F
Flonaldo
Muita, pidempiä välejä ei ole tietysti laajamittaisesti tutkittu. Joissain tutkimuksissa on kyllä otettu mukaan pidemmällä välillä rokotettuja kohteiksi, mutta se ei varsinaisesti ole niiden tarkoituksena. Niin kolmen kuin 12 viikon väleistä taas on mittavasti dataa.Tähän asiaan itse en ole perehtynyt kauhean hyvin, mutta kun sinulla nyt testataan kaikkea kokeiluasteella olevaa, niin voisin olettaa että jonkin verran olet asioihin perehtynyt. Niin onko tuo 12vko maksimiväli kuitenkin, ettei esimerkiksi 16vko rokotusväli antaisi vielä parempia tuloksia? Tai 20vko rokotusväli? Antaako tuo 12vko selvästi paremman tuloksen kuin vaikka 8vko väli?
Eivätkä nämä mitenkään mustavalkoisia ole. Normaalisti rokottamisessa (mitä tahansa muita tauteja vastaan) rokotusvälit mitataan vuosissa ja yleinen periaate immuunijärjestelmän kannalta on, että pidempi väli on parempi. Koronan kohdalla tullaan siihen, että yksi annos (varsinkaan deltaa vastaan, kun rokotteet eivät ole olleet optimoituja siihen) ei anna riittävää suojaa - tai ainakin että suojataso ei ole riittävä (erityisesti riskiryhmillä), jotta yhteiskunnallisilta ongelmilta vältyttäisiin.
Se mikä kuitenkin on selvää jo nyt on, että erittäin lyhyen (3 vko) ja hieman pidemmän (8-12 vko) välillä tuo pidempi väli antaa jo heti toisen annoksen jälkeen korkeamman tason suojan ja sen suojan säilyvyys on parempi. Se vähempi data mitä on olemassa pidempien välien ihmisistä (4-6 kk), kertoo että vasta-ainetasot nousevat vähintään samalle tasolle kuin 12 viikon välillä - mutta siltä osin tietysti on ihan ajan kulumisen takia mahdotonta vielä sanoa suojan kestosta mitään.
Suojan parantamiseksi siis lyhentäminen 12 viikosta alaspäin ei ole järkevää. Ainoa haittapuoli pidemmässä välissä on se pienemmän suojan jakso, mikä rokotetuille tulee kolmen ja 12 viikon välillä, kun toista annosta lykätään.