Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 925 970
  • 81 126

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Luin Twitteristä, että epidemia on koko ajan kasvussa ja ainostaan tuon Vaasan ryppään hiipumisen takia tilastot näyttää laskua.

Nyt alkaa olemaan kuitenkin lokakuun loppu ja eikös se yksi MTV:n asiantuntijana käyttämä tutkija uumoillut aika isoja tartuntamääriä näille seuduille? Toki se oli ensin syyskuun loppuun, mutta sitten se siirrettiin lokakuun loppuun. Kenties kohta olisi taas aika astua esiin ja siirtää se 3000 tartuntaa/vrk taso tuonne marraskuun lopulle?

mut olisi ollut jos ei oltaisi laitettu uusia rajoituksia!
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En tiedä millainen fetissi sinulla on Joniin, mutta hän on mm. kertonut jälkioireekseen ”hiuksen nykimistä automaattisesti päässään” ja välillä puutuvia lihaksia. Kuulostaa hengenvaaralliselta, toivottavasti säilyy hengissä tästä kaikkien aikojen vaarallisimmasta taudista.

Ei minkäänlaista. Kritiikkini kohdistuu lähinnä logiikkaan, että hänellä ei ole voinut olla koronaa, kun sitä ei testein todettu. Ja kaikki hänen oireensa ovat kuvittelua, koska hän haluaa väkisinkin olla julkisuudessa.

Minusta Jonin persoona ei tee häntä immuuniksi koronavirukselle. Ja hänen oireidensa kirjo on ymmärtääkseni ollut hyvin moninainen. Tuollaisen kuvan ainakin sain jostain artikkelista. Eli siihen olisi kuulunut myös paljon näitä "hyväksyttävämpiä" oireita, vaikka ihmiset tuntuvatkin tarttuvan näihin yksiin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Luin Twitteristä, että epidemia on koko ajan kasvussa ja ainostaan tuon Vaasan ryppään hiipumisen takia tilastot näyttää laskua.

Nyt alkaa olemaan kuitenkin lokakuun loppu ja eikös se yksi MTV:n asiantuntijana käyttämä tutkija uumoillut aika isoja tartuntamääriä näille seuduille? Toki se oli ensin syyskuun loppuun, mutta sitten se siirrettiin lokakuun loppuun. Kenties kohta olisi taas aika astua esiin ja siirtää se 3000 tartuntaa/vrk taso tuonne marraskuun lopulle?

Mitä olen hieman seurannut muutamaa aluetta (Uusimaa, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi), niin ennemminkin keskiarvotettuna pientä laskua tai suhteellisen tasaista.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ei muuta kuin lääkärille tsemppiä ja medialle toivetta, että kaikista hengitystieinfektioiden jälkioireista tehdään samalla aktiviteetillä juttua. Niitä nimittäin riittää.

Tämähän se juuri. Näitä pitkäaikaisoireita muiden hengitystieinfektioiden kohdalla kutsutaan kansankielisesti nimellä "pitkittynyt flunssa". Ja semmoinenhan voi kestää kuukausiakin ja oireilla monin tavoin (esim. romahtanut rasituksensieto).

Samoin kun lehdet kirjoittavat vaikkapa tutkimuksesta, jossa on todettu koronan aiheuttavan jälkitautina sydänlihastulehdusta, niin kuulostaahan se pelottavalta ja houkuttaahan se tietysti mediaa klikkiuutisointiin. Siinä voi tosin samalla tulla aiheuttaneeksi katsantoharhan, koska myös monet muut hengitystiesairaudet aiheuttavat jälkitautina sydänlihastulehdusta eikä se ole erityisen harvinaista.

Covid-19 on vakavasti otettava tauti, eikä sitä sovi aliarvioida: se leviää varsin ärhäkkäästi, siihen ei vielä ole rokotetta, se oireilee usein ankarana vanhemmilla ihmisille ja vie väkeä sairaalaan. Mutta samalla sitä ei myöskään pidä mystifioida, koska mikään ei varsinaisesti viittaa siihen, että se olisi mitenkään erityisen poikkeava hengitystiesairautena. Toki keskimäärin ärhäkkäämpi, kuin tyypilliset nuhakuumeet.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
On tosiaan koomista, kun muissa Euroopan maissa tulee päivittäin tartuntoja saman verran kuin koko Suomessa on koko pandemian aikana ollut yhteensä, mutta rajoitetaan vielä vähän lisää. Rahaa tulee taikaseinästä ja vesi kraanasta.

Nuohan on lähtenyt nousuun syksyn tullen ympäri maailmaa. Monessa Euroopan maassa oli näitä "suomalaislukemia" pari kuukautta sitten. Nyt sitten tuhansia tai kymmeniä tuhansia uusia tapauksia päivässä. Ja onhan nuo lukemat Suomessakin, jos ei nyt ampaissut, niin ainakin hiipinyt nousuun.

Voisi kuvitella, ettei loppusyksy/alkutalvi ja koronaviruksen maailmanlaajuinen "toinen aalto" ole oikea aika höllentää rajoituksia. Ainakin pidetään samat kuin ennenkin, muutenhan tähän asti tehty on turhaa työtä.

Ai niin, vesi tosiaan tulee raanasta. Harva sitä enää tuo vesikelkalla kaivosta tai lähteestä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämähän se juuri. Näitä pitkäaikaisoireita muiden hengitystieinfektioiden kohdalla kutsutaan kansankielisesti nimellä "pitkittynyt flunssa". Ja semmoinenhan voi kestää kuukausiakin ja oireilla monin tavoin (esim. romahtanut rasituksensieto).

Itse kuitenkin ajattelen asiaa niin, että koronaviruksen osalta kyse on laajemmasta asiasta kuin pitkittyneestä flunssasta. Näistä jälkimmäinen on kuitenkin varsin tuttu jo lääkäreille, eikä siinä ole mitään ihmeellistä tai uutiskynnyksen ylittävää. Sydänlihastulehdus flunssan jälkioireena on myös lääketieteen kannalta hyvin tavallinen vaiva.

Minä kiinnitin tuossa YLE:n artikkelissa pariin kohtaan huomiota:

Osalla on lähinnä väsymystä ja jonkinlaista hengenahdistusoiretta sekä rasituksensiedon heikkoutta ja hiustenlähtöä, kertoo Oksi.

Oireet ovat tämän perusteella hyvin kirjavia. Hiustenlähtö ei taida liittyä tavalliseen pitkittyneeseen flunssaan. Tässä tapauksessa sillä saattaa olla niinkin arkinen selitys kuin taudin aiheuttama stressi, mutta muitakin syitä varmasti johtuu.

Vakavan vaiheen aikana voi esimerkiksi tulla vaurioita verisuoniin. Tämä voi aiheuttaa vaurioita eri elimiin.

– Tiedämme, että COVID-19 ei ole pelkkä keuhkoinfektio, vaan siinä tapahtuu ainakin vakavassa vaiheessa asioita eri puolilla elimistöä. Tehohoitoon joutuvilla voi olla munuaisten toiminnan pettämistä. Voi tulla myös neurologisia aivoverenkiertohäiriöitä ja sydänvaurioita.

Tämä laaja vaikutus elimistöön on mielestäni selkeästi erottava piirre normaalista pitkittyneestä flunssasta. Toki tässä kohdassa viitataan vain vakaviin ja oletusarvoisesti sairaalahoitoa vaatineisiin tapauksiin, mutta näistä pitkäaikaista oireista on uutisoitu sitäkin, että niitä olisi tullut myös hyvin lieväoireisille potilaille.

Oksi kertoo, että elimistöön on saattanut jäädä kuolleita viruksia kohtalaisen pitkäksikin ajaksi. Se voi ärsyttää elimistöä tekemään kaikenlaisia oireita.

Tämä on ainakin maallikon korvaan ihan varteenotettava skenaario.

Summa summarum: Erittäin hyvä, että asiasta puhutaan. On henkisesti hyvin helpottavaa oireista kärsivien kannalta huomata, että vastaavaa on esiintynyt muillakin, ja lääketiedekin ottaa jo asian tosissaan, eikä oireita pidetä enää psyykkisinä (mitä ne toki myös voivat joissain tapauksissa olla, mikä on ihan yhtä konkreettinen asia niistä kärsiville).

Senkin takia asiasta puhuminen on tärkeää, että ihmisten tietoisuus tästä lisääntyy. Ymmärretään, että koronaviruksen vaarallisuutta ei voida mitata vain kuolleisuudella, eli sen sairastamista kannattaa pyrkiä välttämään kaikissa olosuhteissa. Ja toisaalta ymmärretään, että jos vaikka joku tuttava tai kollega kärsii näistä pitkäaikaisoireista pitkään sairauslomansa jälkeen, kyse on tähän tautiin valitettavasti kuuluvasta oireyhtymästä, eikä henkilö ole laiska velttoilija tai vain kuvittele oireitaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minulla oli myös kurkku kipeänä puolisen vuotta 2019 maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana, jonkun flunssan jälkeen, kuten olen tässäkin ketjussa aiemmin maininnut. Ei sitäkään testillä koronaksi tai miksikään muuksikaan virukseksi varmennettu silloin. Loppui kuitenkin aikanaan.

En kyllä soittanut asiasta ilta-sanomiin, en kirjoittanut blogia, enkä tehnyt youtube-kanavalleni tästä asiasta mitään sen isompaa juttua. Olisi varmaan pitänyt. Ehkä tänä päivänä joku lääkäri tämänkin oirekuvauksen perusteella päätyisi hyvin todennäköiseen koronaan.

Nyt jälkikäteen kyllä harmittaa, etten tuolloin kävellyt maski päässä joka puolella tuota puolta vuotta. Levitin koronaa tietämättäni. No, tehtyä ei saa tekemättömäksi, toivottavasti taivaan porteilla saan tämän anteeksi.

Ja tämä viestisi liittyy mihin? Jos olisit lukenut uutisen, niin sinulla olisi mahdollisuus ymmärtää, että tässä yhteydessä ei puhuta pitkäkestoisesta flunssasta, vaan ihan lääketieteen tiedostamasta kokonaisvaltaisemmasta oireyhtymästä, joka vaikuttaa joissain tapauksissa lähes koko kehoon.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Turisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Naisten lentopallomaajoukkue
Joku tosiaan heitti mediaan kommentteja: "Nuoriso pilaa joulun" tai muuta vastaavaa. Alle 2 kk jouluun.

Itse ajattelen, että tämä ja seuraavat 2 viikkoa näyttää suuntaa virustilanteesta Suomessa. Jos päiväluvut pysyy siellä 150-250 välillä, voi kinkun ostoa jo suunnitella :)
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Satakuntaankin on saatu pientä säpinää.

"Eurassa tartunnan saaneella oli ollut hengitystieoireita jo lokakuun 5. päivänä, mutta hän oli hakeutunut testiin vasta eilen tiistaina. Hänen katsotaan olleen tartuttava 3.10 – 18.10.

Sairastunut henkilö on tartuttavuusaikanaan liikkunut laajalti Eurassa osallistuen moniin terveyskeskuksen kuntouttaviin ryhmätoimintoihin, liikuntaryhmiin ja työtoimintaan sekä myös ryhmäruokailuun. Hän asuu tuetusti."
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
On kyllä ollut alusta saakka selvää, ettei tauti ole pahimmasta päästä, vaikka toki vakava - itse olen pitänyt pahimpana riskinä terveydenhoitojärjestelmän ylikuormittumista ja sen romahtamisen uhkaa. Olettaisin että olennaisesti tämän uhan takia rajoituksiin on ryhdytty ympäri maailmaa. Me emme ole mikään poikkeus, eivätkä rajoitustoimemme siitä tiukimmasta päästä, silti olemme länsimaailmassa kärkipäässä mitä tulee viruksen kurissapitämiseen. Tämä viittaisi siihen, että hallitus ja viranomaiset ovat toimineet pääosin järkevästi. Se että virheitäkin tapahtuu on täysin väistämätöntä tälläisessä äkillisessä ja ennennäkemättömässä kriisissä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nuohan on lähtenyt nousuun syksyn tullen ympäri maailmaa. Monessa Euroopan maassa oli näitä "suomalaislukemia" pari kuukautta sitten. Nyt sitten tuhansia tai kymmeniä tuhansia uusia tapauksia päivässä. Ja onhan nuo lukemat Suomessakin, jos ei nyt ampaissut, niin ainakin hiipinyt nousuun.

Voisi kuvitella, ettei loppusyksy/alkutalvi ja koronaviruksen maailmanlaajuinen "toinen aalto" ole oikea aika höllentää rajoituksia. Ainakin pidetään samat kuin ennenkin, muutenhan tähän asti tehty on turhaa työtä.

Ai niin, vesi tosiaan tulee raanasta. Harva sitä enää tuo vesikelkalla kaivosta tai lähteestä.

Suomi on niitä harvoja maita, joissa tartunnat ovat jopa laskeneet hieman. Mutta muuallakin tämä nousu on sisältänyt pieniä laskuja, joten rajoitusten höllentämiselle ei todennäköisesti ole aiheita.

Euroopassa on Worldometerin perusteella maita, joissa tartunnat jopa kymmenkertaistuivat vain kuukaudessa syyskuun puolivälin jälkeen. Kasvunopeus oli melkoinen.

Tuo osoittaa minusta hyvin sen, että koronavirus on tietyissä olosuhteissa aivan pirullisen tehokas leviäjä, joka hyödyntää mahdollisuutensa, jos sille sellaiset annetaan.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Tesla-Jonin suhteen linja oli, että hänellä ei ole ollut koronaa, kun sitä ei testein todettu. Oireet olivat joko keksittyjä jukkisuuden kaipuussa tai sitten kyse oli kuvitelmista. Mitenkäs valamiehistö suhtautuu tähän lääkäriin? Ei testillä varmistettua koronaa, joten eikö tuomio ole sitten sama?
Minusta tuntuu, ettet vieläkään ole ihan sisäistänyt sitä kritiikkiä, mitä Jonin suuntaan täällä aikaisemmin ollaan heitetty. Käsittääkseni missään vaiheessa ei ole ehdottoman lopullisesti kiistetty mahdollisuutta, että Joni olisi todellakin sairastanut koronan. Lähinnä on kehotettu jokaista suhtautumaan äärimmäisen suurella varauksella, sillä kaverin historia huomionhaussa ja muunnellun totuuden tuottamisessa on aika suuri. Eli siis hänen suustaan ja näppäimistöltään erinäiset väitteet ovat vähemmän uskottavia kuin esimerkiksi tämän lääkärin. Normaalia järkevää lähdekritiikkiä.

Itseäni lähinnä ihmetyttää, miksi näissä jutuissa esiintyy kovin harvoin koronaa varmistetusti sairastaneita ihmisiä, ja useammin aina näitä "todennäköisesti korona, oudot oireet jatkuvat vieläkin" -tapauksia. Luulisi että haastavia ja sitkeitä jälkioireita saaneita löytyy myös virallisesti testillä todetuista sairastuneista?
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Itseäni lähinnä ihmetyttää, miksi näissä jutuissa esiintyy kovin harvoin koronaa varmistetusti sairastaneita ihmisiä, ja useammin aina näitä "todennäköisesti korona, oudot oireet jatkuvat vieläkin" -tapauksia. Luulisi että haastavia ja sitkeitä jälkioireita saaneita löytyy myös virallisesti testillä todetuista sairastuneista?

Ja tässä tapauksessa, kun someryhmässä hysterisoidaan yhdessä, leviää tuo pelkkä harhaluulokin.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Tuo osoittaa minusta hyvin sen, että koronavirus on tietyissä olosuhteissa aivan pirullisen tehokas leviäjä, joka hyödyntää mahdollisuutensa, jos sille sellaiset annetaan.
Minusta se on päivänselvä asia että tauti leviää pirullisen tehokkaasti mikäli sitä ei rajoiteta. Tuntuu monesti ettei ihmiset ymmärrä että taudit leviää, se ei katso oletko Suomalainen vai et, siksi nämä rajoitukset on pakko ylläpitää myös vaikka tilanne on Suomessa jopa erinomainen.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Minusta tuntuu, ettet vieläkään ole ihan sisäistänyt sitä kritiikkiä, mitä Jonin suuntaan täällä aikaisemmin ollaan heitetty. Käsittääkseni missään vaiheessa ei ole ehdottoman lopullisesti kiistetty mahdollisuutta, että Joni olisi todellakin sairastanut koronan. Lähinnä on kehotettu jokaista suhtautumaan äärimmäisen suurella varauksella, sillä kaverin historia huomionhaussa ja muunnellun totuuden tuottamisessa on aika suuri. Eli siis hänen suustaan ja näppäimistöltään erinäiset väitteet ovat vähemmän uskottavia kuin esimerkiksi tämän lääkärin. Normaalia järkevää lähdekritiikkiä.
Tämä on nyt melko kiltti referointi siitä mitä Tesla-Jonista on täällä kirjoitettu, melkein nauratti siinä kohtaa, kun kerrot, että "lähinnä kehoitettu suhtautumaan äärimmäisen suurella varauksella". Tyyppi on selvästikin saanut ihmisiä takajaloilleen ja varmaan osin ihan omalla tekemiselläänkin. Itse tutustuin muutaman minuutin siihen perustamaansa fb-ryhmään jase kertoi kyllä myös jotain tästä kaverista. Siltikään en lähtisi suhtautumaan hänen kertomuksiinsa yhtään sen suuremmalla varauksella kuin kenenkään muunkaan tuntemattoman ihmisen kertomuksiin.

Onneksi sain itse tartunnan vasta kesän lopulla, niin pääsin testiin vähillä oireilla ja sain diagnoosin. Kusessa olisin ollut tässä myöhemmin, jos sellaista ei olisi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minusta tuntuu, ettet vieläkään ole ihan sisäistänyt sitä kritiikkiä, mitä Jonin suuntaan täällä aikaisemmin ollaan heitetty. Käsittääkseni missään vaiheessa ei ole ehdottoman lopullisesti kiistetty mahdollisuutta, että Joni olisi todellakin sairastanut koronan. Lähinnä on kehotettu jokaista suhtautumaan äärimmäisen suurella varauksella, sillä kaverin historia huomionhaussa ja muunnellun totuuden tuottamisessa on aika suuri. Eli siis hänen suustaan ja näppäimistöltään erinäiset väitteet ovat vähemmän uskottavia kuin esimerkiksi tämän lääkärin. Normaalia järkevää lähdekritiikkiä.

Itseäni lähinnä ihmetyttää, miksi näissä jutuissa esiintyy kovin harvoin koronaa varmistetusti sairastaneita ihmisiä, ja useammin aina näitä "todennäköisesti korona, oudot oireet jatkuvat vieläkin" -tapauksia. Luulisi että haastavia ja sitkeitä jälkioireita saaneita löytyy myös virallisesti testillä todetuista sairastuneista?

Näissä artikkeleissa esiintyy minusta aika tasaisesti sekä todistetusti että todistamatta koronan sairastaneita ihmisiä. Monet henkilöt, jotka eivät diagnoosia saaneet, sairastivat koronan maaliskuussa, jolloin testeihin ei päässyt. Koska nyt tiedetään, että keväällä diagnosoimatta jäi moninkertainen määrä potilaita diagnosoituihin nähden, on ihan todennäköistäkin, että näitä tapauksia on jopa enemmän, joilla koronaa ei testeillä varmistettu, mutta tauti kuitenkin sitten on "löydetty" tai "päätelty olleen" muilla lääketieteen keinoilla, joista oirekuvan analyysi lienee yksi keskeisistä.

Mitä tulee Joniin, niin ymmärrän hyvin kritiikin. Olen itsekin kirjoittanut, että on pitkäaikaisista oireista kärsivien kannalta karhunpalvelus, että heidän äänitorvena on juuri Jonin kaltainen henkilö, koska yleinen mielipide häntä kohtaan on sellainen, että se luo väkisinkin epäilyksen varjon myös heidän oireidensa ylle.

Jonin osalta kritiikki on ihan hyväksyttävää, mutta täysin varma kiistäminen (jota täälläkin esiintyi kyllä) on silti epäloogista ja jopa halventavaa, ja täyttää "lyödyn lyömisen" tuntomerkit. Ja tämä saa minut aina näkemään punaista.

Vastakritiikkini ei siis kohdistu niihin, jotka epäilevät Jonin kertomaa. Se kohdistuu niihin, jotka ovat asiasta (Jonilla ei ole ollut koronaa) täysin varmoja. Toki on mahdollista, että moni tuota varmana kirjoituksissaan "pitänyt" on oikeasti vain epäilevä, ja käyttää vain tekstissään korostettuja ilmaisuja tehokeinoina. Jos näin on, niin kyse on vain siitä, että olen tulkinnut viestin sisältöä väärin, mistä pahoittelut.

Yleisesti: en ole missään nimessä Tesla-Jonin fani, vaan ainoastaan epäasiallisen ja epäloogisen suhtautumisen vastustaja. Ja jälkimmäinen on se, mikä tässä on "närästänyt". Vastaavanlainen tapaus oli, kun näin sattumalta televisiosta syöpää sairastavan Janita Lukkarisen haastattelun. En tuntenut kyseisen henkilön taustaa lainkaan tuossa vaiheessa, mutta sen jälkeen selvisi, että kyseessä on ollut julkisuudesta nauttiva ja sinne itseään jopa tyrkyttävä henkilö. Hänenkin kohdallaan oli ymmärtääkseni paljon törkeää kirjoittelua siitä, että koko syöpä on keksitty julkisuustemppu tai hän suurentelee asiaa, ja on jo parantunut sairaudesta. No, hiljattain silmiini osui otsikko, että kyseinen henkilö olisi saattohoidossa. Surullista tuokin, ja etenkin tuo asiaton kirjoittelu ja vähättely, jota henkilö sai ilmeisesti osakseen sairauden alkuvaiheessa. Tällä palstalla en tosin ole huomannut asiaa käsiteltävän, eikä varmaan ole tarvettakaan.

Yhteenvetona: ymmärrän, että vanha sanonta pätee: "Joka kerran keksitään, sitä aina epäillään". Mutta ns. lyödyn lyömistä en ymmärrä, enkä sitä, että tiettyjä asioita julistetaan täysin varmana vain siksi, että asiaan liittyvä henkilö sattuu olemaan ns. julkisuustyrkky.

En tiedä selvensikö tämä yhtään asiaa... Tulipahan kuitenkin kirjoitettua.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Euroopassa on Worldometerin perusteella maita, joissa tartunnat jopa kymmenkertaistuivat vain kuukaudessa syyskuun puolivälin jälkeen. Kasvunopeus oli melkoinen.
Tämä onkin mielenkiintoista. Miten asioita tehdään eri tavalla eri puolilla Eurooppaa, jotka tämä selittävät? Vai onko kyseessä veriryhmä, perimä vai mikä? Ehkä näiden kaikkien yhdistelmä?

Todettujen tartuntojen kannalta tämä ja seuraava viikko ovat tärkeitä. Mikäli tartuntojen määrä jatkaa hidasta laskuaan, voidaan lukuja verrata alueellisiin rajoituksiin ja arvioida näiden tehoa. Mikäli tartunnat taas lähtevät selkeään nousuun pitää strategia miettiä uudestaan. Influenssakauden alkuun todetut tartunnat olisi hyvä saada satasen hujakoille. Tämä kausi voi tosin alkaa tänä vuonna aika myöhään, kun ihmiset matkustavat niin vähän. Toinen mielenkiintoinen luku on positiivisten tulosten suhde testien kokonaismäärään. Tämän pysyessä tarpeeksi matalana (alle 2%?) voidaan vielä jäljittää suhteellisen tehokkaasti. Esimerkiksi Sveitsissä tämä luku suunnilleen 25%. Siinä ei enää paljoa jäljitellä.

Kolmas asia on sitten kuolleisuus. Selittyykö huomattavasti laskenut kuolleisuus hoitokeinojen parantumisesta, nuoremmilla tartunnan saajilla, molemmilla vai jollain ihan muulla? Syksyn kuolleisuus vastaa suunnilleen kausi-influenssaa. Ehkä jopa hieman sen alle.

Eiköhän tämänkin kanssa pikkuhiljaa opita elämään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kolmas asia on sitten kuolleisuus. Selittyykö huomattavasti laskenut kuolleisuus hoitokeinojen parantumisesta, nuoremmilla tartunnan saajilla, molemmilla vai jollain ihan muulla? Syksyn kuolleisuus vastaa suunnilleen kausi-influenssaa. Ehkä jopa hieman sen alle.

Tähän vaikuttaa todella moni asia. Ainakin seuraavat tulevat mieleen:

1. Kevään todella raju alidiagnosointi nimenomaan lievemmissä tapauksissa sai aikaan tilastoharhan. Kuolleiden määrää verrattiin liian pieneen sairastuneiden määrään, mikä antoi kuolleisuudesta epärealistinen korkean kuvan.

2. Todellinen kuolleisuuskin on varmasti laskussa, ja tähän vaikuttaa eniten tietoisuuden lisääntyminen, mikä on parantanut hoitomenetelmiä.

3. Sairastuneiden ikäjakauma vaikuttaa myöskin.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Piipahdin yhdessä Turun suurimmista marketeista ja tuo maskien käyttö, ei hemmetti. Nyt on keksitty jättää nuo käytetyt maskit seuraavien asiakkaiden ärsykkeeksi tyhjiin ostoskärryihin, kun on itse poistuttu paikalta. Luuleeko nämä asiakkaat, että kärrypojat kyllä kerää nuo? Samalla valitetaan, kuinka keskustassa on roskikset täynnä käytettyjä maskeja, toivottavasti sama valittaja ei toimi nyt näin.

Jotenkin en ole ylpeä TPS:n mainoslauseesta: Tää kaupunki on mustavalkoinen.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
1. Kevään todella raju alidiagnosointi nimenomaan lievemmissä tapauksissa sai aikaan tilastoharhan. Kuolleiden määrää verrattiin liian pieneen sairastuneiden määrään, mikä antoi kuolleisuudesta epärealistinen korkean kuvan.

Mikä mahtaa olla koronan kuolleisuusprosentti Suomessa nyt syksyn ajalta? Nytkin tartunnoista voisi kuvitella jäävän varovasti arvioiden ainakin 1/3 tai jopa 1/2 diagnosoimatta oireettomuuden, lievien oireiden tai yleisen "en mene testiin"- mentaliteetin takia.

Ja kyllä tiedän ettei kuolleisuus ole ainoa mittari koronan vakavuutta mietittäessä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Jonin osalta kritiikki on ihan hyväksyttävää, mutta täysin varma kiistäminen (jota täälläkin esiintyi kyllä) on silti epäloogista ja jopa halventavaa, ja täyttää "lyödyn lyömisen" tuntomerkit. Ja tämä saa minut aina näkemään punaista.
Joo, täällä kyllä esiintyi varsin karkeaa kielenkäyttöä silloin, kun Joni kertomuksineen pulpahti ensimmäisen kerran esiin. Ehkä yleistin itsekin ja olisi pitänyt tarkentaa sen verran, että viittasin lähinnä palstan "asialinjalla" pysyviin kirjoittajiin. Keskustelupalstalla kun ollaan, niin paskaa saa niskaansa helposti, oli aihetta kunnolla tai ei.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
1.10.? Maskisuositus koko Suomeen ja pari viikkoa tästä tartunnat lähtevät pienoiseen laskuun. Kumma kun Jatkoajan koronatilastotieteilijät eivät ole tästä tehneet hätäisiä johtopäätöksiä, mutta ei taida sopia omaan rajoitus- ja maskivastaiseen agendaan.

Siitä jaksetaan kyllä muistuttaa, että Euroopassa korona leviää maskeista huolimatta eli maskit ovat turhia.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
1.10.? Maskisuositus koko Suomeen ja pari viikkoa tästä tartunnat lähtevät pienoiseen laskuun. Kumma kun Jatkoajan koronatilastotieteilijät eivät ole tästä tehneet hätäisiä johtopäätöksiä, mutta ei taida sopia omaan rajoitus- ja maskivastaiseen agendaan.

Siitä jaksetaan kyllä muistuttaa, että Euroopassa korona leviää maskeista huolimatta eli maskit ovat turhia.

En kyllä itse näe mitään yhteyttä maskipakolla ja tartuntamäärien laskulla. Toki minut nyt varmaan lasketaankin maskikriittisiin, enkä sitä rättiä naamalle laita kuin pakon edessä. Jos siitä maskista olisi kunnolla hyötyä, niin pakkohan sen olisi jotenkin näkyä noissa E-Euroopan tilanteissa, kun siellä maskipakot ollut päällä jostain keväästä asti. Ja luulisi, että jos hyötyä olisi, niin maski myös velvoitettaisiin pitämään päässä esimerkiksi lennoilla ja ottelutapahtumissa, eikä olisi edes mahdollisuutta syödä ja juoda vaikka koko peli ilman maskia. Pelkkää show:ta koko homma mallilla "JOTAIN ON TEHTÄVÄ".

Mutta; kyllähän se on sanottava, että yökerhorajoitukset ovat vaikuttaneet varmasti siihen, ettei Vaasan kaltaisia ryppäitä ole tullut ja näin ollen tartuntamäärät ovat pysyneet maltillisina. Toinen mikä lienee vaikuttanut, on se jumalaton n. 4vk sitten alkanut mediahössötys ja se on saanut ihmisiä varovaisimmiksi. Se on sitten eri asia, onko nuorten sairastumisilla mitään merkitystä mihinkään, mutta päivittäisi tartuntoja nyt tykätään täällä seurata.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta; kyllähän se on sanottava, että yökerhorajoitukset ovat vaikuttaneet varmasti siihen, ettei Vaasan kaltaisia ryppäitä ole tullut ja näin ollen tartuntamäärät ovat pysyneet maltillisina. Toinen mikä lienee vaikuttanut, on se jumalaton n. 4vk sitten alkanut mediahössötys ja se on saanut ihmisiä varovaisimmiksi. Se on sitten eri asia, onko nuorten sairastumisilla mitään merkitystä mihinkään, mutta päivittäisi tartuntoja nyt tykätään täällä seurata.
Kyllä. Näillä on todennäköisesti se merkittävin vaikutus. Maskeillakin on varmaan vaikutusta, mutta tietenkään sitä ei voida aukottomasti todistaa, koska emme tiedä mikä tilanne olisi ilman maskisuositusta. Sama koskee Eurooppaa muutenkin.

En mä itsekään käytä maskia, koska en koskaan ajaudu tilanteisiin, jossa turvaväliä ei voisi pitää. Työskentelen kotona 4 päivää viikossa ja sen kerran kun käyn toimistolla, niin ei siellä ole montaa henkeä. Kaupassa käyn erittäin mieluisasti myöhään illalla kun paikallinen Prisma on melko tyhjä. Olen todennut, että tämä on paljon mukavampaa kun ei tarvitse kuunnella meluavia lapsia ja pystyy rauhassa valitsemaan omat ostokset. Tämä tosin sopii varmaan omaan persoonaani kun viihdyn paremmin yksin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös