Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 926 037
  • 81 126

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Se olisikin melkoinen ihmiskoe sulkea ihmiset ennaltamääräättömäksi ajaksi esim. ym. pieneen kerrostalokomeroon, sillä eihän tämä Pääsiäisenä ohi ole kaiken todennäköisyyden mukaan, nyt haluttiin ostaa hetki lisäaikaa, ei muuta. Mielenkiintoista nähdä, mitä Etelä-Euroopassa käy kevään tullessa, kun ilmat lämpenevät, siellä tulee olemaan tukalaa pääsin pienissä ilmastoimattomissa asunnoissa.

Tähän päälle se, että talouden muutaman kuukauden täyspysähdys olisi melkoisen tuhoisa kaikkine vaikutuksineen, että nyt päätetyt elvytyspaketit olisivat hyttysen ininää, että kyllä tässä on pakko tehdä melkoisia kompromisseja.


Jep - juuri näin.

Ulkonaliikkumiskieltojen toteutukset on syytä miettiä tarkkaan: mikä on tarkoituksenmukaisinta ja miten ihmisten hyvinvointi voidaan parhaiten toteuttaa tartuttamisriski minimoiden.

Nyt täällä tilanne on tosiaan se, että ulos saa mennä käytännössä ainostaan a) kauppaan / apteekkiin, b) auttamaan niitä, jotka apua tarvitsevat ja c) hieman ulkoilemaan (metsään tai jonnekin muualle tiheämmän asutuksen ulkopuolelle). Tällä hetkellä, minun ylivoimaisesti suurin riski tartuttaa muita tai saada tartunta ovat nuo kauppareissut, jotka joka tapauksessa on pakko turvata. Siihen verrattuna tuo metsässä liikkuminen on paljon riskittömämpää.

Mutta Euroopan suurkaupungeissa tuo on ymmärrettävästi hankalampaa, kun metsää ei ole 10-15 kilometrin säteellä ollenkaan. Tai saattaa olla joku pläntti, mutta siitä ei ole sanottavaa hyötyä, jos sinne vaeltaa samaan aikaan joku 500 000 kansalaista.

Eli mikäli Suomessa ulkonaliikkumiskielto täytyy jossakin vaiheessa toteuttaa, niin eiköhän kuitenkin tuo ulkoilumahdollisuus tule säilymään. Myös Helsingissä, joka on sekin varsin metsäinen kaupunki kaikkineen.

Voin sanoa, että tuota ulkoiluhetkeä osaa kovasti arvostaa näinä aikoina.
 

A Siente

Jäsen
Mietin kun nyt kadut on muutenkin melko hiljaisia että jos siellä alkaa porukkaa laukata valvomassa niin lisäisi se sitten riskiä että polisiit ja armeija alkaisi levittää ja niiden joukossa myös levitä tuo sairaus? juuri kun aika moni ruokapaikkakin alkanut tarjota kotiinkuljetusta niin saatu ravintoiloissakin käynnit aika minimiin. Ylipäätänsä alkaa aika vähissä kyllä olemaan ne paikat mihin voi mennä enää kaduilla kun yritys toisensa jälkeen sulkenut ovensa.

Armeijassa opetettiin, että puolustusvoimien sadevaatteet kestää ydinsodan. Eiköhän siinä yksi virus mene samalla.

Täää on just tätä. Minäminäminämimä. Ymmärrä nyt että tässä ei ole kyse sinusta, vaan niistä jotka rakensivat tämän maan. Tyypillinen Juve fani. Oksettaa kuin lintuemoa poikasen suuhun.

Ne jotka rakensi tän maan on jo kuolllut. Ihan turha mennä sen taakse.
 

Hera80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä ja edelliset viestit lähtivät niin pahasti käsistä, että nimimerkki saa rauhoittua viikon ajan.
Armeijassa opetettiin, että puolustusvoimien sadevaatteet kestää ydinsodan. Eiköhän siinä yksi virus mene samalla.



Ne jotka rakensi tän maan on jo kuolllut. Ihan turha mennä sen taakse.
Niiden taakse voidaan mennä aina. Oksettaa kuin lintuemo poikasen suuhun. Häpeä suhtautumistasi kansalliseen hätätilaan. Asetat itsesi meidän muiden yläpuolelle kun kerrot rikkovasi tulevaa ulkonaliikkumiskieltoa. Olet kuin punikki sisällissodassa!
 

A Siente

Jäsen
Viestit ovat johtaneet pelikieltoon
Niiden taakse voidaan mennä aina. Oksettaa kuin lintuemo poikasen suuhun. Häpeä suhtautumistasi kansalliseen hätätilaan. Asetat itsesi meidän muiden yläpuolelle kun kerrot rikkovasi tulevaa ulkonaliikkumiskieltoa. Olet kuin punikki sisällissodassa!

Olen valmis sotimaan sinunlaisia vastaan. Alkaa ihan oikeasti mennä jo yli suhtautuminen tähän virukseen.
 

Hera80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen valmis sotimaan sinunlaisia vastaan. Alkaa ihan oikeasti mennä jo yli suhtautuminen tähän virukseen.
Se on kaksintaistelu edessä. Sitä ennen vedetään hyvät rahat eri ohjelmissa, esim. puoli seitsämän, hintikka & pimiä live ja duudsonit. Haastattelut noihin kaikkiin. Sitten kohtaat kohtalosi ja luojasi. Nyt hyvää yötä.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Mites tämä karanteeri hoidetaan siis esim. soluasunnossa? Onko jollain tietoa? Omalla kohdalla ei kummallakaan mitään oireita, mutta jos tulee. Miten asia hoidetaan? Lähteekö toinen ja mihin lähtee? Kuitenkin keittiö ja kylppäri on yhteisiä niin siinä ei paljoa auta ruokakassit oven taakse.
Karanteeniin asetettu lähtee sairaalaan karanteeniin tuollaisessa tapauksessa. Näitä taisi yksi jo ollakin jossain silloin suht alkuvaiheilla.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Yksi kuollut tautiin Suomessa ja silti kaikki on lopetettu. Varmaan ihan hirveä tauti.
Minun mielestäni ihan hyvä ettei jääty odottelemaan kuolemia ja tehty jotain vasta sitten, kun on jo myöhäistä.
Jotain tilanteen vakavuudesta kertoo myös se, että pääministerillä on varaa pitää vapaapäivä.
Mitä pääministerin pitäisi tehdä vapaapäivän sijaan, että uskoisit tilanteen olevan vakava?
 

müller

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Yksi kuollut tautiin Suomessa ja silti kaikki on lopetettu. Varmaan ihan hirveä tauti. Jos joku määrää ulkonaliikkumiskiellon, niin olen valmis rikkomaan sitä, Jotain tilanteen vakavuudesta kertoo myös se, että pääministerillä on varaa pitää vapaapäivä.

Better safe than sorry, kuten englanniksi sanotaan. Mutta joidenkin pitää sekin varmaan kantapään kautta oppia.
 

Tuamas

Jäsen
Toki Suomessa saadaan lisärajoituksia, koska kansa perseilee, aivan kuten kävi Italiassa.

Kun mietitään yhteiskunnan rakenteita, terveydenhuoltojärjestelmiä kokonaisuutena, kansanluonnetta sekä valistuksen toimivuutta, on helppo arvioida että absoluuttisesti ja todennäköisesti myös suhteellisesti isoimmat vahingot korona tulee aiheuttamaan Yhdysvalloissa.

Ja niille joiden mielestä toimet ovat kovin ylimitoitettuja, niin tarkoitus on välttää terveydenhuoltojärjestelmän romahtaminen, joka tehohoidon osalta olisi ilman rajoituksia todennäköisesti edessä.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers

Jenkeissä erään vakuuttamattoman tartunnan saaneen testi- ja hoitokulut nousivat n. 35 000 dollariin. Työn puolesta vakuutetun henkilön testien ja hoidon arvioidaan maksavan keskimäärin melkein kymppitonnin, tai tuplasti sen jos syntyy komplikaatioita. Siellä on syksyyn mennessä aika moni joko kuollut tai peeaa.

After two more trips to the ER that week, Askini was given a final test on the seventh day of her illness, and once doctors helped manage her flu and pneumonia symptoms, they again sent her home to recover. She waited another three days for a lab to process her test, and at last she had a diagnosis: COVID-19.

A few days later, Askini got the bills for her testing and treatment: $34,927.43.

[...]

A new analysis from the Kaiser Family Foundation estimates that the average cost of COVID-19 treatment for someone with employer insurance—and without complications—would be about $9,763. Someone whose treatment has complications may see bills about double that: $20,292. (The researchers came up with those numbers by examining average costs of hospital admissions for people with pneumonia.)
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä ikäihmisten lynkkaaminen tuntuu joiltakin lähteneen "hiukan lapasesta". Ei missään ole määrätty tai pyydetty, että sinne neljän seinän sisään täytyy linnoittautua, ihan normaalisti voi lähteä ulos kävelylle tms. kunhan välttelee niitä kontakteja muihin kanssaihmisiin. Se, että näkee kadulla mummoja tai vaareja kävelemässä, tuntuu aiheuttavan turhan usealle palstalaiselle näppylöitä, joten ottakaa hetki happea kun tuo näky verkkokalvoilta aivonystyröihin siirtyy.
Kaupassakin nuo perkeleet käyvät, eivätkä älyä kuolla sinne sisätiloihin yksinänsä, kun lapsia ei ole edes ennen koronaa kiinnostanut käydä vaihtamassa kuulumisia.

Siis täällähän on nimenomaan kritisoitu ikäihmisten jääräpäistä käytöstä, johon kuuluu tietoinen kapinointi määräyksiä vastaan. Ja tällöin ei ole kyse mistään ulkoilusta kontakteja vältellen, vaan kokoontumisista porukalla kauppakeskuksen kahvittelemaan niin kuin aina ennenkin. Ja tätä on vielä jossain perusteltu siten, että "tällä iällä joutaa jo kuolemaan, jos on pakko" tai "ei minua nyt määrillä".

Ohjeet ovat sitä paitsi ihan selkeät. Ikäihmisten pitäisi nyt välttää parhaansa mukaan ihan kaikkia kontakteja. Jopa kaupassa käynnit pitäisi hoitaa jonkun toisen toimesta, jos vain mahdollista.

Tässä pitäisi ehkä valtiovallan ottaa kovemmat puheet kehiin. Nyt on asia kerrottu niin, että tällä suojellaan ikäihmisiä, jotka saavat taudin usein vakavampana. Koska niin moni ikäihminen tuntuu vähät tästä välittävän, niin pitäisi ehkä sanoa asian toinen laita. Tällä suojellaan koko maamme väestöä. Jos ikäihmisten eristäminen toimii, saadaan karsittua suuri osa maamme vakavista tautitapauksista. Tällöin onnistutaan helpottamaan terveydenhuoltomme kuormitusta ja mahdollistetaan myös, että tehohoitopaikkoja ja hengityskoneita riittää kaikille tarvitseville. Ja vältetään se, että hoitohenkilökunta joutuu siihen kohtuuttomana tilanteeseen, jossa joudutaan päättämään, kenelle viimeinen vapaa hengityskonepaikka annetaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Pari viikkoa oli minun ajatuksessani taudin lisääntymisen seuranta-aikajana eli mikäli jossain päin maatamme tauti pysyy aisoissa ja jossain kiihtyy, niin vuorovaikutusta alueiden välillä voitaisiin rajoittaa.

Minä en hoksaa miten tämä liittyy taloudelliseen toimeliaisuuteen? Kaikki terveet tekevät töitään normaalisti, mutta eivät matkusta viikonlopuksi muualle, edes Suomessa.
Tavara liikkuu Suomessa kuten ennenkin, rekkakuskit ajavat väliaikaisten rajojen yli huomaamatta.
Junalippuja myydään kieltämättä harkitusti ja kaupparatsuilu vähenee.
Jos jotkut alueet todetaan vapaiksi tautitapauksista, niin niistä voidaan nykyiset rajoitukset poistaa. Voidaan avata koulut, liikuntapaikat, ravintolat yms ja sitä kautta taloudellinen toimeliaisuus palautuu lähemmäksi normaalia. Nyt kaikki nyhjöttävät kotona niin talouskin on lähes seis. Toki tällainen päätös tarkoittaisi sitten testausstrategian palauttamista sille tarkemmalle tasolle.
 
Viimeksi muokattu:

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Ja niille joiden mielestä toimet ovat kovin ylimitoitettuja, niin tarkoitus on välttää terveydenhuoltojärjestelmän romahtaminen, joka tehohoidon osalta olisi ilman rajoituksia todennäköisesti edessä.
Tästähän tässä on kysymys.

Moni ohjeituksista piittaamaton ja niistä mitään välittämätön voi ajatella itsensä tilanteeseen, jossa on itse siinä tehohoidon tarpeessa ja soittaa hätänumeroon. Ensiksi olet pidossa 2-3 tuntia, jonka jälkeen saat vastauksen, jossa kerrotaan että paikat ovat täynnä, eikä juuri nyt ole apua tulossa sinne. Koita kestää kolme viikkoa, sitten on sinun vuorosi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ruotsissa suunta toimenpiteillä on täysin päinvastainen kuin meillä. Se hyvä puoli tässä on, että kaiken mentyä ohi päästään vertailemaan kumman tapa lopulta oli parempi.

Tämä on just näin.

Tuossa jutusta "Valtionepidemiologi Anders Tegnell on sanonut, etteivät he usko ihmisten jaksavan tiukkoja rajoituksia pitkään. Siksi niitä ei oteta heti ensimmäisenä käyttöön. Kun epidemia etenee, kovenevat myös keinot."

Tuo asia on juuri näin. Jossain vaiheessa tulee raja, että terve ihminen ottaa mieluummin koronan kun istuu kotona lopun elämäänsä.

Täällä on paljon kritisoitu vanhuksia, mutta minulla on 98v sukulainen. Jos tiedetään että kriisi kestää vuosia niin onko hänen mitään järkeä eristäytyä loppuelämäkseen niin ettei enää näe sukulaisia kertaakaan?
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Suuri(n) osa täällä asuvista on enemmän tai vähemmän jostain muualta. Tuttavapiiristäni useampi hyväkuntainen ja olettaakseni oireeton nuori henkilö/pariskunta/perhe on vielä viimeisen parin päivänkin aikana lähtenyt maaseudulle mökille tai vanhempiensa luokse. PK-seudun eristäminen voi olla liian myöhäistä.

En voi ymmärtää tuota reissaamista. Omien sisarusten kanssa tehtiin heti selväksi, ettei mummolaan eli vanhempien luokse ole enää asiaa. Varsinkin, jos asutaan pääkapunkiseudulla. Ihan helvetinmoista itsekkyyttä ja typeryyttä on saanut todistaa muiden toimesta. Itse luulen, että nyt on jo liian myöhäistä, virus on levinnyt kaikkialle Suomeen noiden persereikien mukana.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ennen täysmittaista ulkonaliikkumiskieltoa olisi ehkä järkevämpää kokeilla sellaista, että valvotaan oikeasti sitä, että ihmisiä ei julkisesti kokoonnu isoihin seurueisiin. Tämän kieltäminen sakkojen uhalla saattaisi toimia jo ihan riittävän tehokkaasti. Jos se ei toimi, niin sitten kovempaa kieltoa kehiin.

Mainittakoon vielä, että minua vituttavat nuo säännöistä piittaamattomat porukat, oli kyse sitten jalkapalloa pelaavista nuorista, pappojen kahviringistä, jalkapalloa pelaavista papoista tai vaikka nuorten kahviringistä. Ensimmäiseksi vituttaa se, että tuollaisella omavaltaisella toiminnalla saadaan aikaan taudin leviämisen kiihtyminen, mikä kuormittaa terveydenhuoltoa, vaarantaa kanssaihmisiä, pitkittää poikkeustoimia ja syöksee taloutta syvemmälle suohon. Ja hieman itsekkäästi ajatellen vituttaa myös se, että valtiovallan on pakko kohta ottaa kovemmat keinot käyttöön, mikä tekee näistä poikkeustoimista paljon raskaammat myös meille niitä noudattaneille. Minulle on ollut todella tärkeä henkireikä se, että olen päässyt ulkoilemaan luontoon. Jos täytteen ulkonaliikkumiskieltoon jouduttaisiin menemään, niin takapiha on ainoa, mihin pääsee kauppareissujen lisäksi. Henkinen hyvinvointi kärsii merkittävästi. Ja uskon, että hyvin iso osa suomalaisista suhtautuu tähän täysin samoin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jos ulkonaliikkumiskielto tulee, niin sitten lähikaupan ostokset pitää hoitaa metsän kautta prismaan yksitellen. Nyt unohtui kananmunat, nyt suklaa. Tai ei kai joka kerta tarvisi sisälläkään käydä kunhan taskussa olisi aina peruna ja euro tai kuitti. En usko että tuollaiseen pelleilyyn tarvetta tulee.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tässä kuvaa koronaviruksen (oletettavalta) alkulähteeltä. Olen linkittänyt tänne tieteellistä tietoa siitä, mitä Kiinassa tehdään sekä tutkijoiden varoituksia siitä yli kymmenen vuoden takaa. Kenties tämä footage antaa hieman perspektiiviä siihen kuinka vitunmoisia idiootteja me ihmiset voimme olla. Voi jumalauta sentään. Taidettiin ansaita tämä (tai ainakin nuo nollan arvoiset ihmisperseet noiden tiskien takana ja edessä).




Joo, omasta mielestäni pääsivät ihan liian vähällä, nyt muu maailma saa ottaa kantaakseen noiden koiraa syövien potenssikeittokokkailijoiden tekojen seuraukset. Tai onhan se viruksen toinen aalto vielä tuollakin tulossa.

Edit. Tuollahan talouskin on kohta entisellään, hyötyvät tilanteesta vielä pitkään.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Täällä on paljon kritisoitu vanhuksia, mutta minulla on 98v sukulainen. Jos tiedetään että kriisi kestää vuosia niin onko hänen mitään järkeä eristäytyä loppuelämäkseen niin ettei enää näe sukulaisia kertaakaan?
Jos tilanne pitkittyy eikä näytä menevän ohi, niin jossain kohdassa yhteiskunnat on vaan pakko avata ja rajoitukset poistaa. Sitten sairastuu ne, jotka eivät vielä ole sairastuneet ja tullee aika hurja tautipiikki. Se vaan on sitten kärsittävä. MIeluummin kuitenkin niin kuin monta vuotta varpaillaan olemista. Mutta eiköhän tässä nähdä rokotteen/lääkkeen kehittämisen maailmanennätys nyt ja sitten viimeistään helpottaa. Tiede meidät tästäkin pelastaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos tilanne pitkittyy eikä näytä menevän ohi, niin jossain kohdassa yhteiskunnat on vaan pakko avata ja rajoitukset poistaa. Sitten sairastuu ne, jotka eivät vielä ole sairastuneet ja tullee aika hurja tautipiikki. Se vaan on sitten kärsittävä. MIeluummin kuitenkin niin kuin monta vuotta varpaillaan olemista. Mutta eiköhän tässä nähdä rokotteen/lääkkeen kehittämisen maailmanennätys nyt ja sitten viimeistään helpottaa.

Veikkaisin, että jos kriisi pitkittyy, niin siinä vaiheessa aletaan hiljalleen purkaa rajoituksia, kun todetaan, että sen verran iso osa ihmisiä on jo sairastanut taudin, että syntynyt osittainen lauma-immuniteetti alkaa jo hidastaa taudin etenemistä. Onko se sitten ensimmäisen aallon jälkeen? Jää nähtäväksi.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Lehmussaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, Rangers, TPS
Ennen täysmittaista ulkonaliikkumiskieltoa olisi ehkä järkevämpää kokeilla sellaista, että valvotaan oikeasti sitä, että ihmisiä ei julkisesti kokoonnu isoihin seurueisiin. Tämän kieltäminen sakkojen uhalla saattaisi toimia jo ihan riittävän tehokkaasti. Jos se ei toimi, niin sitten kovempaa kieltoa kehiin.

Mainittakoon vielä, että minua vituttavat nuo säännöistä piittaamattomat porukat, oli kyse sitten jalkapalloa pelaavista nuorista, pappojen kahviringistä, jalkapalloa pelaavista papoista tai vaikka nuorten kahviringistä.

Tuo on ihan totta, että seuraava looginen askel voisi olla nykyisten rajoitusten valvominen.

Mitä tulee futista pelaaviin nuoriin, niin rinnastan ne leikkipuistossa isolla porukalla leikkiviin lapsiin. Kunhan ovat perusterveitä ja eivät tapaa riskiryhmäläisiä niin asia on ok. Juuri terveen nuoren väen kannattaa tautia nyt sairastaa, kunhan varovat levittämästä sitä eteenpäin. Tässä vastuu myös ikäihmisillä ja muilla riskiryhmäläisillä. Sitä kautta voitaisiin joskus saada tämä tauti etenemään täällä, kun sen on kuitenkin edettävä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Veikkaisin, että jos kriisi pitkittyy, niin siinä vaiheessa aletaan hiljalleen purkaa rajoituksia, kun todetaan, että sen verran iso osa ihmisiä on jo sairastanut taudin, että syntynyt osittainen lauma-immuniteetti alkaa jo hidastaa taudin etenemistä. Onko se sitten ensimmäisen aallon jälkeen? Jää nähtäväksi.
Jos Suomesta puhutaan niin se vauhti on vain ihan helvetin hidas nykyisellään. Jos tauti on nyt 10 000 ihmisellä, niin se on alle 0,2% kansasta. Tasaisella tahdilla (joka ei ole realististal) ja kahden viikon kestolla niin siihen menee 20v (jos laskin oikein).

Toinen mielenkiintoinen tilanne on jos pääkaupunki suljetaan ja siellä tauti sairastetaan, mutta maakunnissa ei. Milloin avataan raja.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös