@Myyrä Punaisen ja prosessoitu liha on eri tutkimuksissa yhdistetty lisäävän mm. eturauhas- ja suolistosyövän riskiä. Prosessoitu liha on WHO:n/IARC:n (International Agency for Research on Cancer) listalla 1. luokan karsinogeeni eli sen on tieteellisesti vahvistettu aiheuttavan syöpää. Punainen liha on 2. luokan karsinogeeni eli se todennäköisesti aiheuttaa syöpää. Syöpäsäätiön ja Maailman syöpätutkimussäätiön punaisen lihan suositus on korkeintaan 300 grammaa viikossa, mikä ylittynee merkittävällä enemmistöllä tämänkin viestin lukijoista.
Liha ja monet eläinperäiset tuotteet sisältävät myös endotoksiineja, jotka aiheuttava tulehdusta suolistossa. Lihassa on tyydyttämättömiä rasvoja ja kolesterolia verrattain paljon (Fineli) ja 400g naudanjauhelihapaketissa on yli yhden päiväannoksen verran (Sydänliitto). Nämä myös kovettavat ja rasvoittavat verisuonia heikentäen niiden toimintakykyä. Kovat rasvat ja kolesteroli haittaavat verisuonien toimintaa, mikä yleisesti tunnettujen ongelmien lisäksi on haitallista myös luonnollisesti lihasten toiminnalle ja palautumiselle.
Tuo on ehkä huonosti ilmaistu, että "elimistö ei sulata", mutta pointti on siis haitallisissa aineissa, kuten yllämainituissa.
Itse lihamäärän puolittaminen ei siis ole mikään tarkka luku ja pointti olikin tietysti korvata vähentyvä lihanmäärä kasviksilla, pähkinöillä etc. Tässä vielä yleisesti suomalaisen ruokavalion ongelmista viitaten FinRavinto-raporttiin
Vegaaniliiton sivuilta. Linkistä löytyy myös lähteet sivun alareunasta, tässä olennainen raporttia koskeva osuus:
Teksti: Johanna Kaipiainen (ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Päivitetty: 2.5.2020
Tarkistettu: Charlotta Hyttinen (ravitsemusasiantuntija, ETM) ja Eevi Peltola (TtK)
Ravitsemussuositukset kehottavat lisäämään mm. kasvisten ja palkokasvien syöntiä ja vähentämään punaisen lihan, suolan ja kovan rasvan syöntiä (1). Näiden tavoitteiden toteutumiseen on vielä matkaa. Suomalaisten ravitsemusta seurataan viiden vuoden välein julkaistavassa FinRavinto -tutkimuksessa. Uusimman, FinRavinto 2017-tutkimuksen mukaan suomalaisten ruokavalion suurimpia ongelmia ovat liiallinen lihan, suolan ja kovan rasvan syönti sekä vähäinen kasvisten syönti ja kuidun saanti (2).
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja söi suosituksen mukaisesti vain 14 % miehistä ja 22 % naisista. Myös hiilihydraattien ja kuidun saanti jäi riittämättömäksi yli kahdella kolmasosalla tutkituista. Punaista ja prosessoitua lihaa puolestaan söi yli suositellun maksimäärän 79 % miehistä ja 26 % naisista. Tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa suurin osa (94 – 97 %) sai liikaa. Sen tärkeimpiä lähteitä ovat maitovalmisteet ja liharuoat. Proteiinista kaksi kolmasosaa saatiin eläinproteiinista, ja kaikenkaikkiaan viidennees sai sitä yli suositellun. Yhdeksän kymmenestä aikuisesta sai liikaa suolaa. Eniten suolaa saatiin liha- ja kananmunaruoista sekä toiseksi eniten viljavalmisteista, kuten leivästä. Vitamiineista erityisesti folaattia saatiin liian vähän, mutta myös C-vitamiinin, tiamiinin, riboflaviinin, D-vitamiinin ja A-vitamiinin saanti jäi osalla riittämättömäksi (2).
Korkea eläinkunnan tuotteiden kulutus lisää riskiä sairastua moniin elintasosairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, kohonneeseen verenpaineeseen, tyypin 2 diabetekseen ja moniin syöpiin, erityisesti paksu- ja peräsuolen syöpiin. Riskiä sairastumiseen lisäävät lisäksi epäterveellinen ravinto (vähäkuituinen, vähän vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta runsaasti lisättyä sokeria, kovaa rasvaa ja suolaa sisältävä), ylipaino, kohonnut verenpaine, korkea kolesterolipitoisuus ja liikunnan vähäisyys (1,3,4,) .
Paljon varmasti jää vielä sanomatta, mutta "bits and pieces" -tiedonhaku tuntuu työläältä ja kaikista lipideistä ja lopideista en itsekään ole ihan täysin perillä, että mikä aiheuttaa ja mitä tai miten vaikuttavat jne. Aika ajoin tulee katseltua erilaisia dokumentteja ja ohjelmia ruokavaliosta, sekä luettua kirjoja ja artikkeleita jne., mistä sitten pala palalta tätä kokonaiskäsitystä on jonkin verran kertynyt. Varmasti sekaan on livahtanut virheellisiäkin tiedonmuruja, mutta kaippa sitä voi kuitenkin suositella lihan vähentämistä ja "alijäämän" korvaamista kasviksilla.
Tässä myös IS:n juttu, jossa
laillistettu ravitsemusteraupeutti Reijo Laatikainen höpäjää lihan terveysvaikutuksista. Helppolukuinen ja Iltapuluille tyypillinen "10 asiaa..."-artikkeli, jossa kuitenkin ihan tekstiäkin ja haastattelusisältöä. Laatikainen mainitsee itseasiassa, että painonpudotuksessa usein lihan vähentämisestä ei niinkään ole apua, paitsi jos syö paljon prosessoitua lihaa, kuten pekoni jne. Sen sijaan kokonaan lihan jättämisestä on. Ja tämä siis viitaten tuohon puolitusväittämääni. Toteaa myös, että "punainen liha ei ole hirveä myrkky eikä sen syömistä tarvitse kokonaan lopettaa, mutta kyllä sitä olisi hyvä vähentää."
Yksi mielenkiintoinen dokumentti on Game Changers, joka löytyy Netflixistä, missä käydään läpi erilaisia näkökulmia lihattomasta ruokavaliosta ja haastatellaan lihattoman ruokavalion omaavia NFL-, voimamies-, pyöräily- ja muita urheilutähtiä. Dokumentin kertojana ja haastattelijana toimii entinen MMA-tappelija James Wilks. Ja sanotaan jo tässä vaiheessa, että on dokumentissa myös vähän ruusuistakin esilletuontia vegaanista ruokavaliosta. Esim. itseä vähän häiritsi tuo yllämainittu WHO-luokitus ja siitä todetaan, että prosessoitu liha on samassa luokassa tupakan ja asbestin kanssa, mikä on kyllä totta, mutta antaa väärän käsityksen, sillä luokitus kertoo nimenomaan todennuksesta, eikä vaarallisuudesta. Eli joissain kohti huomaa kyllä pientä amerikan lisää, mutta sisällössä on paljon myös hyvää pohdittavaa ja esittelyä ihan todennetustakin tiedosta.
Edit. Pahoittelut tekstiseinästä. Sellainen update, että huomasin tänään vatsassa yläpalikoiden tulevan jo erottuvasti esiin, which is nice. Eilen tuli vähän reviteltyä ja käytyä aamulla juoksulenkillä, iltapäivällä tehtyä olkapää- ja yläselkäpuntti, sekä illalla vielä kävelyllä. Tänään kävin vajaa 2 tunnin kävelyllä. Loma kyllä mukavasti mahdollistaa liikkumista.