Resepti painonpudotukseen on omalta kohdaltani hyvin simppeli. Kaikki höttöhiilarit pois, syö 4-5 kertaa päivässä, niin että päivän kokonaiskalorit pysyvät kuitenkin maltillisina. Ei nälkäisenä yöllä nukkumaan, ja riittävästi unta kaaliin yöllä.
Tuohon päälle vielä reipasta aerobista liikuntaa. Pitkä pyörälenkki maltillisilla sykkeillä on paljon parempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi muutaman kilometrin juokseminen lähes maksimisykkeillä.
Muutama kilo on talven huipuista lähtenyt jo pois, kun aamupaino huiteli jossain 86 paikkeilla. Nyt se on tuossa 81-82 välillä heitellyt. Jonnekin 78 tuntumaan, jos sen saisi painettua, niin siihen olisin tyytyväinen. Vielä on vyötäröllä ylimääräistä rasvaa jonkun verran jäljellä.
Pikkutipsinä täältäkin suositus kauraleivälle. Täällähän joku sitä minullekin joskus suositteli, että ne ei turvota ollenkaan sillä tavalla, kuin vehnäleivät. Nuo Fazerin pehmeät puikulat on omia suosikkejani. 100% kauraa ja hyvän makuisia, jonka lisäksi tuo pehmeys tekee niistä miellyttäviä syödä.
Tässä viestissä oli mielestäni todella paljon asiaa. Tai ainakin se on hyvin lähellä omaa ajatusmaailmaani. Itse en tosin niin jyrkkä ole, että vetäisin nollatoleranssia minkään ravintoaineen osalta (paitsi kalan, kun on tuo hemmetin allergia, ja muut merenelävät on aikoinaan suositeltu jättämään väliin varmuuden vuoksi samaisesta syystä). Pitää kuitenkin määrittää itselle, että mikä on kohtuus. Ja mikä on se taso, minkä epäterveellistä ruokaa haluaa syödä. Pitää muistaa se, että syömisellä on vaikutuksia, eikä se millään selittelyllä tai jollain tekosyyllä muuksi muutu. Syöty kalori on syöty kalori.
Höttöhiilareiden karsiminen minimiin arkielämässä on tärkeää. Mutta joskus voi kohtuudella nauttia niitäkin, kunhan muistaa kokonaisuuden. Sama pätee muihinkin epäterveellisiin ruokiin. Ja aina on hyvä muistaa, että kerran viikossa huono valinta on parempi kuin kerran päivässä huono valinta. Ja kerran kuussa huono valinta on parempi kuin kerran viikossa huono valinta.
Nollatoleranssi harvoin toimii missään. Mutta omien ruokailuvalintojen tarkastelu on tärkeää. Hyvä keino on seurata esimerkiksi kuukauden verran omia syömistä ihan päivä- ja viikkotasolla. Sitä kautta oikeasti saa selville, että onko oma syöminen linjassa kulutuksen kanssa, vai onko se "satunnainen herkuttelu" sittenkin vähemmän satunnaista. Tuossa kannattaa kuitenkin olla rehellinen. Tuossa ei voi kusettaa kuin itseään. Omaa kroppaa ei enää pystykään...
Jos muuten haluaa välttää vehnäjauhoja, niin itse olen tykästynyt tähän itsetehtyyn "rieskaan":
Tällä reseptillä saat halutessasi lämmintä sekä hiivatonta että vehnätöntä leipää nopeasti. Valmista Pikaiset kaurarieskat tällä reseptillä. Helposti parasta!
www.myllynparas.fi
Teen tuota tosin sellaisella muunnoksella, että nesteenä käytän maitoa, kolmanneksen kaurahiutaleista korvaan kauraleseillä, ohra- tai ruisjauhoilla, tai näiden yhdistelmällä. Ja laitan mausteeksi esim. lorahduksen siirappia sekä lisäksi rusinoita, pähkinärouhetta tai vaikkapa siemeniä. Ja itse en jaksa tuosta muotoilla erillisiä rieskoja, vaan levitän tuon sellaisenaan uunipellille vähän kuin pannukakun. Ja leikkaan sen sitten valmiina paloiksi. Minusta 10 minuuttia riittää oikein hyvin. Lopputulos on jotain suolaisen pannukakkupohjan ja leivän välimaastossa. Maistuu kuitenkin hyvälle. Lämpimänä tuo on meillä etenkin talvipäivien juttu...