Suomella on hyvin lähellä maailman suurinta kotietua tätä (tai mitä tahansa vastaavaa virusta) vastaan.
Sen sijaan väestötiheydellä silloin kun sitä mitataan koko maan pinta-ala / väestö on hyvin vähän yhteyttä tähän. Suomalaisista 70 % asuu kaupungeissa ja peräti 86 % asuu taajamissa. Viisi kuudesosaa asuu alueella, joka muodostaa 2,3 % Suomen kokonaispinta-alasta. Se että pinta-alastamme ~80 % on pelkkää metsää, jossa ei asu ketään muuta kuin kevääsen asti Pentti Linkola, ei vaikuta viruksen leviämiseen.
Kotietumme muodostuu:
- Ihmisiä per kotitalous taitaa olla Ruotsin jälkeen Euroopan toiseksi pieni
- Ei juuri lainkaan ylisukupolvisia kotitalouksia
- Lapset potkitaan omilleen lähes poikkeuksetta 18-20-vuotiaina
- Vaikka kaupungeissa ja taajamissa asummekin, ei näiden sisällä asumisen tiheys ole ainakaan muita korkeampi keskimäärin
- Isolla osalla väestöstä oli mahdollisuus jäädä etätöihin ja ovat näin tehneet (esim. Ranskassa ja Espanjassa loppukesästä 85-90 % etätöihin kykenevistä oli palannut takaisin työpaikoilleen)
- Joukkoliikenteen käyttö ei ole kovin yleistä muualla kuin isoimmilla kaupunkiseuduilla.
- Jos suomalainen sairastuu tai saa oireita, hänen on oikeasti mahdollista jäädä kotiin, eikä ole pakko mennä töihin saadakseen leipää pöytään. Samoin silloin kun on altistunut tartunnan saaneelle.
- Maahanmuuttajien osuus väestöstä on hyvin pieni. Maahanmuuttajat eivät välttämättä ole yhtä tietoisia tilanteesta ja siitä mitä pitäisi tehdä. Monissa maissa maahanmuuttajien terveys on lähtökohtaisesti myös heikompi kuin kantaväestön - johtuen isosta nipusta erilaisia syitä ja tekijöitä.
- Sääntöjen noudattamisen aste on korkeampi. Ei välttämättä sen takia, että olisimme nyt jotain huippukuuliaisia valtion lapsia - mutta ei Suomessa kuitenkaan järjestetä samaa määrää laittomia kellari-reivejä tai 1000 hengen hääjuhlia kuin monin paikoin muualla Euroopassa.
- Luottamus valtioon ja viranomaisiin on korkeampi.
- Vähemmän 5G/hoax/anti-vaxxer/mah-freedoms!!! sekopäitä. Kyllä sitä hopeavettä täälläkin puoskarit kaupittelevat, mutta ei Suomessa kuitenkaan esiinny laajamittaista telemastojen tuhopolttamista.
- Sitten varmasti myös ihan nämä perinteiset suomalaisten karikatyriiset tavat. Ei mennä toisten iholla, ei huudeta keskusteltaessa, ei anneta poskipusuja. Tätä tärkeämpää ovat varmaankin kaikki nuo yo. tekijät, jotka johtavat pienempään kontaktimäärään vs. kontaktin "läheisyyden aste".
Nämä kaikki kun summaa yhteen, on Suomen luontainen R-luku selvästi alhaisempi kuin muualla. Sitä on myös erilaisilla toimenpiteillä helpompi laskea.