Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 184 251
  • 81 140

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo ryhmähän lupasi palata pikapuoliin asiaan laajemman selvityksen kanssa, joten odotellaan mitä sieltä tulee. Vastaan kuitenkin sen verran, että tukahduttamisen ideana on että R0 < 1. Eli tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin vähemmän kuin yhden henkilön. Ei se tarkoita että tartunnat painuisivat nollaan välttämättä käytännössä koskaan, mutta suunta olisi kohti nollaa.
Eli millä aikavälillä lopulta taudista päästään eroon? Vai onko tarkoitus vain vetää täyttä lockdownia rokotteen mahdolliseen saamiseen asti? Onko meillä enää nykymuotoista yhteiskuntaa tällä strategialla siinä vaiheessa?
Kokeilemisen arvoista olisi ottaa käyttöön kasvomaskit julkisissa kulkuvälineissä ja kaupoissa, sekä panostaa reilusti tartuntaketjujen jäljittämiseen, vaikka tämä tulisikin kalliiksi lyhyellä tähtäimellä. Kättä pitää pitää epidemiatilanteen pulssilla jatkuvasti ja paikallisia rajoituksia iskeä voimaan heti tilanteen vaatiessa. Tähän erinomaisen apukeinon tuo THL:n aloittama virustilanteen seuranta jätevedestä.
Mikä niiden kasvomaskien vaikutus olisi? Taitaa olla aika marginaalinen. Mitä muuta? Tartuntaketjuja on Helsingissä paljon tuntemattomia. Mitkä on ne keinot joilla niitä jäljitetään? Vaikka panostetaan reilusti niin miten? Täytyy löytää toimia jotka tuo tulosta, ei vain pistellä rahaa menemään. Onko tällaisista keinoista ajatusta? Entä paikalliset rajoitukset, millaisia tarkoitetaan ja miten perustuslaki taipuu tai miten sitä pitäisi muuttaa?
Testausta pitäisi lisätä ja siihen laittaa jälleen reilusti paukkuja. Tämä tarkoittaisi myös oireettomien testausta. Tartunnan saaneet pitäisi eristää mielellään perheistäänkin esim. tarkoitusta varten varattuihin hotelleihin tms. valtion piikkiin. Määrien ollessa pieniä tämä ei lienisi mahdotonta. Tarvittaessa pitäisi hyödyntää nykyistä ehdottomampia mutta lyhyempiä "lockdowneja", joilla paikalliset tulipalot sammutettaisiin alkuunsa.
Nykyäänkin testataan oireettomia altistuneita. Mutta kun edelleen on tuntemattomia tartuntaketjuja niin mistä sitä testausta lisätään? Randomilla helsinkiläisiä? Aika pienet on todennäköisyydet että sillä nyt mitään merkittävää löytyy. Jotain muita ideoita? Sen sijaan eristäminen voisikin olla mahdollista, sillä voisi jopa saada tavallaan elvyytettyä hotelli- ja (niiden) ravintolatoimintaa niin että siitä jopa olisi hyötyäkin. Mutta toki henkilökunnan tuonti myös lisää kontakteja ihmisten välillä vaikka potilaisiin ei kontakteja olisikaan.
En näe mitään tarvetta olettaa että virus jyllää maailmalla, kun tukahduttamisessa tähän asti onnistuneita maita on jo lukuisia. Jos siinä meillä onnistuttaisiin jatkossa, todennäköisesti onnistuttaisiin muuallakin. Lisäksi tukahdutushan ollessaan mahdollinen nimenomaan olisi se nopea tie aktiivisempaan taloudelliseen toimeliaisuuteen ja nopeampaan ulospääsyyn kriisistä verrattuna hidastavaan löyhähirsi-taktiikkaan.
No ainakaan Ruotsista virus ei nyt ihan hetkeen ole katoamassa ja muutamissa muissakin merkittävissä maissa levinneisyys on sen verran laajaa että vaikea nähdä että kaikkialta katoaisi samanaikaisesti.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Monen kirjoituksista aistii tällä hetkellä jonkinlaista epämääräistä epidemiatilanteen tuomaa turhautumista. Halutaan kovasti että tehdään enemmän, nopeammin ja laajemmin, mutta ei oikein mietitä, että mitä näillä toimenpiteillä voitaisiin saavuttaa ja olisivatko kyseiset saavutukset ylipäänsä tavoittelemisen arvoisia. Tarraudutaan ajatukseen, että jos vain "tämä ja tämä" toteutettaisiin, niin kaikki olisi heti paremmin / ohi parissa viikossa. Huvittavimpana se, että jos hallitus edes SUOSITTELISI maskien käyttöä, olisi sillä kuulemma heti huomattava vaikutus päivittäisten tartuntojen määrään (tätä ei onneksi tällä palstalla).

Testauksen lisäämisen perään huudellaan myös. Meillä on tällä hetkellä kapasiteettia testata n. 6000 näytettä päivittäin, kertaakaan ei olla tarvittu lähellekään koko volyymia, koska näytteitä ei ole riittävästi (=oireilevia/altistuneita ei ole riittävästi). Päivittäin testatuista edelleen vain noin 5% on positiivisia. Tässä on vaikea nähdä selkeää laajentamisella saatavaa hyötyä. Jos joku änkyrälääkäri ei päästä perähikiällä lievästi oireilevaa testiin, ei se ole todiste siitä, että hallituksen/THL:n testauspuheet ovat olleet valheellisia. Jotain perspektiiviä ja lähdekritiikkiä olisi hauska nähdä edes toisinaan.

Virus pääsi helmi-maaliskuussa leviämään nopeasti siksi, että tautia tartuttivat eteenpäin ihmiset, jotka olivat huonosti tietoisia koko koronasta, eivätkä uskoneet, että koko tautia välttämättä edes oli vielä Suomessa. Nyt asenteet ja tietoisuus ovat aivan eri tasolla, joten tämän kehityskulun toistuminen on epätodennäköistä. Tartuntaketjujen jäljitys ja viranomaisten muu valmius ovat aivan eri tasolla kuin lopputalvesta. On vaikea kuvitella, että yhteiskunnan avautuessa ei pysyttäisi tilanteen tasalla.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Mietin vouhotusta tuosta testaamisesta. Tämä riskiryhmäläinen vietti eilen aikaansa päivystyksessä. Puhelimessa varmistivat, onko minulla keuhkoissa ahdistusta ymsymsyms. Tuolla totta kai määrittelivät, että uskaltavat ottaa päivystykseen ilman liikoja suojatoimenpiteitä. Menin, en saanut yhtään enempää kysymyksiä tuosta, vaan keskittyivät oikeaan ongelmaani. Riskirymäläisyyteni korostui koko reissun ajan, mutta missään vaiheessa ei mainittu testaamista. Tästä siis päättelen, että hoitava puolikaan ei niitä liian helposti tarjoa, jos ei virukseen liittyviä oireita ole. Ja moni ei itse viitsi/uskalla/tms. testeihin hankkiutua, ainakin tuo päivystys vaikutti todella hiljaiselta.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@Huppu Kannattaa nyt lukea vaikka se tukahduttajien avoin kirje ennen kuin esittää näitä kärkeviä kysymyksiä. Minäkin näistä juuri kirjoitin, joten jos asia kiinnostaa oikeasti, saat nämä helposti selville. Otan parista kiinni.

Vai onko tarkoitus vain vetää täyttä lockdownia rokotteen mahdolliseen saamiseen asti?

Ei ole, kuten moneen kertaan sanottu. Idea on nimenomaan että taloutta saadaan nopeammin toimimaan kuin hidastamiseen tyytyvässä strategiassa, jossa saatetaan olla löyhässä hirressä pari vuottakin. Tämän takia moni taloustieteilijä näyttääkin olevan tukahduttamisen kannalla.

Mikä niiden kasvomaskien vaikutus olisi? Taitaa olla aika marginaalinen.

Yksilön kannalta kenties marginaalinen, mutta epidemian kannalta potentiaalisesti valtava. Maskit ovat halpa veto suhteessa palkintoon ja siihen kannattaa tarttua. Ei olekaan sattumaa että maskien käyttöön suhtautuu positiivisesti niin ECDC, CDC kuin lukuisat johtavat lääketieteelliset julkaisut. Maskit on myös otettu käyttöön lukuisissa maissa. Kasvomaskien ei tarvitse edes toimia kovin tehokkaasti että niistä voisi olla suuri apu kertaantuvien tartuntojen suitsimisessa.

Havainnollistava kuva tutkimuksesta, josta näkyy kuinka R0 saattaa pudota 2,4:stä yhteen vaikka maskin teho olisi vain 50% kunhan käyttösuositusta noudattaa ~65%. (PDF) Face Masks Against COVID-19: An Evidence Review

Lisäksi humoristinen mutta nerokas kuva maskinkäytön logiikasta. Uskallan tällaisen hassuttelun jakaa vakavissani, sillä sen on jakanut mm. Harvardin epidemiologian proffa Lipsitch ja lukuisat muut asiantuntijat: r/funny - Wear Your Mask: The Urine Test

Mitä muuta? Tartuntaketjuja on Helsingissä paljon tuntemattomia. Mitkä on ne keinot joilla niitä jäljitetään? Vaikka panostetaan reilusti niin miten?

Lisää henkilökuntaa tartuntaketjujen jäljitykseen. Puheluiden soittamiseen yms. tarvitaan satoja ihmisiä. Mitä tulee "miten niitä jäljitetään" -kysymykseen, tästähän on jo uutisoitu paljonkin. Esim. Tartuntaketjujen selvittäminen muistuttaa rikostutkintaa – johtajalääkäri: “Se on salapoliisityötä, jossa on pakko hyväksyä, että kaikkia ei tavoiteta”

Nyt tuntemattomia ketjuja voi jäädä haaviin jos aletaan testata satunnaisesti oireettomia kun kapasiteetti antaa myöten.

Randomilla helsinkiläisiä?

Ei vain helsinkiläisiä, vaan ylipäätään satunnaistestausta mahdollisuuksien mukaan. Toki silloin kun oireisia ja tunnettuja altistuneita on enemmän, kapasiteetti pitää keskittää heihin mutta kun tartunnat saadaan painettua alas, tulee testausta jatkaa koko kapasiteetilla oireettomien testaamisella.

No ainakaan Ruotsista virus ei nyt ihan hetkeen ole katoamassa ja muutamissa muissakin merkittävissä maissa levinneisyys on sen verran laajaa että vaikea nähdä että kaikkialta katoaisi samanaikaisesti.

Niin, Ruotsihan lähti tässä "omalle polulleen", mikä on valitettavaa ja saattaa osua heidän nilkkaansa pahemman kerran.

Tukahduttamisessa tällä hetkellä onnistuvia maita on kuitenkin Australia, Itävalta, Kambodza, Kiina, Kroatia, Viro, Kreikka, Islanti, Jordania, Libanon, Luxemburg, Mauritius, Uusi-Seelanti, Norja, Slovakia, Slovenia, Etelä-Korea, Taiwan, Thaimaa ja Vietnam. Lisäksi "lähes onnistuneita" ja kohta onnistuneita on mm. Tsekki, Tanska, Ranska, Portugali, Espanja, Saksa...
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Ei vain helsinkiläisiä, vaan ylipäätään satunnaistestausta mahdollisuuksien mukaan. Toki silloin kun oireisia ja tunnettuja altistuneita on enemmän, kapasiteetti pitää keskittää heihin mutta kun tartunnat saadaan painettua alas, tulee testausta jatkaa koko kapasiteetilla oireettomien testaamisella.
Miten nämä ihmiset saadaan sinne testipaikalle? Tulisiko kysymykseen jokin pieni palkkio siitä, että suostuu menemään oireettomana koronatestattavaksi? Muussa tapauksessa voi olla aika hiljaista.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Maailmanlaajuista kuolinsyyvertailua. Korona tappaa enemmän kuin lähes mikään maailmassa tällä hetkellä. Vähän perspektiiviä "ihmisiä nyt vaan kuolee" -leiriin toivon mukaan.


"Even if it were to end tomorrow, covid-19 would still be among the leading causes of death in 2020 so far. At more than 235,000 lives lost according to official records, the disease currently ranks above breast cancer, malaria and Parkinson’s disease. And this figure is also almost certainly too low. In many countries, official covid-19 death tolls include only those who die in hospital or who have tested positive for the virus. Those who die elsewhere, or undiagnosed—as well as those killed by conditions that might normally be treated in intensive-care units now overwhelmed by covid-19 patients—are left out of the statistics."
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miten nämä ihmiset saadaan sinne testipaikalle? Tulisiko kysymykseen jokin pieni palkkio siitä, että suostuu menemään oireettomana koronatestattavaksi? Muussa tapauksessa voi olla aika hiljaista.

Edellä jo @okkim kertoi, että vaikka korona ei ole häntä erityisesti huolettanut, menisi hän mielellään testattavaksi. Eiköhän sama päde moneen muuhunkin. En myöskään käsitä mikä mahdottomuus olisi organisoida "testausbusseja", jotka siirtyisivät kaupunginosasta toiseen tehden testaukseen menosta vaivattomampaa.

Kansa joka jonottaa ilmaisia ämpäreitä tuntikaupalla tulisi uskoakseni myös käymään ilmaisissa koronatesteissä mikäli se helpoksi tehtäisiin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tai sitten voit myöntää että laumasuojastrategia kannattajineen on olemassa mutta "lockdown syksyyn 2021" -porukka ei.
En lupaa että alkaisin kaivamista tekemään, mutta eiköhän hallituksen viimeisien avaamispäätöksien vastustajia löytyisi sillä perusteella kun epidemia ei ole vielä ohi.
Tämä on tietysti aivan totta. Alunperin kuitenkin sinä tartuit Fergusonin kantaan, jonka mukaan yhteiskunnan auki pitäminen ja vanhusten eristäminen on idealistista eikä sitä ole nähty missään maailmassa. Sanoit että Singaporessa on onnistuttu vanhukset eristämään. Kyllä. Jossain on pidetty talous auki ja jossain on onnistuttu eristämään vanhukset, mutta missään ei ole pidetty yhteiskuntaa auki ja onnistuttu suojaamaan vanhuksia. Tätä selittänee se, että vanhusten ja muidenkin paras suoja on että viruksen kantajia on liikkeellä mahdollisimman vähän.
Tämä näkemysero kulminoituu siihen, että meillä on eri kriteerit sille mikä on onnistumista vanhusten suojelusta. Minä en millään tavoin kuvittele tai edellytä, että hoivakotipotilaita ei avoimessa yhteyskunnassa kuolisi ollenkaan, sillä myönnän sen mahdottomaksi. Suomen malli on minulle suojelun suhteen ollut ihan ok, mutta Ruotsi mokasi omansa.
Ideanahan on se, että tautia voidaan tukahduttaa useassa maassa yhtäaikaa, jolloin jokaisessa näissä tartuntojen osuus on niin pieni että maat voivat varotoimia noudattaen mutta ilman suurta huolta avata rajoja toisilleen. Ongelmahan syntyy silloin jos toisessa maassa/alueella on enemmän tartuttajia. Siksipä onnistuneesti paikallista tukahdutusta harjoittaneet voisivat avata sekä talouttaan sisäisesti että rajojaan ulkoisesti keskenään. Vaikuttaisi hyvältä ajatukselta kuulua tuohon klubiin, jos pienikin mahdollisuus on.
Tämä on totta ja sillä olen pariin kertaan sanonut, että meidän tilanteeseen vaikuttaa sekin että naapurit on Ruotsi ja Venäjä. Niinkuin varmasti on selväksi tullut, niin olen huolissani ollut taloudellisista kysymyksistä. Se että avataanko jonkun Latvian raja on minusta aika merkityksetön, mutta Saksa ja Ruotsi ovat tärkeitä kauppakumppaneita.

Sivumennen on sanottava, että Suomen tilanne uudenmaan ulkopuolella olisi ihan täysin linjassa noiden avaamista suunnitelleiden kanssa eli voitettaisiin laittaa Uusimaa kiinni ja avata Uuden Seelannin lennot. Mielestäni tämä on seikka, että mikä joskus unohtuu, että tautitapaukset keskittyvät isoihin kaupunkeihin. Sellaisissa valtioissa, missä asutaan pikkukylissä ja maalla on tilanne parempi kuin mitä metropoleissa, vaikka toimet olisivat samat. Suomi tietenkin on tämän ilmiön hyötyjä isossa kuvassa.
Ruotsissa tehtiin tuossa melko kiistatta iso virhe, mikä omalta osaltaan vahvistaa hämmästystäni Tegnellin nauttimaa varauksetonta ihailua kohtaan. Voisiko olla, että siellä on tehty muitakin isoja virheitä vaikka talous onkin pidetty auki? Toki ihmiset rajoittavat itseään, kuten voi päätellä siitä että puolet lapsista ei ilmeisesti käynyt koulussa vaikka ne auki olivatkin.
Tottakai se mahdollista, mutta ei se millään tavalla todista. Singaporessa on vastaavasti tehty iso virhe expanttien suhteen. Voiko olla, että siellä on tehty muitakin isoja virheitä?
Tuo puolet lapsista ei tietenkään pidä paikkaansa, kuin joissain marginaalisissa paikoissa, joita ei saa sanoa mamu-slummeiksi.
Tarkoitin, että Singaporen korkea havaittujen tartuntojen määrä voi kertoa enemmän tehokkaasta tartuntaketjujen jäljittämisestä ja testaamisesta kuin epäonnistuneesta strategiasta. Antaisin nyt hetken aikaa ja katsoisin murskautuuko käyrä taas ennen kuin tuomitsen Singaporen epäonnistuneeksi.

Aika hyvin esim. tämän perusteella tiedossa missä tartunnat ovat: COVID-19: Cases in Singapore
Tulkintaani tukee myös vahvasti se, että Singaporessa on 1376 koronapotilasta sairaalassa mutta ainoastaan 19 teholla. Toki viivettä on ja tuo suhde voi heilahtaa huonompaan suuntaan, mutta se on silti niin erilainen kuin esim. Suomen vastaava suhde, joka on 174-44, että on helppo uskoa syyn olevan radikaalisti pienempi toteutumattomien tapausten osuus. Hoivakodeista ei kuitenkaan taideta tehohoitoon päätyä, joten tuon tilaston pitäisi olla kohtalaisen hyvä keino vertailuun.
Tuo on ihan validi pointti, että Singaporessa ketjujen jäljityksen suorituskyky on ylivertainen ja ymmärsin sen toki. Sen takia laskinkin että Suomessa tuntemattomien tartuntojen määrä voisi olla esim 5 x isompi suhteessa.

Tiedossa olevat tartunnat on dokumentoitu vakuuttavasti. Hieman mietin että kohdellaan ihmisiä samoin kuin expantteja eli testataanko ja eristetäänkö samoilla standardeilla, vai ovatko he hieman tasa-arvoisempia. Mietin myös että pääsevätkö expantit kalliiseen tehohoitoon samoin standardein kuin ihmiset, vai onko suhtautuminen Rockystä tuttu "if he dies, he dies". Toki kuolleiden määrät ovat ainakin vielä maltilliset.
Mainittava myös on, että Suomessa ikäryhmä 50-59 on eniten sairastunut, kun Singaporessa se on 20-29 ja se vaikuttaa myös tehohoitolukuihin radikaalisti. Ihan helppoja eivät vertailut ole.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Miten nämä ihmiset saadaan sinne testipaikalle? Tulisiko kysymykseen jokin pieni palkkio siitä, että suostuu menemään oireettomana koronatestattavaksi? Muussa tapauksessa voi olla aika hiljaista.

Ainakin testin pitäisi olla nykyistä helpompi ja asiakkaalle mukavampi. Harva haluaa, että testitikku työnnetään syvälle nenään ja hangataan siellä. Erittäin epämiellyttävän tuntuinen, tuosta omakohtainen kokemus. Lisäksi testin varmuus on vain luokkaa 70-90 %, eikä keuhkoissa oleva virus näy tikkutestissä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Edellä jo @okkim kertoi, että vaikka korona ei ole häntä erityisesti huolettanut, menisi hän mielellään testattavaksi. Eiköhän sama päde moneen muuhunkin. En myöskään käsitä mikä mahdottomuus olisi organisoida "testausbusseja", jotka siirtyisivät kaupunginosasta toiseen tehden testaukseen menosta vaivattomampaa.

Kansa joka jonottaa ilmaisia ämpäreitä tuntikaupalla tulisi uskoakseni myös käymään ilmaisissa koronatesteissä mikäli se helpoksi tehtäisiin.
Mietin vain, kun nyt ihmiset koronaa peläten jättävät menemättä mm. terveyskeskuksiin, niin luulisi, että koronatestauspaikka olisi arvojärjestyksessä vielä matalammalla. Lisäksi sitten tuo itse testitoimenpiteen epämukavuus. Jos tosin saadaan joku vaihtoehtoinen, vähemmän "kaiveleva" metodi käyttöön, niin testaus varmasti kasvattaa suosiotaan.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mietin vain, kun nyt ihmiset koronaa peläten jättävät menemättä mm. terveyskeskuksiin, niin luulisi, että koronatestauspaikka olisi arvojärjestyksessä vielä matalammalla. Lisäksi sitten tuo itse testitoimenpiteen epämukavuus. Jos tosin saadaan joku vaihtoehtoinen, vähemmän "kaiveleva" metodi käyttöön, niin testaus varmasti kasvattaa suosiotaan.

Ehdottoman perusteltuja huolenaiheita joita tulisikin miettiä läpi huolella. Toistaiseksi en kuitenkaan usko tehtyjen testien määrässä rajoittavana tekijänä olevan testiin suostuvien vähyys. Parempia menetelmiä on toki syytä toivoa käyttöön.
 
Suosikkijoukkue
KK
Tämän takia olenkin halunnut, että otettaisiin joku ruokakuponkijärjestelmä käyttöön. Toki esimerkki vaikka Yhdysvalloista näyttää, että kyllä ne narkkarit ja juopot saavat nuo ruokakupongit rahaan vaihdettua kohtalaisen helposti, mutta eikö saataisi jotain digitaalista järjestelmää tässäkin aikaiseksi, mikä tekisi tuon mahdottomaksi. En tiedä ja offtopicia tämä jo täysin on.
Jep. Valtio päättää mitä saat ostaa etkä voi edes säästää rahaa pahan päivän varalle. Myös uusien vaatteiden osto voisi hieman hankaloitua. Aivan järkyttävän paska idea.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Hoitajatkin kotikaranteeniin? Entä heidän lapsensa ja puolisonsa? Huomaatko nyt miksi Imperial collegen mallintajatkin päätyivät tuon rajoituksen täydelliseen riittämättömyyteen ja hetipian hallitus teki täyskäännöksen. Tulee mieleen pari nimimerkkiä jotka tuolloin alkuun isoon ääneen julistivat brittien laissez-fair-menon hienoutta ja objektiivista järkevyyttä mutta jännästi katosivat koko koronakeskustelusta sittemmin...

Suomen suurin ongelma on tosiaan ollut avoimuuden puute. Siitä olen ihan samaa mieltä kanssasi ja esim. THL saa tästä ansaitusti pyyhkeitä.

Tuoreessa Hesarin artikkelissa tätä avattiin ja ilmeisesti STM:ltä on käsky käynyt ettei mallinnuksista ja laskelmista hiiskuta julkisuuteen, ennenkuin päätökset on tehty.

 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuoreessa Hesarin artikkelissa tätä avattiin ja ilmeisesti STM:ltä on käsky käynyt ettei mallinnuksista ja laskelmista hiiskuta julkisuuteen, ennenkuin päätökset on tehty.


STM on kyllä kunnostautunut tämän kriisin yhteydessä. Aiemmin Uusitalon tutkimusryhmä ei saanut tietoja kun ei mukamas ollut laillisia perusteita niiden luovuttamiseen ja nyt tämä. Olisikohan syytä päiden alkaa tippua jossain vaiheessa...

Eikä tuo nyt julkaistukaan materiaali vakuuta, kun perustelut optimistisille oletuksille taudin vakavuudesta puuttuvat. Aivelolta aiheelliselta vaikuttavaa kritiikkiä:



 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Jep. Valtio päättää mitä saat ostaa etkä voi edes säästää rahaa pahan päivän varalle. Myös uusien vaatteiden osto voisi hieman hankaloitua. Aivan järkyttävän paska idea.

Toimeentulotuen idea ei ole se, että siitä säästetään, vaan se on viimesijainen tuki välttämättömiin menoihin. Ruoka, vaatetus yms. Citymarketista hoituu nämä kaikki. Jos haluat sukan varteen rahaa, mene töihin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eikä tuo nyt julkaistukaan materiaali vakuuta, kun perustelut optimistisille oletuksille taudin vakavuudesta puuttuvat. Aivelolta aiheelliselta vaikuttavaa kritiikkiä

Luin julkaistun materiaalin. Sen perusteella ei voi ottaa kantaa oikeastaan lainkaan, koska mallinnuksen keskeiset tulosvaihtoehdot arvoina puuttuvat. Aivelo kiinnitti osin samaan huomiota. Tiivistäen: jos kontaktit vähenevät XX prosenttia, luku on käyttökelvoton mallintamiseen, ellei sitä tarkenneta. Kyse on tässä tapauksessa tietenkin mm. siitä, miten riskiryhmien kontaktit vähenevät suhteessa muuhun väestöön.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eikä tuo nyt julkaistukaan materiaali vakuuta, kun perustelut optimistisille oletuksille taudin vakavuudesta puuttuvat. Aivelolta aiheelliselta vaikuttavaa kritiikkiä:




En itse usko, että 7 % suomalaisista olisi koronan sairastanut. Tuo tarkoittaisi, että tartuntoja olisi ollut liki 390 000 kpl.

Tällä tavoin saadaan tosiaan kuolleisuusarvio ja käyrät kohdilleen, kun arvioidaan tartunnat noin rajusti yläkanttiin. Mitään faktatietoa ei ole siitä, että tartuntoja olisi ollut noin paljon. Kaikki merkit viittaavat päinvastoin siihen, että tartuntoja on ollut vähän ja rajoitukset ovat purreet todella tehokkaasti.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tuoreessa Hesarin artikkelissa tätä avattiin ja ilmeisesti STM:ltä on käsky käynyt ettei mallinnuksista ja laskelmista hiiskuta julkisuuteen, ennenkuin päätökset on tehty.

Avoimempi linja on hyvä asia, jos sellaiseen päästään. Tietenkään luonnosvaiheisia mallinnuksia ei tule silloinkaan mielestäni esitellä kovin kattavasti. Mutta samalla on tehtävä linjaus, että ikuisesti muuttuva malli ei ole aina luonnosvaiheessa, vaan muutosvaiheessa.

Sen sijaan hieman vieroksun mallinnusryhmän jäsen, Turun yliopiston professori Kari Aurasen kommenttia. Sen mukaan mallien rooli päätöksissä on myös päädytty olettamaan todellista suuremmaksi. Ihmettelen. Suurissa, kansainvälisissä yrityksissä linjapäätökset tehdään kuitenkin mallinnuksiin perustuen, ja sen takia niissä hierotaan malleja ja parametreja väsyksiin asti.

Siihen olisi syytä mennä hallituksenkin mallinnuksessa. Voi sanoa, että jos mallit ovat luokkaa sinnepäin ja mutu (kuten ehkä Wuhanin luvut nyt mallissa), mitään luotettavaa, kelpoista tietoa tuskin saadaan. Silloin mallinnus on turhaa ja oikeastaan haitallista.
 
Suosikkijoukkue
KK
Toimeentulotuen idea ei ole se, että siitä säästetään, vaan se on viimesijainen tuki välttämättömiin menoihin. Ruoka, vaatetus yms. Citymarketista hoituu nämä kaikki. Jos haluat sukan varteen rahaa, mene töihin.
Lyödäänkö vetoa? Miten sä voit ostaa esim sohvaa jos saat 500€/kk kuluihin? Jos sulla ei ole esim huonekaluja niin ei niitä sulle osteta, jos olet toimeentulotuella. Ystävääni kehoitettiin säästämään ostaakseen huonekaluja, kun hänellä ei niitä ollut. Olen nähnyt kirjeen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Testauksen lisäämisen perään huudellaan myös. Meillä on tällä hetkellä kapasiteettia testata n. 6000 näytettä päivittäin, kertaakaan ei olla tarvittu lähellekään koko volyymia, koska näytteitä ei ole riittävästi (=oireilevia/altistuneita ei ole riittävästi).
Testattavia riittäisi, jos edes yritettäisiin jäljittää tartuntaketjuja. Lisäksi kaikki vanhainkodit pitäisi testata 100% ja henkilökunta viikottain. Samaten kuin terveydenhuolto.

Joka testi pitäisi tehdä tuplana, koska toi meidän testi on niin huono, joten riittävän tarkkuuden omaava kapasiteetti on 3000.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
En itse usko, että 7 % suomalaisista olisi koronan sairastanut. Tuo tarkoittaisi, että tartuntoja olisi ollut liki 390 000 kpl.

Tällä tavoin saadaan tosiaan kuolleisuusarvio ja käyrät kohdilleen, kun arvioidaan tartunnat noin rajusti yläkanttiin. Mitään faktatietoa ei ole siitä, että tartuntoja olisi ollut noin paljon. Kaikki merkit viittaavat päinvastoin siihen, että tartuntoja on ollut vähän ja rajoitukset ovat purreet todella tehokkaasti.

Mitkä nämä merkit ovat? Vielähän ei ole Suomessa mitään riittävän laajaa tutkimusta, joka kertoisi asiasta mitään suuntaan tai toiseen. Muualla tehdyt tutkimukset taas viittaavat vahvasti monikymmenkertaisiin sairastuneiden määriin. Jos pitää paikkansa, että korona on levinnyt Euroopassa jo viime vuoden puolella, on se todennäköisesti tullut Suomeenkin jo aiemmin. Silloin on ihan tosi tosi vaikea uskoa, että Suomessa olisi noin vähän tautitapauksia.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Maailmanlaajuista kuolinsyyvertailua. Korona tappaa enemmän kuin lähes mikään maailmassa tällä hetkellä. Vähän perspektiiviä "ihmisiä nyt vaan kuolee" -leiriin toivon mukaan.


"Even if it were to end tomorrow, covid-19 would still be among the leading causes of death in 2020 so far. At more than 235,000 lives lost according to official records, the disease currently ranks above breast cancer, malaria and Parkinson’s disease. And this figure is also almost certainly too low. In many countries, official covid-19 death tolls include only those who die in hospital or who have tested positive for the virus. Those who die elsewhere, or undiagnosed—as well as those killed by conditions that might normally be treated in intensive-care units now overwhelmed by covid-19 patients—are left out of the statistics."
Vale, emävale ja tilasto. Ainakin worldometerin (linkissä) mukaan mennään vielä alemmilla pistesijoilla. Pelkästään tartuntatauti kategoriassa COVID-19 edustaa tällä hetkellä n. 5%, kokonaisjoukon ollessa +4,5 miljoonaa henkeä.

Vakava tauti tämä on toki, mutta tilastoja voidaan käyttää eri agendojen ajamiseen varsin tehokkaasti.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Lyödäänkö vetoa? Miten sä voit ostaa esim sohvaa jos saat 500€/kk kuluihin? Jos sulla ei ole esim huonekaluja niin ei niitä sulle osteta, jos olet toimeentulotuella. Ystävääni kehoitettiin säästämään ostaakseen huonekaluja, kun hänellä ei niitä ollut. Olen nähnyt kirjeen.

Löysin heti yhdellä haulla netistä käytettynä sohvia 20€ hintaan. En tiedä mitä sukan varteen säästämistä tuo vaatii. Toki elämä on juuri niin vaikeaa kuin siitä haluaa tehdä. Toki pitäähän se toimeentulotuella saada uusi 1200€ sohva.
 
Tämä juuri. Tila ja laitteet ei niinkään haaste, vaan se henkilökunnan määrä. Henkilökuntaankin mahtuu riskiryhmäläisiä, jotka jossain kohtaa eivät ole käytettävien listoilla.

Eiköhän tuossa jutussa kuitenkin ollut tarkoituksena oikaista median levittämää väärää tietoa. 300 ei ole yläraja. Ei laitteiden, tilojen, eikä henkilökunnan osalta.


So far this season, the CDC estimatesbetween 39 million and 56 million flu illnesses, at least 410,000 hospitalizations, and as many as 62,000 deaths from flu, of which 169 are pediatric.


Onkohan näissä 62 000 influenssaan kuolleessa amerikkalaisessa samoja kalmoja, joilla on kuoleman jälkeen todettu korona. Lockdownilla ei näytä olevan vaikutusta influenssakuolleisuuteen. Korona-influessa 76t.-62t. kuollutta. Mediahuomio 99-1.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös