Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 207 115
  • 81 140
F

Flonaldo

Kokeillaan tätä rokotekeskustelua ehkä vähän aamupäivää asiallisemmin.

Suomi ei ole toistaiseksi ostanut mitään rokotetta muuten kuin osallistumalla EU:n yleiseen ostoon ja sitä kautta tulevaan kiintiöön. EU ei ole myöskään ostanut vielä läheskään kaikkia edistyneimpiä rokotteita ja ostomäärät ovat toistaiseksi melko pieniä koko EU27-väkilukuun nähden.

Jos siis jokin rokote osoittautuu toimivaksi, ei Suomeen ole siitä annoksia tulossa kuin korkeintaan kymmeniätuhansia ja nekin ottavat aikansa. Näitä jaetaan hyvin tarkasti määritellyssä prioriteettijärjestyksessä.

Parhaassa tapauksessa yhtään laajamittaisemmin koko väestöä alettaisiin rokottaa ehkä ensi syksynä. Siihen mennessä rokotetta eivät olisi saaneet vain jo puolitoista vuotta aiemmin rokoteohjelmien tuhannet koehenkilöt, vaan miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.

Se on ihan ymmärrettävää, että meistä jokainen ei ole halukas olemaan "koekaniini" - onneksi heitäkin löytyy. Keskivertosuomalaisen ei tarvitsekaan olla millään muotoa jonon kärjessä.

On myös luonnollista, että rokotteeseen suhtaudutaan epäilevästi, koska se on toistaiseksi vain tuntematon rokote X. Kun jokin rokote saa hyväksynnän ja on todettu toimivaksi, olisi syytä ihan kaikkialla järjestää suuria ja näkyviä lehdistö- ja yleisötilaisuuksia, joissa juurta jaksaen ja rautalangasta taivuttaen sekä avoimesti kerrotaan ihan kaikki. Miten rokote on kehitetty, miten se on testattu, miten se on hyväksytty, miten se toimii, mitkä ovat riskit, miksi rokote on valmistunut niin nopeasti kuin on jne. jne.

Jos tällaiset rehellisen varovaiset ihmiset leimataan anti-vaxxereiksi, se vain saa heidät takajaloilleen ja aiheuttaa negatiivisen vastareaktion. Anti-vaxxereita on turha yrittää käännyttää ja heidän kanssaan asiasta vääntäminen ei auta ketään tai mitään. Heitä on onneksi kuitenkin väestöstä häviävän pieni määrä, ja koronan kohdalla he ovat demografisesti sitä joukkoa, jonka rokottamisella ei itse asiassa hirveästi ole merkitystä (=<50-vuotiaat perheenäidit ja heidän alaikäiset lapsensa).

Sen sijaan näille varovaisille (joilla on kysymyksiä, joihin eivät tiedä vastausta - ja ovat ehkä virheellisistä uutisista ja disinformaatiosta jäänyt takaraivoon jotain epäilyksiä) parasta lääkettä on avoimuus, oikea informaatio ja rauhallinen asioiden selittäminen.

Tätä koko puolta pitäisi nyt valtioiden miettiä kuumeisesti, ja toivottavasti niin kaikkialla tekevät. Ehkä pieni kutina, että enemmän ajatuksia pistetään logistiikan ym. käytännön rokottamisen toteutukseen kuin siihen miten kaikki tarvittavat väestönosat sinne piikille saadaan.

219 uutta tapausta. Ilmeisesti ravintoloiden rajoitus ei tuonutkaan apua. No virheitähän ei myönnetä.
Mikä logiikka tässä on takana?

Jos nyt ajatellaan yhtä tuollaista rajoitusta, sen vaikutus R-lukuun on luokkaa 0,05. Suomi on siitä onnellisessa asemassa, että R-luku on niin marginaalisesti yli yhden, että hyvin vähäisillä toimilla se saadaan yhden pintaan ellei jopa sen alle.

Isoin vaikutus tällä hetkellä uusien tartuntojen mahdollisessa taittumisessa saattaa olla ihmisten käytöksen muuttuminen, mikä ei suoranaisesti liity voimaan tulleisiin rajoituksiin. Rauhallisen kesän jälkeen on näiden Vaasan, Jyväskylän ja yleisen tilanteen muutoksen myötä ihmisten tietoisuus taas kasvanut, ja se on varmasti vähentänyt kontakteja vähän itse kunkin kohdalla.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Juuri luin Ilkka Rauvolan Twitteristä, että Oulussa on tilanne menossa nopeasti huonompaan suuntaan ja "tilastoharha" sen suhteen, että koko Suomen tartuttavuusluku olisi yli yhden johtuu pääosin Oulusta. Eli muualla Suomessa suunta olisi parempaan.

"Suomen epidemia ei lievene vaan kasvaa. Vaikka epidemia muualla kyllä lievenee, Oulussa epidemian kasvu on niin kovaa, että nyt koko Suomen epidemia kasvaa. Jos katsoo ainoastaan koko maan lukuja, saattaa tehdä väärän johtopäätöksen".

Eli kohta taitaa olla siellä sitten hiljaisempaa.

Melkoista mind-fuckia.
 

HPL76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mjoo jos Suomessa on 300 tartuntaa päivässä, sama lukema näytti olevan tässä meidän kotikaupungissa eilen.

Äsken räpsähti puhelimeen varoitus joka sanoo että nyt on punainen tila päällä. Tarkoittaa sitä että kaikki menee kiinni paitsi ruokakaupat ja apteekit. Maanantaina ilmeisesti on vielä mahdollista käydä esim. pankissa, mutta senhän tietää että siellä ovat aivan kaikki. Siinähän tätä virusta saadaan sitten levitettyä vielä oikein rapsakasti ennenkuin iskee ulkonaliikkumiskielto.

Silti sadat tuhannet ihmiset täällä eivät usko koko taudin olemassaoloon ja luultavasti lähtevät riehumaan kaduille koska heitä nyt sorretaan. Pääministeri on kyllä asia äijä eikä ota shittiä keneltäkään, mutta niinpä vain nyt hänestä halutaan eroon koska on sanonut ettei saa mennä naapurin Boriksen luo bileisiin.

Pitkän aikaa olen ollut sitä mieltä että ihmiskunta tuhoutuu omaan tyhmyyteensä, ja näin näyttäisi käyvän. Ehkä se ei tämä pandemia vielä ole, mutta jos tästä ei mitään opita, seuraava voi sitten olla jo kohtalokkaampi. Tämä nyt tietysti vain täällä näkemäni ja kokemani perusteella.

Mutta! Onneksi kävin hakemassa repullisen olutta tänään. Taidan säästää ne ja myydä tulevan anarkian aikana hirveellä hinnalla.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Alkoiko tämä viime viikon torstain ja hallituksen urheilukauhistelun jälkeen? Vaiko jo aiemmin?
Viime viikolla oli jo pientä laskua. Etätyösuositus on syönyt myös osaanottoa, kun kaikki pelaajat tulee duunista suoraan vuorolle. Mutta tällä viikolla oli ihan selkee lasku.

Mutta pelaan myös aladivari sählyä ja meillä oli viime viikonloppuna turnaus. Pari pelajaa jäi sivuun koronatilanteen takia sivuun. Jos on riksiryhmäläisiä perheessä niin oli ihan ymmärettävää että hallille ei huvittanut tulla ja ottaa pienintäkään riskiä. Itse olen sitä mieltä että ihan hyvin vois salibandyn divari sarjat olla marraskuun tauolla, ja turnauksia voisi siirtää huhtikuun lopulle tai toukokuun alkuun. Tässä vaiheessa ainakin uudellamaalla vois olla ihan fiksua pitää pieni koronabreikki. Jos omassa joukkueessa pelaajakato lisääntyy niin kohta ei ole kovin mielekästä pelata niitä divari pelejä kun saa hädin tuskin jengiä kasaan turnaukseen.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Parhaassa tapauksessa yhtään laajamittaisemmin koko väestöä alettaisiin rokottaa ehkä ensi syksynä.

Tämä olisi sikäli ikävä homma, että esim. futiksen EM- kisat, olympialaiset ja isot konsertit Euroopassa voidaan ensi kesältäkin unohtaa.

Voi tuhannen.
 
F

Flonaldo

Ei välttämättä ihan niinkään. Jos rokotteita nyt valmistuisi lähikuukausina ja niitä isommin riskiryhmille ja terveydenhuollon ym. henkilöstölle päästäisiin jakamaan kevään ja kesän aikana, se muuttaisi pandemian muotoa hyvin merkittävästi. Lisäksi lähikuukausina voidaan saada hyvin isoissa mittakaavoissa käyttöön näitä "sipaisu poskesta, tulos vartissa" testejä. Silloin elämä ensi kesänä ei olisi vielä täysin normaalia, mutta kaikkien tällaisten tapahtumien järjestäminen vain erikoistoimin voisi hyvin olla mahdollista.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Syksyn huippu oli 7.10. jolloin tartuntoja oli yli 300 päivässä. Ravintolarajoitukset astuivat voimaan 8.10. ja siitä eteenpäin on rallateltu tasaiseen alamäkeen ja nyt 7 päivän liukuva keskiarvo on tullut jo neljänneksen alas huipusta. Tosin tuo lasku alkoi jo ennen ravintolarajoituksia, joiden pitäisi näkyä vasta jossain 4-6 päivän päässä, eli yleinen varovaisuus on kuitenkin tärkeämpi osa tätä laskua kuin ravintoloiden sulku.
No ravintoloiden rajoituksista tiedettiin jo edellisenä viikonloppuna. Tämä varmaan johti siihen, että ihmiset pakkautuvat "viimeisenä" viikonloppuna baareihin ja sitten mennään 4-6 päivää eteenpäin niin ollaan aika tarkasti 7.-9.10. välillä.
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Juu, joillekin mukavaa. Jotkut muistelevat firmojaan ja työpaikkojaan, jotka joskus omisti. Sekä toinen osa muisteli alhaisempaa veroprosenttiaan ja sotumaksuja jne. Ok, tätä jälkimmäistä ei varmaan ihan ensi vuonna vielä muistella. Mutta aikanaan.
Pitäkää ihmeessä etänä.

Alkoiko tämä viime viikon torstain ja hallituksen urheilukauhistelun jälkeen? Vaiko jo aiemmin? Tuo suositus on ollut todella tehokas, tartunnat ovat selvästi laskeneet viikon aikana. Kuka tahansa tajuaa, että urheilun kriminalisointi on kaiken takana.

Olet kyllä raskas tapaus. Eli ravintolatoiminnan (ml. yökerhot) rajoittaminen on väärin? Eli harrastusliikunnan rajoittaminen on väärin? Onko kaikki rajoittaminen siis väärin? Jos kyllä, niin olet ilmeisesti valmis ottamaan riskin, että Suomi on samassa jamassa tartuntamäärissä kuin Ranska tai Tsekki? Jos ajattelet ennen kaikkea taloutta, niin väitätkö siis, että tässä tilanteessa Suomen ja yritysten taloustilanne olisi parempi kuin nyt?

Ja toivottavasti vastaat suoraan kysymykseen, etkä lähde sivupoluille haastamaan vaikkapa siitä kuinka ihmiset on ''peloteltu''. Koska vaikka olisikin, niin itse talouden kannalta sillä ei ole väliä, vaan sillä miten ihmiset liikkuvat ja kuluttuvat - johtui tässä tapahtuvat muutokset sitten pelottelusta tai siitä taudin todellisesta vaarallisuudesta.

Tosin etkös myös ole kirjoittanut, että sairastuneiden määrää ei pitäisi uutisoida, eli haluat pimittää ihmisiltä tietoa taudin leviämisestä.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Onko teillä kellään mitään ohjeita miten saan yhteyden koronahuoliseen ystävääni kun en jaa huolta hänen kanssaan? Se hiertää meidän välejä. Hän ei halua että minä, lahtelainen, voisin tavata häntä. Kun Lahdessa on ollut niitä tartuntoja. Päijät-Hämeessä on ollut kuitenkin tilanne melko stabiili sen jälkeen kun se yksi tartuntarypäs saatiin kuriin. Silti olen hänen mielessään jokin uhka. On raskasta keskustella kun en jaa hänen uhkakuvia koronasta. Kyseessä on kuitenkin lapsuuteni paras ystävä. Ehkä hän vielä rauhoittuu kun tajuaa että tästä selvitään eikä kaikki ole uhkia.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Olet kyllä raskas tapaus. Eli ravintolatoiminnan (ml. yökerhot) rajoittaminen on väärin? Eli harrastusliikunnan rajoittaminen on väärin? Onko kaikki rajoittaminen siis väärin? Jos kyllä, niin olet ilmeisesti valmis ottamaan riskin, että Suomi on samassa jamassa tartuntamäärissä kuin Ranska tai Tsekki? Jos ajattelet ennen kaikkea taloutta, niin väitätkö siis, että tässä tilanteessa Suomen ja yritysten taloustilanne olisi parempi kuin nyt?

Ja toivottavasti vastaat suoraan kysymykseen, etkä lähde sivupoluille haastamaan vaikkapa siitä kuinka ihmiset on ''peloteltu''. Koska vaikka olisikin, niin itse talouden kannalta sillä ei ole väliä, vaan sillä miten ihmiset liikkuvat ja kuluttuvat - johtui tässä tapahtuvat muutokset sitten pelottelusta tai siitä taudin todellisesta vaarallisuudesta.

Tosin etkös myös ole kirjoittanut, että sairastuneiden määrää ei pitäisi uutisoida, eli haluat pimittää ihmisiltä tietoa taudin leviämisestä.
En oikein saanut kiinni kysymyksestä.

Ravintolatoiminnan rajoittaminen on väärin. Yökerhojen rajoittamiseen voi olla jokin perustelukin, mutta muiden ravintoloiden osalta ei. Harrastustoiminnan rajoittaminen vasta väärin onkin.

Ranskassa ja tsekissä ei siis ole missään vaiheessa ollut mitään rajoituksia, koska niiden tilanne on mielestäsi vaihtoehtoinen kaiken rajoittamiselle?

Miltäs päivämäärältä tuo viimeinen on? Olen ollut ilmeisen kännissä tai sitten laitat tuossakin sanoja suuhuni. Se, että tartuntamäärät ovat jokapäiväinen ykkösuutinen on sinällään pelkkää hysterian lietsomista. Mutta tässäkin on muita vaihtoehtoja kuin sinulle kaikkiin asioihin ainoat joko-tai-vaihtoehdot.
 

Hera80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onko teillä kellään mitään ohjeita miten saan yhteyden koronahuoliseen ystävääni kun en jaa huolta hänen kanssaan? Se hiertää meidän välejä. Hän ei halua että minä, lahtelainen, voisin tavata häntä. Kun Lahdessa on ollut niitä tartuntoja. Päijät-Hämeessä on ollut kuitenkin tilanne melko stabiili sen jälkeen kun se yksi tartuntarypäs saatiin kuriin. Silti olen hänen mielessään jokin uhka. On raskasta keskustella kun en jaa hänen uhkakuvia koronasta. Kyseessä on kuitenkin lapsuuteni paras ystävä. Ehkä hän vielä rauhoittuu kun tajuaa että tästä selvitään eikä kaikki ole uhkia.
Tätä lukiessa ihan ensimmäisenä tuli mieleen, että kunnioita ystäväsi tunnetilaa, mikä tässä tapauksessa on pelko koronaa kohtaan. Se, että et jaa hänen kokemaa uhkaa, ei tee siitä uhkasta hänelle yhtään vähemmän todellisempaa. Ensimmäinen neuvoni onkin, että opettele asettumaan toisen asemaan. Ymmärrä enemmän ja arvostele vähemmän. Ystävyys kun on toisen kuuntelemista.

Rakkaudella
Hera80
 

torreira#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Arsenal
Tulee saatanan pitkä talvi tämän kanssa. Alkaa pikkuhiljaa vituttamaan, vaikka tähän asti olen pärjäillyt. Mikähän mahtaa olla maan työttömyystilanne siinä huhtikuun paikkeilla?
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Pitkin syksyä on arvosteltu mekaanisia rajoitteita, jotka eivät ota huomioon alueellista tilannetta. Tässä viime viikkoina on kuitenkin nähty, mihin se voi johtaa: urheiluseurat ja halliyrittäjät pyörittävät toimintaa normaalisti, koska kukaan ei oikein tiedä, milloin pitäisi laittaa lappu luukulle. Halliyrittäjät eivät tietenkään halua katkaista hyvää kassavirtaa, eivätkä joukkueet halua maksaa vuoroistaan ilman minkäänlaista vastinetta. AVIlta tulee vain suosituksia, joiden vaikutus on samaa luokkaa kuin kehottaminen terveelliseen ruokavalioon.

Pääkaupunkiseudun kannalta tilanne on erityisen nihkeä. Täällä tulee olemaan niitä tartuntoja niin kauan, kunnes rokote saadaan. Rauhallisinakin aikoina Helsinki on jatkuvasti kiihtymis- tai leviämisvaarassa. Julkisia liikuntatiloja voidaan sulkea, mutta yksityiset pitävät butiikin auki, kunnes joku asettaa liiketoimintakiellon.

Tilanteessa on sellainenkin aspekti, että seurojen kannalta hallien sulkeminen voi olla parempi ratkaisu kuin se, että ainoastaan harrastaminen kielletään. Yksityiset hallit voivat nimittäin periä maksuja, vaikka vuoroja ei pääse käyttämään. Niinpä ainakin itse odottaisin, että valtiovalta asettaa selkeät toimintaohjeet ja kriteerit mahdollisille rajoitustoimenpiteille.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ravintolatoiminnan rajoittaminen on väärin. Yökerhojen rajoittamiseen voi olla jokin perustelukin, mutta muiden ravintoloiden osalta ei. Harrastustoiminnan rajoittaminen vasta väärin onkin.

Rajoituksien oikeudenmukaisuus ja järkevyys ovat ikuinen keskustelunaihe. Itse sanoisin, että toimet ovat ikäviä, mutta ehdottoman tarpeellisia. Kun katsoo, miten hirvittävällä vauhdilla tauti leviää Euroopassa, on ihan selvää, että Suomessa on reagoitava jo ennakkoon. Ja ennakkoon reagoiminen esimerkiksi määrittelemällä alueellisia rajoituksia käyttöönotettaviksi epidemiatilanteen eri vaiheissa on tähän hyvä keino.

Mutta jos edellä mainitut rajoitukset ovat mielestäsi väärin, niin toivoisin sinulta konkreettisen mielipiteen siitä, mikä olisi mielestäsi oikea tapa toimia? Mitä voitaisiin rajoittaa missäkin tilanteessa?

Ranskassa ja tsekissä ei siis ole missään vaiheessa ollut mitään rajoituksia, koska niiden tilanne on mielestäsi vaihtoehtoinen kaiken rajoittamiselle?

Tšekissä oli keväällä maskipakko ja tiukat rajoitukset, ja maassa oli todella hyvä tilanne. Sitten - jos tänne pari päivää sitten linkkttämäni YLE:n uutisen tiedot pitävät yhtään paikkaansa - maan populistinen pääministeri päätti, että rajoituksia ei tarvita, koska kansa on jo kyllästynyt niihin. Maskipakko palasi myöhemmin.

Maskipakko ei siis yksinään ole mikään epidemian pysäyttävä tekijä. Monet ovat populistisesti kääntäneet tämän niin, että maskit ovat aiheuttaneet Tšekin tilanteen, vaikka jostain syystä keväällä ne eivät sitä tehneetkään. Todellisuudessa taudin leviämisen estäminen pohjautuu moniin rajoituksiin ja määräyksiin, joista maskipakko tai -suositus on vain yksi tekijä muiden joukossa.

Suomessa ei todellakaan rajoiteta läheskään kaikkea. Monessa Euroopan maassa ollan nyt ottamassa alueellisesti paljon tiukempia keinoja käyttöön. Tämä johtuu vain siitä, että keinot ovat olleet riittämättömät liian pitkään. Mitä aikaisemmin keinoja tiukennetaan, sitä todennäköisemmin epidemia saadaan kuriin, ja talous pelastettua paremmin.

Mutta tähän kysyisinkin, että mikä sinusta olisi oikea tapa? Kannattaa muistaa, että monessa Euroopan maassa tilanne oli suunnilleen samanlainen kuin Suomessa vain noin kuukausi sitten, ja nyt tilanne on pahentunut radikaalisti. Luettelin eilen muutaman maan, joissa tartunnat kymmenkertaistuivat vain kuukaudessa. Muistaakseni Puola, Sveitsi, Belgia, Tšekki ja Latvia olivat tällaisia.

Miltäs päivämäärältä tuo viimeinen on? Olen ollut ilmeisen kännissä tai sitten laitat tuossakin sanoja suuhuni. Se, että tartuntamäärät ovat jokapäiväinen ykkösuutinen on sinällään pelkkää hysterian lietsomista. Mutta tässäkin on muita vaihtoehtoja kuin sinulle kaikkiin asioihin ainoat joko-tai-vaihtoehdot.

Minäkin muistan tällaisen heiton, mutta sen kyllä sitä, että oliko se sinun vai jonkun muun käsialaa. Ja siinä taisi olla myös ajatus siirtyä päiväseurannasta viiikkoseurantaan. Tuo heitto oli kuitenkin mielestäni enemmänkin sarkasmia ja liittyi muistaakseni siihen, kuinka suomalaiset toimittajat epäonnistuivat taas vaihteeksi tulkinnoissaan kun tekivät johtopäätöksiä epidemian suunnasta vertaamalla vain kahden peräkkäisen päivän tartuntoja.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ensimmäinen neuvoni onkin, että opettele asettumaan toisen asemaan. Ymmärrä enemmän ja arvostele vähemmän. Ystävyys kun on toisen kuuntelemista.

Kyllä se on myös sitä, että uskaltaa sanoa suoraan, jos touhu on naurettavaa. Itse jouduin yhden ihmisen ajatuksia kyseenalaistamaan, kun hän ei kesällä uskaltanut tehdä yhtään mitään. Nykyään hän on hieman palannut maan pinnalle, mutta silti edelleen varsin varovainen.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
. Niinpä ainakin itse odottaisin, että valtiovalta asettaa selkeät toimintaohjeet ja kriteerit mahdollisille rajoitustoimenpiteille.

Vaikka olenkin sitä mieltä, että harrastustoimintaa ei pitäisi rajoittaa lainkaan, olen myös lainatusta osasta samaa mieltä. Jos kerran lähdetään rajoittamaan, niin voisiko sen sitten tehdä kunnolla, eikä näillä ympäripyöreillä suosituksilla.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mutta tähän kysyisinkin, että mikä sinusta olisi oikea tapa? Kannattaa muistaa, että monessa Euroopan maassa tilanne oli suunnilleen samanlainen kuin Suomessa vain noin kuukausi sitten, ja nyt tilanne on pahentunut radikaalisti. Luettelin eilen muutaman maan, joissa tartunnat kymmenkertaistuivat vain kuukaudessa. Muistaakseni Puola, Sveitsi, Belgia, Tšekki ja Latvia olivat tällaisia.

Ei ole oikeaa tapaa. Jos kaikista toimenpiteistä huolimatta koronavirus leviää liian tehokkaasti niin silloin on hyvä kohdata tosimaailma ja myöntää, ettei meillä ole mitään keinoja tautia vastaan. Koska elämme rajoitususkonnon keskellä tämä kaikista hyväksyttävin ja järkevin toimenpide ei tule kuuloonkaan. Lopulta mennään siihen, että suljemme yhteiskunnan kaikilta osin, koska se on ainoa tapa saada hetki aikaa. Tämä tuhoaa talouden toistamiseen ja aiheuttaa lisää työttömiä, mutta minkäs teet.

Ei tauti, joka tarttuu näin tehokkaasti pysähdy mihinkään, jos ihmisillä on kohtaamisia. Ongelmaa vaan venytetään rajoituksilla entistä pidemmäksi ja lopulta se ongelma on edessä. Tsekki toimii moneen esimerkkinä - he pääsivät keväällä helpolla ja tauti ei ollut siellä päin paha. Nyt se on Euroopan pahin tilanne syksyllä eli kaikki, mitä kevään toimenpiteillä saavutettiin on se, että siirrettiin ongelma syksyyn ja eteenpäin.

Tosin ei tämä minun asiani realistinen ole, koska Eurooppa on jo päättänyt vaihtoehdottomuudesta. Ei nämä silti tule toimimaan ja lopulta jokainen maa vuorollaan on Espanjan ja Italian tiellä. Jos maat eivät sille tielle lähde niin he tekevät näitä erilaisia sulkuja kunnes tilanne paranee ja sitten hetken päästä tilanne on samanlainen, koska epidemia kulkee näin. Kun epidemian luonnollista kulkua on häiritty tällä tavalla niin tilanne vaan vaikeutuu koko ajan.

Nykyrajoitustasolla Suomessa voi elää ja näillä pystytään operoimaan. Voi olla, että paniikki pakottaa meidät tarttumaan toimeen ja sitten laitetaan kovempi lockdown vielä kuin keväällä, koska meillä on paljon ihmisiä, jotka pyhästi uskovat, että näin tämä ratkeaa. On hienoa olla vastapuolella ja yrittää saada ihmiset ymmärtämään, ettei tällä tavalla leviävä virus katoa mihinkään, jos tapaamme toisiamme. Ja empiirinen otanta myös osoittaa, että se kyllä osaa takaisin, vaikka tukehdutat sitä.

Mutta nythän tälle tielle on jo lähdetty. On myöhästy parkua. Nyt leikitään tätä "auki, kiinni" -leikkiä se viisi vuotta.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Mutta jos edellä mainitut rajoitukset ovat mielestäsi väärin, niin toivoisin sinulta konkreettisen mielipiteen siitä, mikä olisi mielestäsi oikea tapa toimia? Mitä voitaisiin rajoittaa missäkin tilanteessa?
Mun tehtävä ei ole miettiä tarkkaan, että mitä rajoitetaan ja miksi. Mutta noissa esimerkkitapauksissa ihmisten elinkeinoja tai ihmisten hyvinvointia ruvetaan perusteetta rajoittamaan, niin se kyllä vituttaa. Joo, on varmasti fakta, että kun urheilu kielletään ja ravintoloiden kävijämääriä jne. rajoitetaan, niin tartuntamäärät laskevat. Mutta samalla nämä rajoitusten asettajat (koska tuskin ovat koskaan urheilleet) eivät tajua alkuunkaan, kuinka iso vaikutus tuollaisella on yli miljoonan ihmisen fyysiseen ja etenkin henkiseen hyvinvointiin. Rajoitetaan miljoonan elämää ja tulee 2 tartuntaa päivässä vähemmän. Järkevääkö???

Enkä muutenkaan ole mikään ylenpalttisten rajoitusten ja kontrolloinnin kannattaja. Eikö tässä ole muutenkin jo nähty, että pelko ja pelottelu on tuonut samoja tuloksia kuin rajoitukset. Sillä hyödyllä, että ihmiset saavat kuitenkin halutessaan tehdä normaaleja asioita.

Ehkä tämä pelottelu ei toimi keski-euroopassa, mutta suomalainen on pääosin niin kuuliainen, että kun krista kiuru kauhistellen sanoo että nyt on erittäin vaarallista hengittää, niin kansalainen lopettaa hengittämisen.

E. Mahtava viesti peterralta tuossa edellä. Yksi viime aikojen parhaista ja järkevimmistä tässä ketjussa. Hatunnosto.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ehkä tämä pelottelu ei toimi keski-euroopassa, mutta suomalainen on pääosin niin kuuliainen, että kun krista kiuru kauhistellen sanoo että nyt on erittäin vaarallista hengittää, niin kansalainen lopettaa hengittämisen.

Ainakin Saksassa toimii - kyllä siellä suurin osa ihmisistä on ns. tiukkaan puristettu. Mitä enemmän ihmisiä sitä vaikeampi tuota on kuriin saada. Tässä jokaisen on paras laittaa toivonsa siihen rokotteeseen niin pian kuin mahdollista, vaikkei se tätä maailman tilanetta niinkään ratkaise. Ymmärrän rajoitusihmisten huolen - ihan oikeasti ymmärrän sen - mutta kyllä tää on aika kovaa juttua, kun ollaan tällaisen kulkutaudin takia valmiita välttämään viimeiseen asti ns. ylikuolleisuus, mutta samalla kuitenkin ollaan valmiita tuhoamaan talous ja tappamaan työt ja toimeentulo eläviltä.

Nykymallilla yhden pelastetun ihmishengen hinta on kyllä valtavan arvokas.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei ole oikeaa tapaa. Jos kaikista toimenpiteistä huolimatta koronavirus leviää liian tehokkaasti niin silloin on hyvä kohdata tosimaailma ja myöntää, ettei meillä ole mitään keinoja tautia vastaan. Koska elämme rajoitususkonnon keskellä tämä kaikista hyväksyttävin ja järkevin toimenpide ei tule kuuloonkaan. Lopulta mennään siihen, että suljemme yhteiskunnan kaikilta osin, koska se on ainoa tapa saada hetki aikaa. Tämä tuhoaa talouden toistamiseen ja aiheuttaa lisää työttömiä, mutta minkäs teet.

Ei tauti, joka tarttuu näin tehokkaasti pysähdy mihinkään, jos ihmisillä on kohtaamisia. Ongelmaa vaan venytetään rajoituksilla entistä pidemmäksi ja lopulta se ongelma on edessä. Tsekki toimii moneen esimerkkinä - he pääsivät keväällä helpolla ja tauti ei ollut siellä päin paha. Nyt se on Euroopan pahin tilanne syksyllä eli kaikki, mitä kevään toimenpiteillä saavutettiin on se, että siirrettiin ongelma syksyyn ja eteenpäin.

Tosin ei tämä minun asiani realistinen ole, koska Eurooppa on jo päättänyt vaihtoehdottomuudesta. Ei nämä silti tule toimimaan ja lopulta jokainen maa vuorollaan on Espanjan ja Italian tiellä. Jos maat eivät sille tielle lähde niin he tekevät näitä erilaisia sulkuja kunnes tilanne paranee ja sitten hetken päästä tilanne on samanlainen, koska epidemia kulkee näin. Kun epidemian luonnollista kulkua on häiritty tällä tavalla niin tilanne vaan vaikeutuu koko ajan.

Nykyrajoitustasolla Suomessa voi elää ja näillä pystytään operoimaan. Voi olla, että paniikki pakottaa meidät tarttumaan toimeen ja sitten laitetaan kovempi lockdown vielä kuin keväällä, koska meillä on paljon ihmisiä, jotka pyhästi uskovat, että näin tämä ratkeaa. On hienoa olla vastapuolella ja yrittää saada ihmiset ymmärtämään, ettei tällä tavalla leviävä virus katoa mihinkään, jos tapaamme toisiamme. Ja empiirinen otanta myös osoittaa, että se kyllä osaa takaisin, vaikka tukehdutat sitä.

Mutta nythän tälle tielle on jo lähdetty. On myöhästy parkua. Nyt leikitään tätä "auki, kiinni" -leikkiä se viisi vuotta.

Rajoituksistahan todettiin aikoinaan, että niiden tarkoituksena on hidastaa taudin etenemistä, jotta terveydenhuollon kapasiteetti ei täyty. Oletuksena oli, että tauti käy ennemminkin tai myöhemmin läpi väestön, ellei sitten rokote tule tähän väliin.

Keväällä kuitenkin huomattiin, että rajoitukset tehosivat yllättävän hyvin, ja tauti saatiin hyvin aisoihin. Palkkiona meillä oli suhteellisen avoin kesä. Talous myös kiitti siinä mielessä, että se otti vähemmän osumaa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Ja meillä on edelleen parempi tilanne ja monessa mielessä jopa lievemmät rajoitukset kuin Ruotsissa tällä hetkellä.

"Rajoitususkonto" ja "'Auki - Kiinni'-leikki" ovat termeinä sellaisia, että mielipiteesi niistä tulevat selväksi. Minä kutsun niitä strategiaksi. Minusta tähän mennessä parhaiten toiminut strategia on se, että reagoidaan nopeasti taititilanteeseen tiukasti ja täsmällisesti. Sen ansioista on epidemia mahdollista saada aisoihin, jolloin sulku jää lyhyemmäksi, ja paluu mahdollisimman normaaliin onnistuu. Tähän mennessä taloudellisesti parhaiten ovat pärjänneet maat, jotka ovat saaneet epidemian nopeilla toimilla kuriin.

Kaikkein tärkein pointti loppuun: tällä "auki ja kiinni tarvittaessa" -strategialla yhteiskunnan toiminta saadaan pidettyä mahdollisimman normaalina pidempään, ja jos rokotteet saadaan käyttöön ensi vuoden aikana, voidaan selvitä ilman sitä shokkia, jota taudin hallitsematon kulku koko väestön läpi aiheuttaisi.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kaikkein tärkein pointti loppuun: tällä "auki ja kiinni tarvittaessa" -strategialla yhteiskunnan toiminta saadaan pidettyä mahdollisimman normaalina pidempään, ja jos rokotteet saadaan käyttöön ensi vuoden aikana, voidaan selvitä ilman sitä shokkia, jota taudin hallitsematon kulku koko väestön läpi aiheuttaisi.

Kyllä - olen lukenut tuon kaiken lukemattomia kertoja. Kuinka paljon näyttöä ympäristöstäsi kaipaat ennen kuin uskot olevasi väärässä?

Rajoitustaso muualla Euroopassa on ollut kevään, kesän & syksyn koko aika paljon kovempi kuin Suomessa ja tästä huolimatta kukaan ei ole saanut tautia poistettua järjestelmästä eikä kukaan ole säästynyt isolta aallolta. Miksi tämä näyttö, joka on empiirisesti kaikista suurinta näyttöä, ei kelpaa?

Joka paikassa yritetään suojella sitä sairaaloiden kantokykyä ja kuten itsekin varmaan näet niin ei oikein meinaa nyt onnistua. Miksi tämä näyttö ei kelpaa sinulle? Rokotteesta seuraavan vuoden aikana ei ole mitään takeita eikä ole siitäkään, kuinka nopeasti se saadaan vaikuttavalle tasolle.

Lopulta parahdamme joka kerta, kun näemme luvut maailmalta. Jos kerran emme selvästikään pysty pysäyttämään taudin kulkua emmekä varjelemaan sairaaloiden kantokykyä ja lopulta lopputulos on kuitenkin tuo, mitä mennään nyt läpi Tsekissä niin kuinka paljon näyttöä pitää ladata pöytään, että uskotaan sen olevan jo se pienempi paha kuin tämän?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mun tehtävä ei ole miettiä tarkkaan, että mitä rajoitetaan ja miksi. Mutta noissa esimerkkitapauksissa ihmisten elinkeinoja tai ihmisten hyvinvointia ruvetaan perusteetta rajoittamaan, niin se kyllä vituttaa. Joo, on varmasti fakta, että kun urheilu kielletään ja ravintoloiden kävijämääriä jne. rajoitetaan, niin tartuntamäärät laskevat. Mutta samalla nämä rajoitusten asettajat (koska tuskin ovat koskaan urheilleet) eivät tajua alkuunkaan, kuinka iso vaikutus tuollaisella on yli miljoonan ihmisen fyysiseen ja etenkin henkiseen hyvinvointiin. Rajoitetaan miljoonan elämää ja tulee 2 tartuntaa päivässä vähemmän. Järkevääkö???

Ei olisi. Mutta tuo muutos on oikeasti ainakin oletettu paljon suuremmaksi kuin kaksi ihmistä päivässä. Keväällä se oli yhtenä keinona rajoituspaletissa, ja vaikutus oli hyvin selvä. Tästä ei päästä mihinkään.

Minusta viestisi on ikävän populistinen. Sinulta tulee kyllä kovasti kommenttia siitä, mikä toimissa on vikana, mutta ei mitään ehdotuksia siitä, miten tilanne pitäisi ratkaista. Jos oikein tulkitsen, niin olet todennut, että nykyiset rajoitukset ovat pääsääntöisesti väärin, mutta et myöskään kannata tilannetta, jossa rajoituksia ei olisi. Mutta et myöskään tiedä, että mitkä rajoitukset olisivat OK?

Tulee vähän mieleen klassinen kuvaus suomalaisesta luonteesta: "Kaikki on perseestä, mutta mitään ei saa muuttaa".

Ja jos olen tulkinnut viestejäsi väärin, niin pahoittelut. Voit toki korjata käsityksiäni.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Kiina sai taudin hyvin hallintaan ja myös talous on hyvällä mallilla. Yksi esimerkki myös tästä mallista ja en näe sitä mahdollisena vaihtoehtona Suomessa, että epidemian annettaisiin tai olisi annettu levitä vapaasti. Siinä vaiheessa isku talouteen olisi ollut vähintään nykyisen kaltainen.

Ei meidän tarvitse kaikkea rajoittaa, vaan tehdä oikeaan aikaan oikeita rajoituksia, myös alueellisia.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tulee vähän mieleen klassinen kuvaus suomalaisesta luonteesta: "Kaikki on perseestä, mutta mitään ei saa muuttaa".

Ainakin on osuva kuvaus omasta ajattelustani :D Se ainakin piristää tänään.
Olen nykyisen rajoitustason kannattaja eli suostun mukisematta kaikkiin näihin nykyisiin: rajoitetaan yleisötapahtumia, säädellään ravintoloita/yökerhoja, käytetään maskia ja lutrataan käsidesillä. Tämä on minulle täysin ok ja kaikki rajoitukset ovat jokseenkin pehmeitä.

En vaan rehellisesti usko, että näillä on riittävää ja merkittävää vaikutusta siihen lopputilanteeseen. Kaikki, jotka vaan pystyy on siirretty jo etätyöhön ja ne, jotka vielä ovat muissa töissä ovat siellä, missä etätyö ei ole mahdollisuus.

Nähdäkseni näiden on riitettävä ja jos ne eivät riitä niin se on kyllä surullinen tilanne. Määräaikaiset yhteiskunnan sulut ovat osoittaneet toimintansa (laitetaan julkiset paikat kiinni niin ei niissä kukaan silloin käy), mutta tämä on taloudelle ja ihmisolemukselle kyllä täysin kestämätön tilanne.

Kiina sai taudin hyvin hallintaan ja myös talous on hyvällä mallilla. Yksi esimerkki myös tästä mallista ja en näe sitä mahdollisena vaihtoehtona Suomessa, että epidemian annettaisiin tai olisi annettu levitä vapaasti. Siinä vaiheessa isku talouteen olisi ollut vähintään nykyisen kaltainen.

On aika kova, että vertaat valtiota, jossa ei käytännössä ole ihmisoikeuksia valtioihin, joiden koko toiminta niihin perustuu. Kiina sai homman haltuun käytännössä semmosella rajoituspaletilla, johon meidän järjestelmä ei tule ikinä taipumaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Rajoitustaso muualla Euroopassa on ollut kevään, kesän & syksyn koko aika paljon kovempi kuin Suomessa ja tästä huolimatta kukaan ei ole saanut tautia poistettua järjestelmästä eikä kukaan ole säästynyt isolta aallolta. Miksi tämä näyttö, joka on empiirisesti kaikista suurinta näyttöä, ei kelpaa?

Rajoitukset toki määräytyvät paikallisten olosuhteiden ja virustilanteen mukaan. Euroopassakin on kuitenkin rutkasti esimerkkejä siitä, että rajoituksilla ja esimerkiksi ihmisten käyträytymismallien muutoksilla tauti on lopulta saatu hallintaan, minkä jälkeen rajoituksia on voitu helpottaa. Tämä siis keväältä. Katsotaan, kuinka käy syksyllä. Tällä hetkellä tilanne on varsin paha, ja siksi monet maat ovat nyt joutuneet kiristämään rajoituksia.

Tämä on tasapainoilua. Kukaan ei ole väittänyt, että tauti saadaan kokonaan katoamaan.

Joka paikassa yritetään suojella sitä sairaaloiden kantokykyä ja kuten itsekin varmaan näet niin ei oikein meinaa nyt onnistua. Miksi tämä näyttö ei kelpaa sinulle? Rokotteesta seuraavan vuoden aikana ei ole mitään takeita eikä ole siitäkään, kuinka nopeasti se saadaan vaikuttavalle tasolle.

Rokotteesta ei ole takeita, mutta toistaiseksi merkit ovat kuitenkin ihan positiiviset. Samaten lääkehoidon kehittyminen voi tuoda helpotusta.

Sairaaloiden kapasiteetin täyttymisestä olen samaa mieltä, mutta tämä on minusta seurausta siitä, että tilanteeseen on reagoitu liian myöhään. Rajoitusten täysi purku vain pahentaisi tätä kaaosta.

Lopulta parahdamme joka kerta, kun näemme luvut maailmalta. Jos kerran emme selvästikään pysty pysäyttämään taudin kulkua emmekä varjelemaan sairaaloiden kantokykyä ja lopulta lopputulos on kuitenkin tuo, mitä mennään nyt läpi Tsekissä niin kuinka paljon näyttöä pitää ladata pöytään, että uskotaan sen olevan jo se pienempi paha kuin tämän?

Missä mielessä pienempi paha? Nopeilla rajoituksilla Suomi sai keväällä taudin kuriin, ja on pärjännyt paljon paremmin kuin Ruotsi niin taloudellisesti kuin inhimillisesti - eli kuolleiden ja sairastuneiden määrällä mitattuna.

Tässä edelleen on kyse siitä, että kuinka pitkäkestoisia ja kuinka kovia rajoituksia joudutaan pitämään. Lisäksi pitää huomioida, että hallitsematon leviäminen näkyy myös terveydenhuollon kuluissa, mikä vaikuttaa myös talouteen. Lisäksi suuri määrä altistumisia ja sairastumisia tarkoittaa myös suuria vaikeuksia yrityksille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös