Löytyykö kokkeja?

  • 580 211
  • 2 902

scholl

Jäsen
Tuleeko perunoista muuten maailmanlaajuisesti vain kerran vuodessa sato? Vihanneksia tulee maailmalta Suomeen melko tuoreina kautta vuoden, mutta tähän aikaan vuodesta perunat vaikuttavat olevan aika nihkeää kamaa. Ne on ilmeisesti olleet viljelijän perunakellarissa (70-luvulla vanhemmissa omakotitaloissakin oli vielä perunakellarit), josta sitten kiikuttaa niitä kauppaketjuille pitkin vuotta ja huhtikuussa kesällä nostetut perunat ovat jo aika öistä laatua. Miksei etelästä tule tuoretta perunaa nyt? Onko heilläkin satokausi vain silloin kesällä?
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Poikamiehen kalakeitto:

Tämän ruoan tekeminen on helppoa kuin heinänteko ja lopputulos on aivan fantastinen makuelämys.

Ensin mennään torille lauantai-aamuna ennen klo 14 ja ostetaan n. 300gr ahven- tai kuhafileitä. Torilta ja/tai lähikaupasta ostetaan 5-6 kpl keskikokoisia perunoita, pakastealtaasta keittojuureksia 200gr pussi, 0.5 litraa maitoa ja kalaliemikuutioita.

Laitetaan kattilaan n. litra vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisätään 2 kpl kalaliemikuutioita. Kuoritaan perunat ja puolitetaan kuoritut perunat. Lisätään perunat kattilaan. Annetaan kiehua n. 5 min. Lisätään kalafileet kattilaan. Annetaan kiehua n. 3 minuuttia. Lisätään n. puolet keittojuureksista kattilaan. Annetaan kiehua pari minuuttia. Lisätään n. desilitra maitoa kattilaan. Kiehautetaan varoen, ettei maito kiehu yli.

Syödään, riittää kahteen syömiskertaan.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukilahden Työväen Ampujat
Jos perunoiden keitto ym. perustason keittiöhommat ei suju niin kannattaa hakea kirjakaupasta maanmainio Kotiruoka -keittokirja. Kirjan ensimmäinen painos on vuodelta 1908 ja sitä ajanmukaistetaan aina tarpeen mukaan. Luulisin että usealla palstalaisella tai heidän äideillään on tämä keittiön elintärkeä kivijalka.

Omalla äidilläni on kirjasta joku ikivanha painos ja monet reseptit ovat aika hauskaa ja omituista luettavaa. Mittayksikötkin ovat vähän mitä sattuu ja monen liharuoan valmistus aloitetaan teurastamalla eläin ja paloittelemalla ruho. Paloitteluun löytyy edelleen ohjeet, jos vaikka joskus tekee mieli syödä jänispaistia.

Kotiruoka opastaa selkeästi ja yksinkertaisesti perusasiat ja sen ohjeiden mukaan vaikka karjalanpaistin tekeminen on helppoa. Kun ei tarvitse enää teurastaakaan niitä sikoja ja lehmiä.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Nyt tulee väinön olut pähkinä leipä resepti. Laita ensimmäiseksi uuni 200 c

1 litra maitoa ( 2.5 pros)
puolipulloa tummaa olutta, itse käytän sakun tummaa jotain vastavaa ,esim kotikalja en tiedä mitä suomesta saa .
Kreikan pähkinöitä, puoli pussia n,50grammaa.
pieniklöntti juustoa edam, noin 75 grammaa.
hiivaa 40 grammaa
vähän öljyä 0,5 desiä
vehnäjauhoa. n,1.5-2kg
puolikas mukula sipuli ( tavallinen)
suolaa ja vähän sokeria. noin 1 ruokalusikka molempia.
1 kananmuna

Ohje, käy pissalla ja pese kädet.
Paloittele sipuli pieneksi,samoin kreikan pähkinät,raasta juusto . Nyt kaikki on paloiteltuna eri lautasilla. Ota kattila ja räväytä maito sisään, juo puolipulloa tummaa olutta ja laita loput maidon sekaan ( tav,olut pullo). Nyt laita kattila hellalle ja lämmitä noin 40 asteeseen,kokeile sormella tai mittarilla
, hiiva palaa yli neljässäkymmenessä eikä taikina nouse. nyt ota hiiva ja sekoita pienessä määrässä lämmittämääsi olut maito seokseen (vaikka kahvikupissa) ,kun olet saanut hiivan liukenemaan nesteeseen sekoita se koko määrään nestettä. Siirrä sivuun ja unohda vähäksi aikaa, paahda paistin pannussa sipuli, ruokalusikallinen öljyä ettei sipulit muutu" Pelen" värisiksi, kun sipulit ovat kullankeltaisia siirrä sivuun ja anna jäähtyä noin 2 minuuttia. No niin on aika hutkaista sipulit olut-maito seoksen joukkoon.

Varaa noin 3 litran kulho jossa voit sekoittaa taikinan. Kaada neste kuppiin, ala vähitellen lisäämään vehnäjauhoja sekaan, ja pyöritele kädellä samalla että menee sekaisin lisää öljy ja jatka vehnäjauhojen lisäämistä ja sekoittamista niin kauan kun taikinasta muodostuu saman tapainen kuin Dolly Partonin tissi jossa on öljyä pinnassa. No niin sinulla on taikina valmis. Anna taikinan kohota niin kauan kun se alkaa tulla kupista pöydälle.

Nyt laitat leivonta pöydälle vehnäjauhoa noin 1 kahv,kuppi ja levitä vähän, kaada taikina pöydälle ja lisää jauhoa kun tuntuu löysältä, nyt siitä pitäisi saada leivottua John Holmesmainen tanko, voit sitä siinä pöydällä vielä vähän pyöritellä että on helpompi se tanko tehdä, saa olla melko kova taikina.

Kun olet saanut tankon tehtyä, leikkaa veitsellä se kuudeksi palaseksi. Nyt sinulla on kuusi taikina möykkyä. Niistä tarvisi saada pyöritettyä pallot . Käytä kahta kättä kun pyörität on helpompi saada se pallo aikaiseksi. Laita uunipellille leivinpaperi ja pallot tai mitä sait aikaiseksi. riko kananmuna ja laita vettä vähän joukkoon ja suolaa. Näin saat tulevaan leipään kiiltoa. Kanamuna pitää tietysti haarukalla vatkata rikki ja vesimäärä on noin 1 ruokalusikka jonka sinne sekaan hutkaiset. Anna niiden möykkyjesi jota leivoit hieman kohota noin 10-15min. Sivele kananmunalla joka puolelta huolellisesti, lisää juusto ja hakatut pähkinät leipien päälle ja mätkäise noin 45min uuniin, Laita uunin keskelle ei ylös eikä alas .

PS. En ota vastuuta, pitäs olla perkeleen hyvä leipä.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ruoanlaitto on aivan järkyttävän helppoa ja vaivatonta. Seuraavin ohjein tulee aina erinomaista huttua:

-Ostat kaupasta suosikkivihanneksiasi ja lihojasi.

-Isket ko. kimaran pilkottuina pannuun ja paistat kunnes on kypsää.

-Maustat ainakin valkosipulilla, mustapippurilla, chilillä, basilikalla, paprikajauheella ja suolalla

-Heität tarvittaessa ja halutessasi sekaan tomaattimurskaa, kermaa ja maizenaa.

-Nautit pastan, riisin tai pottujen kera riippuen siitä minkä noista osaat valmistaa.
 

Brunberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kyynärpäätaklaus
Home Made Kebap

2kg naudan jauhelihaa
0.5dl rouhittua mustapippuria
90g aromisuolaa

Sekotetaan ainekset erittäin huolellisesti, joku monitoimilaite taikinakoukuilla olis hyvä. Kääritään folioon ja yritetään saada mahdollisimman tiiviiksi se liha. 100 asteisessa uunissa noin 4 tuntia ja sen jälkeen annetaan vetäytyä huoneenlämmössä about 30min. Juustohöylällä saa tehtyä lastuja.

OBS! Tolla pippuri määrällä tulee aika tulista, että kantsii laittaa vähemmän jos on herkkämahanen kaveri. Aromisuolaa voi kanssa annostella maun mukaan mutta kokeilemallahan se selviää.

Tietysti tohon olis hyvä loihtia joku kastike mukaan. Tossa on 1 ohje.

Sekoita:
1½ dl tomaattipyreetä
1 rkl majoneesia
2 rkl sinappia
1 rkl ketsuppia
1 rkl aromisuolaa
hiven cayennepippuria

Lisää noin 4dl vettä tai kunnes kastike on sopivan paksuista. Säilytä ja tarjoile kylmänä.
 

rectum

Jäsen
Suosikkijoukkue
jokerit
YLÖS!

Tulipa mieleen tämäkin ketju lukiessani veinikretskin rapeiden perunankuorien valmistusohjeita maku-ketjussa.

Herkkubroileri

Broilerin rintafileitä (1 per syöjä)
Voitaikinaa
Kananmuna
Herkkusieniä (tuoreita!)
Valkosipulia
Aurajuustoa
Ruukkubasilikaa
(pekonia)

Mausta rintafileet suolalla ja mustapippurilla, ja paista ne kevyesti (vain väri pintaan) paistinpannulla molemmilta puolilta. Pilko herkkusienet ja valkosipuli sekä silputtu pekoni (haluttaessa), ja paista öljyssä kevyesti. Ota sulanutta voitaikinaa, ja kauli se niin isoksi, että se riittää rintafileen ympäri. Aseta kanafile voitaikinan päälle, ja tee viiltoja lihan puoliväliin saakka. Ripottele päälle basilikaa, aurajuustoa, herkkusieniä, valkosipulia (ja pekonia). Kääri voitaikina paketiksi lihan ympärille, ja voitele pinnalta munalla. Heitä uuniin (200 astetta). Safka on valmis kun voitaikina saa kauniin värin pintaan (30-40 min).

Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota, että ei paista pannulla broileria liaan kypsäksi, vaan ottaa vain värin pintaan. Lisäksi voitaikinapaketti kannattaa tehdä suht' tiiviiksi, jottei ruuan mehukkuus katoa uunipellille.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukilahden Työväen Ampujat
Tuli kokeiltua tuota kebabreseptiä ja tulos oli hämmästyttävän onnistunut! Tein tosin vain vajaan kilon (400g nautaa, 400g lammasta) mutta aika ja lämpötila oli suunnilleen sama. Pippuria tuli vähän liikaa mutta on kyllä hyvää!

Mustapippuria laitoin joku 0.2 desiä ja aromisuolaa pienen pussillisen, 46 g. Tulee varmaankin tässä illan mittaan syötyä ihan sellaisenaan ilman kastikkeita.
 
Olipa loistava tuo kebab-resepti!

Itse pistin sikanautaa 2kg, mustapippuria 0,25dl ja aromisuolaa 70g.

Lähempä leikkaamaan lisää... :P
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ruoka- ja maustamisvinkit

Tuli tälläinen aihe mieleen oikeastaan siksi, että meidän taloudessa on sellainen ongelma, että vaimoke pyrkii välttämään kaikkea sellaista ruokaa, jossa on aromivahvennetta, natriumglutamaatti (E621), koska jonkun tutkimuksen mukaan se saattaa pahentaa migreenikohtauksia.

Kaikki jotka tarkemmin ovat tutustuneet etenkin lihavalmisteiden tuoteselostuksiin ovat saattaneet huomata, että lähes kaikissa marinoiduissa lihatuotteissa ja grillaus-/marinadikastikkeissa ja jopa grillausmausteessa on tuota ainetta, kuten myös monissa valmisruoissa, joten kokonaanhan sitä ei ikinä pysty välttämään.

Kumpikin meistä tykkää erittäin paljon voimakkaasti maustetuista ruoista, joten varsinkin meikäläiselle on tuottanut suurta tuskaa valmistaa maukasta ruokaa maustamattomista liha-, kana tai kalkkunatuotteista, koska lähes kaikki valmiit mausteseokset ovat pannassa.

Lisäksi olisin erittäin kiinnostunut, jos joku kykenisi kertomaan miten valmistetaan mureva ja hyvänmakuinen pihvi kotikonstein. Sellainen, joka ei häviä vertailussa ravintoloiden vastaaville.

Vaikka aihe aloitettiin aromivahventeeseen liittyen, niin toivomuksena olisi, että tänne voisivat jatkoaikalaiset laittaa kaikenlaisia ruokavinkkejä. Monesti omat ruoanlaittotottumukset ovat kaavoihinsa kangistuneita, jolloin monesti tulee laitettua aina samanlaista ruokaa.

Parhaat reseptit kehiin...
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Re: Ruoka- ja maustamisvinkit

Viestin lähetti Apassi
kaikki valmiit mausteseokset ovat pannassa. B]


Hyvä ketju. Itse pidän todella paljon ruoanlaitosta, mutta kun piti alkaa reseptejä miettimään, niin en muistanutkaan oikein mitään. En muutenkaan seuraile reseptejä, vaan harrastan sellaista eksperimentaalista keittiötä. Esimerkiksi vaalean kalan kanssa parmankinkku kuulostaa erikoiselta, mutta on fantastista. Ahvenet voi rullata kinkun kanssa, esimerkiksi kuhan kanssa kinkku siihen päälle, valkoviinia ja voita, ja uuniin vartiksi.

Ai niin, noista mausteista; itse käytän chiliä, currya ja valkosipulia, muuta ei tarvi. Parhaat mausteet löytyy erikoisliikkeistä, esimerkiksi kiinalaisista tai muista itämaisista kaupoista. Kannattaa ehkä harkita ihan kokonaisten chilipalkojen ostamista ja itsekin voi muuten kasvattaa, ei ole varmana lisäaineita. Sama pätee kaikkeen muuhunkin, kuten pestoon, salsaan, jne. Itse kun tekee, niin ei tarvitse miettiä, mitä purkki on syönyt. Helsingissä niitä on muutama ainakin Kalliossa, täällä Jyväskylässä esimerkiksi Keljon Citymarketissa ja sitten tuossa Voionmaankadulla.

edit: jaahas, sori. Toinen ketju ilmaisi olemassaolostaan.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Re: Ruoka- ja maustamisvinkit

Viestin lähetti Apassi
- - -
Lisäksi olisin erittäin kiinnostunut, jos joku kykenisi kertomaan miten valmistetaan mureva ja hyvänmakuinen pihvi kotikonstein. Sellainen, joka ei häviä vertailussa ravintoloiden vastaaville.
- - -

Ruoanlaitto on mukava ja kehittävä harrastus. Myös keskikehon kohdalta.

Pihvin laitto kotona onnistuu kyllä kun on äidin antamat aineet. Pihviliha kannattaa käydä ostamassa ihan lihatiskiltä ja kertoa lihamestarille mitä aikoo tehdä. Brasialainen tai argentiinalainen pihviliha maksaa hiukan enemmän kuin valmiiksipakatut, mutta on sen väärtikin. Lihamestari katsoo sitten sinusta minkä kokoiset siipaleet viiltää, yleensä n. 150-200g / kpl. Lounaspihviksi riittää pienempikin 120-150 grammainen.

Vaikka pihvin paistaminen ei lopulta kauaa vie aikaa, niin muuten aikaa kannattaa varata etukäteisvalmisteluihin. Liha pitää nostaa huoneen lämpöön 1-2 tuntia ennen paistamista, se paistetaan kun se on huoneenlämpöistä. Ei missään tapauksessa jääkaappikylmänä.

Pöytä kannattaa kattaa valmiiksi kynttilöineen, sillä lopussa tulee kiire. Kynttuilän ehtii sytyttää kyllä ennen tarjoilua.

Lisukkeet on laitettava valmiiksi ja arvioitava niiden valmistumisaika siten, että tarjoilemasi ruoan kaikki osat ovat suurin piirtein samaan aikaan valmiita. Pihvin kanssa suosittelen vain kasviksia; perunat ovat vähän turhia mutta jos ei kasviksista välitä niin laittaa sitten pottuja. Esim. voi keittää parsakaalia ja porkkanoita; keitinveteen suolaa, voita ja hiukan rouhii mustapippuria sekä mahdollisesti valkosipulia maun mukaan.

Itse olen kastikeihmisiä ja pihvin kanssa teen aina kastikkeen, jonka toki tarjoilen erikseen. Peruskastikepohja, eli paljon voita ja sulaan voihin ruokalusikallinen vehnäjauhoja tai orakasta, sitten vettä ja kermaa "sopivasti" eli sopivassa suhteessa tottumusten mukaan; toiset pitävät kermaisemmasta ja/tai paksummasta jne. Joukkoon 1/4 lihaliemikuutiosta, pippurisekoitusta ja hiukan worchester-kastiketta. Nopea kiehautus, tarkistamme maun ja tarvittaessa lisäämme suolaa, mutta vasta kun ensin olemme lisänneet paistinliemen. Juuri ennen tarjoilua kastike kippoon ja nokare voita sekä persilja päälle.

Paistamiseen tarvitset hyvän paistinpannun, mieluummin valurautaisen parilapannun. Pannu pitää kuumentaa ilman rasvaa niin kuumaksi kuin sen kotikonsteilla saa, eli nupit kaakkoon ja kattilan kansi pannun päälle; se nopeuttaa.

Kun kaikki muu on valmista, huonelämpöiset pihvit pannulle ja liesituuletin täysille. Ikkunaakin saa raottaa korvausilman varmistamiseksi. Kuumalla parilapannulla paistetaan n. minuutti ja kurkistetaan että tumman ruskeat raidat ovat painuneet pihveihin. Käännetään ja voidaan laittaa levy nollalle ja kansi pannun päälle. Odotellaan minuutti, pari ja on valmista tarjoiltavaksi. Mikäli toinen osapuoli ei pidä mediumista, kannattaa odottaa kolme, neljä minuuttia mutta ei kauemmin. Kuivaa muuten liikaa.

Pihvi itsessään ei tarvitse mitään mausteita. Se on parasta ihan vaan paistettuna. Toki siihen voi lisätä pipureita, valkosipulia tmsv mutta se on taas sitten ihan toinen juttu.

Mukaan tukeva punaviini, kynttilät ja tärkeä ihminen; se on siinä.
 

profiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Re: Ruoka- ja maustamisvinkit

Viestin lähetti Apassi

Lisäksi olisin erittäin kiinnostunut, jos joku kykenisi kertomaan miten valmistetaan mureva ja hyvänmakuinen pihvi kotikonstein. Sellainen, joka ei häviä vertailussa ravintoloiden vastaaville.

Ensimmäinen vaatimus on tietenkin raaka-aine. Kysy lihamestarilta ja jos hän ei osaa auttaa tai tuote ei vastaa odotuksia, vaihda kauppaa.

Itse paistamisesta:

Jos tykkäät pihvistäsi sellaisena, että se on pinnasta kunnolla paistunut (lähes rapea), suurimmaksi osaksi medium ja keskeltä raaka/verinen, toimi kuten viiskasi yllä ehdottaa. Jos taas haluat pihvistäsi pinnasta (ohuesti) paistuneen ja tasaisen roosan, toimi seuraavasti.

Uuni lämpenemään 125 astetta,
pannu kuumenemaan, kuten tuossa toisessa mallissa,
pihvi pannulle,
paistoa 30-60s puoli, jotta paistopinnat sulkeutuvat ja mehut pysyy sisällä paremmin
pihvi astiaan ja astia uuniin,
pihvi pois uunista, kun se on vielä kimmoisa painettaessa muttei enää "löysä" (aikaa n. 10-15 min).

Luonnollisesti tuo sama vaatimus huoneenlämpöisyydestä pätee tässä.

Itse käytän kumpaakin tapaa vaihtelun vuoksi. Ehkä tuo pannu-ratkaisu mielummin Härän Entrecoteille sekä (marmori-)ulkofileille ja uuniversio Härän sisäfileelle (laitan yleensä kokonaisena/palana), eri kohdille lampaasta ja ankalle.


Uunia voi myös simuloida, hieman pienemmän pihvin (ja pihvimäärän) kohdalla kääräisemällä paistetun, vielä hieman raa'an pihvin folioon. Tai, kuten tarkemmin luettuna 58 yllä ehdotta, kääntämällä levystä virrat pois ja käyttämällä kantta. Noh, tapoja on monia.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Re: Ruoka- ja maustamisvinkit

Viestin lähetti Apassi
Tuli tälläinen aihe mieleen oikeastaan siksi, että meidän taloudessa on sellainen ongelma, että vaimoke pyrkii välttämään kaikkea sellaista ruokaa, jossa on aromivahvennetta, natriumglutamaatti (E621), koska jonkun tutkimuksen mukaan se saattaa pahentaa migreenikohtauksia.

Kaikki jotka tarkemmin ovat tutustuneet etenkin lihavalmisteiden tuoteselostuksiin ovat saattaneet huomata, että lähes kaikissa marinoiduissa lihatuotteissa ja grillaus-/marinadikastikkeissa ja jopa grillausmausteessa on tuota ainetta, kuten myös monissa valmisruoissa, joten kokonaanhan sitä ei ikinä pysty välttämään.


Glutamaatti on kyllä yksi perkele noissa valmiissa marinadeissa, meilä se pahentaa emännän kroonista ihottumaa. Ja sitä paitsi en pidä siitä mausta, minulle nimenomaan glutamaatin maku tarkoittaa yhtä kuin teollinen ruoka. Glutamaattia voi myös sitten olla myös joissakin curryissa, lähinnä näissä halvoissa paikallisissa seoksissa. Curryhan on myös mausteseos.

Marinadiin pohjan voi tehdä esimerkiksi soijakastikkeesta, viinietikasta ja tilkasta rypsi- tai oliiviöljyä. Sitä sitten maustamaan oman maun mukaan, kokeilemalla ja muuntelemalla. Yleensä valmiit grillimausteet sisältävät n. 60% suolaa, eli aivan liikaa. Muut päämaut ovat sen glutamaatin lisäksi paprika, valkosipuli ja musta- tai valkopippuri, usein myös sokeri. Tulisuutta voi lisätä chilillä tai cayennepippurilla ja makua voi muunnella helposti eri yrteillä, itse suosin timjamia ja rakuunaa.

Broitsun ja kalkkunan marinadipohjaksi sopii tomaattipyree tai vaikkapa Heinzin aurinkuivattu tomaatti - valkosipuli - basilika -kastike. Soijaa loraus, sipulia ja/tai valkosipulia, mustapippuria ja suolaa ja taas yrttejä maun mukaan, oreganoa, basilikaa, meiramia. Muunnella voi sitruunamehulla tai vaikkapa pienellä purkillisella ananasmurskaa.

Marinointiin kannattaa käyttää aikaa, tiiviiseen rasiaan tai muovipussiin mielellään vuorokaudeksi, aina parempi jos pystyy/ehtii/muistaa käydä kääntelemässä ja ravistelemassa satsia aina välillä.

Ja ainaisen grillaamisen ja pannulla paistamisen sijasta kannattaa välillä tehdä safka uunissa. Varsinkin broitsusta tulee kannellisessa uunivuoassa haudutettuna paljon mehukkaampa kuin pannulla tai grillissä kuivaamalla. Uunissa saa samalla helposti perunat tai vaikkapa bataatin kypsytettyä siinä sivussa.

Pihvin paistosta tulikin jo ihan hyvä ohje. Jos sen käryn vähentämikseksi haluaa käyttää vähän rasvaa, niin sen rasvan pitää ehdottomasti sitten olla suolatonta. Suolaton voi, sianihra tai hätätilassa halpa rypsiöljy, nimenomaan halpa, ne kylmäpuristetut neitsytöljyt eivät kestä tarpeeksi korkeaa lämpötilaa. Ja jos medium pihvi ei kelpaa, niin sen loppukypsytyksen voi taaskin tehdä uunissa foliopalan alla liian kuivumisen estämiseksi.

t. hanu
 

Rocco

Jäsen
Todella helppo vinkki paistin ystäville.

Tarvikkeet:

- Valmis paistovahdilla varustettu paisti lihahyllystä
- Perunoita
- Porkkanaa
- Mausteita
- Iso paistopussi

Valmistus:

- Avaa paistopussi ja laita paisti pussiin.
- Kuori perunat ja laita pussiin.
- Kuori porkkanat ja leikkaa sopiviksi paloiksi ja laita pussiin.
- Mausta pussin sisällä olevat tuotteet muutamalla pippurilla tai yrteillä(rosmariini, salvia tms.)
- Sulje pussi ja laita 175c uuniin paistumaan.

Menee noin 1,5 tuntia ja kun paistovahti pomppaa ylös, ruoka on valmis. Perunat ovat kypsiä, paisti on kypsä... paistoliemestä saat hieman saostamalla valmiin kastikkeen. Helppoa ja hemmetin maukasta.

EDIT: Marinoinnista senverran että kannattaa käyttää pohja-aineena ananasmehua. Mehussa on entsyymeitä jotka rikkovat lihaa ja lopputuloksena on mureampi pihvi. Mehuun tottakai voi sekoittaa aineita mitä haluaa, koska pelkästä mehusta ei paljoakaan, jos lainkaan, makua tarttuu.
 
Viimeksi muokattu:

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Viestin lähetti jepujee
Helppo lisuke minkä tahansa grilliruoan kylkeen on folionyytit.

Ota pätkä foliota (itse laitan kaksinkertaisen folion) jonka keskelle ladot makusi mukaan kuutioimasi/pilkkomasi ainekset

esim.

kesäkurpitsaa
paprikaa
kukkakaalia
porkkanaa
herkkusieniä
tomaattia
sipulia
persikkaa

päälle murustelet reippaasti Aura-juustoa, jos sinihome ei maistu,
korvaa vaikka jollakin yrttituorejuustolla. Mikäli et laita
tomaattia tai persikanpaloja mukaan kannataa laittaa
tilkka vettä mukaan. Nosta folion reunat ylös ja kietaise
nyytiksi. Grillistä riippuen semmonen 30-60 min on sopiva
kypsytysaika, tätä ei käytännössä saa pilattua vaikka olisi
vähän väsyneempikin grillimestari asialla.

Itse käytän samaa reseptiä vähän muunneltuna, eli pistän perunoita, porkkanoita ja sipula ja juuston sijasta suolaa ja kuivattua rakuunaa. Folio (tosiaan mielellään kaksinkertainen) kannattaa voidella ensin öljyllä, koska muuten potut saattaa jämähtää kiinni. Mielellään miedolla lämmöllä, jos löytyy hifi-grilli missä lämpöä pääsee säätelemään.

herkkusienet, paprikat ja kesäkurpitsat grillaan isoiksi paloiksi paloiteltuina parilalla sellaisenaan.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti Rocco

EDIT: Marinoinnista senverran että kannattaa käyttää pohja-aineena ananasmehua. Mehussa on entsyymeitä jotka rikkovat lihaa ja lopputuloksena on mureampi pihvi. Mehuun tottakai voi sekoittaa aineita mitä haluaa, koska pelkästä mehusta ei paljoakaan, jos lainkaan, makua tarttuu.
Tässä hieman perustietoutta marinoinnista:

# Lisää mureutta saadaan marinoimalla liha. Hyvin raakakypsytetty naudan filee on erinomaista ilman marinadiakin, mutta marinadi tuo makua sillekin.
Mitä vähärasvaisempaa liha on, sitä tärkeämpää marinoiminen on.

# Valmiiksi maustetut ja marinoidut grillilihat ovat varmoja valintoja grilliin, mutta marinadi on helppo valmistaa itsekin. Marinadin mureuttamisvaikutus perustuu sen sisältämään happamaan ainesosaan, esimerkiksi sitruunaan, tomaattimehuun, olueen, viiniin, etikkaan tai jugurttiin.

Lähde
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pari maustejuttua...

Kebabiin ehdottomasti mausteeksi korianteria. Sopii täydellisesti. Ilman sitä maku ei ole mitään. Ei yhtään mitään.

Kahviin sopii täydellisesti kaardemumma. Kannattaa kokeilla. Kahvinkeittimeen suhteessa 1-2 tl / neljä mitallista kahvia. Kannattaa sekoittaa.

Tulee hyvää. Arabit kuulemma juovat kahvin noin. Minulle tarjottiin työhaastattelussa tuollaista, ja se sopi kyllä makuhermoilleni täydellisesti.
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Viestin lähetti Sistis
Pari maustejuttua...

Kahviin sopii täydellisesti kaardemumma. Kannattaa kokeilla. Kahvinkeittimeen suhteessa 1-2 tl / neljä mitallista kahvia. Kannattaa sekoittaa.

Tulee hyvää. Arabit kuulemma juovat kahvin noin. Minulle tarjottiin työhaastattelussa tuollaista, ja se sopi kyllä makuhermoilleni täydellisesti.

Sistis peeveli! Mun piti juuri lähettää tuo kaardemummavinkki! Mutta oikeasti, se tuo kahviin über-hyvän lisämaun. Kaardemumman määrä riippuu juojasta, kokeilemalla oppii miellyttävän määrän. Kipin kapin kahvinkeittimille ja testaamaan.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Viestin lähetti Ossi
- - -
# Valmiiksi maustetut ja marinoidut grillilihat ovat varmoja valintoja grilliin, mutta marinadi on helppo valmistaa itsekin. Marinadin mureuttamisvaikutus perustuu sen sisältämään happamaan ainesosaan, esimerkiksi sitruunaan, tomaattimehuun, olueen, viiniin, etikkaan tai jugurttiin.
- - -

Itsehän en koskaan osta valmista grillauskastiketta, samaten marinaadit teen alusta loppuun itse. Alunperin aloin tehdä grillauskastikkeet, koska useat kaupasta ostetut olivat makuuni liian etikkaisia.

Grillauskastikkeeseen laitan öljyä, soijaa, olutta, paprikajauhetta, pippurisekoitusta ja usein murskattua valkosipulia. Tai mitä kaapista kulloinkin löytyy. Marinadi syntyy samoista aineista mutta pitempään liemeen, eli olutta enemmän.

Lammasta jos marinoi esim. grillivartaita varten, yksinkertainen marinadi syntyy oluesta ja vedestä, mustapippurista, suolasta ja valkosipulista. Lampaanpalat leikataan valmiiksi sopiviksi varraspaloiksi ja laitetaan ne kulhoon, marinadi päälle niin että peittyvät, kelmu päälle ja 12-24 h maustumaan.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kaardemummakahvista

Viestin lähetti Sistis

Tulee hyvää. Arabit kuulemma juovat kahvin noin. Minulle tarjottiin työhaastattelussa tuollaista, ja se sopi kyllä makuhermoilleni täydellisesti.
Beduiinit tarjoilevat Kaardemummakahvinsa tietyssä järjestyksessä.
Ensimmäinen kuppi ojennetaan kunniavieraalle ja jos vieras juo kahvin hän hyväksyy asemansa kunniavieraana.
Toka kuppi annetaan parhaalle ystävälle ja sama juttu, jos juo haluaakin olla bestis. Kolmas kuppi tarjotaan bisnesmielessä.
Kauppoja on hierottu jo aiemmin ko. henkilön kanssa ja ehdotettu jonkin hinnaksi esim. 10 kamelia. Jos kolmannen kupin saaja juo kuppinsa tyhjäksi hän hyväksyy hinnan ja kaupat on siten vahvistettu.

Kokeilin kebab reseptiä, mielettömän hyvää. Tein peuranlihasta joten lisäsin omin lupineni hiukan kermaa, koska peurassa ei liiemmin rasvaa ollut.

Terveisin koo
 

roni3

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Laura Ruohola
Viestin lähetti fiftyeight
Itsehän en koskaan osta valmista grillauskastiketta, samaten marinaadit teen alusta loppuun itse. Alunperin aloin tehdä grillauskastikkeet, koska useat kaupasta ostetut olivat makuuni liian etikkaisia.

Grillauskastikkeeseen laitan öljyä, soijaa, olutta, paprikajauhetta, pippurisekoitusta ja usein murskattua valkosipulia. Tai mitä kaapista kulloinkin löytyy. Marinadi syntyy samoista aineista mutta pitempään liemeen, eli olutta enemmän.

joo-o. Emhän ole kenenkään tapoja/makuaisteja tuomitsemaan, mutta...
Osoitatte tervettä järkeä, kun ette osta valmiiksi marinoituja lihoja sekä valmiita kastikkeita, koska
1. Kun tuore liha on myynnissä tiskissä tarpeeksi kauan ja ei mene kaupaksi, niin seuraavaksi siihen laitetaan marinadi, joka sisältää aivan liikaa säilyvyyttä lisääviä ominaisuuksia, siis säilöntäaineita, etikkaa ect. ( Kerran keitin kanakeittoa, marinoidusta broilerista ja koko talo haisi aivan helvetillisesti etikalle...)
2. Valmiskastikkeissa on, kuten jo on sanottu, aivan järjettömiä määriä suolaa ja sama pätee maustesekoituksiin.

En ole mikään sen kummempi terveysintoilija, mutta jos haluaa tehdä hyvää ruokaa, niin hyvänkin kokin tuotokset pilaa ko. aineet ja niitä ei saa häivytettyä pois.

Ei muuta kuin tuoretta marinoimatonta lihaa, tuoreita yrttejä ja mielellään pippurit kotiin kokonaisina ja itse jauhaa ne. Oliiviöljy tekee myös pirun hyvää vs kaiken maailman rypsi tms öljyihin. Mikäänhän ei voita voin makua, mutta ne korresteroori arvot...
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Viestin lähetti roni3
Viestin lähetti fiftyeight
Oliiviöljy tekee myös pirun hyvää vs kaiken maailman rypsi tms öljyihin. Mikäänhän ei voita voin makua, mutta ne korresteroori arvot...

Itse asiassa tutkimusten mukaan kotimainen rypsiöljy on jopa oliiviöljyä terveellisempää, tai siis siinä on enemmän näitä ns. hyviä rasvahappoja. Tuolta arkistosta hakemalla löytää lisätietoja:http://www.finfood.fi Itse käytän hyvää neitsytoliiviöljyä salaatinkastikkeissa ihan maun takia, paistamiseen ja muuhun ruuanlaittoon sitten rypsiöljyä, se ei ruskista ihan niin hyvin kuin oliiviöljy, mutta toisaalta kestää korkeamman paistoläpötilan.

Kahvi on muuten pirun hyvä marinadipohja lampaanlihalle.

t. hanu
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös