fat of the land
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK
Joo, Bull Mentula oli ihan oikeassa siinä kun sanoi että eipä se hirveän tärkeä harrastus ole jos se kokonaan loppuu kun sali menee kiinni.
No joo, onhan toi vähän nyt sattuman oloinenLuultavasti sattumaa, mutta ainakin yksi asia kyllä yhdistää kaikkia näitä maita: katolilaisuus.
Vatikaanissa 100% väestöstä on katolisia, Andorrassa noin 90% ja Belgiassakin selvä enemmistö. Tshekki on perinteisesti ollut hyvin vahvasti katolinen maa, mutta ilmeisesti siellä on maallistuttu viime vuosikymmenien aikana hyvin voimakkaasti. Uskoisin kuitenkin katolilaisuuden perinnön olevan edelleen tietyissä asioissa voimassa.
En jaksanut kaikkeen erikseen kommentoida, otin vain pari kärjistettyä esimerkkiä. Mutta edelleen et ole tajunnut, että puhutaan harrasteurheilusta, joissa noita mainitsemiasi esimerkkejä ei ole suurinta osa mitenkään pakko toteuttaa.Löysit sitten ne oleelliset kohdat tekstistäni.
Toin esille omien kokemusten kautta, millaisia tilanteita sisäurheiluun liittyy. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö virus tarttuisi samalla lailla kuin se tarttui alkusyksystä Jukureiden junnujoukkueessa ja maailmalla erilaisissa ammattilaisjoukkueissa.
Salibandy ja jääkiekko ovat lajeja, joissa hengästytään, otetaan kontaktia ja ollaan siellä vaihtopenkillä tappituntumalla. Tähän asiaan on aika vaikea vaikuttaa.
Lätkää, sählyä, fudista ym. Vaarallisempana pidän kamppailulajeja, joissa koko homma perustuu minimaalisen etäisyyden päässä toimimiseen.
Jotain on tapahtunut, kun täältä ei voi enää päivittäin klo 12 poimia päivän lukemia. Nykyään täytyy erikseen mennä Ylen sivuille pällistelemään. Alkaako koronaväsymys painaa
Ihan normaalia, että aladivarimatseissakin on se kolme ketjua per joukkue. Ne sitten istuu tiiviisti rivissä siellä vaihtopenkeillä.Kuinka usein höntsäsählyssä tai jääkiekossa on niin helvetisti porukkaa mukana, että esim. Vaihtopenkit ovat täpötäynnä?
Virologi on eri mieltä:Pelikentälläkään tuskin jäädään pussailemaan minuuteiksi, muutamien sekuntien lähikontakti ei liene massiivinen riski. Kaiken lisäksi näissä höntsissä käydään nykyään vielä enemmän terveenä kuin aiemmin.
No perskeles. Mulla meinasi mennä ihan ohi, että tästä Lohjasta on tullut ihan horror house tämän suhteen. Jo NELJÄ tartuntaa kahteen päivään. Ei enää auta, että lähimpään naapuriin on satoja metrejä. Me kuollaan kaikki.Ehkä se on 1184 alasivun jälkeen ihan tervetullutkin ilmiö. Uskon kuitenkin jengin elinvoimaan ettei se tähän jää.
Edelleen, aladivarin sählymatsit ovat todella pieni osa sitä massaa, jota urheilukielto koskee. Suurin osa ei pelaa sarjoissa. Ketkä pelaavat, suurin osa pelaa niin, että halutessaan vaihtopenkillä voi pitää sen naurettavan turvavälin.Ihan normaalia, että aladivarimatseissakin on se kolme ketjua per joukkue. Ne sitten istuu tiiviisti rivissä siellä vaihtopenkeillä.
Virologi on eri mieltä:
Helsingin yliopiston virologin, professori Olli Vapalahden mukaan hikoilu tuskin levittää virusta, mutta silloin kun hikoillaan, myös hengitetään yleensä runsaasti.
Hengästyminen voi Vapalahden mukaan aiheuttaa sen, että hyvinkin lyhyt kontakti saattaa johtaa tartuntaan. Nopeatempoiset joukkuelajit, kuten jääkiekko, salibandy ja koripallo voivat olla esimerkkejä sisätilojen lajeista, joissa tarttumisriski on korkea.
Vapalahti nostaa esiin erityisesti jääkiekkokaukaloista tehdyt havainnot.
– Näyttää siltä, että kontaktit kaukalossa pelien aikana ovat riittäneet siihen, että myös vastustajajoukkueen pelaajat ovat saaneet tartuntoja. Runsaasti hengitettäessä lyhytkin altistusaika voi vaikuttaa infektion saamiseen, Vapalahti kertoo.
Harrastustoiminnan aiheuttamaan tartuntariskiin vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa osallistujien määrä, harrastustilan koko ja ilmastointi sekä toiminnan laatu.
Lähde: Esimerkiksi jääkiekko, salibandy ja kuorolaulu ovat korkean koronariskin harrastuksia – runsaasti hengittäessä lyhytkin kontakti voi riittää
Ja lisää samasta aiheesta:
Perusperiaatteena on, että tartuntariski kasvaa, jos riittäviä turvavälejä ei voida pitää, maskia ei voida käyttää ja harrastukseen liittyy hengästymistä tai voimakasta äänenkäyttöä.
Tautiriski on suurentunut erityisesti sisätilojen joukkue- ja kontaktilajeissa. Myös esimerkiksi kuorolauluun on liittynyt tutkimusten mukaan suurentunut tartuntariski.
Lähde: Ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa suositellaan rajoitettavaksi koronan kiihtymis- ja leviämisvaiheissa - Uutinen - THL
Eroa varmasti lajien ja seurojen kesken. Karateliitto ohjeistanut, että pariharjoittelut sekä kamppailut on kielletty kuten on myös kaikki iskutyynyjen sekä vastaavien käyttö. Saliin saa ottaa sen verran porukkaa, että turvavälit voidaan pitää. Treenivaatteet tulisi pukea kotona ja minimoida pukuhuoneiden käyttö. Karatessa toki likesarjojen työstäminen normaali osa lajia. Judossa tai painissa varmasti tilanne kovin erilainen.Lätkää, sählyä, fudista ym. Vaarallisempana pidän kamppailulajeja, joissa koko homma perustuu minimaalisen etäisyyden päässä toimimiseen.
Irlannissa puolestaan on käytössä varsin hyvän tuntuinen sapluuna, josta löytyy rajoitukset selkeästi epidemian eri vaiheissa. Linkistä löytyy tämä sapluuna: https://corksafetyalerts.com/wp-con...5b1065-055a-4ca8-9513-390ce5298b10-scaled.jpg
Tällä hetkellä siellä ollaan kolmostasolla ja rajoitukset koskevat kaikkia alueita. Tällöin mm. ainoastaan yksin tehtävä sisäliikunta on sallittua. Voisi ottaa Suomenkin hallitus mallia, niin ei tarvitse joka kunnassa käyttää aikaa samojen juttujen pohtimiseen.
Irlannissa puolestaan on käytössä varsin hyvän tuntuinen sapluuna, josta löytyy rajoitukset selkeästi epidemian eri vaiheissa. Linkistä löytyy tämä sapluuna: https://corksafetyalerts.com/wp-con...5b1065-055a-4ca8-9513-390ce5298b10-scaled.jpg
Monenko urheiluporukan uskot jatkavan toimintaa, jos hallille saapumiseen asetetaan esim. 10 hengen maksimimäärä?Edelleen, aladivarin sählymatsit ovat todella pieni osa sitä massaa, jota urheilukielto koskee. Suurin osa ei pelaa sarjoissa. Ketkä pelaavat, suurin osa pelaa niin, että halutessaan vaihtopenkillä voi pitää sen naurettavan turvavälin.
Meinaatko, että valtiovalta käy erikseen jokaisessa kuppilassa, urheiluhallissa ja teatterissa toteamassa, että juuri täällä se on levinnyt? Eiköhän niitä päätöksiä tehdä asiantuntija- ja viranomaisarvioiden pohjalta niin, että otetaan huomioon toiminnan laatu ja mahdolliset riskit.Muuten tuo lainaamasi juttu sisältää paljon sanoja voi aiheuttaa, voi tapahtua, riski on suurentunut, näyttää siltä jne. Suomessahan jäljitetään tartuntoja ahkerasti. Onko jotain faktaa sitten tarjota, että nämä valtavat riskit ovat todella realisoituneet? Edelleenkään tartuntoja ei juuri jäljitetä näihin tilanteisiin, joissa terveet ihmiset ovat samassa tilanteessa toisten terveiden ihmisten kanssa.
Aikuisella ihmisellä ei mene kasetti sekaisin, jos ei voi pariin kuukauteen käydä sählytreeneissä. Se on sellaista normaalin ihmisen kypsyyttä, jota koetellaan elämän varrella.Muutama oireeton tartunta vs. miljoonan ihmisen hyvinvointi. Toki tässä pitää nykytilassa välittömästi estää nämä muutamat oireettomat tartunnat, ja aiheuttaa miljoonalle ihmiselle olojen huonontumista. Kukapa ei näin tekisi.
Suomalaisilla on social distancing jo geeneissä :)Muun Euroopan päivittäisiä tartuntamääriä katsoessa ei voi kuin ihmetellä Suomen tilannetta. Aivan ylivoimaista dominointia tuolla saralla. Sitä en tiedä kuinka kauan näin voi jatkua, mutta mikäli tässä pyöritään noin 200 tartunnan tasolla vielä kuukaudenkin päästä niin onhan se oikeasti kova suoritus. Siinä mielessä itse en kyllä pysty kritisoimaan viranomaisten/hallituksen toimia kriisin hoitamisessa. Taudin hallinnan kannalta erinomaista toimintaa kautta linjan tähän asti.
Luultavasti sattumaa, mutta ainakin yksi asia kyllä yhdistää kaikkia näitä maita: katolilaisuus.
Vatikaanissa 100% väestöstä on katolisia, Andorrassa noin 90% ja Belgiassakin selvä enemmistö. Tshekki on perinteisesti ollut hyvin vahvasti katolinen maa, mutta ilmeisesti siellä on maallistuttu viime vuosikymmenien aikana hyvin voimakkaasti. Uskoisin kuitenkin katolilaisuuden perinnön olevan edelleen tietyissä asioissa voimassa.
Kyllä se asukastiheys ja metropolien puute vaan vaikuttaa, vaikka kuka väittäisi mitä.Muun Euroopan päivittäisiä tartuntamääriä katsoessa ei voi kuin ihmetellä Suomen tilannetta. Aivan ylivoimaista dominointia tuolla saralla. Sitä en tiedä kuinka kauan näin voi jatkua, mutta mikäli tässä pyöritään noin 200 tartunnan tasolla vielä kuukaudenkin päästä niin onhan se oikeasti kova suoritus. Siinä mielessä itse en kyllä pysty kritisoimaan viranomaisten/hallituksen toimia kriisin hoitamisessa. Taudin hallinnan kannalta erinomaista toimintaa kautta linjan tähän asti.
Varmaankin joku voi korjata, jos olen väärässä, enkä edes väitä mitään, mutta esim. isoissa ongelmissa oleva Ruotsin Uppsala ei nyt ainakaan omaan silmään vaikuta asukastieheydeltään erilaiselta kuin mikään isompi kaupunki Suomessa. Siellä ollaan kuitenkin nyt lirissä hoitopaikkojen suhteen.Kyllä se asukastiheys ja metropolien puute vaan vaikuttaa, vaikka kuka väittäisi mitä.
No siellä on jokin tekijä, joka selittää asian. Vaikea sanoa tarkemmin, kun en seutua tunne.Varmaankin joku voi korjata, jos olen väärässä, enkä edes väitä mitään, mutta esim. isoissa ongelmissa oleva Ruotsin Uppsala ei nyt ainakaan omaan silmään vaikuta asukastieheydeltään erilaiselta kuin mikään isompi kaupunki Suomessa. Siellä ollaan kuitenkin nyt lirissä hoitopaikkojen suhteen.
Mites sitten lähes maailman katolisin maa Liettua? Tainnut olla toisessa päässä tilastoa lähes koko ajan.
Varmaankin joku voi korjata, jos olen väärässä, enkä edes väitä mitään, mutta esim. isoissa ongelmissa oleva Ruotsin Uppsala ei nyt ainakaan omaan silmään vaikuta asukastieheydeltään erilaiselta kuin mikään isompi kaupunki Suomessa. Siellä ollaan kuitenkin nyt lirissä hoitopaikkojen suhteen.
Varmaan näin, mutta ei kai sitten olekaan muita kuin paikallisia ryppäitä vai missä vaiheessa voidaan sanoa jotain muuta? Jos ne saadaan kuriin suhteellisen nopeasti niin kuin Suomessa on saatu, niin silloin ainakin voitaneen ainakin puhua paikallisista ryppäistä. Ruotsin kohdalla en puhuisi.Vähän samanlaisen tilanteen alkua oli Vaasassakin eli olisiko niin, että tilanne voi toki ryöpsähtää missä tahansa alueellisesti, mutta kokonaisuutena meillä on mennyt kuitenkin aika paljon paremmin kuin esim. Ruotsissa.