Suomessa kuolee vuosittain yli 50 000 ihmistä. Korona ei liiemmin kokonaiskuolleisuudessa näykään. Vielä vähemmän se näkyy pitkällä aikavälillä, koska se vie eniten ihmisiä, jotka ovat jo valmiiksi lähellä kuolemaa.
Yksi tarinan pääjuonista on huoli tehohoitopaikkojen riittävyydestä. Mutta mitä sitten, vaikka ne eivät riitäkään? Silti kuolleisuus nousee olemattoman vähän. Miksi koronakuolemien torjumiseksi pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, vaikka muussa terveydenhuollossa tehdään jatkuvasti valintoja, jotka heikentävät terveydenhuollon tasoa ja lisäävät kuolleisuutta ja kärsimystä.
Tiesitkö, että Suomen valtio on sitoutunut noudattamaan kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia, joihin - usein ensimmäisenä mainittuna kansainvälisissä sopimuksissa - kuuluu oikeus elämään. Eli biologiseen elämään - ei tiettyyn elämäntapaan tai -tyyliin, se kuuluu seuraaviin pykäliin. Valtion on velvollisuus pyrkiä välttämään kansalaistensa turhia kuolemia. Ks. esim. Perusoikeudet ja ihmisoikeudet - Oikeusministeriö (linkki Oikeusministeriön sivuille). Jos ihmisoikeudet - tasa-arvoiset ja yksilökohtaiset - Suomessa yhtäkkiä muuttuvat, niin siitä varmaan kerrotaan laajemmin kansalaisille.
Euroopassa kokonaiskuolleisuus on covid-19:n takia noussut huomattavasti ja globaalisti tilanne on katastrofaalinen. Ks. esim. Eftan raportti Euroopasta joulukuusta 2020 (COVID-19: Excess Mortality in Selected European Countries | European Free Trade Association). On kenties liian aikaista vielä tehdä arvioita covidin vaikutuksesta Suomessa kokonaiskuolleisuuteen, mutta maailmalla vaikutus on globaalisti ollut valtaisa. Tiesitkö muuten, että esim. Ranskassa on tällä hetkellä 4100 ihmistä tehohoidossa covid-19-taudin kourissa, vaikka maassa on ollut pitkään rajut sulkutoimet käytössä. (Linkki Ylen sivuille Euroopan tilanteesta: Koronapandemian kolmas aalto nostaa päätään Euroopassa – tilanne synkkenee Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Virossa). Myös Ranskassa valtion velvollisuus on pyrkiä suojelemaan tasapuolisesti kansalaisiaan. Näillä numeroilla se ei välttämättä kuitenkaan onnistu tasapuolisesti. Suomi pyrkii välttämään, ettei tilanne ajaudu esim. Viron tilanteen vakavuuden asteelle.