Ei ole oikeaa tapaa. Jos kaikista toimenpiteistä huolimatta koronavirus leviää liian tehokkaasti niin silloin on hyvä kohdata tosimaailma ja myöntää, ettei meillä ole mitään keinoja tautia vastaan. Koska elämme rajoitususkonnon keskellä tämä kaikista hyväksyttävin ja järkevin toimenpide ei tule kuuloonkaan. Lopulta mennään siihen, että suljemme yhteiskunnan kaikilta osin, koska se on ainoa tapa saada hetki aikaa. Tämä tuhoaa talouden toistamiseen ja aiheuttaa lisää työttömiä, mutta minkäs teet.
Aikamoista fatalismia. Eivät vaihtoehdot ole "tuhotaan talous" tai "ei tehdä mitään". Siinä välillä on lukuisia vaikuttamiskeinoja, joita Suomessa ja maailmalla käytetään.
Rajoitukset ovat järjenkäyttöä ja ennakointia. Talouden kannalta ikävin tilanne on se, että viruksen annetaan levitä rauhassa, jolloin ihmiset alkavat ihan vapaaehtoisesti rajoittamaan kulutustaan. Näin on käynyt käytännössä kaikkialla maailmassa, minkä johdosta ollaan myös päädytty siihen, että jotain on tehtävä.
Ei tauti, joka tarttuu näin tehokkaasti pysähdy mihinkään, jos ihmisillä on kohtaamisia. Ongelmaa vaan venytetään rajoituksilla entistä pidemmäksi ja lopulta se ongelma on edessä. Tsekki toimii moneen esimerkkinä - he pääsivät keväällä helpolla ja tauti ei ollut siellä päin paha. Nyt se on Euroopan pahin tilanne syksyllä eli kaikki, mitä kevään toimenpiteillä saavutettiin on se, että siirrettiin ongelma syksyyn ja eteenpäin.
Kummasti tilanne helpottui keväällä ja kesällä. Senkin jälkeen on pysytty melko maltillisella tasolla.
Nyt kun käsillä on syksyinen flunssakausi, pitää vähän miettiä, miten saadaan estettyä laaja leviäminen. Mikäli siinä onnistutaan - mikä siis on täysin mahdollista - voi olla, että ensi kevääseen selvitään maltillisin vaurioin. Sitten voikin jo olla se tilanne, että rokote on saatavilla.
Tosin ei tämä minun asiani realistinen ole, koska Eurooppa on jo päättänyt vaihtoehdottomuudesta. Ei nämä silti tule toimimaan ja lopulta jokainen maa vuorollaan on Espanjan ja Italian tiellä. Jos maat eivät sille tielle lähde niin he tekevät näitä erilaisia sulkuja kunnes tilanne paranee ja sitten hetken päästä tilanne on samanlainen, koska epidemia kulkee näin. Kun epidemian luonnollista kulkua on häiritty tällä tavalla niin tilanne vaan vaikeutuu koko ajan.
Kehotan pohtimaan argumentaatiossa seuraavaa peruskuviota:
Onko sinulla jotain sellaista viisautta, jota kaikilla maailman johtajilla, asiantuntijoilla ja epidemologeilla ei ole? Mikä tekee juuri sinusta niin poikkeuksellisen ajattelijan, että tunnut kulkevan vastavirtaan tämän asian suhteen?
Kuinka todennäköistä on, että maailma on "hysterian vallassa", kun taas sinä hyödynnät vain viileän rationaalista päättelykykyä? Ei kannata aliarvioida kaikkea sitä analyysia, tiedonkeruuta ja poliittista harkintaa, jota tämän kriisin ratkaisemiseen käytetään.
Oikeastaan tämä pätee varmaan suurimpaan osaan näistä poliittisista keskusteluista. Vankimmat mielipiteet tulevat yleensä niiltä, joiden tietopohja asiasta perustuu lähinnä omaan päättelyyn ja tuntemuksiin.
Millaisia mielikuvia sitten herättävät varsinaiset asiantuntijat? He ovat yleensä tylsiä asioiden pyörittelijöitä, jotka välttelevät yksioikoisia johtopäätöksiä tai ehdottomia kantoja. Heillä on aika usein taustalla vuosikymmenten perehtyneisyys, mutta silti he voivat vältellä toteamasta, onko jokin asia ehdottomasti niin tai näin.
Media ei soita näille "yhtäältä - toisaalta" -tyypeille, vaan niille, joilta saa suoraviivaisen vastauksen. Suomalaisissa yliopistoissa on hirveästi asiantuntevia tyyppejä, jotka eivät ole juuri koskaan mediassa. Tämä pätee myös koronaan liittyvään uutisointiin.
Nykyrajoitustasolla Suomessa voi elää ja näillä pystytään operoimaan. Voi olla, että paniikki pakottaa meidät tarttumaan toimeen ja sitten laitetaan kovempi lockdown vielä kuin keväällä, koska meillä on paljon ihmisiä, jotka pyhästi uskovat, että näin tämä ratkeaa. On hienoa olla vastapuolella ja yrittää saada ihmiset ymmärtämään, ettei tällä tavalla leviävä virus katoa mihinkään, jos tapaamme toisiamme. Ja empiirinen otanta myös osoittaa, että se kyllä osaa takaisin, vaikka tukehdutat sitä.
Mutta nythän tälle tielle on jo lähdetty. On myöhästy parkua. Nyt leikitään tätä "auki, kiinni" -leikkiä se viisi vuotta.
Paniikkia on nimenomaan se, että odotetaan tilanteen eskaloitumista, jolloin ainoa jäljelle jäävä toimintatapa on reaktiivisuus.
Tilanne on tiedostettu jo elokuussa, minkä vuoksi on mm. asetettu yleinen maskisuositus. Hiljalleen on myös työstetty lainsäädäntöä, jolla yritetään saada pahimmat reivit estettyä. Tätä työtä tehdään asiantuntijoiden, virkamiesten ja poliitikkojen toimesta. Edellä kuvailemaani argumentaatiologiikkaan viitaten kysyn, luuletko tosiaan, että valtionhallinnossa ja poliittisessa johdossa ei hyödynnetä em. toimijoiden asiantuntijuutta?