Sellainenkin tutkimus (vertaisarvioimaton ja vaatisi paljon lisää työtä) on, että pelätään, jos ihminen sairastuu eri viruskantoihin, niin lopputuloksena olisi kuolettavampi tauti, kuin kummassakaan erikseen. Eli perinteisen vaikka olisi sairastanut ja sitten iskisi brittivirus.
Arvon Jatkoajan virologit, miten arvioitte tämän mahdollisuuden? En saanut kiinni, tarkoitetaanko tällä sairastumista eri kantoihin samaan aikaan, vaiko erikseen. Tosin noita eri kantoja on ollut kyllä koko ajan liikenteessä.
Tässä nyt on siis vertailtu kevään ja kesän viruskantoja, ja isona muutoksena pidetään tuota alkuperäisen Wuhanin version ja sitten Euroopassa (ja jenkeissä) levinneiden versioiden eroja. Oma käsitykseni on se, että kaikki muutokset ennen näitä nyt syksyn aikana esille nousseita variantteja ovat olleet enemmän näennäisiä, eivätkä ole vaikuttaneet viruksen toiminnallisuuteen.
Sanoisin että kuolleisuuden eroihin eri maiden välillä aiemmin vuodesta löytyy monia todennäköisemmiltä vaikuttavia syitä kuin se, että näiden takana olisi tuhansien ihmisten saamat tuplatartunnat. Britit nostettu tuossa vahvasti esille, ja heidän kohdallaan ongelmalliseksi lukujen tarkastelun tekee se, että he tekivät tuota virusten sekvensointia yli puolet koko maailman kokonaismäärästä ja mahdollisesti keväällä/kesällä vielä isomman osuuden. On siis ihan luonnollista, että sieltä löytyy enemmän lievästi toisistaan eroavia kantoja. Ja samoin taas korkean kuolleisuuden takana oli hidas reagointi, mikä johti siihen, että a) sairaalat olivat täynnä ja b) ihmisiä tuotiin sairaalaan vasta siinä vaiheessa, kun heillä oli tunteja elinaikaa jäljellä.
Pitäisi siis kontrolloida noita kaikkia muita muuttujia ennen kuin päädyttäisiin mielestäni tuohon lopputulokseen.
Oma lukunsa sitten taas nämä uudet variantit, joilla niitä toiminnallisia muutoksia on huomattavasti enemmän kuin missään aiemmissa kannoissa. Toisaalta nyt uudet tutkimukset viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että aiempien infektioiden kohdalla kertyneet vasta-aineet listivät myös variantit 99,5 %:lla henkilöistä.