Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 229 632
  • 81 140

Leijona

Jäsen
Analyysiä maailmalta.

Kiina, Taiwan, Singapore ja Hong Kong asettivat laajat lock downit ja tarkat eristämiset, jotta tauti saadaan tukahdutettua. Uusien tapausten ilmaantuessa yhteiskunta suljetaan uudelleen. Tauti pidetään poissa hinnalla millä hyvänsä.

Toisessa ääripäässä ovat Ruotsi ja hieman yllättäen Japani. Molemmissa maissa on otettu tavoitteeksi flatten the curve. Tehdään toimia joilla varmistetaan, että terveydenhuollon kantokyky kestää ja altistetaan kansa vähitellen. Hyväksytään että osa ihmisistä kuolee hoidosta huolimatta. Rajoituksia tehdään kun epidemia yltyy mutta vain, jotta vältetään äkkinäiset tautipiikit.

Etelä-Koreassa yhteiskunta pidetään avoinna, mutta testejä tehdään paljon ja positiiviset eristetään. Italiassa tauti räjähti käsiin huomaamatta, joten yhteiskunta suljettiin pakon sanelemana.

Pidän hieman ongelmallisena, että suurin osa Euroopan maista sijoittuu tässä skaalassa jonnekin välimaastoon. Tehdään näennäisesti suuria rajoituksia, mutta selkeä pitkän tähtäimen suunnitelma tukahduttamisesta tai immuniteetista puuttuu. Esimerkiksi Tanskassa avataan koulut ensi viikolla ja Itävallassa rajoituksia aletaan purkaa vähitellen. Kun tällaiseen ratkaisuun on päädytty ennen kuin tauti on selätetty, niin lienee relevanttia kysyä mikä näiden rajoitusten idea oli ylipäänsä.

Tästä päästäänkin Suomeen. Olin aikoinaan hieman kauhuissani koulujen sulkemisesta ja Uudenmaan eristämistä. En siksi, etten olisi uskonut näiden hidastavan taudin leviämistä, vaan siksi, etten uskonut hallituksella ja viranomaisilla olleen mitään pitkän tähtäimen strategiaa, mitä tapahtuu neljän viikon päästä. Nyt neljä viikkoa myöhemmin Suomi teki eri tilannearvion kuin Tanska ja jatkoi koulujen sulkua. Jos syksyllä ollaan edelleen samassa tilanteessa niin jatkuuko sulku silloinkin?

Viime päivinä on tihkunut tietoa, että Suomessa pyritään taudin tukahduttamiseen testaamalla, vähän niin kuin Etelä-Koreassa. Tämä on järkeenkäypä mutta osin uhkarohkea malli, koska se perustuu testien äärimmäiseen tarkkuuteen ja lähes rajattomaan määrään.

Se lienee selvää, ettei tämä tauti tule yhtäkkiä katoamaan.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
KalPa
Vähän lyhyttä matikkaa välillä, pyöristän lukuja hieman laskennan yksinkertaistamisen takia.
Oletetaan että kuolleisuus olisi kaikkialla maailmassa lähes tulkoon sama tässä kupassa. Kuolleet tiedetään merkittävästi tarkemmin, kuin sairastuneet. Thl on arvioinut, että Suomessa tapauksia kuitenkin 20-30 kertaisesti. Oletetaan miedosti alakanttiin että niitä olisi vaan 15 -kertaisesti kaikkialla maailmassa.

USAssa on varmistettu 400 000 tapausta, kuolleita 10 000, kuolleisuus 2.5% todetuista tapauksista. Toteamattomia tapauksia olisi 6 000 000. Tällöin kuolinprosentti olisi 0,17%.

Suomessa on varmistettu 2300 tapausta, kuolleita 27, kuolleisuus 1,7% todetuista tapauksista. Toteamattomia tapauksia olisi 34 500. Tällöin kuolinprosentti olisi 0,08%.

Italiassa on varmistettu 130 000 tapausta, kuolleita 16 000, kuolleisuus 12,3% todetuista tapauksista! Toteamattomia tapauksia olisi 2 000 000. Tällöin kuolinprosentti olisi 0,8%. Italiassa on silti USAan verrattuna 4.7 kertaa enemmän kuolleita suhteellisesti. En usko että Italian terveydenhuollon taso tai ylikuormittavuus, korkea ikä, kulttuuri yms. selittävät tuota ihan kokonaan vaan todellisuudessa Italiassa on huikeasti vielä enemmän tapauksia kuin 15 kertaisesti yli todettujen tartuntojen määrän.

Täällä harvaan asutussa härmässä homma on mahdollista saada haltuun Joka tapauksessa paremmin kun monessa muussa maassa. Tiheään asutuissa maissa kuolleisuus tulee nousemaan korkeammaksi kuin harvaan asutuissa. Sian aikaan Suomessa taisi olla maailman pienin kuolleisuus. Tuo luku tullaan toki ylittämään mutta entä influenssa...
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Viime päivinä on tihkunut tietoa, että Suomessa pyritään taudin tukahduttamiseen testaamalla, vähän niin kuin Etelä-Koreassa. Tämä on järkeenkäypä mutta osin uhkarohkea malli, koska se perustuu testien äärimmäiseen tarkkuuteen ja lähes rajattomaan määrään.

Yksityisiltä toimijoilta löytyisi testauskapasiteettia mutta sitä ei toistaiseksi ole otettu täydellä teholla käyttöön

 

Azteca

Jäsen

En ihan ymmärrä miksei näitä hyödynnetä. Eikä sekään haittaa vaikka vähän tuettaisiin samalla kyseisiä yrityksiä ostamalla palveluja. Vaikka suuryrityksiä ovat niin työllistävät nekin ja ala on tärkeä. Se ei ole tietenkään se pointti kuitenkaan vaan ennen kaikkea kuitenkin se, että saataisiin oikeasti runsaasti lisää testejä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En jaksanut lukea n 10 sivua viestejä, mutta naulaan tämän:

Testaaminen. Koska oireettomia kantajia on paljon (20-50%), niin ainoa ulospääsy on testaaminen. Muuten maa on kiinni vielä kesän jälkeenkin. Kun testataan oireetonta, niin myös vasta-aine testi. Ja pitää varautua testaamaan joka iikka pariin kertaan. Vasta-aineelliset immuunirekisteriin ja heille vapaa liikkuminen. Hinta: Jos maa saadaan auki viikkoa aikaisemmin testaamisen takia, niin homma oli hintansa väärtti. Ja testien on oltava nopeita, max pari tuntia tulokseen.

Nyt jo tiedetään, että kun lock down puretaan, niin pandemia jatkaa raiteillaan. Tällä hetkellä testaaminen on ainoa vastalääke.
Jos joka Iikka testataan kahteen kertaa tarvitaan 11 miljoonaa testiä. Jos yhden testin hinta on 100€ (nyt 150-200€), niin kustannus on 1,1 miljardia euroa. Yhden viikon takia ei vielä maksa itseään.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Onneksesi hallitus linjasi tämän tavoitteen jo päiviä sitten.


Tuossa on vaan vielä monta kysymysmerkkiä, noihin ei ole vielä hallitus käsittääkseni vastannut mitään. Pelkkä testien lisääminen ei auta.
 
Viimeksi muokattu:

Azteca

Jäsen
Jäljittämiseen on taidettu käyttää vähintäänkin tarpeeksi pätevää henkilökuntaa… Palkataan mieluummin IT-firma + ne rakastetut puhelinmyyjät.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pirkanmaan ennusteet koko epidemian ajalle eilisen infon perusteella:

Sairaalahoitoon joutuu 1093 kansalaista
Tehohoitoon 349 henkilöä
Kuolemia yhteensä 450

Käyrät on laskettu 37 epidemiaviikolle.

Tehohoidon paikkoja on tällä hetkellä jo 50 ("puhdas teho 30 ja infketioteho 20"). Lisäpaikkoja valmistellaan Coxaan ja leikkausosastolle 6.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

En ihan ymmärrä miksei näitä hyödynnetä. Eikä sekään haittaa vaikka vähän tuettaisiin samalla kyseisiä yrityksiä ostamalla palveluja. Vaikka suuryrityksiä ovat niin työllistävät nekin ja ala on tärkeä. Se ei ole tietenkään se pointti kuitenkaan vaan ennen kaikkea kuitenkin se, että saataisiin oikeasti runsaasti lisää testejä.

Tässä saattaa olla esteenä hallituksen vahva suunta vasemmalle. Vasemmistoliitto ja SDP ainakin haluavat varmasti viimeiseen asti pitää kiinni siitä, että kaikki pysyy julkisen terveydenhuollon käsissä.

Toki asioilla on monta puolta, eivätkä yksityiset terveysjätit harrasta juuri hyväntekeväisyyttä.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Edelleen testien osumaprosentti on älyttömän alhainen, jossain 10% tietämillä. Kun oireettomia ja lieväoireisia ei testata niin ketä sitten testataan? Tunnen itse yhden testatun. Ammatiltaan sairaanhoitaja ja lomaillut hiihtolomalla Lapissa (ei kuitenkaan Kittilässä). Sai taudin, joka vaikutti ihan tavalliselta räkätaudilta eikä mitään koronaan viittaavia oireita ollut ja testi tietenkin negatiivinen. Vastaavia on varmaan paljon ja luultavasti aika iso prosentti ihan muista syistä sairaalaan joutuvista testataan ihan varmuuden vuoksi, ettei tauti pääsee leviämään osastoilla.

Ainakin yksi tuttava olisi kuulema testattu kun kuuluu alentuneen vastustuskyvyn takia riskiryhmään, mutta ei ollut oireita, että välillä nuo testit taitaa olla enemmän myös "hakuammuntaa".
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Odotellaan että saadaan lisätietoa aiheesta kaikilta osapuolilta, mutta kyllä tästä paistaa hieman läpi se, että koronantorjuntaan osallistuminen on yksityisille terveysfirmoille tällä hetkellä helpoin näköpiirissä oleva tie välttää poikkeustilan tuomat isot tappiot ja lomautukset. Asiaa rummutetaan varmasti jokaiseen mediaan aina kun tilaisuus tulee, eikä kaikkien heittojen osalta pysytä välttämättä ihan totuudessa.

Hallitus varmasti pelkää myös sitä, että jos yksityinen puoli menee ryssimään touhun jossakin välissä, he joutuvat kuitenkin kantamaan vastuun asiasta, vaikka jotkin toimintaohjeet olisi laiminlyöty tietoisesti.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Nythän ei ole kyse influenssaviruksesta, eli aika turhaa verrata johonkin espanjantaudin toiseen aaltoon, kun korona ei edes omaa samanlaista muuntautumiskykyä kuin influenssavirus.

Varmaan turhaa, mutta silti vaikuttaa, että sinulla on erilaiset tiedot aiheesta kuin minulla. SARS-CoV-2 (tai 2019-nCoV) on erittäin muuntautumiskykyinen, kuten rna-virukset yleisestikin (vaikka tämä stabiilimpi on kuin moni muu korona). Tällä hetkellä ei toki tiedetä miten muuntautumiskykyinen tämä on, mutta arvio on, että erittäin. Influenssaviruksia taas tietenkin on valtaisa määrä (siis tunnettuja), joten vertailu on tosiaan hyödytöntä. Sen sijaan epidemioiden ja pandemioiden logiikkaa tutkitaan ja verrataan jatkuvasti myös keskenään. Sillä tavalla saadaan arvioita massaepidemioiden "käyttäytymisestä".

Ja aaltoina etenevät virustartunnat yleisestikin. Eihän me voida sitäkään tietää millaisia tämän kyseisen viruksen aallot tulevat olemaan. Lääketiede on perustaltaan kokemustiedettä, jossa tieto pohjaa aina jälkikäteen kerättyyn massojen tuomaan informaatioon.
 
Viimeksi muokattu:

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Luulen että yksityinen sektori pidetään toistiseksi vähän kuin resesrvissä. Tämän hetken julkisenpuolen kapasiteetti riittää siihen testauskattavuuteen mitä THL pitää olosuhteisiin nähden riittävänä. Jos testausta tarvitaan jossain vaiheessa enemmän niin otetaan lisäkapasiteetti käyttöön...
 

Azteca

Jäsen
Samoja ajatuksia, mutta uskon että kohtuullisen edullisesti voisi saada testejä yksityisiltä toimijoilta ja tästä voisi tehdä win-win diilin. Ihan senkin takia, että heille olisi nyt tärkeää saada liiketoimintaa. Heillekin tämä no se hetki, jolloin suuret voitot ei ole tärkein vaan se, että työntekijät onnistutaan pitämään itsellään ilman valtavia tappiota. Paluu arkeen on myös heille se voitto. Ja toki myös voitoista he maksavat veroja, työntekijät saavat pitää paikkansa, julkisen terveyshuolto saa apua, raha liikkuu joka on jotain mitä jokaisen pitäisi nyt tukea, jos siihen tilaisuus on.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Varmaan turhaa, mutta silti vaikuttaa, että sinulla on erilaiset tiedot aiheesta kuin minulla. SARS-CoV-2 (tai 2019-nCoV) on erittäin muuntautumiskykyinen, kuten rna-virukset yleisestikin. Tällä hetkellä ei toki tiedetä miten muuntautumiskykyinen tämä on, mutta arvio on, että erittäin. .


Tässä uutisessa puolestaan mainitaan, että influenssaviruksiin verrattuna tämä uusi virus on itseasiassa melko stabiili:

 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Tässä uutisessa puolestaan mainitaan, että influenssaviruksiin verrattuna tämä uusi virus on itseasiassa melko stabiili:


Juuri korjasinkin tuonne viestiini, että "(vaikka tämä stabiilimpi on kuin moni muu korona)". :) Tämähän on tietysti hyvä mahd. rokotteen kannalta. Toisaalta koronavirukset taitavat olla rokotteille yleensä aika hankalia.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Vähän lyhyttä matikkaa välillä, pyöristän lukuja hieman laskennan yksinkertaistamisen takia.
Oletetaan että kuolleisuus olisi kaikkialla maailmassa lähes tulkoon sama tässä kupassa. Kuolleet tiedetään merkittävästi tarkemmin, kuin sairastuneet. Thl on arvioinut, että Suomessa tapauksia kuitenkin 20-30 kertaisesti. Oletetaan miedosti alakanttiin että niitä olisi vaan 15 -kertaisesti kaikkialla maailmassa.

USAssa on varmistettu 400 000 tapausta, kuolleita 10 000, kuolleisuus 2.5% todetuista tapauksista. Toteamattomia tapauksia olisi 6 000 000. Tällöin kuolinprosentti olisi 0,17%.

Suomessa on varmistettu 2300 tapausta, kuolleita 27, kuolleisuus 1,7% todetuista tapauksista. Toteamattomia tapauksia olisi 34 500. Tällöin kuolinprosentti olisi 0,08%.

Italiassa on varmistettu 130 000 tapausta, kuolleita 16 000, kuolleisuus 12,3% todetuista tapauksista! Toteamattomia tapauksia olisi 2 000 000. Tällöin kuolinprosentti olisi 0,8%. Italiassa on silti USAan verrattuna 4.7 kertaa enemmän kuolleita suhteellisesti. En usko että Italian terveydenhuollon taso tai ylikuormittavuus, korkea ikä, kulttuuri yms. selittävät tuota ihan kokonaan vaan todellisuudessa Italiassa on huikeasti vielä enemmän tapauksia kuin 15 kertaisesti yli todettujen tartuntojen määrän.
Niin paljon on epävarmuustekijöitä ja muuttujia, että tuollainen alle 5-kertainen ero kuolleisuudessa ei todellakaan ole mikään kovin iso. Etenkin kun huomioidaan, että Italian tilanne paheni huomattavasti ennen USA:aa, jolloin porukkaa on ehtinyt kuolemaan paljon enemmän. USA:n tartunnoista joku 45% on todettu viimeisen viikon aikana ja taisi se keskimääräinen koronakuolema tulla n. 17-18 päivää oireiden alusta. Vertailuna Italia, jossa viimeisen viikon aikana on todettu alle 20 % kaikista tapauksista.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Samoja ajatuksia, mutta uskon että kohtuullisen edullisesti voisi saada testejä yksityisiltä toimijoilta ja tästä voisi tehdä win-win diilin. Ihan senkin takia, että heille olisi nyt tärkeää saada liiketoimintaa. Heillekin tämä no se hetki, jolloin suuret voitot ei ole tärkein vaan se, että työntekijät onnistutaan pitämään itsellään ilman valtavia tappiota. Paluu arkeen on myös heille se voitto. Ja toki myös voitoista he maksavat veroja, työntekijät saavat pitää paikkansa, julkisen terveyshuolto saa apua, raha liikkuu joka on jotain mitä jokaisen pitäisi nyt tukea, jos siihen tilaisuus on.
Olisi tietysti erittäin, erittäin hienoa, jos kaikki saataisiin menemään näin. Kuitenkin on pieni mahdollisuus siihenkin, että kuukauden päästä hallituksella on seliteltävänä jotakin luokkaa Esperi Care potenssiin kymmenen.
 

Hepitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jatketaan samalla spekulointilinjalla. Ainakin tuon eilen TV1:llä tulleen espanjantaudista kertoneen dokumentin perusteella virus voi muuntua myös tappavampaan muotoon. Se jäi eilisestä mieleen, että siinä toisessa aallossa virus ainakin surmasi uhrinsa paljon nopeammin. Valtaosahan kuolleista tuli nimenomaan tuon toisen aallon yhteydessä. Se hiipui kesällä 1918 ja tuo toinen aalto alkoi syksyllä.

Toisekseen ainakin itsestäni tuntuisi kovin erikoiselta, että näillä nykyisillä luvuilla voitaisiin olettaa, että suurin osa ihmisistä olisi jo ehtinyt sairastaa tämän taudin. Joten sekin minusta puoltaisi sitä, että se toinen aalto on täyttä realismia. Toki on itsestäänselvää olla sitä mieltä, että toivottavasti sitä ei tule.
Mitäs, jos ensimmäinen aalto on jo mennyt aikaisemmin? Nyt siis mentäisiinkin toista aaltoa joka on tappavampi. Kunhan spekuloin, ei tälle mitään tieteellistä näyttöä ole. Tosin ei kovin monelle muullekaan spekulaatiolle joita esitetään.
-h-
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mitäs, jos ensimmäinen aalto on jo mennyt aikaisemmin? Nyt siis mentäisiinkin toista aaltoa joka on tappavampi. Kunhan spekuloin, ei tälle mitään tieteellistä näyttöä ole. Tosin ei kovin monelle muullekaan spekulaatiolle joita esitetään.
-h-
Meidän molempien spekulointi lienee tässä kohtaa ihan yhtä hyvää.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Samoja ajatuksia, mutta uskon että kohtuullisen edullisesti voisi saada testejä yksityisiltä toimijoilta ja tästä voisi tehdä win-win diilin. Ihan senkin takia, että heille olisi nyt tärkeää saada liiketoimintaa. Heillekin tämä no se hetki, jolloin suuret voitot ei ole tärkein vaan se, että työntekijät onnistutaan pitämään itsellään ilman valtavia tappiota. Paluu arkeen on myös heille se voitto. Ja toki myös voitoista he maksavat veroja, työntekijät saavat pitää paikkansa, julkisen terveyshuolto saa apua, raha liikkuu joka on jotain mitä jokaisen pitäisi nyt tukea, jos siihen tilaisuus on.

Mutta jos kriteeri testaukselle on edelleen se lääkärin lähete ja syytä epäillä-tuomio niin testausmäärät tulevat pysymään matalina ellei kriteerejä höllätä tai epidemia kiihdy.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös