Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 968 072
  • 81 129

okkim

Jäsen
Suosikkijoukkue
Käppärät
Katsoin juuri YLEn uutiset ja huutonauru pääsi suusta kun kerrottiin miten jossain koulussa on valmistauduttu koulun jatkumiseen: kynät ja sakset desinfioidaan käytön jälkeen!
Katsottiinkohan me samat puoliysin uutiset? Niissä uutisissa mitä itse katsoin niin ainakin se ope kertoi että kaikki yhteiset kynät, sakset tms. kerätään pois ja jokaiselle oppilaalle jaetaan omat kynät ja kumit ja kerrotaan ettei niitä lainailla kavereille.
 
Viimeksi muokattu:

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
On, Isossa Britanniassa, kuten edellisellä sivulla siteeraamani Britannian sisäministeriön kattava tutkimus kertoi.

"Therefore, the fully adjusted results show differences in risk between ethnic groups that are specific to those ethnic groups and are not caused by any of the factors listed on which members of the groups might differ."

Eli kyse on sittenkin geeneistä eikä lärvin väristä, ainakin jos nuo @Telaketju n linkkaaman tutkimuksen löydökset pitävät paikkansa. Kahlasin tuon aineiston läpi ja uskon että suomalainen geenipooli on hyvin samankaltainen ruotsalaisen kanssa joten siltä osin olemme paremmassa ryhmässä kuin italialaiset ja espanjalaiset.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat

Tästä mä olen ollut huolissani koko tämän pandemian ajan. Täysin suhteettomaksi on joillakin ihmisillä tämä pelkääminen paisunut.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voi olla että et ihan pointtia ymmärtänyt, mutta niinhän minä juuri sanoin aina jostain internetistä löydät jonkun joka on juuri sitä mieltä, minkälaista olkiukkoa vastaan haluat taistella. Todistit että olin oikeassa. Nuo tyypit ovat internetissä laumasuojaa toivoneet ja sinulle onnellisuutta tuottaneet. Minä vastaavasti todennäköisesti jostain löytäisin jonkun mielestä rokotteen löytymiseen asti pitäisi paikat pitää kiinni. En kuitenkaan sellaiseen aio tuhlata aikaa. Jos en löytäisi, niin sittenhän se vasta tyhmää ajankäyttöä olisi ollut.

Luulen ettei vika ehkä kuitenkaan ole ymmärryksessäni, enkä varsinkaan todistanut sinun olevan oikeassa. Otetaanpa kertaus: sanoin että syksyyn 2021 lockdownia vaativat ovat olkiukko, joka on Soininvaaran blogeista tuttu. Missään en ole tällaisiin törmännyt. Sinä väitit, että laumaimmuniteettia toivovat ovat samanlainen olkiukko. Löysin varsin vaivatta tästä samasta paikasta jossa keskustelua käymme, en siis mistään netin syövereistä, lukuisia laumasuojastrategian kannattajia. Eli kyllä tämä enemmänkin oli todistus siitä että olit väärässä, vaikka tuo tolpansiirtoyritys melkein onnistuikin.

Tai sitten voit myöntää että laumasuojastrategia kannattajineen on olemassa mutta "lockdown syksyyn 2021" -porukka ei.

No en todellakaan halua, sillä olin tuossa 100% oikeassa. Etelä-Korea ei immuniteettiä saa tai edes yritä hankkia, vaan he ovat valinneet vaihtoehdon b eli pitävät sen rajansa kiinn kunnes rokote on olemassa eli vähintään jouluun mutta käytännössä vuosia. Silti on sanottava, että Etelä-Korean saatoin valita esimerkiksi hieman vitsillä, kun ainut rajanaapuri on pohjois-korea, jonka rajaa ei joka tapauksessa avata.

Kenties Etelä-Korealla tulee vielä mahdollisuuksia avata rajansa muihin sen linjaa seuraaviin maihin. Tämän se aika tulee näyttämään. Joka tapauksessa, vaikka he joutuisivat perääntymään strategiastaan, vaikea kuvitella että tilannetta ei kyettäisi hoitamaan paremmin kuin esim. Ruotsi.

Sanon vielä viidennen kerran, että eri maiden mahdollisuudet poikkeavat toisistaan. Singapore ei pärjää ilman Malesiasta tulevaa väestöä, mutta Etelä-Korea pärjää ilman Pohjois-Koreaa.

Tämä on tietysti aivan totta. Alunperin kuitenkin sinä tartuit Fergusonin kantaan, jonka mukaan yhteiskunnan auki pitäminen ja vanhusten eristäminen on idealistista eikä sitä ole nähty missään maailmassa. Sanoit että Singaporessa on onnistuttu vanhukset eristämään. Kyllä. Jossain on pidetty talous auki ja jossain on onnistuttu eristämään vanhukset, mutta missään ei ole pidetty yhteiskuntaa auki ja onnistuttu suojaamaan vanhuksia. Tätä selittänee se, että vanhusten ja muidenkin paras suoja on että viruksen kantajia on liikkeellä mahdollisimman vähän.

Millä ihmeen logiikalla ne maat, jotka meinaavat avata rajojaan ovat tukahduttajien kerhossa? Tukahduttavatko he nuotiotkin antamalla sinne happea?
Suomi yrittää tartuntaketjuja jäljittää, vaikkei sitä realistisena näe.

Ideanahan on se, että tautia voidaan tukahduttaa useassa maassa yhtäaikaa, jolloin jokaisessa näissä tartuntojen osuus on niin pieni että maat voivat varotoimia noudattaen mutta ilman suurta huolta avata rajoja toisilleen. Ongelmahan syntyy silloin jos toisessa maassa/alueella on enemmän tartuttajia. Siksipä onnistuneesti paikallista tukahdutusta harjoittaneet voisivat avata sekä talouttaan sisäisesti että rajojaan ulkoisesti keskenään. Vaikuttaisi hyvältä ajatukselta kuulua tuohon klubiin, jos pienikin mahdollisuus on.

Ruotsissa ei rehellisesti sanottuna yritetty. Vanhainkodit laitettiin kiinni vasta Huhtikuun vaihteessa kun maassa oli diagnosoituja tartuntoja yli 13 000 kappaletta. Singoporessa sama määrä taruntoja tuli täyteen puolitoista viikkoa sitten. Silti jälkimmäinen maa on ollut kiinni jo pari kuukautta.

Ruotsissa tehtiin tuossa melko kiistatta iso virhe, mikä omalta osaltaan vahvistaa hämmästystäni Tegnellin nauttimaa varauksetonta ihailua kohtaan. Voisiko olla, että siellä on tehty muitakin isoja virheitä vaikka talous onkin pidetty auki? Toki ihmiset rajoittavat itseään, kuten voi päätellä siitä että puolet lapsista ei ilmeisesti käynyt koulussa vaikka ne auki olivatkin.

Mitä tarkoitat että verrattuna mihin? Olen samaa mieltä, että Singaporessa on vähemmän diagosoimattomia tapauksia suhteeessa kaikkiin tartuntoihin kuin Suomessa, mutta en ole vakuuttunut että yhteensä olisi. Se että viimeiseen kahteen viikkoon on yli 10 000 diagnosoitua tapausta kertoo minusta siitä, että diagnosoituja on helvetisti (toinen mokoma kuulostaa realistiselta). Suomessa on samassa ajassa diagnosoituja tapauksia 1000 eli kymmenesosa ja vaikka diagnosoimattomia olisi viisinkertainen määrä eli 5000 niin se olisi vähemmän kuin tuo ym arvio Singaporen diagnosoimattomista.

Tarkoitin, että Singaporen korkea havaittujen tartuntojen määrä voi kertoa enemmän tehokkaasta tartuntaketjujen jäljittämisestä ja testaamisesta kuin epäonnistuneesta strategiasta. Antaisin nyt hetken aikaa ja katsoisin murskautuuko käyrä taas ennen kuin tuomitsen Singaporen epäonnistuneeksi.

Aika hyvin esim. tämän perusteella tiedossa missä tartunnat ovat: COVID-19: Cases in Singapore
Tulkintaani tukee myös vahvasti se, että Singaporessa on 1376 koronapotilasta sairaalassa mutta ainoastaan 19 teholla. Toki viivettä on ja tuo suhde voi heilahtaa huonompaan suuntaan, mutta se on silti niin erilainen kuin esim. Suomen vastaava suhde, joka on 174-44, että on helppo uskoa syyn olevan radikaalisti pienempi toteutumattomien tapausten osuus. Hoivakodeista ei kuitenkaan taideta tehohoitoon päätyä, joten tuon tilaston pitäisi olla kohtalaisen hyvä keino vertailuun.

Minä olen noin kolme kertaa sanonut, ettei Singaporessa tule kuolleita koska tauti riehuu siellä pääasiassa nuorien joukossa ja kuten tiedämme, niin tämähän on varsin vaaraton tauti nuorille.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tämän monitieteellisen ryhmän, nyt jo 57 allekirjoittanutta näkemystä kannattaen olen sitä mieltä, että Tukahdutus.
Yritetään voittaa turnaus, koko paska.

Suomi on pelannut alkusarjan paremmin kuin valmennusjohto oletti jengin pystyvän turnaukseen lähdettäessä.
Taktiikka oli laadittu lähes häirintäpelaamiseksi, karvataan kyllä mutta me hävitään tää turnaus jokatapauksessa.

Mutta tilanne taululla näyttääkin 0 - 1 vaikka oletus johtoportaassa oli varmaan 0 - 3...
Mikä minusta on samassa lohkossa pelaavan Ruotsin tämän hetken pelitilanne, 0 -3.

Suomalaiset ovat pelanneet paremmin kuin valmennus osasi odottaa.
Nyt olisi iskun paikka, vaihtaa pelikirjasta toinen systeemi heti.
Hei, me voidaan voittaa tämä matsi, jopa tokan erän jälkeen tilanne voisi olla selvä.
Nysväämällä, parlamentaarisilla komiteamietiskelyillä joudutaan helvetin pitkiin jatkoaikapätkiin.
Ja sen tietää kuinka niissä lopulta käy.

Suomi on lähes Uuteen-Seelantiin verrattava saari, ainakin peräkorven maa.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
On erittäin hyvä, ettei kenen tahansa anneta esiintyä epidemiologina ja ettei kaikkien itsensä asiantuntijaksi julistavien juttuja uskota. Ei kannata mennä tässä kuitenkaan yhdestä älyttömyydestä toiseen. Nyt on minusta menty jo liian pitkälle siihen, että vain epidemiologien tai infektiotautilääkäreiden kannalla olisi väliä. Esim. ao. Ylen jutusta saadaan lukea, että ei kyse olekaan siitä että tukahduttaminen olisi mahdotonta infektioepidemiologien mielestä. Heidän mielestään ei vain ole mahdollista pitää rajoja kiinni tai muuten poliittisesti mahdollista harjoittaa tukahduttamispolitiikkaa.

Mutta. Eivät infektioepidemiologit ole enää talouden ja maailmanpolitiikan eksperttejä. Tässä he astuvat jo vieraalle tontille. Juuri tästä syystä onkin minusta huolestuttavaa miten yksisilmäinen näkemys tukahduttamisesta on esim. Salmisen kautta hallitukselle viety. Jos epidemiologit ovat sitä mieltä, että tukahduttaminen on periaatteessa mahdollista (kuten ovat, jopa Salminen) tietyin toimenpitein, täytyy näiden toimien mahdottomuudesta keskustella esim. maailmanpolitiikan ja talouden asiantuntijoiden kanssa, joita muuten löytyy tuolta avoimen kirjeen 57:n allekirjoittajan joukosta.

Olen samaa mieltä siitä, että asiantuntijapohjan tulee olla mahdollisimman laaja, kun päätetään koronan vastaisista toimista. Kaikilla asiantuntijoilla on varmasti asiasta jokin näkemys, ainakin jos toimittajien toimesta sellainen väkisin nyhdetään ulos. Kritisoin kuitenkin jo aiemmassa viestissäni sitä, että ko. avoimen kirjeen sisältö on valitettavasti vailla juuri mitään konkretiaa. Koska tunnut olevan samaa mieltä kirjeen kirjoittajien kanssa ja eri mieltä hallituksen viimeaikaisista päätöksistä, kysynkin nyt sinulta (ihan aidosti, enkä vittuilumielessä) seuraavaa aika olennaista asiaa:

Millä keinoilla saadaan kirjoituksessa ja muuallakin hehkutettu "tukahdutus" tehtyä? Eli käytännössä siis painettua Suomessa tartuntaluvut nollaan? Millaisia päätöksiä tekisit itse diktaattorina? Otetaan aikajänteeksi vaikkapa seuraavat 12 kk ja oletetaan, että rokotusta ei sinä aikana saada ja toisaalta että maailmalla ja naapurimaissa virus jyllää suurin piirtein samoissa lukemissa kuin nyt viimeisen kuukauden ajan on tehnyt.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tämän monitieteellisen ryhmän, nyt jo 57 allekirjoittanutta näkemystä kannattaen olen sitä mieltä, että Tukahdutus.
Yritetään voittaa turnaus, koko paska.

Heitän sullekin saman kysymyksen kuin isolle kissalle edellä, eli millaisilla keinoilla tähän lähes myyttiseen tukahdutuksen tilaan päästään? :) Samat speksit: 12 kuukautta aikaa päättää asioista, rokotetta ei saada ja rajojen ulkopuolella tilanne pysyy nykyisen kaltaisena.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Hienoa ajatus tuo tukahdus vaan se tulisi aiheuttamaan niin mielettömän paljon mielenterveydellisiä ongelmia, konkursseja, vanhuksien kunnon tuhoutumisia ja kuolemia etten edes uskalla ajatella kaikkea....
 

Micqou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Avs, Mikko Rantanen, (HPK)
Hienoa ajatus tuo tukahdus vaan se tulisi aiheuttamaan niin mielettömän paljon mielenterveydellisiä ongelmia, konkursseja, vanhuksien kunnon tuhoutumisia ja kuolemia etten edes uskalla ajatella kaikkea....
Joo ja lisäks jossain välissä ois kiva taas ulkomaillakin reissailla
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen samaa mieltä siitä, että asiantuntijapohjan tulee olla mahdollisimman laaja, kun päätetään koronan vastaisista toimista. Kaikilla asiantuntijoilla on varmasti asiasta jokin näkemys, ainakin jos toimittajien toimesta sellainen väkisin nyhdetään ulos. Kritisoin kuitenkin jo aiemmassa viestissäni sitä, että ko. avoimen kirjeen sisältö on valitettavasti vailla juuri mitään konkretiaa. Koska tunnut olevan samaa mieltä kirjeen kirjoittajien kanssa ja eri mieltä hallituksen viimeaikaisista päätöksistä, kysynkin nyt sinulta (ihan aidosti, enkä vittuilumielessä) seuraavaa aika olennaista asiaa:

Millä keinoilla saadaan kirjoituksessa ja muuallakin hehkutettu "tukahdutus" tehtyä? Eli käytännössä siis painettua Suomessa tartuntaluvut nollaan? Millaisia päätöksiä tekisit itse diktaattorina? Otetaan aikajänteeksi vaikkapa seuraavat 12 kk ja oletetaan, että rokotusta ei sinä aikana saada ja toisaalta että maailmalla ja naapurimaissa virus jyllää suurin piirtein samoissa lukemissa kuin nyt viimeisen kuukauden ajan on tehnyt.

Tuo ryhmähän lupasi palata pikapuoliin asiaan laajemman selvityksen kanssa, joten odotellaan mitä sieltä tulee. Vastaan kuitenkin sen verran, että tukahduttamisen ideana on että R0 < 1. Eli tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin vähemmän kuin yhden henkilön. Ei se tarkoita että tartunnat painuisivat nollaan välttämättä käytännössä koskaan, mutta suunta olisi kohti nollaa. Kokeilemisen arvoista olisi ottaa käyttöön kasvomaskit julkisissa kulkuvälineissä ja kaupoissa, sekä panostaa reilusti tartuntaketjujen jäljittämiseen, vaikka tämä tulisikin kalliiksi lyhyellä tähtäimellä. Kättä pitää pitää epidemiatilanteen pulssilla jatkuvasti ja paikallisia rajoituksia iskeä voimaan heti tilanteen vaatiessa. Tähän erinomaisen apukeinon tuo THL:n aloittama virustilanteen seuranta jätevedestä. Testausta pitäisi lisätä ja siihen laittaa jälleen reilusti paukkuja. Tämä tarkoittaisi myös oireettomien testausta. Tartunnan saaneet pitäisi eristää mielellään perheistäänkin esim. tarkoitusta varten varattuihin hotelleihin tms. valtion piikkiin. Määrien ollessa pieniä tämä ei lienisi mahdotonta. Tarvittaessa pitäisi hyödyntää nykyistä ehdottomampia mutta lyhyempiä "lockdowneja", joilla paikalliset tulipalot sammutettaisiin alkuunsa.

En näe mitään tarvetta olettaa että virus jyllää maailmalla, kun tukahduttamisessa tähän asti onnistuneita maita on jo lukuisia. Jos siinä meillä onnistuttaisiin jatkossa, todennäköisesti onnistuttaisiin muuallakin. Lisäksi tukahdutushan ollessaan mahdollinen nimenomaan olisi se nopea tie aktiivisempaan taloudelliseen toimeliaisuuteen ja nopeampaan ulospääsyyn kriisistä verrattuna hidastavaan löyhähirsi-taktiikkaan. Siltä osin tuo nimimerkin @Lert esittämä huoli on kenties turha. Tämän takiahan tukahduttaminen tuntuu vetoavan erityisesti taloustieteilijöihin. Kirjeen allekirjoittaneiden kolmen talousproffan ja yhden dosentin lisäksi esim. Pellervon ennustepäällikkö Janne Huovari ilmoitti Twitterissä kannattavansa tukahdutusta ja twiitistä oli tykännyt EVA:n ekonomisti Sanna Kuronen:

 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Heitän sullekin saman kysymyksen kuin isolle kissalle edellä, eli millaisilla keinoilla tähän lähes myyttiseen tukahdutuksen tilaan päästään? :) Samat speksit: 12 kuukautta aikaa päättää asioista, rokotetta ei saada ja rajojen ulkopuolella tilanne pysyy nykyisen kaltaisena.

Jatketaan toukokuuta samaan tapaan, mietitään ajoissa pitääkö vetää vielä kesäkuu siihen päälle.
Kansalaisten tietoisuus taudista, sen ilmestymisen mahdollisuudesta myös maakuntiin pidetään yllä eli sama mentaliteetti kuin pelin alussa.
Uusimaalaiset kesämökeilleen eli no problem. Vanhemmat kansalaiset pitävät pienen etäisyyden lapsenlapsiaan tavatessaan, yleinen skarppaus duunipaikoilla ja kauppakäynneillä. Turhat höpötyskokoontumiset vieläkin jätetään hetkeksi väliin.
En mitään nykyistä ahdistavampaa elonmenoa tyrkytä.
Koulujen avaaminen pariksi viikoksi on minusta turhaa, mutta tuskin suurta tautisuutta aiheuttaa kuitenkaan.

Seurantaketjuihin panostusta huolella ja kaikki vähänkin oireilevat pääsevät testiin ( ehkä joidenkin yksilöiden mahdollista viikoittaista koronatunnetta hilliten, toki he käyvät terveyskeskuksessa joka viikko muutenkin..)

Maakuntien tilanne on vain mielestäni niin yllttävän hyvä, että pelitilanne pitää hyödyntää oitis.

Taudin jatkuvan vaikutuksen, läsnäolon muistamiseksi eli huolellisen käytöksen merkityksen korostamiseksi voisi hallitus suositella myös maskien käyttöä. Lähinnä niiden merkitys olisi kai nenän kaivuun vähentäminen, myös sormi menisi suuhun kansalaisilla harvemmin kun näkee naapurinsa maskia käyttävän. Vaikka jotain ohutta huivia tai sukkahousua.
 
Viimeksi muokattu:

okkim

Jäsen
Suosikkijoukkue
Käppärät
Testausta pitäisi lisätä ja siihen laittaa jälleen reilusti paukkuja. Tämä tarkoittaisi myös oireettomien testausta.
Ehdottomasti. Koska itse olen jatkanut ihan samanlaista elämää kuin ennenkin (käyn kaupoissa usein, tapaan ystäviäni jne) niin kyllähän minä mielelläni kävisin jossainvaiheessa testissä varmistaakseni etten esim. työpaikalle mennessä kanna virusta mukanani (tosin kaipa tässä vielä kesä ollaan etänä..).
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eri sairaanhoitopiireissä ovat ilmeisesti eri kriteerit testaukseen pääsylle. Vielä viime viikollakin olen kuullut, että testeihin ei pääse jossei ole kunnolla kuumetta vaikka muut oireet voisivat hyvin viitata koronaan. Testauskapasiteetti jää pakosti vajaalle käytölle, jos kriteerit sinne pääsyyn ovat luokkaa +39 kuumetta viikon verran
En tietysti tiedä kuin omalta osalta mutta kun kolmisen viikkoa sitten kävin saamassa angiinadiagnoosin (Oireena siis vain todella kova kurkkukipu) niin lääkäri kysyi että haluanko koronatestinkin samalla. Lisäsi ettei kyllä usko että tässä korona olisi mutta jos haluan niin kirjoittaa sillekin testille lähetteen. Sovittiin sitten että jos näillä nyt (silloin) otettavilla testeillä ei mitään näy niin tehdään sitten niin. Ja kun seuraavana päivänä soitti että streptokokin osalta positiivinen niin sillä mentiin, antibiootit ja kolmessa päivässä olikin kaikki oireet mennyttä. Mutta ainakin tässä tapauksessa Helsingissä tilanne oli että jos mitään on niin testin saa jos siltä tuntuu.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuo ryhmähän lupasi palata pikapuoliin asiaan laajemman selvityksen kanssa, joten odotellaan mitä sieltä tulee. Vastaan kuitenkin sen verran, että tukahduttamisen ideana on että R0 < 1. Eli tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin vähemmän kuin yhden henkilön. Ei se tarkoita että tartunnat painuisivat nollaan välttämättä käytännössä koskaan, mutta suunta olisi kohti nollaa.
Eli millä aikavälillä lopulta taudista päästään eroon? Vai onko tarkoitus vain vetää täyttä lockdownia rokotteen mahdolliseen saamiseen asti? Onko meillä enää nykymuotoista yhteiskuntaa tällä strategialla siinä vaiheessa?
Kokeilemisen arvoista olisi ottaa käyttöön kasvomaskit julkisissa kulkuvälineissä ja kaupoissa, sekä panostaa reilusti tartuntaketjujen jäljittämiseen, vaikka tämä tulisikin kalliiksi lyhyellä tähtäimellä. Kättä pitää pitää epidemiatilanteen pulssilla jatkuvasti ja paikallisia rajoituksia iskeä voimaan heti tilanteen vaatiessa. Tähän erinomaisen apukeinon tuo THL:n aloittama virustilanteen seuranta jätevedestä.
Mikä niiden kasvomaskien vaikutus olisi? Taitaa olla aika marginaalinen. Mitä muuta? Tartuntaketjuja on Helsingissä paljon tuntemattomia. Mitkä on ne keinot joilla niitä jäljitetään? Vaikka panostetaan reilusti niin miten? Täytyy löytää toimia jotka tuo tulosta, ei vain pistellä rahaa menemään. Onko tällaisista keinoista ajatusta? Entä paikalliset rajoitukset, millaisia tarkoitetaan ja miten perustuslaki taipuu tai miten sitä pitäisi muuttaa?
Testausta pitäisi lisätä ja siihen laittaa jälleen reilusti paukkuja. Tämä tarkoittaisi myös oireettomien testausta. Tartunnan saaneet pitäisi eristää mielellään perheistäänkin esim. tarkoitusta varten varattuihin hotelleihin tms. valtion piikkiin. Määrien ollessa pieniä tämä ei lienisi mahdotonta. Tarvittaessa pitäisi hyödyntää nykyistä ehdottomampia mutta lyhyempiä "lockdowneja", joilla paikalliset tulipalot sammutettaisiin alkuunsa.
Nykyäänkin testataan oireettomia altistuneita. Mutta kun edelleen on tuntemattomia tartuntaketjuja niin mistä sitä testausta lisätään? Randomilla helsinkiläisiä? Aika pienet on todennäköisyydet että sillä nyt mitään merkittävää löytyy. Jotain muita ideoita? Sen sijaan eristäminen voisikin olla mahdollista, sillä voisi jopa saada tavallaan elvyytettyä hotelli- ja (niiden) ravintolatoimintaa niin että siitä jopa olisi hyötyäkin. Mutta toki henkilökunnan tuonti myös lisää kontakteja ihmisten välillä vaikka potilaisiin ei kontakteja olisikaan.
En näe mitään tarvetta olettaa että virus jyllää maailmalla, kun tukahduttamisessa tähän asti onnistuneita maita on jo lukuisia. Jos siinä meillä onnistuttaisiin jatkossa, todennäköisesti onnistuttaisiin muuallakin. Lisäksi tukahdutushan ollessaan mahdollinen nimenomaan olisi se nopea tie aktiivisempaan taloudelliseen toimeliaisuuteen ja nopeampaan ulospääsyyn kriisistä verrattuna hidastavaan löyhähirsi-taktiikkaan.
No ainakaan Ruotsista virus ei nyt ihan hetkeen ole katoamassa ja muutamissa muissakin merkittävissä maissa levinneisyys on sen verran laajaa että vaikea nähdä että kaikkialta katoaisi samanaikaisesti.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Monen kirjoituksista aistii tällä hetkellä jonkinlaista epämääräistä epidemiatilanteen tuomaa turhautumista. Halutaan kovasti että tehdään enemmän, nopeammin ja laajemmin, mutta ei oikein mietitä, että mitä näillä toimenpiteillä voitaisiin saavuttaa ja olisivatko kyseiset saavutukset ylipäänsä tavoittelemisen arvoisia. Tarraudutaan ajatukseen, että jos vain "tämä ja tämä" toteutettaisiin, niin kaikki olisi heti paremmin / ohi parissa viikossa. Huvittavimpana se, että jos hallitus edes SUOSITTELISI maskien käyttöä, olisi sillä kuulemma heti huomattava vaikutus päivittäisten tartuntojen määrään (tätä ei onneksi tällä palstalla).

Testauksen lisäämisen perään huudellaan myös. Meillä on tällä hetkellä kapasiteettia testata n. 6000 näytettä päivittäin, kertaakaan ei olla tarvittu lähellekään koko volyymia, koska näytteitä ei ole riittävästi (=oireilevia/altistuneita ei ole riittävästi). Päivittäin testatuista edelleen vain noin 5% on positiivisia. Tässä on vaikea nähdä selkeää laajentamisella saatavaa hyötyä. Jos joku änkyrälääkäri ei päästä perähikiällä lievästi oireilevaa testiin, ei se ole todiste siitä, että hallituksen/THL:n testauspuheet ovat olleet valheellisia. Jotain perspektiiviä ja lähdekritiikkiä olisi hauska nähdä edes toisinaan.

Virus pääsi helmi-maaliskuussa leviämään nopeasti siksi, että tautia tartuttivat eteenpäin ihmiset, jotka olivat huonosti tietoisia koko koronasta, eivätkä uskoneet, että koko tautia välttämättä edes oli vielä Suomessa. Nyt asenteet ja tietoisuus ovat aivan eri tasolla, joten tämän kehityskulun toistuminen on epätodennäköistä. Tartuntaketjujen jäljitys ja viranomaisten muu valmius ovat aivan eri tasolla kuin lopputalvesta. On vaikea kuvitella, että yhteiskunnan avautuessa ei pysyttäisi tilanteen tasalla.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Mietin vouhotusta tuosta testaamisesta. Tämä riskiryhmäläinen vietti eilen aikaansa päivystyksessä. Puhelimessa varmistivat, onko minulla keuhkoissa ahdistusta ymsymsyms. Tuolla totta kai määrittelivät, että uskaltavat ottaa päivystykseen ilman liikoja suojatoimenpiteitä. Menin, en saanut yhtään enempää kysymyksiä tuosta, vaan keskittyivät oikeaan ongelmaani. Riskirymäläisyyteni korostui koko reissun ajan, mutta missään vaiheessa ei mainittu testaamista. Tästä siis päättelen, että hoitava puolikaan ei niitä liian helposti tarjoa, jos ei virukseen liittyviä oireita ole. Ja moni ei itse viitsi/uskalla/tms. testeihin hankkiutua, ainakin tuo päivystys vaikutti todella hiljaiselta.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@Huppu Kannattaa nyt lukea vaikka se tukahduttajien avoin kirje ennen kuin esittää näitä kärkeviä kysymyksiä. Minäkin näistä juuri kirjoitin, joten jos asia kiinnostaa oikeasti, saat nämä helposti selville. Otan parista kiinni.

Vai onko tarkoitus vain vetää täyttä lockdownia rokotteen mahdolliseen saamiseen asti?

Ei ole, kuten moneen kertaan sanottu. Idea on nimenomaan että taloutta saadaan nopeammin toimimaan kuin hidastamiseen tyytyvässä strategiassa, jossa saatetaan olla löyhässä hirressä pari vuottakin. Tämän takia moni taloustieteilijä näyttääkin olevan tukahduttamisen kannalla.

Mikä niiden kasvomaskien vaikutus olisi? Taitaa olla aika marginaalinen.

Yksilön kannalta kenties marginaalinen, mutta epidemian kannalta potentiaalisesti valtava. Maskit ovat halpa veto suhteessa palkintoon ja siihen kannattaa tarttua. Ei olekaan sattumaa että maskien käyttöön suhtautuu positiivisesti niin ECDC, CDC kuin lukuisat johtavat lääketieteelliset julkaisut. Maskit on myös otettu käyttöön lukuisissa maissa. Kasvomaskien ei tarvitse edes toimia kovin tehokkaasti että niistä voisi olla suuri apu kertaantuvien tartuntojen suitsimisessa.

Havainnollistava kuva tutkimuksesta, josta näkyy kuinka R0 saattaa pudota 2,4:stä yhteen vaikka maskin teho olisi vain 50% kunhan käyttösuositusta noudattaa ~65%. (PDF) Face Masks Against COVID-19: An Evidence Review

Lisäksi humoristinen mutta nerokas kuva maskinkäytön logiikasta. Uskallan tällaisen hassuttelun jakaa vakavissani, sillä sen on jakanut mm. Harvardin epidemiologian proffa Lipsitch ja lukuisat muut asiantuntijat: r/funny - Wear Your Mask: The Urine Test

Mitä muuta? Tartuntaketjuja on Helsingissä paljon tuntemattomia. Mitkä on ne keinot joilla niitä jäljitetään? Vaikka panostetaan reilusti niin miten?

Lisää henkilökuntaa tartuntaketjujen jäljitykseen. Puheluiden soittamiseen yms. tarvitaan satoja ihmisiä. Mitä tulee "miten niitä jäljitetään" -kysymykseen, tästähän on jo uutisoitu paljonkin. Esim. Tartuntaketjujen selvittäminen muistuttaa rikostutkintaa – johtajalääkäri: “Se on salapoliisityötä, jossa on pakko hyväksyä, että kaikkia ei tavoiteta”

Nyt tuntemattomia ketjuja voi jäädä haaviin jos aletaan testata satunnaisesti oireettomia kun kapasiteetti antaa myöten.

Randomilla helsinkiläisiä?

Ei vain helsinkiläisiä, vaan ylipäätään satunnaistestausta mahdollisuuksien mukaan. Toki silloin kun oireisia ja tunnettuja altistuneita on enemmän, kapasiteetti pitää keskittää heihin mutta kun tartunnat saadaan painettua alas, tulee testausta jatkaa koko kapasiteetilla oireettomien testaamisella.

No ainakaan Ruotsista virus ei nyt ihan hetkeen ole katoamassa ja muutamissa muissakin merkittävissä maissa levinneisyys on sen verran laajaa että vaikea nähdä että kaikkialta katoaisi samanaikaisesti.

Niin, Ruotsihan lähti tässä "omalle polulleen", mikä on valitettavaa ja saattaa osua heidän nilkkaansa pahemman kerran.

Tukahduttamisessa tällä hetkellä onnistuvia maita on kuitenkin Australia, Itävalta, Kambodza, Kiina, Kroatia, Viro, Kreikka, Islanti, Jordania, Libanon, Luxemburg, Mauritius, Uusi-Seelanti, Norja, Slovakia, Slovenia, Etelä-Korea, Taiwan, Thaimaa ja Vietnam. Lisäksi "lähes onnistuneita" ja kohta onnistuneita on mm. Tsekki, Tanska, Ranska, Portugali, Espanja, Saksa...
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Ei vain helsinkiläisiä, vaan ylipäätään satunnaistestausta mahdollisuuksien mukaan. Toki silloin kun oireisia ja tunnettuja altistuneita on enemmän, kapasiteetti pitää keskittää heihin mutta kun tartunnat saadaan painettua alas, tulee testausta jatkaa koko kapasiteetilla oireettomien testaamisella.
Miten nämä ihmiset saadaan sinne testipaikalle? Tulisiko kysymykseen jokin pieni palkkio siitä, että suostuu menemään oireettomana koronatestattavaksi? Muussa tapauksessa voi olla aika hiljaista.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Maailmanlaajuista kuolinsyyvertailua. Korona tappaa enemmän kuin lähes mikään maailmassa tällä hetkellä. Vähän perspektiiviä "ihmisiä nyt vaan kuolee" -leiriin toivon mukaan.


"Even if it were to end tomorrow, covid-19 would still be among the leading causes of death in 2020 so far. At more than 235,000 lives lost according to official records, the disease currently ranks above breast cancer, malaria and Parkinson’s disease. And this figure is also almost certainly too low. In many countries, official covid-19 death tolls include only those who die in hospital or who have tested positive for the virus. Those who die elsewhere, or undiagnosed—as well as those killed by conditions that might normally be treated in intensive-care units now overwhelmed by covid-19 patients—are left out of the statistics."
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miten nämä ihmiset saadaan sinne testipaikalle? Tulisiko kysymykseen jokin pieni palkkio siitä, että suostuu menemään oireettomana koronatestattavaksi? Muussa tapauksessa voi olla aika hiljaista.

Edellä jo @okkim kertoi, että vaikka korona ei ole häntä erityisesti huolettanut, menisi hän mielellään testattavaksi. Eiköhän sama päde moneen muuhunkin. En myöskään käsitä mikä mahdottomuus olisi organisoida "testausbusseja", jotka siirtyisivät kaupunginosasta toiseen tehden testaukseen menosta vaivattomampaa.

Kansa joka jonottaa ilmaisia ämpäreitä tuntikaupalla tulisi uskoakseni myös käymään ilmaisissa koronatesteissä mikäli se helpoksi tehtäisiin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tai sitten voit myöntää että laumasuojastrategia kannattajineen on olemassa mutta "lockdown syksyyn 2021" -porukka ei.
En lupaa että alkaisin kaivamista tekemään, mutta eiköhän hallituksen viimeisien avaamispäätöksien vastustajia löytyisi sillä perusteella kun epidemia ei ole vielä ohi.
Tämä on tietysti aivan totta. Alunperin kuitenkin sinä tartuit Fergusonin kantaan, jonka mukaan yhteiskunnan auki pitäminen ja vanhusten eristäminen on idealistista eikä sitä ole nähty missään maailmassa. Sanoit että Singaporessa on onnistuttu vanhukset eristämään. Kyllä. Jossain on pidetty talous auki ja jossain on onnistuttu eristämään vanhukset, mutta missään ei ole pidetty yhteiskuntaa auki ja onnistuttu suojaamaan vanhuksia. Tätä selittänee se, että vanhusten ja muidenkin paras suoja on että viruksen kantajia on liikkeellä mahdollisimman vähän.
Tämä näkemysero kulminoituu siihen, että meillä on eri kriteerit sille mikä on onnistumista vanhusten suojelusta. Minä en millään tavoin kuvittele tai edellytä, että hoivakotipotilaita ei avoimessa yhteyskunnassa kuolisi ollenkaan, sillä myönnän sen mahdottomaksi. Suomen malli on minulle suojelun suhteen ollut ihan ok, mutta Ruotsi mokasi omansa.
Ideanahan on se, että tautia voidaan tukahduttaa useassa maassa yhtäaikaa, jolloin jokaisessa näissä tartuntojen osuus on niin pieni että maat voivat varotoimia noudattaen mutta ilman suurta huolta avata rajoja toisilleen. Ongelmahan syntyy silloin jos toisessa maassa/alueella on enemmän tartuttajia. Siksipä onnistuneesti paikallista tukahdutusta harjoittaneet voisivat avata sekä talouttaan sisäisesti että rajojaan ulkoisesti keskenään. Vaikuttaisi hyvältä ajatukselta kuulua tuohon klubiin, jos pienikin mahdollisuus on.
Tämä on totta ja sillä olen pariin kertaan sanonut, että meidän tilanteeseen vaikuttaa sekin että naapurit on Ruotsi ja Venäjä. Niinkuin varmasti on selväksi tullut, niin olen huolissani ollut taloudellisista kysymyksistä. Se että avataanko jonkun Latvian raja on minusta aika merkityksetön, mutta Saksa ja Ruotsi ovat tärkeitä kauppakumppaneita.

Sivumennen on sanottava, että Suomen tilanne uudenmaan ulkopuolella olisi ihan täysin linjassa noiden avaamista suunnitelleiden kanssa eli voitettaisiin laittaa Uusimaa kiinni ja avata Uuden Seelannin lennot. Mielestäni tämä on seikka, että mikä joskus unohtuu, että tautitapaukset keskittyvät isoihin kaupunkeihin. Sellaisissa valtioissa, missä asutaan pikkukylissä ja maalla on tilanne parempi kuin mitä metropoleissa, vaikka toimet olisivat samat. Suomi tietenkin on tämän ilmiön hyötyjä isossa kuvassa.
Ruotsissa tehtiin tuossa melko kiistatta iso virhe, mikä omalta osaltaan vahvistaa hämmästystäni Tegnellin nauttimaa varauksetonta ihailua kohtaan. Voisiko olla, että siellä on tehty muitakin isoja virheitä vaikka talous onkin pidetty auki? Toki ihmiset rajoittavat itseään, kuten voi päätellä siitä että puolet lapsista ei ilmeisesti käynyt koulussa vaikka ne auki olivatkin.
Tottakai se mahdollista, mutta ei se millään tavalla todista. Singaporessa on vastaavasti tehty iso virhe expanttien suhteen. Voiko olla, että siellä on tehty muitakin isoja virheitä?
Tuo puolet lapsista ei tietenkään pidä paikkaansa, kuin joissain marginaalisissa paikoissa, joita ei saa sanoa mamu-slummeiksi.
Tarkoitin, että Singaporen korkea havaittujen tartuntojen määrä voi kertoa enemmän tehokkaasta tartuntaketjujen jäljittämisestä ja testaamisesta kuin epäonnistuneesta strategiasta. Antaisin nyt hetken aikaa ja katsoisin murskautuuko käyrä taas ennen kuin tuomitsen Singaporen epäonnistuneeksi.

Aika hyvin esim. tämän perusteella tiedossa missä tartunnat ovat: COVID-19: Cases in Singapore
Tulkintaani tukee myös vahvasti se, että Singaporessa on 1376 koronapotilasta sairaalassa mutta ainoastaan 19 teholla. Toki viivettä on ja tuo suhde voi heilahtaa huonompaan suuntaan, mutta se on silti niin erilainen kuin esim. Suomen vastaava suhde, joka on 174-44, että on helppo uskoa syyn olevan radikaalisti pienempi toteutumattomien tapausten osuus. Hoivakodeista ei kuitenkaan taideta tehohoitoon päätyä, joten tuon tilaston pitäisi olla kohtalaisen hyvä keino vertailuun.
Tuo on ihan validi pointti, että Singaporessa ketjujen jäljityksen suorituskyky on ylivertainen ja ymmärsin sen toki. Sen takia laskinkin että Suomessa tuntemattomien tartuntojen määrä voisi olla esim 5 x isompi suhteessa.

Tiedossa olevat tartunnat on dokumentoitu vakuuttavasti. Hieman mietin että kohdellaan ihmisiä samoin kuin expantteja eli testataanko ja eristetäänkö samoilla standardeilla, vai ovatko he hieman tasa-arvoisempia. Mietin myös että pääsevätkö expantit kalliiseen tehohoitoon samoin standardein kuin ihmiset, vai onko suhtautuminen Rockystä tuttu "if he dies, he dies". Toki kuolleiden määrät ovat ainakin vielä maltilliset.
Mainittava myös on, että Suomessa ikäryhmä 50-59 on eniten sairastunut, kun Singaporessa se on 20-29 ja se vaikuttaa myös tehohoitolukuihin radikaalisti. Ihan helppoja eivät vertailut ole.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Miten nämä ihmiset saadaan sinne testipaikalle? Tulisiko kysymykseen jokin pieni palkkio siitä, että suostuu menemään oireettomana koronatestattavaksi? Muussa tapauksessa voi olla aika hiljaista.

Ainakin testin pitäisi olla nykyistä helpompi ja asiakkaalle mukavampi. Harva haluaa, että testitikku työnnetään syvälle nenään ja hangataan siellä. Erittäin epämiellyttävän tuntuinen, tuosta omakohtainen kokemus. Lisäksi testin varmuus on vain luokkaa 70-90 %, eikä keuhkoissa oleva virus näy tikkutestissä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Edellä jo @okkim kertoi, että vaikka korona ei ole häntä erityisesti huolettanut, menisi hän mielellään testattavaksi. Eiköhän sama päde moneen muuhunkin. En myöskään käsitä mikä mahdottomuus olisi organisoida "testausbusseja", jotka siirtyisivät kaupunginosasta toiseen tehden testaukseen menosta vaivattomampaa.

Kansa joka jonottaa ilmaisia ämpäreitä tuntikaupalla tulisi uskoakseni myös käymään ilmaisissa koronatesteissä mikäli se helpoksi tehtäisiin.
Mietin vain, kun nyt ihmiset koronaa peläten jättävät menemättä mm. terveyskeskuksiin, niin luulisi, että koronatestauspaikka olisi arvojärjestyksessä vielä matalammalla. Lisäksi sitten tuo itse testitoimenpiteen epämukavuus. Jos tosin saadaan joku vaihtoehtoinen, vähemmän "kaiveleva" metodi käyttöön, niin testaus varmasti kasvattaa suosiotaan.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mietin vain, kun nyt ihmiset koronaa peläten jättävät menemättä mm. terveyskeskuksiin, niin luulisi, että koronatestauspaikka olisi arvojärjestyksessä vielä matalammalla. Lisäksi sitten tuo itse testitoimenpiteen epämukavuus. Jos tosin saadaan joku vaihtoehtoinen, vähemmän "kaiveleva" metodi käyttöön, niin testaus varmasti kasvattaa suosiotaan.

Ehdottoman perusteltuja huolenaiheita joita tulisikin miettiä läpi huolella. Toistaiseksi en kuitenkaan usko tehtyjen testien määrässä rajoittavana tekijänä olevan testiin suostuvien vähyys. Parempia menetelmiä on toki syytä toivoa käyttöön.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös