Tuli pohdittua aamulla miten vallitseva pandemia tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa ravintola- ja tapahtuma-alaan.
Valtava määrä konkursseja ei kuluttajan näkökulmasta ole mikään ongelma, koska heti kurimuksen päätyttyä on niin suuri kysyntä, että uusia yrittäjiä ja rahoittajia löytyy varmasti. Kiinni menneen baarin tilalle tulee uusi yrittäjä, epävarmuuteen kyllästyneen festarijärjestäjän tilalle tulee uusi ulkomaalainen tapahtumanvetäjä ja ovensa sulkeneen pihviravintolan tilalle tulee uusi kokki. Pidemmällä tähtäimellä katsottuna taas ihmisten into lähteä kyseiseen bisnekseen laantuu merkittävästi. Jokaisesta tuutista huudetaan, että tämä on uusi normaali ja samanlaisia pandemioita tulee kuin sieniä sateella. Ei oikein kiinnosta yrittäjähenkistä ihmistä upottaa koko omaisuuttaan yritykseen, joka voidaan tasaisin väliajoin pistää kiinni tai muuten rajoitaa erittäin pitkäksi ajaksi.
Ravintola- ja tapahtuma-ala on aina ollut erittäin nopealuontoista toimintaa. Joku tietty yökerho on kuuminta hottia kaksi vuotta, kunnes se taantuu ja vaatii täysin uuden ilmeen. Ruokaravintola voi olla hyvin menestynyt pitkäänkin, mutta sekin noudattaa samanlaista sykliä missä jonkin aikaa kaikki pöytävaraukset viedään käsistä, jonka jälkeen pyöritellään peukaloita. Festareista Ruisrock on tällä hetkellä kaikkien huulilla, mutta viiden vuoden päästä se on joku toinen. Tämä on katastrofi tapahtumajärjestäjille, koska festarit tarvitsee nykyään myydä loppuun ennen kuin se on kannattavaa.
Mielestäni toisessa kaupungissa vierailussa on hienointa se, että pääset kokemaan ja näkemään erilaista kulttuuria. Jotain mitä et osaa edes odottaa. Se eroaa täysin siitä mihin olet tottunut kotikaupungissasi.
Pelottaa, että meillä on edessä tilanne, jossa jokaisessa Suomen suurimassa kaupungissa toimii vain ne samat ketjut. Menet sitten Poriin, Vaasaan, Turkuun tai Tampereelle, niin syöt, juot, kuuntelet ja katselet samaa paskaa samassa ulkomuodossa.