Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 171 415
  • 81 180

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Aivan vitun käsittämätöntä, että hätäjarrupanikointi ja rajoitukset perustettiin jälleen kerran valheellisiin olettamuksiin (esim. HUSin arvio omikron-tapausten vakavuudesta), arviot olivat jo perusteluhetkellä todella pessimistisiä muualta saatuun tietoon nähden. Ymmärrän kyllä varovaisuusperiaatteen, mutta nyt kun omikronin aihetuttama tautikuva vahvistuu päivä päivältä, ei kukaan edes spekuloi täysin järjettömien rajoitusten aiottua nopeammalla purkamisella. Päin vastoin, kiitos hallituksen laadukkaan lainvalmistelutyön, rajoitukset vaan kiristyvät yhdessä yössä täysin itsestään. Kuinka kauan tätä vitun pelleilyä pitää vielä sietää, ennen kuin nämä narsistiset idiootit suostuvat myöntämään, että metsään mentiin ja lujaa? Aivan helvetin kohtuutonta ja vastuutonta toimintaa, kenkää kaikille.

Samaan aikaan esim. Belgiassa tuomioistuin on keskeyttänyt maan hallituksen määräämän koronasulun konserttihalleille, teattereille ja elokuvateattereille.

Belgian korkeimman hallinto-oikeuden mukaan viranomaiset eivät ole pystyneet osoittamaan, miksi viihdepaikat olisivat erityisen otollisia koronan leviämiselle ja vaarallisia ihmisten kansanterveydelle. Se pitää niiden sulkemista suhteettomana toimenpiteenä ja penää hallitukselta todisteita, miksi ne pitäisi sulkea.

Tuomioistuimen päätös ei ole lopullinen. Belgian hallitus ilmoitti tiukemmista koronarajoituksista viime viikolla, ja viihdepaikkojen ovet suljettiin sunnuntaina.

Miksei meillä voi käydä samalla tavalla?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Miksei meillä voi käydä samalla tavalla?

Joskus vuosia sitten tuli luettua markkinointia ja jäänyt jotenkin elävästi mieleen kuluttajakäyttäytymisen kurssi, jossa joku oli tutkinut erilaisia yhteiskuntia ja profiloinut niitä eri muuttujien mukaan. Tuon tarkemmin en tähän mene, koska se menee niin voimakkaasti sivuraiteelle, mutta Suomi on hyvin säännelty ja tätä kautta turvallinen yhteiskunta. Turvallisuus on ihmisille niin keskeistä (turvallisuus suhteessa muihin), että Suomessa lakipykälistön läpi menee oikeastaan yllättävän paljon, jos sillä saadaan edes marginaalista vaikutusta aikaiseksi.

Kansan täytyy protestoida rajoituksia enemmän - jos niitä ei protestoida niin valitettavasti ne ovat erittäin helppoja kohteita. Koronavirus ei ole politiikkaa asian varsinaisessa merkityksessä ja vähän luulen, että mikä tahansa suomalainen hallitus olisi hyvin pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta hoitanut kriisiä juuri tällä tavalla kuin meillä on tehty. Toki kaiken tämän keskustelun ääripäiden väliin kasautuu iso kasa suomalaisia, jotka eivät oikeastaan ole niinkään rajoituksia vastaan, mutteivat kuitenkaan koe niitä niin isoksi asiaksi, että lähtisivät niitä oikeasti vastustamaan.

Jos tämä Suomen taso on jatkuvaa sekasortoa niin hieman lohtua tuo sentään se, että esim. Pirkanmaalla tuo koronanyrkki TAYSista vaikuttaa olevan usein aika tukevasti jalat maassa. Tänään sieltä tuli kommenttia mm. Jaana Syrjäseltä, että jokainen asiantuntija ymmärtää sen, ettei näillä lockdowneilla missään päin maailmaa enää mitään aaltoja kontrolloida vaan enemmänkin yritetään aina ostaa hitusen aikaa jollekin muulle. Tässä tapauksessa sitä aikaa ostetaan kolmansille rokotteille, vaikka niiden pikainen antaminen ei ole sen kummempi toimenpide epidemian hallintaan kuin maski, koska tulokset tulevat viiveellä.

Hetkellistä hidastumista tuohon epidemiaan saadaan, järeillä toimenpiteillä, mutta omikron muuttaa pelikentän aivan kokonaan. Nyt on kyse siitä politiikasta, että saadaanko niitä päätöksiä aikaiseksi. Vaikka STM kovasti puolustaa tuota jäljitystä niin toimimaton jäljitys on ihan täyttä ajanhukkaa. Pelkästään positiivisten prosenttiosuus testatuista kertoo, että tartuntamäärät ovat korkeita. Ei ole mitään järkevää mallinnusta siitä, kuinka paljon nykyisillä sairausmäärillä tulee porukkaa sairaalaan, joten välttämättömyyden perusteet ovat vähintään ohuet.

Ja niinkin kauan sitten kuin syyskuussa noita kakkosia annettiin porukalle ihan huolella, joten mistään äärimmäisen kadonneesta immuniteetistakaan ei ole vielä edes kysymys. Tässä täytyy vaan kiristellä hammasta ja elää näiden asioiden kanssa, mutta viranomaisten on ehkä pakko alkaa kuunnella isoa massaa. Kyllä yleinen ilmapiiri on se, etteivät ihmiset enää näitä toimenpiteitä ymmärrä - saatika koe niitä järkeväksi kovin isossa mittakaavassa. Yleisötilaisuuksien osuudesta tartuntoihin tai ravintoloiden - ei niistä ole missään määrin kunnollista näyttöä. Toinen on sitten se, että ns. yökerhokansa on lopulta aika pieni Suomessa.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Aivan vitun käsittämätöntä, että hätäjarrupanikointi ja rajoitukset perustettiin jälleen kerran valheellisiin olettamuksiin (esim. HUSin arvio omikron-tapausten vakavuudesta), arviot olivat jo perusteluhetkellä todella pessimistisiä muualta saatuun tietoon nähden.
HUSin näkemyksille annetaan(vaikkakin on sairaanhoitopiireistä suurin) päätöksenteossa aivan liian suuri painoarvo, osittain siksi että HUSin johto omien vaatimustensa kanssa pyrkii osittain peittämään sen että sairaanhoitopiiriä on johdettu pidempään päin persettä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Jota tuskin kovinkaan moni "noudattaa", koska siitä voi hyvällä mielellä pahoittaa mielensä.

Ei uskoisi, että tää koronapaska on kestänyt kohta 2 vuotta koska hommat edelleen vedetään aivan vitun vihkoon.

Saa ottaa talteen, mutta alkaisin jo varautumaan siihen, että tämä tulee kestämään tulevan vuoden 22 ja kevään Skoda -turnaus vedetään tyhjille saleille

Tämä pakollinen tarkastus tarkoittaa siis suomeksi rajalla tehtävää testiä. Niitä saatetaan määrätä tai ei, riippuu yksilötasosta. Ei mitään "lähetettä pituuden ja painon mittaamiseen". Sellainen voidaan teettää, mutta maahan on silti Suomen kansalaisen päästävä ilman mitään ennakkotestejä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Hieno tämä hallituksen 3 viikon koronapassin hyllytys, kyllä. Kiuru haluaa kyllä tuhota kaikki yritykset. Onneksi menee lomalle. Toivottavasti Omikron on lievä, niikuin nyt näyttää, niin tästä sulkupelleilystä päästää.

Kymenlaaksossa on tällä hetkellä voimassa rajoitus, joka kieltää yli 50 henkilön yleisötilaisuudet sisätiloissa. Aiemmin rajoituksen on voinut kiertää koronapassilla mutta torstaista alkaen se ei onnistu.

 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Brittiprofessorit: Omikron muuttaa korona-ajan luonteen merkittävällä tavalla Brittiprofessorit: Omikron muuttaa korona-ajan luonteen merkittävällä tavalla

The Guardian kertoo professori Bellin, joka toimii myös hallinnon neuvonantajana, kuitenkin tyynnytelleen BBC:n radiohaastattelussa kriitikoita.

– Ne kauhistuttavat tapahtumat joita näimme vuosi sitten, täynnä olevia tehohoitoyksiköitä ja paljon ennenaikaisia kuolemia, ne ovat nyt nähdäkseni historiaa.

Brittilehti kertoo myös norwichiläisen yliopiston lääketieteen professori Paul Hunterin tiistaina BBC:lle antamista lausunnoista.

– Tämä on tauti, joka ei ole poistumassa mihinkään. Viime kädessä meidän on annettava koronaviruspositiivisten ihmisten jatkaa normaalia elämäänsä, kuten he tekisivät minkä tahansa muun vilustumisen kanssa.

Kuulostaako tämä tosiaan taudilta, jonka vuoksi tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset ihmisten elinkeinoihin ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia?
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Kiurun ajokoira vauhdissa. Niin Kiuru on toivonut että kaikki testataan, kissatkin. Ihmeellistä tämä Kiurun jatkuva THL:n syyttely.

Varhila ei näe viralliseen testiin menemistä välttämättömänä, jos henkilöllä on muutenkin mahdollisuus pysyä etätöissä ja hänellä on olemassa koronatodistus.

– Ainoastaan ehkä jäljityksen vuoksi olisi hyvä hakeutua testiin, jotta jäljittäjät saavat sen tiedon. Varsinkin jos olet liikkunut ihmisryhmissä, etkä pysytellyt kotosalla, Varhila sanoo.

– Pienten lasten osalta, joille ei rokotteita vielä tarjota, harkitsisin kahdesti, että lähtisin enää erikseen testiin, elleivät oireet ole erityisen vakavat.

Varhila korostaa näiden olevan ministeriön näkemyksiä. STM on Varhilan mukaan toivonut THL:ltä asiasta yksiselittäistä ohjeistusta kansalaisille ja alueille.

Varhila ei kuitenkaan luopuisi koronan jäljittämisestä ja siirtäisi henkilöstöä testaukseen tai rokottamiseen.

– Jäljittämisellä on edelleen merkitystä, jos haluamme aidosti saada tilanteen hallintaan. Niin kauan, kun jäljityksellä ei siihen pystytä, tämä tilanne ja tauti leviää. Jäljityksen merkitystä ei voi vähätellä.


 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

Miksi Jussi Sane ei ole kelpaava asiantuntija Suomessa?
Suosittelen tsekkaamaan miehen Twitteriä. Kuin omista ajatuksista.


Kysymys on sinänsä ihan relevantti - kuinka monta kertaa omikronia pitää tutkia ennen kuin nämä tukahduttajat hyväksyvät, että tulos saattaa olla oikea?

Lopettakaa jäljittäminen: nyt.
Lopettakaa karanteenit: nyt.
Harkitkaa: omaa koronasairaalaa.
Harkitkaa: paniikin levittämisen lopettamista.
Jatkakaa: rokotuksia.
Lopettakaa: tartuntamäärien seuraaminen.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
– Meillä on uusi sairaus, joka vaatii ainakin vuosiksi eteenpäin lisäresursointia, ja se tulee ottaa huomioon terveydenhuollon toimintoja suunniteltaessa, Hirvensalo sanoo.

Nähdäkseni Hirvensalo on oikeassa, mutta jostain syystä päättäjillä tuntuu olevan vielä uskoa, että rajoituksilla tauti saadaan pois ja voidaan palata vuoden 2019 kaltaiseen tilanteeseen. En tiedä miksi terveydenhuollon resurssien lisääminen on jokin mörkö ja ennemmin rajoitetaan yritystoimintaa kuin panostetaan siihen.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Päijät-Hämeeseen ilmeisesti leviämässä Omikron.

Tänään siis eiliselle 169 tartuntaa. Keskiarvo kohtuullisessa nousussa.

Sairaalahoidossa 23, joista teholla 5. Eilen oli sairaalahoidossa 24, joista teholla 4.

 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Jäljitys on ihan puhallus ja koko ympäröivä palvelu. Kahdet naapuriperheet sairasti sen ja kun kukaan ei ollut soittanut siihen mennessä kun karanteeni jo loppui, duunikaverilla menossa näköjään samaan suuntaan homma. Se pitäisi lopettaa yhtä ryhdikkäästi kuin koronapassiinkin tartuttiin, ”jännä” ettei onnistu. Ja laittaa kaikki pätevät nyt rokottamaan ja samassa avata koronapassi uudelleen vaikka sitten kolmelle rokotteelle, joita on parin viikon sisään yli kolmanneksella.

ISn eilinen kolumni oli kyllä hyvä: kaljalle voi mennä, muttei kiipeilemään. Rajoitukset ovat taas järjettömät, luulin että tämä sokkona rajoitusten rappaus olisi ohi, mutta valitettavasti näin ei ollut. Edelleen täynnä ristiriitoja, edelleen suuremman riskin toimintaa sallitaan ja pienemmän riskin suljetaan. Tämä kyllä nyt totaalisesti riittää jo.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues

Miksi Jussi Sane ei ole kelpaava asiantuntija Suomessa?
Suosittelen tsekkaamaan miehen Twitteriä. Kuin omista ajatuksista.


Kysymys on sinänsä ihan relevantti - kuinka monta kertaa omikronia pitää tutkia ennen kuin nämä tukahduttajat hyväksyvät, että tulos saattaa olla oikea?

Lopettakaa jäljittäminen: nyt.
Lopettakaa karanteenit: nyt.
Harkitkaa: omaa koronasairaalaa.
Harkitkaa: paniikin levittämisen lopettamista.
Jatkakaa: rokotuksia.
Lopettakaa: tartuntamäärien seuraaminen.
Hyvä retorinen kysymys tuo, miksi Jussi Sane ei ole kelpaava asiantuntija Suomessa. Muistan häneltä haastatteluja jostain reilun vuoden takaa, kun rokotteita ei ollut vielä ainakaan laajalti käytössä. Sittemmin ei näemmä enää ole päässyt ääneen ainakaan suuremmin valtamedioissa. Hänellä näyttää olevan pelottavan hyviä pointteja.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
On mielestäni erittäin hölmöä kritisoida päättäjiä tässä mitäjos-tilanteessa. Ei olisi saanut tehdä niin tai miksi näin tehdään, ovat ihan turhia kommentteja. Nytkin tilanne muuttuu todella kovalla vauhdilla ja se mikä oli viikko sitten tiedossa saattaa huomenna muuttua uuden tutkimustuloksen valossa. Nuo tutkimustulokset kuitenkin ovat Omicronin kohdalla varsin mutua. Tutkijat eivät voi perustaa suosituksia ja päätelmiä lyhyen ajan dataan milloin mistäkin maasta. Kun päättäjät kysyvät asiantuntijoilta apua seuraavaan toimenpiteeseen tai siitä luopumiseen on vastaukset varmaan aika vaikeasti saatavilla. Päätöksen tekoon vaaditaan niin terveydenhuollon kuin taloudenkin lukuja ja niistä sitten yritetään löytää jokin punainen lanka joka voidaan perustella edes jollakin tapaa. Paska homma, mutta toinen vaihtoehto saattaa olla vieläkin vaarallisempi. Ongelman ydin on se, että jos päättäjät päättävät kaikki rajoitustoimet lopettaa ja sitten vaikka alkaakin porukkaa putoilla, niin tuuletin on niin täynnä paskaa, että se ei enää pyöri. Sitten alkaa syyttely, että miksi vitussa te ette tehneet mitään silloin kun vielä oli jotain tehtävissä?

On helpompaa ja turvallisempaa tehdä rajoituksia kuin olla tekemättä. Meistä kukaan ei osaa sanoa, että mitä tapahtuu maaliskuussa. Jos iso O saa vapaasti ilman rajoitteita pörrätä, niin tuleeko uusia vaarallisempia variantteja vai häviääkö kausiflunssaksi.

Hitto jos itse olisin tekemässä päätöksiä, niin hulluksihan siinä tulisi. Tutkijat ja järjestö antavat ristiriitaisia tietoja ja kansalaiset marisevat somessa ihan kaikesta. Tee siinä sitten oikeita ratkaisuja ja yritä säilyttää jalat kuivina. Ainoan päätöksen jonka itse pystyisin melkein virologianylipääintendenttinä tekemään, olisi koronapassin täydellisen käyttöönoton. Jokaiseen hommaan ja toiminteeseen tarvittaisiin rokotesuoja. Kun raha loppuu ja laskut alkaa kerääntymään, niin kummasti alkaa piikki kiinnostaa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mutta sitten on se ilmeisen suuri joukko, jolle tartuntamäärät aiheuttavat ahdistusta ja paniikkiakin ja tätä sakkia ei tarvitsisi lietsoa enää ollenkaan. Nykyisestä, edelleen aivan vituillaan olevasta viestinnästä, ei seuraa mitään hyvää, ainoastaan turhautumista. Se taas ei auta yhtään, jos vielä käykin niin, että tilanne muuttuu oikeasti olennaisesti paljon huonommaksi. Ihan jokaisen ”asiantuntijan” ei tarvitse saada jatkuvasti ääntään kuuluviin tai tulla siteeratuksi.
Tämähän se. Kuulen aivan liikaa edelleenkin tuolla omassa arjessani sitä pöyristelyä ja kauhistelua siitä, "kuinka taas on niin kamalaa, kun täällä ja tuolla on se määrä x tartuntoja ja huonompaan mennään taas ja voivoivoi kun on kamalaa".

Usein nämä ovat vähän vanhempia ja sairaampia ihmisiä ja ehkä voin sitä taustaa vasten ymmärtää hieman heidän huoltaan. Mutta se mikä minua ärsyttää ihan hitosti on se, että mediassa aivan liian vähän analysoidaan nyt esimerkiksi tämän omikronin kohdalla sen todellista vaarallisuutta. Lähes alusta lähtien on kaikki data osoittanut todeksi sen, että tämä omikron on valtavasti edellisiä variantteja vaarattomampi ja saattaa itseasiassa olla jopa onnenpotku meille, kun virus leviää nyt huikaisevan paljon nopeammin väestössä ja saa näin aikaan immuniteettia ihmisissä.

Viesti mediassa on kuitenkin aivan liikaa siinä narratiivissa, että "kaikki tartunnat ovat pahoja". Tämä saa aikaan välinpitämättömyyttä ja minulle on ainakin jo hyvän aikaa sitten käynyt niin, että tässä on oikeastaan ihan täysin yhdentekevää se, että mitä tuolla minulle kehotetaan, suositellaan tai määrätään tehtäväksi. Olen jo ajat sitten luonut omat sääntöni siihen, että miten noudatan koronaohjeistuksia, kun en jaksa tätä panikointia. Ei jumalauta tässä nyt enää kahden vuoden jälkeen voi olettaa, että ihmiset jaksaisivat joka nurkan takaa pelätä jotain mahdollista koronatartuntaa. Olen melkeinpä jo sitä mieltä, että kunpa saisin sen, ja sitten kun on vielä nuo rokotteet otettuna, niin siitä ei suoja enää parane. Voisi lopullisesti unohtaa koko asian.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
On mielestäni erittäin hölmöä kritisoida päättäjiä tässä mitäjos-tilanteessa. Ei olisi saanut tehdä niin tai miksi näin tehdään, ovat ihan turhia kommentteja. Nytkin tilanne muuttuu todella kovalla vauhdilla ja se mikä oli viikko sitten tiedossa saattaa huomenna muuttua uuden tutkimustuloksen valossa. Nuo tutkimustulokset kuitenkin ovat Omicronin kohdalla varsin mutua. Tutkijat eivät voi perustaa suosituksia ja päätelmiä lyhyen ajan dataan milloin mistäkin maasta. Kun päättäjät kysyvät asiantuntijoilta apua seuraavaan toimenpiteeseen tai siitä luopumiseen on vastaukset varmaan aika vaikeasti saatavilla. Päätöksen tekoon vaaditaan niin terveydenhuollon kuin taloudenkin lukuja ja niistä sitten yritetään löytää jokin punainen lanka joka voidaan perustella edes jollakin tapaa. Paska homma, mutta toinen vaihtoehto saattaa olla vieläkin vaarallisempi. Ongelman ydin on se, että jos päättäjät päättävät kaikki rajoitustoimet lopettaa ja sitten vaikka alkaakin porukkaa putoilla, niin tuuletin on niin täynnä paskaa, että se ei enää pyöri. Sitten alkaa syyttely, että miksi vitussa te ette tehneet mitään silloin kun vielä oli jotain tehtävissä?

On helpompaa ja turvallisempaa tehdä rajoituksia kuin olla tekemättä. Meistä kukaan ei osaa sanoa, että mitä tapahtuu maaliskuussa. Jos iso O saa vapaasti ilman rajoitteita pörrätä, niin tuleeko uusia vaarallisempia variantteja vai häviääkö kausiflunssaksi.

Hitto jos itse olisin tekemässä päätöksiä, niin hulluksihan siinä tulisi. Tutkijat ja järjestö antavat ristiriitaisia tietoja ja kansalaiset marisevat somessa ihan kaikesta. Tee siinä sitten oikeita ratkaisuja ja yritä säilyttää jalat kuivina. Ainoan päätöksen jonka itse pystyisin melkein virologianylipääintendenttinä tekemään, olisi koronapassin täydellisen käyttöönoton. Jokaiseen hommaan ja toiminteeseen tarvittaisiin rokotesuoja. Kun raha loppuu ja laskut alkaa kerääntymään, niin kummasti alkaa piikki kiinnostaa.
Joo, ei saa kritisoida mistään. Kaikki toimenpiteet kestävät hyvin kriittistä tarkastelua. Etenkin rajoitusten vertailukelpoisuus. Sekä se, että ensin hallitus sanoo että matalan riskin tilat pidetään auki ja seuravana päivänä avit sulkevat ne kiimassa.

Omikronista oli myös aika paljon tietoa jo ennen viime viikon hallituksen housuunpaskomista isojen tartuntalukujen edessä.

Myös miljoona muuta asiaa kaipaisi arvostelua. Esim. Testi-, ja jäljityskiimat sekä tartuntalukujen seuraaminen ainoana mittarina. Ja se, että tehtyjä päätöksiä ei pystytä itse kyseenalaistamaan.

Ehkä fanipoikamaisin kommentti tässä parin vuoden aikana, että päättäjiä ei ole syytä kritisoida.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lomapäivä numero kolme ja tänään piti mennä sisäleikkipuistoon, mutta sinne ei saa mennä, koska se on erittäin vaarallinen paikka. Rakkauden hedelmien naamasta näki, ettei vain ulkona puuhastelu tänään innostaisi, koska mitään muuta ei olla parina päivänä tehty. Päivän kuva todennäköisesti onkin, että naamat ovat kiinni ruudussa koko päivän ja mitään ei viitsitä tehdä, jonka lisäksi alkaa jossain kohtaa kiukuttelu, kun on tylsää.

Jos olisi vähäänkään alkoholistin vikaa, niin menisin huuhtomaan kurkusta alas koko päivän, kun turhauttaa, sillä ovathan baarit turvallisia paikkoja aina kello viiteen asti.

Tänään piti olla jalkapäivä salilla, mutta lähinnä toivon että joku potkaisisi minua päähän ja heräisin vasta kun tämä mielipuoliset ja päättömät rajoitukset ovat ohi.

On aika lähettää päivittäinen viesti päättäjille.

Haistakaa hallitus vittu!
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Itse oon käsittäny ettei kirjastoissa voi vaatia koronapassia, koska on lakisääteinen ja välttämätön palvelu.
Miten vitussa? Pakko vaan ihmetellä. Siis välttämätön palvelu. Kun metsässä voi nostella kiviä, niin lehtien keräyksessä voi lukea vanhoja lehtiä.

edit. Maisterivaiheessa itse viimeksi tekun kirjastoa käyttänyt, sen jälkeen ei ole itse tullut kirjastossa asioitua
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tutkijat eivät voi perustaa suosituksia ja päätelmiä lyhyen ajan dataan milloin mistäkin maasta. Kun päättäjät kysyvät asiantuntijoilta apua seuraavaan toimenpiteeseen tai siitä luopumiseen on vastaukset varmaan aika vaikeasti saatavilla. Päätöksen tekoon vaaditaan niin terveydenhuollon kuin taloudenkin lukuja ja niistä sitten yritetään löytää jokin punainen lanka joka voidaan perustella edes jollakin tapaa.

Pidin kirjoitustasi asiallisena ja hyvin loogisesti perusteltuna. Olen kuitenkin merkittäviltä osin kanssasi eri mieltä ja perustan mielipiteeni seuraaviin tulkintoihini asioiden laidasta, mutta en minäkään välttämättä ole sen enempää oikeassa.

En pidä tästä sanavalinnastasi, että tutkijoiden tutkimustulokset perustuisivat suosituksiin. Suomessa on monenlaisia suosituksia voimassa, mutta perusongelma on edelleen se, että kaikkia suosituksia lähestytään koronaviruksen kulmasta. Esim. liikuntaharrastuksien sulkeminen on monella tavalla hyvä esimerkki: yhtäältä korona on niin suuri riski, että henkisen hyvinvoinnin kasvattaminen liikunnalla joutuu tässä kärsijän asemaan. Olen aikaisemminkin sanonut, että mielenterveysvaikutukset ovat jo nyt mittavia ja yhteiskunnallisen epävarmuuden jatkuessa näiden ongelmien kyky uhata ihmisten terveyttä on huomattavasti koronavirusriskiä suurempi.

Siinä olet täysin oikeassa, että lyhyellä ja pitkällä aikavälillä vaikutuksia on hyvin vaikea arvioida. Koronaviruksen suhteen kuitenkin on aivan olennaista erottaa se, mitä eri maissa on tapahtunut terveydenhuollossa ja mitä siellä ei ole tapahtunut. Kaksi vuotta samat asiantuntijat ovat alleviivanneet näitä loppukirejä ja "jos mitään ei tehdä niin tapahtuu näin". Empiirinen näyttö on täysin vastapäistä - on täyttä idiotismia väittää, että suurimmassa osassa Aasian maista tai Afrikasta testaus näyttäisi edes vähän alkua totuudesta. Tartuntamäärät lienevät maailmanlaajuisesti moninkertaiset, mutta päättelyvirhe on siinä, kun ne kuolemat saadaan raporttiin ympäri maailman, mutta viruksen todellinen levinneisyys ei raportteihin päädy.

Suomessa kauhistellaan nousseita koronaviruskuolemia syksyn aikana, mutta mitään vertailukohtaa ei edes ole. On ainoastaan raakoja arvauksia. Perusterveelle koronaviruksen kohtaaminen rokotettuna tuottaa hyvänlaisen vasteen ja todennäköisesti saat harmittoman flunssan. Ja vaikka omikronin tulokset olisivat kuinka epävarmoja niin tartuntoja on jo niin paljon, että suurimmalla osalla kyseessä on harmiton flunssa. Tapauksia on jo nyt niin valtavasti, että viruksen ollessa yleisvaarallinen se olisi jo huomattu ja aiheuttanut piikin. Tapauksia on niin valtava määrä, että se totta kai näkyy sairaalahoidossa, mutta esim. Suomessa sairaalahoidon yleiskuva on pysynyt jo melkein kaksi kuukautta samanlaisena. Rokottamattomat ovat enemmistö ja mikään rajoitus ei tätä intoa muuta. Jos Suomessa 15 % aikuisista on päättänyt jättäytyä rokotussuojan ulkopuolelle niin ei ole olemassa mitään pitkän ajan tähtäintä, jolla asian tila johonkin muuttuu. Ihmiset myös ikääntyvät - joka vuosi uusia ihmisiä nousee korkeisiin ikälukuihin.

Pahoittelut pitkästä tajunnanvirrasta, mutta rajoitukset olisivat ihan ok instrumentti omassa näkökulmassani, jos olisi odotettavissa, että koronavirus tukahtuisi johonkin. Mutta tilanne ei tartuntamäärien osalta ole muuttumassa lähitulevaisuudessa ja suurin osa asiantuntijoistakin jo myöntää, että kaikki teho ja puhti hommasta on poissa, kun tartuntoja on niin paljon, ettei niitä enää saada kiinni. Näen yhteiskunnallisesti täysin välttämättömäksi tehdä se päätös, joka on ollut edessä jo kauan: koronavirus on viimein hyväksyttävä osaksi järjestelmää ja se krooninen isku terveydenhuoltoon on otettava vastaan. Rajoituksilla ainoastaan patoamme tilannetta, jossa se kapasiteetti tulee jossakin vaiheessa uudestaan vastaan. Rokotuskierrokset eivät ole mahdollisia kolmen kuukauden välein eikä ole mitenkään järkevää yhteiskunnassa, että kun meidän lapset odottaa seuraavia annoksiaan niin ikäihmisten rokotesuoja alkaa jo rapistua. Rokotukset voivat olla tie ulos, mutta oireisen tartunnan välttäminen on järjen köyhyyttä.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Joo, ei saa kritisoida mistään.

Ehkä fanipoikamaisin kommentti tässä parin vuoden aikana, että päättäjiä ei ole syytä kritisoida.

Niin varmaan ymmärsit tuon pointin, mutta kun nyt vaan kiimoissasi halusit vittuilla. On hölmöä arvostella mutulla, kun päätökset on koko tänä aikana tehty ilman tietoa tulevasta. Pointtini oli, että päättäjät ovat ristitulessa ja aina kun teet jonkin päätöksen vajailla tiedoilla, niin paskaa lentää. Mainitse sitten jokin maa joka on hoitanut tämän kunnialla ja oikeaoppisesti?

Itsekkin kritisoin tätä rokotepakko hyysäystä. Piikit olkapäähan ja sillä selvä. Mut hölmöä on kritisoida ilman ratkaisua. Suomihan hoiti alun varsin malliikkaasti, mitä nyt Sarmaste ja Jylhä vähän kikkaili taustalla.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo

nataS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Nyt kun kaikenlainen sisäliikunta kielletään tai on jo kielletty suurimmalta osalta ihmisiä suurimmassa osassa maata, niin ei voi taas kuin ihmetellä tätä käsittämätöntä päätöstä. Kun koronaviruksen takia sairaalaan joutuu lähinnä huonokuntoisia ylipainoisia ihmisiä, pitäisi kuntoilusta ja liikkumisesta tehdä ennemmin kaikille pakollista kuin kieltää. Mikään tutkimus ei kai tue sitä, että sisäliikunnan kieltäminen olisi mikään kovin tehokas taudin leviämistä estävä rajoitustoimi. Millä helvetin perusteella tuommoista rajoitusta voidaan pitää välttämättömänä tai edes millään tavalla tarpeellisena? Jos rajoituksesta on paljon enemmän haittaa kuin hyötyä, niin ei sellaista rajoitusta pitäisi pystyä edes asettamaan viranomaisten toimesta. Poliitikot jaksavat jauhaa paskaa, että eräät EU-maat eivät noudata oikeusvaltioperiaatteita. Ei niitä ole aikoihin Suomessakaan noudatettu, kun kaikki tällainen paska on mahdollista, eikä siitä kukaan joudu vastuuseen.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@tombraider päättäjien asema on hankala, mutta toisaalta sen takia yleensä sinne politiikkaan mennään, että näitä vaikeita asioita saadaan päättää. Inhimillisestä näkökulmasta ymmärrän hyvin, miksi nimenomaan tätä tukahdutuslinjan asiantuntijuutta kyseenalaistetaan meillä voimakkaasti.

Siinä olet täysin oikeassa, että mihinkään lapselliseen nimittelyyn ei ole tarvetta. Esim. Krista Kiurua voi täysin asiapohjalta kritisoida - kuten montaa muutakin päättäjää. Tässä ketjussa välillä mennään siinä pikkusen yli, että alennutaan kovasti henkilöiden haukkumiseen. Samalla kuitenkin muistutan, että asiantuntijatieto ei ole lainkaan niin yksiselitteistä kuin esim. Suomessa annetaan ymmärtää.

Koronaviruksesta on puhuttu niin paljon ja pitkään, että lähdeaineistotkin rupeavat käymään heikoiksi. Johtopäätöksiä erilaisesta aineistosta voi tehdä hyvinkin monenlaisia, mutta esim. Suomen sairaalajärjestelmä on valmiiksi jo rikki. Koronavirus sitten riisui lopullisesti surkean terveydenhuollon alasti ja eiväthän politikot sitä nyt pysty korjaamaan. Haluan nähdä ne talouslaskelmat, jonka perusteella yhteiskunnan kurittaminen rajoituksilla on halvempaa pitkällä aikavälillä kuin laittaa se vuotava pohja kuntoon. Sairaalahoitojärjestelmä on se perusongelma: Suomessa ei ole ollut yhtäkään vakavaa aaltoa, joka oikeastaan kertoo siitä, että meidän käytännön pakko on ajanut tätä toimintaa. Lusikka ei meinaa millään tarttua käteen.

Tähän päälle tulee se, että Suomessa äänenpainoissa halutaan jotain ihmeellistä konsensusta. Miksi WHO:n työntekijäksi kelpaava Jussi Sane ei saa eriävälle mielipiteelleen mitään tukea Suomessa? Miksi Otto Helve THL:stä kelpaa 2021 paremmin kertomaan siitä, mitä pitää tehdä kuin Jussi Sane WHO:sta? Sane on ollut vuonna 2020 asiantuntijana noissa koronainfoissa, mutta sittemmin homma on politisoitunut ja polarisoitunut pahasti. Jossakin vaiheessa auktoriteetti on pakko kyseenalaistaa.

Kun puhun tukahduttajista niin tarkoitan erityisesti heitä:
Krista Kiuru
HUS-lääkärit Mäkijärvi, Ruotsalainen & Lasse Lehtonen
Aiemmin tähän porukkaan kuului Asko Järvinen, joka on kuitenkin muuttanut yleislinjaansa suunnilleen vastapäiseksi näiden kanssa. Mika Salminen on hiljentynyt ja hänestä on tehty eräänlainen "kumivasara", jonka ainoaksi tehtäväksi on jäänyt ihmisten rauhoitteleminen. Hanna Nohynek on selviten vastapäistä mieltä yllä mainitun kolmikon kanssa.

Kuitenkin kannattaa huomata, kuinka selkeää logiikkaa ja ilmatilaa tuo tukahduttajien porukka saa. Perusteluiksi rajoituksille kelpaavat uhkakuvat ja epärealistiset numerot - samanlaisia asiantuntijoita löytyy myös Tanskasta ja Norjasta. Kai me aikuiset ollaan tätä nyt sen verran kauan saatu katsoa, että jokainen jo ymmärtää, ettei ole tulossa KOSKAAN mitään 300 000 tartunnan päiviä - vaikka epidemia laskettaisiin kulkemaan miten.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Näen yhteiskunnallisesti täysin välttämättömäksi tehdä se päätös, joka on ollut edessä jo kauan: koronavirus on viimein hyväksyttävä osaksi järjestelmää ja se krooninen isku terveydenhuoltoon on otettava vastaan. Rajoituksilla ainoastaan patoamme tilannetta, jossa se kapasiteetti tulee jossakin vaiheessa uudestaan vastaan. Rokotuskierrokset eivät ole mahdollisia kolmen kuukauden välein eikä ole mitenkään järkevää yhteiskunnassa, että kun meidän lapset odottaa seuraavia annoksiaan niin ikäihmisten rokotesuoja alkaa jo rapistua. Rokotukset voivat olla tie ulos, mutta oireisen tartunnan välttäminen on järjen köyhyyttä.

Ostan tajunnanvirtasi. Itselleni vaan tuo hyväksyminen osaksi järjestelmää on ehkä vielä hieman vieras ajatus. Itse toivon, että Omikron olisi vässykkä ja helpolla leviämiskyvyllä poistaa itseltään aseet. Mitä taas en toivo, että massa-altistukset saa aikaan pahemman muunnoksen ja kyvyn kiertää immuunipuolustusta tuhoisalla seurauksella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös