Miten talouden rattaat pidetään pyörimässä kun mihinkään ei saisi mennä eikä mitään saisi tehdä? Jos ei hallitus ole kieltänyt niin vähintään somessa lynkataan.
Koitetaan me, jotka liikkua uskaltavat, pitää parhaamme mukaan talous pyörimässä ja tuetaan erityisesti pienyrittäjiä näinä aikoina. Eilen käytiin iltapäiväkävelyllä Vartiokylänlahdella ja pysähdyttiin pannukakulle ja kahville Vartiokylän venesataman rantakahvilaan Cafe Meridianiin. Paikka oli onneksi suhteellisen täynnä, mutta silti tuli hyvä mieli, kun sai tukea pienen kahvilan yrittäjää. Ja oli muuten hyvä pannari. Joten ainakin Itä-Helsinkiläiset sinne mars!
Kuten jo aiemmin täällä sanoin, jos maskien avulla saadaan paikat pidettyä auki, niin käytetään sitten niitä. Vaikka ne saatanan epämukavia onkin. Mutta tämä tilanne ei saa aiheuttaa yhtään "ylikuolleisuutta" enää firmoille.
Pelkästään numeroiden valossa, kun tätä tilannetta katsoo, niin eihän rajoituksille ole kyllä Suomessa tällä hetkellä mitään perusteita, varsinkin jos näiden viime aikaisten ryppäidenkään jälkeen sairaalapotilaiden määrä ei kasva räjähdysmäisesti, kuten nyt näyttää:
- 37 sairaalassa
- 5 teholla
- 346 kuollutta
- 90% kuolleista yksi tai useampi perussairaus
- Kuolleiden mediaani-ikä 84
- Työikäisten kuolemat erittäin harvinaisia
- Lasten tai nuorten kuolemia ei ole rekisteröity lainkaan
- Aktiivisia tapauksia noin 3000
(Lähde: THL.fi)
Numeroiden perusteella tauti vaikuttaisi siis olevan tällä hetkellä Suomessa vakavuudeltaan influenssan kanssa tasoissa. Jonkun verran on muistuteltu myös niistä koronan jälkitaudeista ja kuinka monta ihmistä prosentuaalisesti niistä kärsii, mutta onko mistään löydettävissä prosenttimääriä tai ihan vain arvioita vakavan influenssan sairastaneiden jälki-taudeista? Missä suhteessa esimerkiksi sairaalahoitoa influenssaan saaneet kärsivät jälkitaudeista vielä muutaman kuukaudenkin jälkeen?
Mutta, ei tätä tilannetta toki pelkästään numeroiden perusteella arvioida ja toki parempi myös ennakoida. Ja mikäli ensimmäiset rokotteet saapuisivat vuodenvaihteessa, niin kyllä varmasti sinne asti voidaan näillä rajoituksilla ja suosituksilla mennä. Mutta kovin pitkään vuodenvaihteen yli ei voida kyllä mennä. Jossain vaiheessa sen rajan on tultava vastaan, milloin on myös hallituksen ja viranomaisten mielestä aloitettava paluu normaalimpaan arkeen. Jos se vaatii ne maskit, niin vaatikoot. Edelleen, mieluummin maski naamalla kuin paikat kiinni. Toivoisin myös WHO:lta virallista kantaa siihen, etteivät enää suosittele valtioille lockdownia viruksen torjunnassa (Suomi ei toki lockdownissa ole). Mikäli tämä on WHO:n kanta eikä pelkästään tuon yhden WHO:n lääkärin.
Yhtä kaikki, koronavuosi lähenee loppuaan ja toivottavasti toista vuotta ei tarvitse kokonaisuudessaan tämän kanssa tässä mittakaavassa elää. Vaikkakin itse olen lähes varma, että korona jää kiertelemään maapalloa kausi-koronana.
Noh, tästä taas 10 vuotta eteenpäin, niin saadaan ehkä seuraava uusi viruspandemia. Kuka tietää, ehkä silloin uudesta viruksesta huudellaan kylillä ja toreilla: "Tämä ei ole mikään kausi-korona!".