Kun noita mahdollisesti tulevia rajoitusten tiukennuksia mietitään, niin tässä on hieman asiantuntijoiden (professorit Vapalahti ja Julkunen) näkemyksiä varianteista ja niiden torjunnasta. Suoraan tässä ei sanota toimia, joita hallitus todennäköisesti tekisi, mutta en yhtään ihmettelisi, vaikka nämä keinot olisivat mukana.
Otsikko on muuten taas klikkien kalastelua, mutta artikkelin sisältö on ihan pätevä.
Professorit Vapalahti ja Julkunen kertovat, kuinka koronaviruksen brittimuunnoksen leviämistä voisi estää.
www.is.fi
Tuolta nousevat esiin seuraavat teemat:
1. Rajat ylittävän matkustajaliikenteen riskit ovat suuret, ja tautia voi tulla myös Ruotsista tai Virosta meriteitse.
2. Nykyisiä rajoituksia on noudatettava tarkemmin.
3. Rajoituksia voidaan joutua myös muuten tiukentamaan.
4. Tartuntaketjujen jäljityksen merkitys korostuu.
Noista 1. kohta on selkeä, ja voisin veikata, että hallituksen listalla tulee olemaan rajat ylittävään matkustukseen liittyviä tiukennuksia. Nämä todennäköisesti jäävät kuitenkin lakisääteisistä syistä aika tehottomiksi keinoiksi. Lisätään testausta, suositellaan välittömästi testiin hakeutumista, omaehtoinen karanteeni kaikille yms. Ehkä jotain lentojen keskeytyksien jatkoja tai laajennuksia yms. on luvassa myös.
2. Todennäköisesti tämä jää myös melko tehottomaksi. Suosituksia ehkä laajennetaan, mutta maskipakkoon en esimerkiksi usko.
3. Tämä on se suurin kysymys. 1. ja 2. kohdissa mainitsin jo jotain mahdollisia toimia, ja eilen mainitsin niitä enemmän. Ravintolat (etenkin anniskelun osalta) saavat varmasti osansa. Koulujen osittainen etäopetus saattaisi olla myös listalla. Ja kokoontumisrajoituksiin voisi tulla jotain tiukennusta.
4. Jäljitys toimii nyt miten toimii. Ilmeisesti edelleen varsin kohtuullisesti, etenkin kun tartuntojen määrä on pudonnut. Mutta ei tähän varmaankaan enempää ole resursseja antaa, ja jos tuo tauti lähtisi nousuun, niin jossain kohtaa tulee raja vastaan, jonka jälkeen ketjuja on mahdoton tunnistaa.
Tuo mainittu R = 1.5 on sen verran kova luku, että tiedossa on näitä "tutkijoiden malleja", joissa tartuntoja on pian tuhansia päivässä. Koska aiemminkin nämä ovat jääneet toteutumatta (koska tartuntaluku on painunut pian alemmas), ei näitä nytkään oikein voisi pitää todellisena ennusteena. Nyt voi kuitenkin olla, että tuossa kohtaa tarvittaisiin aika paljon tiukempia toimia, koska tuon brittivariantin kohdalla tartuntaluku ei painu niin helposti yhden alapuolelle.
Rokotteita siis toivottavasti saadaan pian. Niitäkin käsitellään artikkelissa.