syömään heille vähän vieraampaa ruokaa.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
...Ja jos on jotain vinkkejä, miten niistä saisi mureita ja helposti pureskeltavia, otan ilolla vastaan. Pitäisi saada lapset syömään heille vähän vieraampaa ruokaa.

Kun olet paistanut ne, niin laita uuniin hautumaan tunniksi, mielellään pidemmäksikin aikaa, sitten alkaa olemaan suussasulavia..
Palapaistiahan keitetään paistamisen jälkeen tunti pari, ainakin se murenee siinä hyvin ja onkin parhaimmillaan vasta seuraavan päivänä, kuten moni muukin liharuoka.
Aikaa en tiedä, mutta liha tulee kyllä ottaa huoneenlämpöön ennen käsittelyä.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Tänks. Näin mä vähän ounastelinkin. Uuniin en just tähän hätään ehdi niitä laittaa, mutta yritänpä seurata pakkauksen ohjeita ja toivon, että niillä ohjeilla onnistuu.

Multa kyllä luonnistuu kyökkihommat muuten ihan mainiosti, mutta jostain syystä olen aika kädetön liharuokien kanssa. Onneksi täältä löytyy apu siihenkin vaivaan :).
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Aikaa en tiedä, mutta liha tulee kyllä ottaa huoneenlämpöön ennen käsittelyä.

Bah! Humbug!

Suikaleet ovat niin ohkaisia, että ne sulavat paistettaessa tarpeeksi nopeasti etteivät vain pala pinnalta ja pysy raakana sisältä. Olen tämän todistanut aitiopaikalta satojen, jopa kymmenien käsien sormilla laskettavan määrän verran, kun olen ollut hiilihydraatittomalla dieetillä, ja suikaleet au naturel rypsiöljyssä paistettuna on ollut eräs perusruoka.

Lopuksi yleensä maustan suikaleet ribauxella suolaa ja valkosipulirouhetta.
Varoitus: Älä koskaan osta valmiiksi marinoituja porsaanlihasuikaleita. Ne ovat saastetta.

Mikäli pitää lihan mausta, niin suoraan paistinpannulta lautaselle. Suikaleet kyllä saattavat olla silloin purkkaa, mutta maistuvatpahan hyvältä. Haudutuksen kanssa kannattaa varmistaa, että suikaleet saavat nestettä. Muuten ne kuivuvat armotta uunissa. Hyvä keino on käyttää suikalepakkaukseen kertynyttä lihanestettä yhtenä ainesosana. Näin nesteeseen ei tarvitse lisätä megalopöhölisäainepommia eli lihaliemikuutiota.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Tänks. Näin mä vähän ounastelinkin. Uuniin en just tähän hätään ehdi niitä laittaa, mutta yritänpä seurata pakkauksen ohjeita ja toivon, että niillä ohjeilla onnistuu.

Multa kyllä luonnistuu kyökkihommat muuten ihan mainiosti, mutta jostain syystä olen aika kädetön liharuokien kanssa. Onneksi täältä löytyy apu siihenkin vaivaan :).

Kaikki liha pitäisi olla huoneenlämpöisiä paistaessa/kypsentäessä. Jos ei muuten niin neste joka lihasta irtoaa kypsennettäessä ei valu pannulle niin helposti. Eli lihasta tulee mureampaa ja ei niin kuivaa kun liha on oikean lämpöistä.
Lisäksi kylmä liha jäähdyttää pannun ja liha alkaa kiehumaan, pikemminkin kuin ruskistumaan.


Tuo possun suikale juttu on sitten toinen juttu, jos valmiita kaupan suikaleita niin aika vaikea tietää mistä ruhon osasta suikaleet on tehty. Voi olla kinkkua, etuselkää, lapaa tms ja kaikki käyttäytyvät vähän erilailla kypsennettäessä.
Jos lihassa on paljon ns sidekudosta niin se vaatii käytännössä ainakin vähän hauduttamista ruskistamisen jälkeen. Noin 90 asteen lämmössä vasta alkaa sidekudos pehmenemään ja siitä tulee mureaa.
Hauduttaa voi paistipannullakin jos on kansi. Hiukan lisää nestettä (vaikka kuumentamisen kestävää ruokakermaa) ja pienellä lämmöllä kannen alla muhien 20 minuuttiakin jo tekee ihmeitä lihalle.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Lopuksi yleensä maustan suikaleet ribauxella suolaa ja valkosipulirouhetta.
Varoitus: Älä koskaan osta valmiiksi marinoituja porsaanlihasuikaleita. Ne ovat saastetta.

Laittaisin kyllä samaan kategoriaan kaikki tehtaassa tehdyt marinoidut lihat. Ne maistuvat kaikki samalle, eli paskalle. Joskus on joku kaveri tuonut vaikkapa marinoitua possun ulko-/sisäfilettä ja melkoinen homma on saada se tehtaan maku peitettyä jollain omilla mausteilla senkin jälkeen, kun se kura on pesty pois lihasta.

Kaupan lihatiskiltä voi löytyä ihan hyviäkin marinoituja lihoja, mutta aika arvalla niidenkin kanssa mennään. Parhaimmat marinadit saa itse tekemällä.

Juttelin taannoin yhden HK:n tuotannossa olevan henkilön kanssa ja tuota marinoitua paskaa tehdään kuulemma sen vuoksi, että enemmistö haluaa juuri tuollaista skeidaa suuhunsa tunkea, kun ei viitsi itse fiksailla marinadia tai tajua, että lihasta saa oikeilla mausteilla hyvää ilman marinadiakin.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Juttelin taannoin yhden HK:n tuotannossa olevan henkilön kanssa ja tuota marinoitua paskaa tehdään kuulemma sen vuoksi, että enemmistö haluaa juuri tuollaista skeidaa suuhunsa tunkea, kun ei viitsi itse fiksailla marinadia tai tajua, että lihasta saa oikeilla mausteilla hyvää ilman marinadiakin.
On kyllä käsittämätöntä. Itse en ikinä ostaisi marinoitua lihaa.. (tai jotain poikkeus-poikkeustapauksia ehkä). Maistuu kyllä jotenkin niin teolliselle tms. En ole pahemmin perehtynyt marnointiin, mutta ihan jotain grillausnestettä/HP:tä/valkosipual/ketsuppia/chiliä/öljyä sekaisin sotkemalla tulee paljon paremman makuista.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Bah! Humbug!

Tästä olen edelleen erimieltä; liha pitää ottaa huoneenlämpöön ennen kuin siitä alkaa valmistamaan.

Tuosta karppaukseta olen kiinnostunut, eli onko missään mitään järkevää paikkaa ( sivustoa esmes) mistä tähän onkia tietoa? Viimeksi aloin tiputtamaan hiilareita lähes tietämättömänä kuinka toimia ja aika nopeasti olinkin ihan saatanan väsynyt...
Azul tietänee tästä myös, mutta on lomalla..., joten ei voi kääntyä ko. lajia harrastavan puoleen...

...tuota marinoitua paskaa tehdään kuulemma sen vuoksi, että enemmistö haluaa juuri tuollaista skeidaa suuhunsa tunkea...

Ja myös siksi, että tämä ns "marinadi" on täynnä säilöntäaineita tai siihen verrattavia etikoita ja liha voi olla tiskillä kauemmin.. Monesti kun tuore tavara alkaa olemaan siinä ja siinä, että onko myyntikelpoista, niin kauppias laittaa marinadiin ja taas mennään samalla tuotteella eteenpäin, kauemmin..
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Ja myös siksi, että tämä ns "marinadi" on täynnä säilöntäaineita tai siihen verrattavia etikoita ja liha voi olla tiskillä kauemmin.. Monesti kun tuore tavara alkaa olemaan siinä ja siinä, että onko myyntikelpoista, niin kauppias laittaa marinadiin ja taas mennään samalla tuotteella eteenpäin, kauemmin..

Hyviä pointteja kaikki tähän marinadi keskusteluun tulleet. Tässäpä vielä yksi suuri syy lisää. Marinadi, siis se sonta mitä tehtaat lykkäävät lihajalosteisiin, ei maksa juuri mitään valmistaa, mutta myydessä siitä saa lihan hinnan.. ja jos kyseessä on vähänkin parempi/kalliimpi liha niin voi vain miettiä paljonko katetta se sotku jättää.

Toisen syömäkelvoton on toisen hyvin raakakypsynyttä hehe.
Usein näkee kaupassa että kärryihin heitetaan ne kauniin kirkkaan punaiset sisäfilepihvit joissa ei ole yhtään valkoista väriä mukana.
FAIL

Sopivasti tummunut file jossa on "pistenä" pieniä valkoisia rasvaläikkiä, eli marmoroitunut, koko pihvissä on se paras. Tämä siis vinkkinä niille jotka eivät lihoja tunne.
Nimimerkki entinen lihamestari.
 

Oiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, HIFK
Niin kyllähän se tuo valmiiksi marinoitu liha on syntynyt juurikin kaupan ja teollisuuden eduista.

Katsokaa joskus niiden valmiiksi marinoitujen tuotteiden tuoteselostetta ja sieltä se ensimmäinen totuus paljastuu. Siellä lukee jotain lihapitoisuus 70 %. Loppu painosta on marinadia ja kun siinä sitten hyllyllä erehtyy vertailemaan kilohintoja niin toteaa, että tämä 9 €/kg maksava hunajamarinoitu on edullisempaa kuin tuo 13 €/kg maksava naturel. Tai käänteisesti tässä marinoidussa on tavaraa 560 g ja marinoimattomassa 450 ja hinta on sama.

Lisäksi marinoinoidun tuotteen hyllyikä on muutaman päivän pidempi ja se on kaupalle tärkeä juttu.

Huvittaa joskus, kun on tutustunut joihinkin teollisesti marinoituihin tuotteisiin. Ensin on kanan rintafileet läntätty päällekkäin muovirasiaan ja sitten sopivasti marinadia päälle, että saadaan pakkauksen kokonaispaino oikeaksi. Lopputuloksena on, että päällimmäinen on marinoitu ja ne alimmat ovat vähän reunoilleen saaneet soossia.

Skeptikkona tuo kuluttajien suosio on saavutettu, kun ensin on markkinatutkimuksessa kysytty tyyliin: Haluaisitko sinä, että tuote on valmiiksi marinoitu jo ostettaessa ja sinun ei itse edellisenä iltana tarvisisi miettiä lasten seuraavan päivän päivällistä ja valmistaa vaikeaa ja sotkuista marinadia itse juuri siivotussa keittiössäsi? a) kyllä b) useimmiten kyllä c) aivan sama d) ehdottomasti ei.

Jaaha, vain 5 % kuluttajista vastustaa valmiiksi marinoituja tuotteita ja muut niitä haluavat.

Siihen kun sitten lisää nuo hintakikkailut ja kampanjat (harvoin näkee kampanjaa tyyliin - tarjouksessa vain naturel lihatuotteet) niin voidaankin todeta, että kansa haluaa marinoituja lihatuotteita.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Aikaa en tiedä, mutta liha tulee kyllä ottaa huoneenlämpöön ennen käsittelyä.
Ehdottomasti kannattaa ottaa ja hyvissä ajoin. Sellaista puolta tuntia ne yleensä noissa pakkauksissa tarjoavat, mutta välillä kuulee kokeilta kyllä kommentteja että asian suhteen ollaan Suomessa turhan hysteerisiä ja hyvä pihvi kannattaisikin ottaa jopa pari tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Itsellä aina tuo 30min minimi ja yleensä kauemmin. Lihan paksuushan tuossa kannattaa ottaa huomioon aikaa ajatellessa.

Mitä tulee noihin suikaleiden mureuteen, niin hauduttamisen lisäksi tilkka punaviiniä tai punaviinietikkaa auttaa kummasti myös asiaan(etikassa se huono puoli ettei kokki saa "tuotantopalkkiota").
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Mitä tulee noihin suikaleiden mureuteen, niin hauduttamisen lisäksi tilkka punaviiniä tai punaviinietikkaa auttaa kummasti myös asiaan(etikassa se huono puoli ettei kokki saa "tuotantopalkkiota").
Ananasmehu, siis 100% ananasta. Mehun ainekset alkavat pehmentää sidekudoksia jolloin lihasta tulee tosiaan mureaa ja kunnon marinadissa kannattaa käyttää tuota sekä öljyä pohjana. Toimii varsinkin possunlihalle. Kiwihedelmällä on sama vaikutus naudanlihaan.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Marinadikeskusteluun vielä. Ihmiset tuntuvat olevan keskimäärin perkeleen avuttomia ruoanlaitossa. Ostetaan kaikenlaisia valmiiksi tönkkömarinoituja lihanriekaleita ja roippeita. Sitten ihmetellään, kun ne palavat pinnalta grillissä ja jäävät sisältä punertaviksi. Marinadi valuu ritilän välistä hiilille ja toimii jopa lämpöeristeenä. Savua nousee.

Luonnollisestikaan valmiiksi marinoituja pihvejä myöskään ei nuijita kesämökillä. Tuskinpa moni edes tajuaa mitä nuijimisella saa aikaan.

Pihvi saattaa jäädä punertavaksi keskiosastaan, ja sellaista pihviähän ei perus-Maarit syö, eikä anna lastenkaan syödä, voihan siitä saada salmonellan ja muita syyhytys-punkkia. Pihalla sääskien kuppaama, kokkaava perheenisä saa osakseen nalkutusta, kun hän on ruohonleikkuun, varaston maalaamisen ja verkkojen selvittelemisen jäljiltä väsyneenä grillannut Maaritin Prismasta valitsemia marinoituja porsaan ulkofilepihvejä.

Sampo olisi itse tahtonut ostaa filettä au naturel, mutta Maaritin mielestä valmiiksi marinoitu säästää vaivaa ja on halvempaa. Sampo on nöyrtynyt säästääkseen itseään syyllistämiseltä ajatellen hiljaa "saapahan mitä tilaa". Lapset juoksevat ympyrää grillin ympärillä ja kirkuvat. Maarit polttaa vihreää L&M:ää ja juo siideriä, komentelee lapsia: "ei, ei, Tiitu, nyt kunnolla, Jesse, mitä mminä shanoin". Maarit horjuu hiukan. Ja nalkuttaa, syyllistää savun kehittymisestä Sampoa. Maarit on leikannut tukan lyhyeksi, sillä se on silloin käytännöllisempi. Perse hänellä on nykyään kuin seitsemän leivän uuni. Mutta se siitä.

Sampo ei saa ottaa ollenkaan olutta, koska hänen on aamulla lähdettävä käymään 400 km:n päässä kotona kastelemassa kukat ja katsomassa posti. Maarit jäisi lasten kanssa mökille ja saattaisi ehkä käydä lasten kanssa mustikassa ja kakkukahvilla naapurimökin Ryynäsillä, joiden 12-vuotias näsäviisas Viljami-Eero viettää nimipäiväänsä. Kun Sampo palaisi kotiin, olisi aika kokea verkot ja kerätä karviaismarjat sekä puna- ja mustaherukat pensaista.

Kun Sampo palaa takaisin, Maarit huojuu taas ja kertoo tehneensä jo salaatin valmiiksi. Potut ovat kiehumassa. Sampon pitäisi vain grillata hunajamarinoidut broilerifileet. Ruoka tuodaan pöytään, mutta lapset eivät suostu syömään, koska eivät ymmärrettävästi pidä hunajan mausta ruoassaan. Ja pahus vieköön, fileet ovat hieman vetisiä sisältä. Nalkuti nalkuti. Sitten pomo soittaa Sampolle kesämökille, olisi hommia tiedossa kesälomalla.

Sampo ottaa ja heittää kännykän ja läppärin rehevöityneeseen järveen, komentaa ymmärtäväisen koiran takakonttiin ja ajaa Alkon ja Kotipizzan kautta kotiin.
 

tty_01

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Suunnittelen tässä tekeväni illalla kermaperunoita, mutta jotain piristystä tuohon suunnittelin. Niinpä kysynkin, voiko perunoiden sekaan heittää vaikkapa paprikaa tms. makua/väriä antamaan. Onko kellään vinkkejä, mitä kannattaisi kokeilla ja onko kermaperunoista olemassa mitään muuta valmista reseptiä kuin se ns. tavallinen?
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Niinpä kysynkin, voiko perunoiden sekaan heittää vaikkapa paprikaa tms. makua/väriä antamaan.

Chili jauheena tai rouheena? Jos liian vahvaa, niin toimisiko ruohosipuli? Ruohosipulia saa nyt tuoreena ja taivaallisen hyvää...
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
voiko perunoiden sekaan heittää vaikkapa paprikaa tms. makua/väriä antamaan.
Miksei voisi? Sekaan vaan jos siltä tuntuu. Ja varmaan porkkanakin sopii, ja bataatti vallankin. Jotkut voisivat heittää sekaan vaikka parsakaalia.
 

lapa78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lexaa
Ananasmehu, siis 100% ananasta. Mehun ainekset alkavat pehmentää sidekudoksia jolloin lihasta tulee tosiaan mureaa ja kunnon marinadissa kannattaa käyttää tuota sekä öljyä pohjana. Toimii varsinkin possunlihalle. Kiwihedelmällä on sama vaikutus naudanlihaan.

Niin. Kyllähän kaikki missä on "happoa" mureuttaa lihaa. Itse olen ollut todistamassa tilannetta missä liha oli vahvassa ananasmarinadissa n 12h ja kyseistä pihviä ei pystynyt edes paistamaan, koska oli niin murea. Pihvistä tuli käytännössä jauhelihaa.

Eli yhteenvetona, kaikki missä on happoa mureuttaa lihaa, mutta ei kannata hötkyillä sen "ananaksen" kanssa.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Niin. Kyllähän kaikki missä on "happoa" mureuttaa lihaa. Itse olen ollut todistamassa tilannetta missä liha oli vahvassa ananasmarinadissa n 12h ja kyseistä pihviä ei pystynyt edes paistamaan, koska oli niin murea. Pihvistä tuli käytännössä jauhelihaa.

Eli yhteenvetona, kaikki missä on happoa mureuttaa lihaa, mutta ei kannata hötkyillä sen "ananaksen" kanssa.

Lisäksi ananaksessa on entsyymejä jotka mureuttavat lihaa mm bromelaiiniä.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Suunnittelen tässä tekeväni illalla kermaperunoita, mutta jotain piristystä tuohon suunnittelin. Niinpä kysynkin, voiko perunoiden sekaan heittää vaikkapa paprikaa tms. makua/väriä antamaan. Onko kellään vinkkejä, mitä kannattaisi kokeilla ja onko kermaperunoista olemassa mitään muuta valmista reseptiä kuin se ns. tavallinen?
No valkosipuli/aurajuusto on varmaan yleisimmät väännökset kermaperunoista. Itse oon myös laittanu muutaman kerran mustapekka-juustoa, antaa vähän eri tavalla potkua, oikeen hyvä maku tulee. Bataattia en ole kokeillu, mutta voisi olla hauska. Liikaa ei ehkä mielestäni kannata säätää (ei ehkä siis jotain aurajuustovalkosipulibataattipaprikakermaperunoita) koska kermaperunat on sinänsä aika hyvä lisäke. Toki makunsa kullakin.
 

J.Petke

Jäsen
Suunnittelen tässä tekeväni illalla kermaperunoita, mutta jotain piristystä tuohon suunnittelin. Niinpä kysynkin, voiko perunoiden sekaan heittää vaikkapa paprikaa tms. makua/väriä antamaan. Onko kellään vinkkejä, mitä kannattaisi kokeilla ja onko kermaperunoista olemassa mitään muuta valmista reseptiä kuin se ns. tavallinen?

Tein tuota samaa kerran vuohenjuustolla ja pekonilla. Kerrosten väliin vaan molempia. Aivan jumalattoman hyvää.

Luovuus on vain rajana.
 

Kummeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Washington Capitals
No niin, mökkireissu tuotti tulosta ja jääkaapissa on perattu hauki. Kertokaa joku vinkki, miten saan hyvää haukea tehtyä. Saa olla melko vaikeakin resepti, mutta totta kai helpotkin käy. Pääasia on, että maistuu hyvälle.
 

Rocco

Jäsen
No niin, mökkireissu tuotti tulosta ja jääkaapissa on perattu hauki. Kertokaa joku vinkki, miten saan hyvää haukea tehtyä. Saa olla melko vaikeakin resepti, mutta totta kai helpotkin käy. Pääasia on, että maistuu hyvälle.
Hauki on aika "mauton" kala itsessään, eli melkein mitä vaan kun tekee niin hauki jää muiden ainesten kanssa taka-alalle. Oikeastaan helpoin ja paras tapa on heittää hauki uuniin ja paistonkestävää kermaa vuokaan ja kypsyttää kala siten. Hauki on aika kuiva kala ja sitä kannattaa varoa, ettei kala kuivu liikaa. Hauesta kyllä saa maittavia kalapihvejä ja -pullia, jos vaan sellaisia jaksaa vääntää.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Hauesta kyllä saa maittavia kalapihvejä ja -pullia, jos vaan sellaisia jaksaa vääntää.
Allekirjoitan tämän ja rohkaisen jaksamaan. Vähän kermaviiliä, korppujauhoja, tilliä ja sitruunapippuria "taikinaan" ja nautitaan teriyaki-kastikkeen kanssa. Kannattaa nähdä vaiva.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös