TS kirjoitti asiantuntijalääkärin suulla reilu viikko sitten, että vain 30% Ruotsista tulevista maahantulijoista käy edelleen testeissä. Turun lentokentällä sama lukema oli 80%.
Siis asiantuntijalääkärin mukaan ilmeisesti Turun satamassa 30% käy testeissä?
Ensinnäkin, varustamot edellyttävät nykyisellään negatiivista testitulosta check-inissä tai viimeistään portilla:
THL suosittelee negatiivista koronatestiä Suomen rajan ylittävälle matkustajaliikenteelle ensi tiistaista alkaen.
yle.fi
Näin ollen, jos satamassa olevassa vapaaehtoisessa testissä käy 30%, se ei tarkoita sitä, että vain 30%:lla Suomeen matkustavista olisi taskussaan tuore negatiivinen testi. Todellinen prosentti laivalla matkustaneista on lähempänä sataa, kuin kolmeakymmentä.
Toisekseen, mihin tuo asiantuntijalääkärin lausunto perustui? Oliko jotakin statistiikkaa, vai pohjautuiko näihin muutenkin kierrossa oleviin "yleisiin totuuksiin"? Olisiko linkkiä heittää?
Joka tapauksessa: pakollisen testauksen puuttumista saa ja on mielestäni hyväkin kritisoida, mutta siitä ei kannata tehdä suurempaa asiaa, kuin mikä se on. Aluehallintoviraston tuoreet lausunnot (linkki alla) kertovat siitä, että tuo ei oikeasti ole juuri nyt valtava ongelma. Asiasta voi puhua, mutta sen suhteen ei liene tarpeellista heilutella suuremmin käsiä ja touhottaa. Koronan tämän hetkisessä leviämisessä rajaliikenteen merkitys näyttää olevan erittäin paljon pienempi, kuin metakka antaisi ymmärtää. Näyttää siltä, että asian ympärillä on käynnissä todelliseen dataan pohjautumaton bandwagon-ilmiö, jota toistetaan, kuin papukaijat.
Hallitukselle sataa nyt kritiikkiä näistä rajatoimista. Tällainen tuli Twitterissä vastaan. Norjan osalta tuo ainakin pitää mielestäni paikkaansa, mutta muiden maiden osalta en ole varma.
Osaako joku paremmin tietävä sanoa, miten asia on? Onko tuo populismia vai surullinen tosiasia? Vai jopa molempia?
Edelleen, toivottavasti tässä nyt alettaisiin ensisijaisesti keskittymään siihen, että kuinka suuri ongelma tuo rajaliikenne tartuntojen suhteen ylipäätään on. Avin mukaan se näyttää olevan huomattavasti pienempi, kuin mitä tämä poliitikoidenkin (sekä ministeritaso, hallituspuolueet että oppositiopuolueet) somessa lietsoma "yleinen totuus" antaa ymmärtää:
Aluehallintovirastossa hämmästellään pääministerin näkemystä siitä, että rajojen koronatestauksen pitäisi olla voimakkaammin hallituksen ohjauksessa.
yle.fi
Jep, pakolliset testit pitäisi ottaa käyttöön, mutta se tuskin on mikään kovinkaan merkittävä viisastenkivi tässä tartuntojen torjumisessa.
Olen myös valmis muuttamaan kantaani ongelman suuruudesta, jos jostakin tulee jotakin raskauttavaa dataa. Kyselin sitä, mutta sitä ei ole ainakaan vielä kuulunut.
***
Tiedän, että tämän asian esiin nostaminen on kovin epäsuosittua, mutta pidän oikeasti näitä bandwagon-totuuksia ja niiden leviämistä haitallisina. Ne luovat julkiseen keskusteluun tietynlaisen savuverhon ja vievät huomiota väärään suuntaan.