Viime viikolla Ylen aamu-tv:ssa joku lääketieteen ammattilainen sanoi, ettei omikronista ole vielä tarpeeksi tutkimusta. Tästä syystä hän ei pystynyt lausumaan mitään taudin vakavuudesta.
Ja tässä on viimeisen kolmen viikon aikana ollut mediassa paljonkin lääketieteen asiantuntijoiden lausuntoja, jotka kertovat paljonkin havaintoja ja tutkittua tietoa omikronista. Esimerkiksi seuraavat asiat ovat tulleet ilmi:
1. Etelä-Afrikassa tilastojen perusteella omikron-aallossa on kuollut samoilla tartuntamäärillä ja viiveillä paljon vähemmän porukkaa kuin delta- ja beta-aalloissa.
2. Keskimääräinen sairaalassaoloaika on omikronilla ollut kolme päivää (Etelä-Afrikassa ja Britanniassa). Tämä on selvästi lyhyempi aika kuin deltalla (Etelä-Afrikassa yli 8 vrk).
3. Omikron vie sairaalaan kaikissa ikäryhmissä selvästi vähemmän kuin delta ja beta. Myös kuolleisuus on selvästi vähäisempää. Etelä-Afrikassa tästä on jo paljon dataa. Tämä on ollut totta niin rokotetuilla, rokottamattomilla, koronan aiemmin sairastaneilla, sairastamattomilla, riskiryhmillä kuin perusterveillä. Myös Britanniasta saadut tiedot kertovat samaa. HUS-alueella ja Varsinais-Suomessa ei eilisen uutisen mukaan ole vielä yhtään omikronin vuoksi sairaalaan joutunutta, vaikka tapauksia on jo sen verran, että näin luulisi olevan, jos tauti olisi yhtä vaarallinen kuin delta.
4. Täälläkin linktettiin uutinen, jossa tutkijat olivat selvittäneet omikronin vaikutusta keuhkoissa. Se lisääntyy kyllä tehokkaasti hengitysteissä, mutta - jos muistan oikein - vaikuttaa paljon vähemmän keuhkokudoksiin, minkä vuoksi se ei aiheuta läheskään niin todennäköisesti vakavaa tautimuotoa.
5. Niin Etelä-Afrikasta kuin Britanniasta on jo kerrottu, että omikron-potilaat tarvitsevat paljon harvemmin lisähappea kuin delta-variantin (ja muiden aiempien) vuoksi sairaalaan joutuneiden.
6. Omikronin tyypillinen oirekuva on havaintojen perusteella paljon lähempänä normaalia flunssaa kuin aiemmilla varianteilla.
Kyllä nämä ovat niin selkeitä eroja, että ihmettelen, kuinka suomalainen asiantuntija voi nuo sivuuttaa. Asiantuntijan pitää perustaa mielipiteensä faktoille. Mielipiteen pitää muuttua, jos faktat muuttuvat. Tällä hetkellä faktoja omikronin lievemmästä taudinkuvasta on niin paljon, että on outoa väittää, ettei asiasta tiedetä tarpeeksi.
Omikronin ongelma on se, että se tarttuu niin paljon paremmin kuin aiemmat variantit. Kuten olen todennut, se voi aiheuttaa vielä ongelmia - etenkin jos työpaikoilla alkaa olla porukkaa rajut määrät sairaana.