Mainos

Kuinka päästä läskeistä eroon?

  • 588 507
  • 3 060

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Asetin tavoitteeksi, että pudottaisin painoa 10 kg vuoden 2020 aikana. Ajattelin motivaation pysyvän parempana kun rima ei ole liian korkealla. Aluksi oli tarkoitus laittaa perusasiat kuntoon. Uni- ja ruokailurytmi, ruoanlaatu ja kevyttä liikuntaa. Unta tuli parina ensimmäisenä yönä aika vähän, mutta sen jälkeen unen määrä on pysynyt tasaisesti kahdeksan tunnin paikkeilla. Liikunnaksi valikoin uinnin ja sauvakävelyn. Molempia kaksi kertaa viikossa. Ruokaa syön viisi kertaa päivässä tiettyihin kellonaikoihin. Aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Ruokavalio koostuu enimmäkseen kanasta, kalasta, riisistä ja kasviksista/hedelmistä. Juomana on vettä tai kivennäisvettä sekä aamulla kahvia. Aamulla syön edelleen ruisleipää, mutta vain kaksi siivua joiden päälle hieman oivariinia, 10% juustoa ja keitettyä kananmunaa. Vehnän, sokerin ja punaisen lihan olen jättänyt oikeastaan kokonaan pois. Aiempi iltanapostelu on korvaantunut rasvattomalla maitorahkalla ja hedelmällä.

Hyvältä vaikuttaa. Älä kuitenkaan liian orjallista ohjelmaa tee, vaan huolehdi vain siitä, että liikunta on säännöllistä, ja ruokailu on kokonaisvaltaisesti kohdillaan. Muutama herkuttelukin silloin tällöin on ihan OK, kunhan kokonaiskuva on kohdillaan. Silloin kun tuo mukavaa noudattaa, se on helppo ottaa pysyvästi elämäntavaksi.

1.2. vaaka pysähtyi lukemiin 116,5 kg. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt! Suurin osa pudotuksesta on syntynyt uskoakseni ruokavalion muutoksilla ja nesteet varmaan lähtenyt jo aika tehokkaasti liikkeelle. Olo on ollut todella energinen ja nälän tunnetta ei tule päivän aikana vaikka annoskoot on pienentynyt. Liikuntakaan ei ole ollut mitään pakkopullaa, vaan varsinkin tammikuun loppupuolella odotti jo innolla sitä lenkille/uimaan pääsyä. Helmikuun aikana aion ottaa yhden lenkkipäivän lisää eli 2x uinti ja 3x sauvakävely viikkoon. Ruokailussa menen samalla kaavalla kuin tammikuussa. Salillekin olisi jo vähän hinkua, mutta varmaan parempi totuttaa kehoa vielä tuohon kevyempään liikuntaan. Painon putoaminen tulee tästä varmasti hidastumaan, mutta tuohon alkuperäiseen vuoden tavoitteeseen uskon nyt ainakin pääseväni. Lopullisena tavoitteena on se normaalipaino ja siinä pysyminen, mutta mitään aikaa tuon saavuttamiselle en ole ajatellut. Joka tapauksessa useampi vuosi siihen tulee luultavasti menemään.

Nestettähän tuo lienee. Se on jännä, kuinka tuollainen kevyempi elämäntapa saa energisen olon, vaikka voisi kuvitella sen menevän juuri toisinpäin. Muistan 15 vuotta sitten, kun ryhdyin tarkistamaan opiskeluaikojen myötä repsahtaneita elämäntapojani, ja kyllä se pienikin järkevämpään suuntaan ollut muutos sai aikaan kevyemmän fiiliksen.

Muista se, että toisinaan painon lasku saattaa yhtäkkiä jämähtää, ja joskus paino voi nousta ilman suurempaa syytä. Sitten taas jossain kohdassa se saattaa pudota oikein kunnolla. Kroppa ei aina toimi niin kuin olettaisi. Liikunnasta sanoisin, että sen merkitys kilojen karistamisessa ei ole niin iso, kuin ravinnon. Mutta se vaikuttaa juurikin olotilaan ja terveyteen. Ylipainokaan ei ole välttämättä niin haitallista, jos liikkuu paljon. Muistissa on, kun eräs jo vanhempi, ja varsin roteva mies kertoi joskus, kuinka lääkäri oli hänelle suositellut liikunnan lisäämistä. Hän oli sitten todennut, että hän kävelee noin 300 päivänä vuodessa vähintään kymmenen kilometriä pitkin metsiä, ja on tehnyt näin kymmeniä vuosia. Vaikka ylipainoa olikin aina ollut, niin veriarvot ja terveydentila olivat kuin normaalipainoisella.

Tiedä sitten totuutta, mutta näin tuo herra kertoi.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tässä on keski-ikäistymisen myötä päässyt vähän keskivartalo paisumaan. Nyt olisi tarkoitus ottaa itseäni niskasta kiinni ja saada painoa tiputettua pysyvästi noin 20kg, eli noin 105kg pitäisi päästä noin 85kg, joka olisi sellainen hyvä normaalipaino. Motivaationa on se että on alkanut vituttaa kun ei saa enää perkele edes luistimia kunnolla kiristettyä kun on pakki tiellä ja metsurinhousutkin muistutti päällä enemmän legginssejä kun työvaatetta.

Mitään poppaskonsteja en ainakaan aluksi meinaa ottaa käyttöön. Tein alle vähän listaa millaisia muutoksia omaan arkeen olisi tarkoitus saada runnottua läpi. Toivon että kun lista on ”julkinen” täällä niin tulisi itsellekin vähän paineistusta sitä myös noudattaa.

- Oluen juonti vähemmälle. Mikään suurkuluttaja en ole, viikossa menee normaalisti keskimäärin varmaan noin 10-15 annosta bulkki-, hifistely- ja ykkösolutta. Joskus harvoin jos lähtee oikein viihteelle niin sama määrä menee illassa. Eli enemmän vissyä ja ottaa ne parit oluet sitten vaikka vaan sen lauantaisaunan yhteydessä.

- Annoskokojen pienennys. Kotona pitää oppia syömään niiltä Arabian pieniltä ja keskikokoisilta lautasilta, eikä pidä ottaa aina sitä suurinta vatia. Työpäivän lounaat vaihdan itsepalvelupaikoista sellaisiin ravintoloihin missä lounas tulee keittiöstä annoksena, näissä paikoissa yleensä ruokakin on parempaa.

- Lautasmalli kuntoon. Lautasmallissa taitaa olla vähiten petrattavaa, itse lautanen on ollut vaan ihan liian iso. Huomiota pitää kyllä kiinnittää säännölliseen syömiseen, usein käy niin että jää aterioita välistä ja sitten vedetään se kolminkertainen annos kerralla.

- Kalorit tutuiksi. Kun vähän malttaa katsoa mitä eri ruuissa on kaloreita niin oppisi ehkä ymmärtämään mitä sitä kannattaa suuhunsa laittaa ja kuinka paljon. Esimerkiksi olen pitänyt mysliä jonain kevyenä laihdutusruokana mitä voi syödä niin paljon kuin haluaa, pelkästään ravintoarvoja vilkaisemalla huomasin ettei näin ole, muitakin esimerkkejä löytyy.

- Sipsien ja karkkien kanssa herkuttelun vähentäminen. Jos maksimissaan kerran viikossa sallisi itselleen napostelun ja sekin ainostaan mikäli on kuluttanut herkutteluhetken kalorit ensin.

- Liikuntaa enemmän. En sinänsä ole mielestäni huonossa kunnossa, jaksan painaa fyysisiä hommia koko päivän jos on tarve, mutta kun niitä hommia on niin harvoin. Tavoitteena on käydä vähintään kolme kertaa viikossa ottamassa urheiluhiki päälle. Näistä tulee jo pari siitä että lähtee muksun harrastuksen ajaksi ihan lenkille juoksemaan, aikaisemmin on tullut mentyä jonnekin munkkikaffelle tms.. Työpaikan sählyvuoro on myös sellainen mikä pitäisi hyödyntää aina kun sinne vaan ehtii, koskaan en ole ”ehtinyt” mutta se ”ehtiminen” on kuitenkin järjestelykysymys. Onpa tässä tullut poltteita kaivaa kiekkovehkeetkin naftaliinista...

- Terveellistä yhdessäoloa perheen kanssa. Enää ei viikonloppuja rötvätä kotona neljän seinän sisällä jollei ole muuta tekemistä, vaan pistetään vähän evästä (ei olutta) reppuun ja lähdetään jonnekin luontopolulle tai muualle ”mettään”. Itse tykkään, mukula tykkää ja vaimokaan ei liikaa protestoi; hienoja polkuja ja paikkoja on lähiseutu täynnä.

Eli tällaiset elämäntapamuutokset olisi tavoitteena. Pitää yrittää muistaa päivittää tilannetta tänne aina silloin tällöin.

Nyt ollaan menty reilu viikko uusilla elämäntavoilla. Paino on tippunut 105 kg > 102 kg. Fiilis on ainakin vielä ihan hyvä. Tosin kyllä valehtelisin jos sanoisin etten kaipaa olutta ja sitä kylläisyyden tunnetta kun raskaan aterian jälkeen. Suurin osa hävinneestä painosta taitaa olla oluen vähentämisen aiheuttama pöhötyksen poistuminen.

Jaksoon on sisältynyt kaksi liikeillallista jolloin myös muutamat oluet tuli nautittua ja ruoka oli kaukana kevyestä, onneksi ravintoloissa oli sentään annoskoot suht pieniä. Ei noista kerroista mitään morkkista tai katumusta tullut, eikä käsittääkseni kuulukkaan.

Syömisen olen onnistunut mielestäni pitämään hyvin säännöllisenä ja annoskootkin ovat pysyneet pieninä. Lounaita on tullut vedettyä myös itsepalvelupaikoissa mutta keskittymällä sielläkin on saanut pidettyä annokset rehupainotteisina.

Kaloreita on tullut tutkittua ja tieto; siitä missä niitä on ja missä ei; on lisääntynyt huomattavasti. Enää pitäisi tietää onko tonni paljon vai vähän. Eli kokonaisuus ei kuitenkaan ole vielä ihan hanskassa.

Liikuntaa on tullut lisättyä, mutta ei ihan niin paljoa kuin olisi halunnut. Oikealla tiellä ollaan kuitenkin tässäkin.

Kaiken kaikkiaan, yllättävän kivuttomasti on homma lähtenyt liikkeelle. Kyllä niitä vastamäkiäkin on vielä varmaan tulossa, mutta toistaiseksi ollaan ihan hyvällä polulla.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Enää pitäisi tietää onko tonni paljon vai vähän. Eli kokonaisuus ei kuitenkaan ole vielä ihan hanskassa.
Tonni on yhdelle aterialle paljon. Keskikokoinen perusjamppa kevyellä työllä ja satunnaisella liikunnalla kuluttaa n. 2500 kcal päivässä eli jos vetää tonnin lounaalla ja päivällisellä, jää iltapalalle ja aamiaiselle aika vähän varaa, ja jos vielä haluaisi laihtuakin, pitäisi päästä alle tuon 2500:n.

Suosittelen kokeilemaan jotain kaloripäiväkirjasovellusta kuten Fatsecretia vaikka vain parin peruspäivän ja yhden rennomman päivän ajan. Voi tuntua ahdistavalta punnita kaikki, mutta se on lopulta pieni vaiva siitä datasta, jonka saat. Siinä oppii aika hyvin arvioimaan riisin määrän, kanafileen painon ja vastaavat, kun homman hoitaa käytännössä puntarilla, ja toisaalta edes likimain arvioitu kosteahko ravintolaillallinen saa perspektiiviä, kun tsekkaa energiamäärän ja makrot seuraavana aamuna. Se pizza ja muutama kalja todellakin näkyy energiansaannissa.
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Suosittelen kokeilemaan jotain kaloripäiväkirjasovellusta kuten Fatsecretia vaikka vain parin peruspäivän ja yhden rennomman päivän ajan. Voi tuntua ahdistavalta punnita kaikki, mutta se on lopulta pieni vaiva siitä datasta, jonka saat. Siinä oppii aika hyvin arvioimaan riisin määrän, kanafileen painon ja vastaavat, kun homman hoitaa käytännössä puntarilla, ja toisaalta edes likimain arvioitu kosteahko ravintolaillallinen saa perspektiiviä, kun tsekkaa energiamäärän ja makrot seuraavana aamuna. Se pizza ja muutama kalja todellakin näkyy energiansaannissa.

Itse tein juuri näin ja ostin kellon seuraamaan liikkumista. Ihminen helposti yliarvioi liikkumisensa ja kalorit lasketaan yhtä helposti alakanttiin. Seurantaan käytin Samsuning Health-sovellusta joka käyttää ruokiin samaa tietokantaa kuin Fatsecret. Aika äkkiä sitä oppii arvioimaan syömisensä eikä enää tartte kyylätä kaupassa kaikkia energiamääriä ja tuoteselostuksia :).
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nyt ollaan menty reilu viikko uusilla elämäntavoilla. Paino on tippunut 105 kg > 102 kg. Fiilis on ainakin vielä ihan hyvä. Tosin kyllä valehtelisin jos sanoisin etten kaipaa olutta ja sitä kylläisyyden tunnetta kun raskaan aterian jälkeen. Suurin osa hävinneestä painosta taitaa olla oluen vähentämisen aiheuttama pöhötyksen poistuminen.

Tuosta se kuitenkin lähtee, ja vatsa tottuu yllättävän nopeasti hieman pienempiin annoksiin. Keitot ovat hyvä keino huijata vatsaa. Vatsa tuntuu täydemmältä, kun mukana on lämmintä nestettä.

Ja jos satut pitämään teestä, niin kupillinen vihreää teetä on ihan hyvä välipala. Sekin vie nälän tunnetta ja on ihan terveellistä. Joku myytti väittää, että se lisäisi myös aineenvaihduntaa, mutta tuo on minusta lähinnä kosmeettista.

Jaksoon on sisältynyt kaksi liikeillallista jolloin myös muutamat oluet tuli nautittua ja ruoka oli kaukana kevyestä, onneksi ravintoloissa oli sentään annoskoot suht pieniä. Ei noista kerroista mitään morkkista tai katumusta tullut, eikä käsittääkseni kuulukkaan.

Nuo ovat petollisia, ja kaksi reilussa viikossa on aika paha, jos sielläkin menee raskaan syömisen ja oluen kittaamisen puolelle. Tuokin määrä riittää tavallaan kumoamaan muiden päivien saavutuksia. Jos noita syömistä on säännöllisesti noin paljon, niin kannattaa pohtia, että mikä olisi kevyempi vaihtoehto niissäkin. Esim. kevyempi pääruoka ja lasi viiniä?

On tosin hyvin yleistä, että ihan aikuiset ihmiset alkavat kuittailla, jos huomaavat toisen syövän heitä terveellisemmin, ja jonkinlainen painostaminen samanlaisiin valintoihin heidän kanssaan käynnistyy. Olen aina ihmetellyt tätä. Itse esimerkiksi syön hyvin usein töissä lounaana pari viipaletta parempaa leipää laadukkaalla leikkeleellä, palkokasveja ja jogurtin marjajauheilla maustettuna. Näistä kuulee hyväntahtoista vittuilua henkilöiltä, joiden vatsarasvasta päätellen tuo ruokavalio olisi hyvinkin suositeltavaa. Minulle tuo lounas on hyvinkin riittävä, ja energiataso säilyy vireänä siihen asti, että olen kotosalla. Jos taas joskus harvoin syön ulkona, tulee sellainen raukea väsymys helposti iltapäivää kohden.

Syömisen olen onnistunut mielestäni pitämään hyvin säännöllisenä ja annoskootkin ovat pysyneet pieninä. Lounaita on tullut vedettyä myös itsepalvelupaikoissa mutta keskittymällä sielläkin on saanut pidettyä annokset rehupainotteisina.

Hyvältä vaikuttaa!

Kaloreita on tullut tutkittua ja tieto; siitä missä niitä on ja missä ei; on lisääntynyt huomattavasti. Enää pitäisi tietää onko tonni paljon vai vähän. Eli kokonaisuus ei kuitenkaan ole vielä ihan hanskassa.

Kuten tuossa ylhäällä jo todettiin, on se oikeasti paljon. Kun itse laskeskelin kaloreita, pyrin pitämään annoskoot alle 700 kilokalorin. Usein ne olivat jossain välillä 550-650. Toki laskenta on aina laskentaa, ja todennäköisesti todellinen kalorimäärä oli jonkin verran laskennallista suurempi.

Tähän liittyen: juomana kannattaa suosia vettä. Esimerkiksi tuoremehut ovat hirvittäviä kaloripommeja. Monissa mehuissa on enemmän kilokaloreita kuin keskioluessa.

Liikuntaa on tullut lisättyä, mutta ei ihan niin paljoa kuin olisi halunnut. Oikealla tiellä ollaan kuitenkin tässäkin.

Hitaasti se lähtee. Tuolla ruokavalion muutoksella pääsee hyvin alkuun. Kun ylimääräinen neste on poistunut, on liikkuminenkin kevyempää.

Kaiken kaikkiaan, yllättävän kivuttomasti on homma lähtenyt liikkeelle. Kyllä niitä vastamäkiäkin on vielä varmaan tulossa, mutta toistaiseksi ollaan ihan hyvällä polulla.

Arjen pienet muutokset ovat tärkeimmät. Yksittäiset herkuttelut eivät vaikuta kokonaiskuvaan. Ratkaiseva kysymys onkin siinä, että milloin yksittäisiä tapauksia on niin taajaan, että ne ovatkin jo osa säännöllistä arkea. Tämä pitää tunnistaa itse, ja ainoa, jota tässä voi kusettaa, on oma itsensä. Itseä on pirullisen helppo psyykata aliarvioimaan yksittäistapausten merkitystä, vaikka viime kädessä ainoa mikä ratkaisee on syötyjen ja kulutettujen kaloreiden suhde. Lisäkiloja on kuitenkin helvetin paljon helpompi hankkia, kuin päästä niistä eroon.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Nuo ovat petollisia, ja kaksi reilussa viikossa on aika paha, jos sielläkin menee raskaan syömisen ja oluen kittaamisen puolelle. Tuokin määrä riittää tavallaan kumoamaan muiden päivien saavutuksia. Jos noita syömistä on säännöllisesti noin paljon, niin kannattaa pohtia, että mikä olisi kevyempi vaihtoehto niissäkin. Esim. kevyempi pääruoka ja lasi viiniä?

Onneksi ei ole normaali tahti. Liikeillallisia kertyy yleensä ehkä noin 5 per vuosi, nyt vaan saattui pari juuri viikon sisään. Lounaita onkin sitten reilusti mutta niissä en yleensä olutta juo ja ruokakin on yleensä ns. normaalia; ei rasvakeittimen kautta tarjottua.

Tuohon juomapuoleen on kanssa tullut kiinnitettyä huomiota. Ruokajuomana on yleensä rasvaton piimä, jollei piimää ole saatavilla niin sitten vettä. Kotona menee janojuomana sodastreamerilla kuplitettu vesi mihin puristan limen per iso tuopillinen vettä, on muuten hyvää ja raikasta juotavaa. Hampaiden pesusta tosin kannattaa huolehtia jälkeenpäin. Töissäkin on kahvikoneen tarjoamat iltapäiväcapuccinot vaihtuneet teehen, aamupäivällä nautin vielä suodatinkahvia.

Kaloreissa olen yrittänyt pysyä noin 1500 per päivä, tällöin on periaatteessa varaa laskea vähän väärinkin. Hiilihydraatteja olen vältellyt niinä päivinä kun mitään erikoisempaa fyysistä toimintaa ei ole ohjelmassa. Sitten kun painetaan metsähommia tai urheillaan niin olen myös syönyt hiilihydraattipainotteisemmin.

Metsähommista tuli mieleen että vaikka olo on ollut muuten ihan kevyt ja vireä, niin tuntui että metsässä virtaa ei ollut samoin kuin aikasemmin. Pöllit mitkä olisi pitäneet lähteä liikkeelle eivät hievahtaneetkaan ja muutenkin rankojen siirtely tuntui aikaisempaa raskaammalta. Liekö vähentyneillä kalorimäärillä osuutensa...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Metsähommista tuli mieleen että vaikka olo on ollut muuten ihan kevyt ja vireä, niin tuntui että metsässä virtaa ei ollut samoin kuin aikasemmin. Pöllit mitkä olisi pitäneet lähteä liikkeelle eivät hievahtaneetkaan ja muutenkin rankojen siirtely tuntui aikaisempaa raskaammalta. Liekö vähentyneillä kalorimäärillä osuutensa...

On varmasti. Tuo 1500 kcal on taas ihan liian vähän, ja ajaa kropan varmasti ns. säästöliekille.

Hyvä investointi voisi olla joku urheilukello. Esim. oma Garmin Vivoactive 3 Music on minusta todella hyvä. Sen kautta saat hyvän arvion omasta kulutuksestasi. Sanoisin kuitenkin, että tuo 1500 kcal on ihan liian vähän. Lähtisin liikkeelle siitä, että n. 2000 kcal vähintään, ja vaje voisi olla ehkä keskimäärin 300 - 500 kcal päivää kohden. Tuo hatusta heitettynä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kaloreissa olen yrittänyt pysyä noin 1500 per päivä, tällöin on periaatteessa varaa laskea vähän väärinkin. Hiilihydraatteja olen vältellyt niinä päivinä kun mitään erikoisempaa fyysistä toimintaa ei ole ohjelmassa. Sitten kun painetaan metsähommia tai urheillaan niin olen myös syönyt hiilihydraattipainotteisemmin.

Metsähommista tuli mieleen että vaikka olo on ollut muuten ihan kevyt ja vireä, niin tuntui että metsässä virtaa ei ollut samoin kuin aikasemmin. Pöllit mitkä olisi pitäneet lähteä liikkeelle eivät hievahtaneetkaan ja muutenkin rankojen siirtely tuntui aikaisempaa raskaammalta. Liekö vähentyneillä kalorimäärillä osuutensa...
Tuo 1000 miinuskilokaloria normaalinakin päivänä on aika suuri alitus. @Sistis mainitsema 300-500 olisi parempi, vaikka voi tuntua ehkä helpommalta kurittaa itseään selkeästi "laihduttamalla". Siinä vain helposti menee se maku hommasta. Ja sitten jos jotain rankakeikkaa heität metsässä, et ehdi normaalia ruokaa edes syödä niin paljon, että lihoisit. Ja todellakin ne miinuskalorit aiemmilta päiviltä tuntuvat, kun metsään menet. Suosittelisin melkein nostamaan edellipäivän kalorit +-0 tasolle edellisenä päivänä ja ottamaan hyviä hiilareita koneeseen. Siihen metsäkeikkaan voi sitten pienen herkunkin yhdistää, jos haluaa antaa itselleen palkinnon. Toki ymmärrän, että se voi avata pandoran lippaan, mutta jos se pulla on kahvin kanssa otettava joskus, uppoaa se tuollaiseen runkojen nakkeluun aivan varmasti. Heitin tuossa kokeeksi omat tietoni kalorilaskuriin kevyen ja raskaan päivän osalta ja 2500 kcalin kulutus nousi 4200 kcaliin eli jos vetelet sillä 1500 kcalin tasolla ja lisäät vain vähän jotain pastaa siihen metsäpäivinä, ei ole kovin ihme, ettei rangat nouse samaan tahtiin kun yli 50% päivän energiatarpeesta jää saamatta.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Olen ajatellut, että keväällä olisi hyvä saada joku 4-5 kiloa pois tästä kropasta. Mä en nytkään missään rapakunnossa ole, mutta tasainen kerros läskiä kuitenkin on keskivartalossa ollut jo useamman vuoden ajan. Pudotin muutamia vuosia sitten painoa 85kg -> 68kg. Tuosta on kaikki tullut takaisin, mutta onneksi iso osa siitä on läskin sijaan lihasta. 83-85 välissä heittelee nyt aamupaino ja jos tuon 7:lla saisi alkamaan, niin olisin tyytyväinen.

Haasteena mulla on se nälän tunteen kestäminen ja myös kolmivuorotyö tekee omat vaikeutensa. Yövuorojen aikaan kroppa menee aina sekaisin. Syöminen on haasteellista ja kroppa kerää nestettä, kun ei saa nukuttua tarpeeksi. Mulla toimii se, että pastat, leivät ja perunat vetää ihan minimiin. Saa niitä syödä, mutta ei paljoa. Varsinkin pasta näkyy ihan samantien pötsissä. Herkkujakin saa kerran viikossa vetää, mutta ei mielellään yhtään enempää.

Lihaa, riisiä, puuroa, rahkaa ja paljon kasviksia. Noistahan se lähtee.

Liikuntaa mun ei varmaan sen kummemmin tarvitsisi lisätä, koska liikun jo nyt ihan riittävästi. Toki jotain kävely- ja pyörälenkkejä voisi heittää vielä juoksemisen päälle. Kaikki kuitenkin lähtisi tuosta ruokavaliosta. Sen nälän tunteen ja vitutuksen sietämisestä.
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olen ajatellut, että keväällä olisi hyvä saada joku 4-5 kiloa pois tästä kropasta. Mä en nytkään missään rapakunnossa ole, mutta tasainen kerros läskiä kuitenkin on keskivartalossa ollut jo useamman vuoden ajan. Pudotin muutamia vuosia sitten painoa 85kg -> 68kg. Tuosta on kaikki tullut takaisin, mutta onneksi iso osa siitä on läskin sijaan lihasta. 83-85 välissä heittelee nyt aamupaino ja jos tuon 7:lla saisi alkamaan, niin olisin tyytyväinen.

Haasteena mulla on se nälän tunteen kestäminen ja myös kolmivuorotyö tekee omat vaikeutensa. Yövuorojen aikaan kroppa menee aina sekaisin. Syöminen on haasteellista ja kroppa kerää nestettä, kun ei saa nukuttua tarpeeksi. Mulla toimii se, että pastat, leivät ja perunat vetää ihan minimiin. Saa niitä syödä, mutta ei paljoa. Varsinkin pasta näkyy ihan samantien pötsissä. Herkkujakin saa kerran viikossa vetää, mutta ei mielellään yhtään enempää.

Lihaa, riisiä, puuroa, rahkaa ja paljon kasviksia. Noistahan se lähtee.

Liikuntaa mun ei varmaan sen kummemmin tarvitsisi lisätä, koska liikun jo nyt ihan riittävästi. Toki jotain kävely- ja pyörälenkkejä voisi heittää vielä juoksemisen päälle. Kaikki kuitenkin lähtisi tuosta ruokavaliosta. Sen nälän tunteen ja vitutuksen sietämisestä.
Jos sulla näkyy pasta saman tien vatsassa, niin voisit kokeilla gluteenitonta pastaa tai jotain 100% kaurapastaa. Maussa ei ole käytännössä mitään eroa, mutta vehnä on korvattu kauralla, joka ei samalla tavalla turvota. Sama leivissä. Kauraleipä ei turvota samalla tavalla.
Energian osalta eroa ei ole, eli laihduttamiseen se ei vaikuta, mutta ei tosiaan turvota samalla tavalla kaikilla.

Mulla ei ole keliakiaa, enkä täysin gluteenia välttele, mutta vatsa toimii paremmin ilman sitä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Hyvä vinkki @Tadu pitää kokeilla. Mä kuitenkin tarvitsen jonkun verran noita viljakunnan tuotteista saatavia hiilareita. Muuten ei tule pidemmän päälle treenaamisesta, eikä oikein elämisestäkään mitään.
 
Viimeksi muokattu:

Nick Neim

Jäsen
Paljon varoitellaan liian suurista miinuskaloreista, mutta mitä ne sitten käytännössä tarkoittaa? Mikä on oikeasti liikaa?

Olen tähän ketjuun aikaisemminkin kirjoitellut, ja tosiaan alkoi etureppu kasvamaan taas sen kokoiseksi, että jotain piti taas tehdä. Aikuisikä on tullut jojoiltua ylipainon kanssa, ja aina aktiivisimpien liikuntakausien jälkeen painoa kertyykin kilokaupalla kuukausissa. Joten ruokavalion kautta lähdettiin liikkeelle, ja sen päätin pistää hiljalleen kuntoon. Tavoitteenani oli laittaa se kuntoon sillä mallilla, että mitään erityisen "epämiellyttävää" ei tarvitse(/pakottaa) syödä, ruokaa saa syödä riittävästi, ja ruoka on oikeasti hyvää. Kuulostaa ylipainoisen korvaan haasteelliselta, mutta ei se edes oikeasti ole sitä, kun en järin nirso ruoan suhteen ole. Aluksi parin viikon verran pidinkin ruokapäiväkirjaa, jotta saan varmasti tietoon mm. ravintoarvoja aineksista, joita ruoanlaitossani usein käytän. Moneen kertaan monessa paikassa todettu, mutta hämmästyttävästi (erityisesti ylipainoinen) ihminen niitä kilokalorimääriä annoksissaan aliarvioi, ja jo tuollainen parinkin viikon ylläpito aukaisee silmiä kummasti monen aineksen kanssa. Nykyään näpyttelen myös välillä joitain harvemmin tehtyjä ruoka-annoksia itselleni muistiin, jotta saa jonkinlaista tietoa muistiin. Tarkoitus ei kuitenkaan tulevaisuudessa ole jatkuvasti jokaista annosta kytätä, mutta arvioida edes mielessä jollain tavalla. Onhan välillä esimerkiksi mun "kanasalaattini" hupaisan näköinen kun se sisältää kanan lisäksi pari punasipulia, paljon suolakurkkua, tomaattia ja paprikaa. Vähän on ehkä ankean näköinen, mutta nälkä lähtee ja maistuu hyvältä, joten mikäs siinä. Ajaa ainakin asiansa.

Tällä hetkellä mennään projektin suhteen ihan hyvällä mallilla, ja klassinen "virkeämpi" kuin vuosiin pitää taas paikkansa. Näemmä aikanaan vuonna 2016 vetelin lähes 25kg pudotuksen. Tuosta pudotuksesta on osa vasta takana, mutta sanoisin, että tämä on siitäkin huolimatta alkanut paljon paremmin. En tietoisesti ja tarkoituksella lisännyt liikuntaa yhtään enkä ajatellut sitä lisätäkään, koska nimenomaan se ruokavalio on ollut ongelma. Kokoisekseni olen jopa aika paljon liikkunut, ja työkin on kohtalaisen rasittavaa, eli ihan puhdasta toimistotyötä ei tule tehtyä. Askelia työpäivässä tulee 5000-8000, toki vähän työpäivästä riippuen.

Sitten siihen alkuperäiseen kysymykseen. Nykyisellä aktiivisuudellani ja aloituspainollani päivittäinen kulutukseni pyöri siellä 3200 kcal tienoilla, noin karkeasti arvioituna, riippuen vähän päivästä. Nykyisessä päivärytmissäni, jossa en joudu näkemään nälkää, ja jossa syön oikeasti aika paljon, päädytään 1900-2300 kcal tienoille, hieman päivästä ja ruoasta riippuen. Ensimmäisen parin viikon aikana oli yksittäinen 2600 kcal päiväkin, kun sunnuntait olen pyhittänyt hieman vapaammalle. Tuollainen -1300kcal päivässä kuulostaa helkkarin paljolta, mutta mitään "oireita" tuo ei ole aiheuttanut. Väsymys ei paina (vaikka teen kolmivuorotyötä, ja tämä on oikeasti todellinen ihme), paino putoaa edelleen ja olen tätä projektia tässä kuitenkin monta viikkoa jo jatkanut. Tuloksia huomaa kasvojen lisäksi vähän jo peilistäkin, ja erityisesti vaatteista, jotka sopivat paljon paremmin taas päälle. Näkeekö joku noin isoissa miinuksissa jotain isompaa ongelmaa pitkässä juoksussa, että pitääkö tässä alkaa tietoisesti tankkaamaan vähän lisää päivään? Vai mennäänkö toistaiseksi vain näillä, kun hyvin kulkee?
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Sitten siihen alkuperäiseen kysymykseen. Nykyisellä aktiivisuudellani ja aloituspainollani päivittäinen kulutukseni pyöri siellä 3200 kcal tienoilla, noin karkeasti arvioituna, riippuen vähän päivästä. Nykyisessä päivärytmissäni, jossa en joudu näkemään nälkää, ja jossa syön oikeasti aika paljon, päädytään 1900-2300 kcal tienoille, hieman päivästä ja ruoasta riippuen. Ensimmäisen parin viikon aikana oli yksittäinen 2600 kcal päiväkin, kun sunnuntait olen pyhittänyt hieman vapaammalle. Tuollainen -1300kcal päivässä kuulostaa helkkarin paljolta, mutta mitään "oireita" tuo ei ole aiheuttanut. Väsymys ei paina (vaikka teen kolmivuorotyötä, ja tämä on oikeasti todellinen ihme), paino putoaa edelleen ja olen tätä projektia tässä kuitenkin monta viikkoa jo jatkanut. Tuloksia huomaa kasvojen lisäksi vähän jo peilistäkin, ja erityisesti vaatteista, jotka sopivat paljon paremmin taas päälle. Näkeekö joku noin isoissa miinuksissa jotain isompaa ongelmaa pitkässä juoksussa, että pitääkö tässä alkaa tietoisesti tankkaamaan vähän lisää päivään? Vai mennäänkö toistaiseksi vain näillä, kun hyvin kulkee?
Kyllähän se paino putoaa väkisinkin ku tarpeeksi miinuksia tulee. Kroppa vain laittaa hanttiin ja tippuva paino lähtee väärästä paikasta eikä niistä ylimääräisistä rasvoista. Koska nämä kaikki arvot ovat viitteellisiä ja ihmisten aineenvaihdunta vaihtelee paljonkin eri yksilöiden välillä niin itse laskin suurinpiirteiset arvot (kulutetut kalorit kellosta) ja sitten puntarin avulla säädin syömiset niin että paino tippui 2-4 kiloa kuukaudessa. Hätäisimmille ei tietenkään sovi mutta minulle sopi mainiosti ja tässä olisi tarkoitus pysyä.
 

Tyttebären

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, New York Rangers, K0likkomies
Sitten siihen alkuperäiseen kysymykseen. Nykyisellä aktiivisuudellani ja aloituspainollani päivittäinen kulutukseni pyöri siellä 3200 kcal tienoilla, noin karkeasti arvioituna, riippuen vähän päivästä. Nykyisessä päivärytmissäni, jossa en joudu näkemään nälkää, ja jossa syön oikeasti aika paljon, päädytään 1900-2300 kcal tienoille, hieman päivästä ja ruoasta riippuen. Ensimmäisen parin viikon aikana oli yksittäinen 2600 kcal päiväkin, kun sunnuntait olen pyhittänyt hieman vapaammalle. Tuollainen -1300kcal päivässä kuulostaa helkkarin paljolta, mutta mitään "oireita" tuo ei ole aiheuttanut. Väsymys ei paina (vaikka teen kolmivuorotyötä, ja tämä on oikeasti todellinen ihme), paino putoaa edelleen ja olen tätä projektia tässä kuitenkin monta viikkoa jo jatkanut. Tuloksia huomaa kasvojen lisäksi vähän jo peilistäkin, ja erityisesti vaatteista, jotka sopivat paljon paremmin taas päälle. Näkeekö joku noin isoissa miinuksissa jotain isompaa ongelmaa pitkässä juoksussa, että pitääkö tässä alkaa tietoisesti tankkaamaan vähän lisää päivään? Vai mennäänkö toistaiseksi vain näillä, kun hyvin kulkee?
Mun mielestä jos ajatus kulkee ja kroppa tuntuu hyvältä niin voi jatkaa samaa mitä on tehnyt. Sitten jos se raja tulee vastaan niin tulet huomaamaan se, väsyttää, ajatus ei kulje ja treenit menee päin helvettiä. Silloin voi tankata enemmän kaloreita. Turha mun mielestä mennä sörkkiämään toimivaa ohjelmaa jos tulosta näkyy.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Nyt on, tai ollut jo about viikon ajan koska käytän noin-arvoja, lähtenyt 15 kiloa. Muistaakseni lokakuun lopussa aloitin, ja jouluna oli pari viikkoa ±0 (ennen joulua siis vajaaseen kahteen kuukauteen 7 kg ja sitten joulun jälkeen kahteen kuukauteen 8 kg). Minusta ekat neljä kiloa lähti todella nopeasti, joten siinä ei varmaan hirveästi rasvaa palanut (aloituspainon otin kauheassa kankkusessa, kun peilistä katsoi joku tyyppi jalkapallo hartioiden välissä). Tavoitteena oli tiputtaa vuoden ajan 2 kg/kk, eli nyt on menty harmillisesti melkein tuplavauhtia. Ennenkin kyllä liikuntaa harrastin säännöllisesti ja noin niin kuin suosituksiin nähden reilusti enemmän. Paino pysyi ylhäällä syömällä vitun isoja annoksia sekä napostelemalla jotain keksejä ja pullaa.

Nykyisin käytännössä syön päivän aikana pelkästään aamiaisen, lounaan ja päivällisen, ja olen ainakin yrittänyt pienentää annoksia ja vähentää leipää, lisäkettä ja juustoa. Kaljanjuonnista en ole lähtenyt hirveästi tinkimään, enkä ole havainnut sillä päivittäisessä seurannassa painon kannalta haitallisia vaikutuksia. En myöskään ole hirveän tiukkapipoinen, josko silloin tällöin jonkun pullan syö. Kunhan 90-prosenttisesti pysyy suunnilleen päässä tieto siitä, paljonko on materiaalia ottanut sisään.

Liikuntaa tulee 1-3 tuntia päivässä, josta tehokasta varmaan 0,5-3 tuntia. No, pienihän sen liikunnan rooli sinänsä on, mutta onpahan tavallaan virkeämpi ja tekee jotain muuta kuin syö. Eikä tuota puolentoista ämpärillisen kevenemistä oikein kyllä huomaa isoperseisellä peilissä. Vaatteet on jonkun verran löystynyt. Luulisin kyllä, että tämä painonputoaminen hidastuu, koska aletaan olla siinä pisteessä, etten ikinä ole ollut eläissäni näinkään hoikassa kunnossa, eli ei ole muistia kropalla. No, ehkä kymmenen vanhana saatoin olla, mutten ennen enkä jälkeen.

For the record, niin alussa oli 110,5 ja nyt on 95,5. Alkuperäinen tavoite oli noin 85 kg. Luonnollisesti primääritavoite oli juoksukunnon, räjähtävyyden ja vauhtikestävyyden parantaminen, mutta näkisin ylipainon olevan haitaksi noihin kaikkiin.

Sekin on jännä, että aiemmin painoani on veikattu johonkin 90-95 välille, eikä valtaisaa eroa ole havaittu.
 

Glove

Jäsen
Mulla on tainnut tulla joku kilo lisää. Ei ole jaksanut tarpeeksi panostaa ruokailuun ja liikuntaan äidin kuoleman jälkeen. Mutta toki ollaan vielä reilusti alle lähtöpainon. Veikkaan, että kevään mittaan taas saan hommat kuosiin kunhan nämä äidin kuolemaan liittyneet asiat saa maaliin asti. Jotenkin ne vaan vie energiaa todella paljon. Kai se on suruakin. Mutta täältä vielä noustaan niin, että joudun tekemään vyöhön lisää reikiä. Yksi reikä vielä käyttämättä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc

Fironic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ducks, Kraken
Itse havahduin alkavaan vyötärölihavuusprobleemaan 7.2. pitkästä aikaa vaa'alle astuessani, kun se näytti 91,0 kiloa. Itse olen aikuisiällä pitänyt 90 kilon rajaa itselleni absoluuttisena maksimina, jota en halua ylittää (olen 182 cm pitkä).

Nopea tilanneanalyysi: herkuttelua liian usein, liikuntaa liian vähän, ei riittävästi kuituja ravinnossa.

Korjaustoimenpiteet: herkuttelua vain kerran viikossa ja silloinkin kohtuudella, hikiliikuntaa 4 kertaa viikossa, joka aterialla puolet syötävästä oltava kasviksia ja/tai hedelmiä.

En ole laskenut kaloreita enkä tehnyt mitään muutakaan elämää rajoittavaa, mutta tänään aamupaino oli 87,3. Suunta on oikea ja tavoitteena olisi saada paino sinne 80 kilon tietämille lisäten samalla lihaskuntoa ja liikkuvuutta.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
"Intermittent fasting", suomeksi kait ajoittainen paastoaminen, onko kenelläkään kokemuksia.
Lähinnä tarkoittaa sitä että illan viimeisen aterian jälkeen syödään seuraavan kerran lounaalla seuraavana päivänä eli ollaan syömättä joku 16-18 tuntia. Ideana on se että ekat 12 tuntia poltetaan ropasta glukoosia ja sitten siirrytään läskin polttamiseen. Ei tietenkään suositeltavaa diabeetikoille ym.

JOL
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
"Intermittent fasting", suomeksi kait ajoittainen paastoaminen, onko kenelläkään kokemuksia.
En tunne hienoja termejä, mutta pätkäpaastolla olen joka päivä. Olen huomannut että todella iso vaikutus hoikkana pysymiseen että on (reilut)puolet vuorokaudesta syömättä.
Normi arkena noin klo 19-20 iltapala, kunnolla unta, aamulla vesilasi ja tunniksi ulos. Aamiaisleivät ja kahvi vasta noin klo 9.
Olen siis joka päivä noin 13-14 tuntia paastolla. Olin paljon läskimpi samalla ruokavaliolla ilman tuota aamu-ulkoilua ja pätkäpaastoa.
 

puuntakaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa Ipandeerus
"Intermittent fasting", suomeksi kait ajoittainen paastoaminen, onko kenelläkään kokemuksia.
Lähinnä tarkoittaa sitä että illan viimeisen aterian jälkeen syödään seuraavan kerran lounaalla seuraavana päivänä eli ollaan syömättä joku 16-18 tuntia. Ideana on se että ekat 12 tuntia poltetaan ropasta glukoosia ja sitten siirrytään läskin polttamiseen. Ei tietenkään suositeltavaa diabeetikoille ym.

JOL

Meneeköhän touhu ihan kiville? Juuri tuli brittiläinen dokkari, jossa selvitettiin, että pimeään aikaan kroppa pyrkii säästämään kaloreita. Vanha totuus, iltasyöminen lihottaa eniten pitää siis paikkansa, mutta paastoamisestakaan ei taida olla isompaa hyötyä?
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Meneeköhän touhu ihan kiville? Juuri tuli brittiläinen dokkari, jossa selvitettiin, että pimeään aikaan kroppa pyrkii säästämään kaloreita. Vanha totuus, iltasyöminen lihottaa eniten pitää siis paikkansa, mutta paastoamisestakaan ei taida olla isompaa hyötyä?

Joo paastoaminen voi toimia ehkä ihan hetkeksi, jos haluaa vähän hätyytellä pitkään jumissa olevaa aineenvaihduntaa, mutta painonpudotukseen tms. lähtisin kyllä ihan perinteisillä keinoilla. Aineenvaihdunta lähtee paranemaan aika nopeasti ruokavaliota parantamalla ja liikunnan lisäämisellä (yllätys). Pelkästään nesteiden poisto parantaa sitä jo.

Olen kuullut hurjia juttuja paastoamisesta joskus. Ei järkeä sekoittaa oman kropan toimintaa sellasella. Samalla tasolla Atkinsin-dieetin kanssa, jossa myös paremmat hiilarit jätetään, mutta tilalle nyrkillinen voita ym. on ok.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tässä kun yhteiskunta on ollut seisahtunut jo jonkin aikaa, se on tarkoittanut muutamaa asiaa. Hyötyliikunta on jäänyt kohdallani vähiin. Aiemmin tuli helposti 10 000 askelta päivässä ilman mitään ylimääräistä liikuntaa, vaikka kyllä sitäkin tuli harrastettua. Mutta lisäksi väliin ovat jääneet kaikki satunnaiset ulkona syömisen, sukulaisvierailut herkkupöytineen ja vaikka parilla laatuoluella käynnit kavereiden kanssa. Terveellistä arkiruokaa syöden mennään seitsemän päivää viikossa, ja joskus saatetaan ottaa joku satunnainen pulla kahvin kera.

Seuraus? Paino pudonnut pari kiloa kuukaudessa. Normaalipainoisella, mutta silti hieman korkeahkolla rasvapitoisuudella varustettuna kaverina olen tähän ihan tyytyväinen. Kuukausi sitten mitat olivat 74kg/177cm, tänään paino oli hieman alle 72kg. Pituutta en mitannut, mutta tuskin se tässä 40-vuotiaana muuttuu mihinkään. Paino on tainnut olla alle 72 viimeksi joskus opiskeluaikoina, eli reilusti yli 15 vuotta takaperin.

Niin. Mielestäni tämä osoittaa myytiksi sen, että laihdutuksen kannalta yksittäinen herkuttelupäivä kerran viikossa on merkityksetön. Kyllä sillä on merkitystä. Saman toki havaitsin ihan matemaattisestikin aikoinaan, kun tarkkailin syömiäni kaloreita.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Vanhanliiton ohje toimii itselle. Peilikuva harvoin valehtelee, paremmin sieltä näen tuloksia kun vaakaan astuessa.
Siksi en asettele niitä ruokiakaan vaakaan.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tässä on keski-ikäistymisen myötä päässyt vähän keskivartalo paisumaan. Nyt olisi tarkoitus ottaa itseäni niskasta kiinni ja saada painoa tiputettua pysyvästi noin 20kg, eli noin 105kg pitäisi päästä noin 85kg, joka olisi sellainen hyvä normaalipaino. Motivaationa on se että on alkanut vituttaa kun ei saa enää perkele edes luistimia kunnolla kiristettyä kun on pakki tiellä ja metsurinhousutkin muistutti päällä enemmän legginssejä kun työvaatetta.

Mitään poppaskonsteja en ainakaan aluksi meinaa ottaa käyttöön. Tein alle vähän listaa millaisia muutoksia omaan arkeen olisi tarkoitus saada runnottua läpi. Toivon että kun lista on ”julkinen” täällä niin tulisi itsellekin vähän paineistusta sitä myös noudattaa.

- Oluen juonti vähemmälle. Mikään suurkuluttaja en ole, viikossa menee normaalisti keskimäärin varmaan noin 10-15 annosta bulkki-, hifistely- ja ykkösolutta. Joskus harvoin jos lähtee oikein viihteelle niin sama määrä menee illassa. Eli enemmän vissyä ja ottaa ne parit oluet sitten vaikka vaan sen lauantaisaunan yhteydessä.

- Annoskokojen pienennys. Kotona pitää oppia syömään niiltä Arabian pieniltä ja keskikokoisilta lautasilta, eikä pidä ottaa aina sitä suurinta vatia. Työpäivän lounaat vaihdan itsepalvelupaikoista sellaisiin ravintoloihin missä lounas tulee keittiöstä annoksena, näissä paikoissa yleensä ruokakin on parempaa.

- Lautasmalli kuntoon. Lautasmallissa taitaa olla vähiten petrattavaa, itse lautanen on ollut vaan ihan liian iso. Huomiota pitää kyllä kiinnittää säännölliseen syömiseen, usein käy niin että jää aterioita välistä ja sitten vedetään se kolminkertainen annos kerralla.

- Kalorit tutuiksi. Kun vähän malttaa katsoa mitä eri ruuissa on kaloreita niin oppisi ehkä ymmärtämään mitä sitä kannattaa suuhunsa laittaa ja kuinka paljon. Esimerkiksi olen pitänyt mysliä jonain kevyenä laihdutusruokana mitä voi syödä niin paljon kuin haluaa, pelkästään ravintoarvoja vilkaisemalla huomasin ettei näin ole, muitakin esimerkkejä löytyy.

- Sipsien ja karkkien kanssa herkuttelun vähentäminen. Jos maksimissaan kerran viikossa sallisi itselleen napostelun ja sekin ainostaan mikäli on kuluttanut herkutteluhetken kalorit ensin.

- Liikuntaa enemmän. En sinänsä ole mielestäni huonossa kunnossa, jaksan painaa fyysisiä hommia koko päivän jos on tarve, mutta kun niitä hommia on niin harvoin. Tavoitteena on käydä vähintään kolme kertaa viikossa ottamassa urheiluhiki päälle. Näistä tulee jo pari siitä että lähtee muksun harrastuksen ajaksi ihan lenkille juoksemaan, aikaisemmin on tullut mentyä jonnekin munkkikaffelle tms.. Työpaikan sählyvuoro on myös sellainen mikä pitäisi hyödyntää aina kun sinne vaan ehtii, koskaan en ole ”ehtinyt” mutta se ”ehtiminen” on kuitenkin järjestelykysymys. Onpa tässä tullut poltteita kaivaa kiekkovehkeetkin naftaliinista...

- Terveellistä yhdessäoloa perheen kanssa. Enää ei viikonloppuja rötvätä kotona neljän seinän sisällä jollei ole muuta tekemistä, vaan pistetään vähän evästä (ei olutta) reppuun ja lähdetään jonnekin luontopolulle tai muualle ”mettään”. Itse tykkään, mukula tykkää ja vaimokaan ei liikaa protestoi; hienoja polkuja ja paikkoja on lähiseutu täynnä.

Eli tällaiset elämäntapamuutokset olisi tavoitteena. Pitää yrittää muistaa päivittää tilannetta tänne aina silloin tällöin.

Vajaa kymmenen viikkoa sitten tuli aloitettu jonkinlainen elämäntaparemontti. Ihan hyvin on mennyt, paino on tullut alas 105kg > 91kg, tällä hetkellä. Painoa on lähtenyt itseasiassa odotettua enemmän, eikä enää edes tunnu että tässä "laihdutetaan" vaan elostellaan uuden normaalin mukaan ja paino tulee tasaisesti alas siinä sivussa.

Ihan hyvin on alkuperäiset suunnitelmat ovat pitäneet. Keskikalja on korvautunut lähes kokonaan ykkösellä. Vaikka se ykkönenkin uppoisi suurissakin määrissä ihan helposti niin olen pyrkinyt pitämään sitä jonkinlaisena palkintona kulutetusta energiasta, Viikkotahti huitelee siellä reilu kymmenessä tölkissä.

Syömiseen on myös tullut järkeä jo niin paljon että annokset ja lautasmallit pysyvät ihan hyvinä asiaan sen enempää keskittymättä. Kyllähän sitä herkuteltukin on ja syöty "hyvin", muttei kovin useasti, lähinnä vaan viikonloppuisin. Korona on projektiani auttanut kun työmatkustaminen on jäänyt, yleensä kun siellä reissun päällä tulee syötyä/juotua aina vähän epäterveellisemmin.

Urheilussa pääsin hyvään vauhtiin, mutta korona on käytännössä stopannut nyt oman urheiluliikkumisen. Sitävastoin ollaan muutettu torpalle, missä on niin paljon tekemistä ulkona että iltaisin tulee kaikenlaisen touhuilun takia liikuttua kuitenkin ihan hyvin. Puhelimen askelmittari on näyttänyt järjestään yli 10k askelta vaikka päivät onkin tullut istuttua toimistolla. Viikonloppuisin askelmäärät ovat huidelleet noin 25k:ssa.

Pienenä miinuksena tässä voi pitää että kohta tämä touhu kolahtaa talouteen kun pitää alkaa ostelemaan uusia vaatteita. Alkaa vanhojen vaatteiden istuminen päällä jo nyt vähän niin ja näin.

Pitää vielä kiittää tänne kommentoineita nimimerkkejä. Alussa kun oli askelmerkit hieman hukassa esimerkiksi tarvittavien kalorien määrissä niin täällä korjattiin hyvin ja asiallisesti omia käsityksiäni. Vaikken kaikkiin viesteihin sen enempää vastannutkaan niin kyllä minä ne olen lukenut ja yrittänyt ottaa opiksi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Vanhanliiton ohje toimii itselle. Peilikuva harvoin valehtelee, paremmin sieltä näen tuloksia kun vaakaan astuessa.
Siksi en asettele niitä ruokiakaan vaakaan.
Ei ruokia tarvitse punnita, jos homma on perusteiltaan hallinnassa. On kuitenkin silmiäavaavaa pitää vaikka ihan lyhytkin jakso, jonka aikana merkkaa ruokamääränsä johonkin sovellukseen. Sitä helposti aliarvioi rasvan ja sokerin vaikutuksen tai toisaalta yliarvioi proteiinit päivittäisessä ruokailussaan. Varsinkin jos tavoitteena on yhtään muokata kehoaan pelkän painonpudotuksen lisäksi, pieni kalibrointi energiansaantiin ja makrojakaumaan on ihan paikallaan, ja punnitsemalla saa näppituntuman siihen, millaisia määriä suurinpiirtein kannattaa syödä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Jupe
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös