Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 911 657
  • 81 126

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Juuri eilen törmäsin NY Timesin ansiokkaaseen artikkeliin, jossa on tutkittu koronan aiheuttamaa ylikuolleisuutta ympäri maailmaa vertaamalla tämän vuoden kuolinlukuja kunkin alueen normaalijakaumaan. Valitettavasti lukeminen vaati ainakin itselläni rekisteröitymisen, mutta vahva suositus silti. Ja samalla vinkki tätä palstaa lukeville toimittajille tehdä artikkelin sisällöistä suomenkielinen versio...

Ylikuolleisuus on ollut tuonkin katsauksen perusteella huomattavaa ympäri maailmaa. Poikkeuksia löytyy vain harvoja: Pohjoismaat (pl. Ruotsi), Saksa, Japani, Israel, Etelä-Korea ja Thaimaa.

Suurin ero tilastoiduissa koronakuolemissa ja kuolleisuuden todellisessa määrässä on ollut Etelä-Amerikassa. Perussa ylikuolleisuus maalis-elokuussa on ollut jopa 77 300, kun tilastoituja koronakuolemia siellä on sille ajalle merkitty vain n. 20 000. Todellinen kuolleisuus on siis ollut yli 3,5-kertainen siihen verrattuna mitä virallinen tilasto kertoo.

Pahoin koronasta kärsineistä maista monessa (USA, Espanja, Italia, Brasilia, Intia, UK, Venäjä) ylikuolleisuus on ollut melko johdonmukaisesti n. 20% suurempaa kuin viralliset tiedot koronakuolemista antavat ymmärtää. Intian ja Venäjän osalta tiedot on laskettu vain yksittäisistä kaupungeista, mutta oletettavasti antavat kuitenkin kohtuullisen hyvän kuvan kokonaistilanteestakin. Myös koko maailman ylikuolleisuus on ollut vastaavalla tavalla suurempaa mitä viralliset tiedot kertovat, lehden arvio tilastoista puuttuvista kuolemantapauksista on 263 000 kpl.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Suomenkin osalta lehti on laskenut korona-ajalta ylikuolleisuutta olevan n. 3%, eli n. 600 henkilön verran. Tilastoituja kuolemia on tuolle ajalle kertynyt kuitenkin vain 334 kpl, eli Suomenkin osalta on mahdollista, että kevään koronakuolemaluku valehtelee hieman alakanttiin. Mahdollisesti hoivakodeissa on tapahtunut enemmän koronaan liittyviä kuolemia kuin mitä viralliset tilastot kertovat. Toki tuo erotus on niin pieni, että on myös mahdollista, että jokin muu syy on taustalla, esim. viime talven influenssa-aallon heikkous, joka on siirtänyt ns. luonnollisia kuolemia hieman eteenpäin.
Jos saan veikata, niin koronan pahimmin runtelemilla alueilla kuolleisuus on seuraavina vuosina tavallista pienempää. Johtuen ihan siitä, että nyt menehtyy sellaista väkeä, jotka ilman koronaa olisivat säilyneet hengissä vuoden-pari tästä eteenpäin. Mielenkiintoisempaa olisi nähdä tilastoja nuorempien tai perusterveiden ihmisten ylikuolleisuudesta.
 
K

kiwipilot

Mielenkiintoisempaa olisi nähdä tilastoja nuorempien tai perusterveiden ihmisten ylikuolleisuudesta.

Kyllä. Samoin olisi mielenkiintoista nähdä uusia tilastoja kuolleiden keski-iästä sekä perussairauksista. Tuntuu, että sitten kevään näitä tilastoja sekä lukemia ei ole pahemmin julkaistu (tai ainakaan uutisoitu): tautia on nyt sairastettu reilut kahdeksan kuukautta joten ainakaan tutkimusmateriaalista ei pitäisi olla pulaa.
 

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Kyllä. Samoin olisi mielenkiintoista nähdä uusia tilastoja kuolleiden keski-iästä sekä perussairauksista. Tuntuu, että sitten kevään näitä tilastoja sekä lukemia ei ole pahemmin julkaistu: tautia on nyt sairastettu reilut kahdeksan kuukautta joten ainakaan tutkimusmateriaalista ei pitäisi olla pulaa.

Eipä niitä voi enää varmaan edes julkaista. Eihän kukaan täälläkään noudattaisi edes tämänkään vertaa näitä rajoituksia, jos nähtäisiin nuo tiedot kuolleista.
 
Jos saan veikata, niin koronan pahimmin runtelemilla alueilla kuolleisuus on seuraavina vuosina tavallista pienempää. Johtuen ihan siitä, että nyt menehtyy sellaista väkeä, jotka ilman koronaa olisivat säilyneet hengissä vuoden-pari tästä eteenpäin. Mielenkiintoisempaa olisi nähdä tilastoja nuorempien tai perusterveiden ihmisten ylikuolleisuudesta.

Samaan aikaan liikenneonnettomuuksissa, rikoksen uhreina, tai tapaturmissa kuolleiden määrät ovat laskeneet kautta maailman, jopa merkittävästi. Tästä syystä esimerkiksi Saksassa, Norjassa ja Ruotsissa on kuollut vähemmän ihmisiä viimeisten kuukausien aikana, kuin mikä olisi tyypillistä vastaavaan aikaan


Edelleen, vasta maaliskuussa 2021 saadaan kattava, uskottava arvio tämän vuoden covid-kuolemista.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Onkos tuo 1-3 päivää pitänyt noissa testitulosten valmistumisissa miten hyvin kutinsa?
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Siitä mikä on huoletonta, mikä huolestuttavaa ja mikä äärimmäisen huolestuttavaa, voi tietysti jokaisella olla oma mielipiteensä.

Tsekissä sairaalassa olevien määrä on kaksinkertaistunut kahdessa viikossa, samoin tehohoidossa olevien. Uusien tapausten lukumäärä on myös koko ajan vain kiihtynyt. Vaikka siis uusien tapausten kasvu nyt tästä päivästä lähtien seisahtuisi, seuraavat kaksi viikkoa tästä eteenpäin myös todennäköisesti vähintäänkin kaksinkertaistuisivat tämän päivän lukuihin nähden.

Toki mutta kun puhutaan kaksinkertaistumisesta tai moninkertaistumisesta olisi hyvä tuoda ilmi myös minkä suuruusluokan asioista puhutaan, jos lähtötaso on esim 10-20 sairaalassaolijasta niin kaksinkertaistuminen ja tämän vielä kaksinkertaistuminen tuskin on mikään järisyttävä katastrofi, jos taas ollaankin 1000- tasossa niin puhutaan jo merkittävämmästä asiasta. Kun on kyse pienistä määristä niin toki raflaavia otsikoita saadaan kun puhutaan moninkertaistumisesta mutta käytännön tasolla ei olla vielä lähelläkään kriittistä massaa, tämä siis tietämättä millaisia lukuja Tsekistä löytyy. Linkin takaa nuo toki löytyi, eli 15.9. tilanne ollut 388 henkilö sairaalassa joista tehohoidossa 81 joka on siis noin kaksinkertainen määrä siihen kuinka paljon tapauksia oli 2.9.
 

Salama44

Jäsen
Kironatartunnat lisääntyvät Suomessa tasaiseen tahtiin. Joka kahden viikon jaksossa on enemmän. Tulee mielenkiintoista tasapainoilua koronan ja talouden hoitamisen kanssa jatkossakin. Korona lisää kuluja vaikka oppositiosta varsinkin Kokoomus sanoo ettei koronaan pidä vedota.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kironatartunnat lisääntyvät Suomessa tasaiseen tahtiin. Joka kahden viikon jaksossa on enemmän.

Kummasti nuo kahden viikon hassuttelijat ovat pitäneet nyt suutaan kiinni.

No, itse totesin noin kuukausi sitten, että oma fiilikseni on ensi kertaa aidosti positiivinen. Enkä ole vielä tämän suhteen kääntänyt takkiani. Kyllä tämä tartuntojen nousu saisi hiljalleen hiipua, mutta nyt tämän nykyisen strategian ja testauskyvyn ansiosta suhtaudun koronaan hieman kuin Salminen. Kevään tilastot olivat vääristyneet, ja tauti vaikutti vakavammalta kuin se on. Siksi en ole erityisen huolissani siitä, että tauti aiheuttaisi niin pahaa jälkeä yhteiskunnalle, kuin aiemmin vielä näytti.

Kunnioituksella tautiin pitää suhtautua, ja itse elän hyvin matalalla profiililla ihan altistuksia välttääkseni. Sairastuminen ei kiinnostaisi, mutta tällä hetkellä karanteeniin joutumiset altistumisen vuoksi melkeinpä huolettavat enemmän, koska ne ovat niin paljon todennäköisempiä. Toki lähipiirin riskiryhmäläisten kohtalo on aina myös mielessä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Muutokset kunnittain 17.09.2020 #koronafi

Espoo +3
Helsinki +13
Hyvinkää +1
Hämeenlinna +7
Jyväskylä +4
Järvenpää +1
Kouvola +2
Lahti +3
Muurame +2
Raisio +1
Tampere +1
Turku +3
Vantaa +2
Äänekoski +5
ei kuntatietoa +1

Yhteensä 49

Hämeenlinnan kaikki koronatartunnat Kerhon A-junnuja?

*maallikkonäkemys*

No ei tietenkään liene todellisuudessa lähellekään näin. Kerhon U20-joukkueen tartunnat ovat olleet täysin oireettomia tai erittäin lieväoireisia. Näistä jätkistä tuskin kukaan olisi edes harkinnut testiin menemistä, jos eivät olisi liigaseuran organisaatioon kuuluvana poikkeuksellisen tarkan syynin alaisena.

Näyttäisi ennemminkin siltä, että tartuntoja on todella paljon testeissä havaittua enemmän ja tauti siten yleisesti ottaen erittäin paljon lievempi, kuin ollaan pelätty. Tämä virus on luultavasti samalla tavalla levinnyt paitsi oppilaitoksissa, myös erinnäisissä juniorijoukkueissa, höntsäsählyporukoissa, kuoroharjoituksissa ynnä muissa nuorilla tai nuorehkoilla ihmisillä ilman, että ovat mitään havainneet tai korkeintaan kokeneet joitakin lieviä flunssaoireita. Me emme myöskään tiedä sitä, kuinka monella vanhemmalla ihmisellä tai muihin riskiryhmiin kuuluvilla tartunta on ollut oireeton tai hyvin lieväoireinen. Mahdollisesti erittäinkin monilla.

Merkit vähän viittaavat siihen, että olemme tekemisissä varsin tyypillisen, ehkä itsessään melko lievänkin hengitystieinfektion kanssa, joka kuitenkin tarttuu hyvin helposti. Semmoisen torjumiseen paras keino on - kuten olen jo pitkään toitottanut - ihmisten oma toiminta. Hyvä käsihygienia, etäisyyksien pitäminen ja vähänkin sairaana kotona pysyminen ovat paras tapa suojata niitä, joille tauti voi olla vaarallinen. Aivan kuten minkä tahansa hengitystieinfektion kohdalla. Siksi näiden asioiden ei pitäisi oikeastaan olla mikään koronavirustoimenpide, vaan normaali tapa toimia. Aina.

Siksi nyt pitäisi yhteiskunnalliselta katsantokannalta toimia oikeastaan normaalisti. Sillä erotuksella, että aiemmin ollaan oltu varomattomia kaikkien flunssien kanssa, ja tästä eteenpäin tähän voisi vaikkapa tehdä pysyvän muutoksen. Se lähtee jokaisesta itsestään - ei mistään matkustusrajoituksista, karanteeneista, lockdowneista, alueiden eristämisestä tai muista nyt koronaviruksen yhteydessä tutuksi tulleista toimenpiteistä.

***

Mitä tulee näihin koronaviruksen (mahdollisesti ja todennäköisesti) aiheuttamiin muihin tauteihin, kuten sydänlihastulehdukseen, joista nimim. @Saarinen taisi aiemmin kirjoittaa.

Olen jonkun verran tähän kyseiseen tautiin (siis sydänlihastulehdus) perehtynyt, koska olen sen suhteen lievähköä synnynnäistä sydänvikaa potevana riskiryhmässä. Ensinnäkin, sydänlihastulehdus eli myokardiitti ei ole minkään hengitystiesairauden (viruksen tai bakteerin aiheuttaman) osalta välttämättä mitenkään erittäin harvinainen vieras. Se on paskamainen ja kavala sairaus siksi, että se voi olla täysin oireeton ja silti potentiaalisesti vaarallinen. Ja koska se voi olla täysin oireeton tai ilmetä lievästi, on hyvin vaikeaa sanoa, kuinka yleinen se on minkäkin virus-, bakteeri- tai loistaudin yhteydessä. Se on myös vaikeasti diagnosoitavissa: esimerkiksi nimim. @Saarinen linkittämässä tutkimuksessa todennäköisyyttä myokardiitille pyrittiin etsimään CMR:llä (cardiovascular magnetic resonance) eli sydämen magneettikuvalla. Sillä taudista voidaan saada viitteitä ja sitä käsittääkseni pidetään hyvänä metodina, mutta varmaa diagnoosia on mahdoton tehdä senkään perusteella etenkin, kun vertailukohtaa (eli aiempia kuvia) ei ole käytössä. Kyseisessä tutkimuksessa tutkijat myös itse raportoivat, että magneettikuvassa havaitut epänormaaliudet ovat voineet osittain johtua n.s. "athlete's heart" -ilmiöstä tai ne ovat peräisin esim. jostakin aiemmasta infektiosta.

Koronavirus voi mahdollisesti olla sydänlihastulehduksen osalta hankalampi, kuin useimmat muut virukset. Joitakin viitteitä tutkimustulokset tähän suuntaan ovat antaneet. Äkkinäisiä johtopäätöksiä ei kannata kuitenkaan vielä tehdä eikä semmoisten pohjalta lietsoa paniikkia.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos on mitään flunssaa (korona tai ei), niin sen jälkeen, kun olo jo tuntuu terveeltä, kannattaa todellakin odotella muutamia päiviä ennen urheilusuorituksia tai muuta kuormittavaa liikkumista. Sydänlihastulehdus ei yleensä ole vaarallinen levossa. Oireeton koronatartunta ja oireeton sydänlihastulehdus on tietenkin vittumainen yhdistelmä ja tutkimuksen perusteella tämä näyttää olevan mahdollinen kombo.

Jos asia huolestuttaa, minulla paljon kestävyysurheilua harrastavana, lievähkösti pumppuvikaisena on yksi vinkki:

Seuraa omaa sykevälivaihtelua (HRV). Mittaamiseen on olemassa erittäin hyviä laitteita, mutta ne maksavat tietenkin paljon. Kohtuullisen hyviä mobiilisovelluksiakin mittaamiseen on kuitenkin tarjolla hyvinkin edullisesti - itse käytän yhtä, joka maksaa 10 euroa (kertamaksu). Näiden avulla HRV:tä pystyy mittaamaan sormesta puhelimen kameralla - kuulostaa epätarkalta, mutta itse asiassa ovat usein varsin hyviä. Kannattaa tietenkin perehtyä vähän, minkä sovelluksen lataa. Pudonnut HRV paljastaa kehossa vaikuttavan pöpön useimmiten jo ennen, kun tunnet mitään oireita (voi siis paljastaa kehossa vaikuttavan viruksen, joka ei muuten tuntuvasti oireile) ja se paljastaa myös sen, oletko palautunut flunssasta. Treenaaminen kannattaa aloittaa vasta sitten, kun HRV on palautunut baseline-tasolle. Silloin pöpö on mitä todennäköisimmin jo kokonaan poistunut elimistöstä ja riski viruksen tai bakteerin aiheuttamille sydänvaurioille on huomattavasti pienempi.

HRV:n mittaamisen aloittaminen pitää kuitenkin olla säännöllistä (joka aamu) ja baseline pitää tietysti tietää, ennen kuin mitään muutoksia on mahdollista havaita. Jos tämä siis kiinnostaa, kannattaa aloittaa saman tien :)

HRV:n seuranta on muutenkin esimerkiksi aktiiviselle kuntoilijalle oikein hyvä käytäntö. Se paljastaa alkavien ja pitkälti piilevien virusinfektioiden lisäksi myös mm. työstressin aiheuttaman kuormituksen, jolloin treeniä kannattaa hieman höllätä alipalautumisen (eli ns. ylikunnon) ehkäisemiseksi.

Tämä on hyvä kotikonsti, mutta tietenkin se on vain kotikonsti. Lääkärille kannattaa mennä, jos siltä tuntuu.


*maallikkonäkemys päättyy*
 
Viimeksi muokattu:

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Tapaukset lisääntyy Joo, mutta minun mielestä tässä pitäisi ottaa tarkemmin huomioon kuinka moni niistä liittyy tunnettuihin ketjuihin. Tietyllä tavalla epidemia ei etene mikäli se pysähtyy karanteeniin. Tällä hetkellä ilmeisesti suurin osa ketjuista on sammumassa. Espoossa tuli paljon tartuntoja samaan aikaan kun näitä skopjen lentoja vielä tuli, sama Turussa. Siellä on nyt nähtävästi tilanne rauhoittunut ainakin hetkeksi.

Mikkeli, Hämeenlinna ja Kouvola. Siellä on tullut tartuntoja useampi samasta lähteestä. Lestijärvi ja Äänekoski myös hallinnassa. Mänttä Vilppulassa myös rypäs, joka todennäköisesti saadaan hallintaan. Lahdessa myös useampi tartunta jäljitetty samaan paikkaan, ja toivottavasti saadaan tämä epidemia haltuun nopeasti.

Jyväskylän tilanne arveluttaa. En tiedä tarkalleen onko siellä vielä paljon uusia tartuntoja missä lähde ei ole tiedossa. Toivottavasti ei ole.

Epidemian hallinta on hyvä tällä hetkellä. Eletään normaalisti ja tartuntojen määrä koko maassa liikkuu 15-100 tapauksen välillä per päivä. Ei ollenkaan hullusti sanoisin minä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Kummasti nuo kahden viikon hassuttelijat ovat pitäneet nyt suutaan kiinni.
Tämä on kyllä osittain kaksisuuntainen tie. Nyt kun meillä on Suomessa jokseenkin "tilanne päällä", ei myös näy samassa mitassa ahdistusta ja överiksi vedettyjä ennakkoja. Niitä harrastettiin lähinnä silloin, kun tätä odotettiin. Nyt kaikki jatkuukin normaalina, lienee moni huokaissut helpotuksesta ja löysännyt pipoa. Vähän kuin ennen hammaslääkäriä ja sitten lopulta poran alla. "Kyllähän tämä tässä menee."
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
WHO on huolissaan Euroopan tilanteesta. Jos Ilta-Sanomien artikkelia on uskominen, niin perusteluna on se, että tautiluvut ylittävät nyt ensimmäisen aallon huiput.

Tottahan tuo on. Mutta en kyllä vertailisi tilannetta mitenkään kevääseen. Tuohon pitäisi saada rinnalle näkymiin myös sairaalassa olijoiden, tehohoitoa saavien potilaiden sekä päiväkohtaisten koronakuolemien vastaavat luvut.

Kyllähän WHO tuon artikkelin perusteella myöntää, että osin tämä johtuu parantuneesta testauksesta. No, minä sanoisin, että johtuu jopa suurilta osin.

Siitä olen toki samaa mieltä WHO:n kanssa, että kehitys on Euroopassa ollut huono. Ja jotain pitäisi ehkä miettiä tartuntojen määrän kääntämiseksi laskuun. Edelleen pidän mahdollisena sitä, että kun tartuntatilanne ylittää alueellisesti jonkun kynnyksen, taudin vaarallisuus kohoaa selvästi, ja silloin voi tulla paikallisesti rumaa jälkeä. Tällä hetkellä en usko tautia olevan Euroopassakaan niin paljoa, että tällainen Lombardian ja etenkin Bergamon tilanteen toistuminen olisi erityisen todennäköistä missään päin, mutta tarpeeksi kauan kun ollaan nousukäyrällä, se tulee kyllä vastaan... No, sitä ennen tulee kyllä rokote, ja ihmisten käyttäytyminen muuttuu, joten tuollainen jatkuva eksponentiaalinen kasvu on realismia vain matemaatikkojen laskelmissa...

 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
No ei tietenkään liene todellisuudessa lähellekään näin. Kerhon U20-joukkueen tartunnat ovat olleet täysin oireettomia tai erittäin lieväoireisia. Näistä jätkistä tuskin kukaan olisi edes harkinnut testiin menemistä, jos eivät olisi liigaseuran organisaatioon kuuluvana poikkeuksellisen tarkan syynin alaisena.

Näyttäisi ennemminkin siltä, että tartuntoja on todella paljon testeissä havaittua enemmän ja tauti siten yleisesti ottaen erittäin paljon lievempi, kuin ollaan pelätty.

Suomessa tehdään sen verran paljon testejä että en kyllä jaksa uskoa siihen että tartuntoja olisi todella paljon enemmän kuin todettuja. Nämä Hpk:n juniorit olisi ehkä voinut olla menemättä testiin, mutta toisaalta Jukurien tapauksessa tuli oireita ja sen takia mentiin testiin.

Ihmettelen näitä kun sanotaan ettei tauti ole vaarallinen. Mikä muu tauti on kaatanut sairaalat New Yorkissa, Italiassa ja Espanjassa? Ei ainakaan mikään tavallinen vuosittain esiintyvä virus.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä on kyllä osittain kaksisuuntainen tie. Nyt kun meillä on Suomessa jokseenkin "tilanne päällä", ei myös näy samassa mitassa ahdistusta ja överiksi vedettyjä ennakkoja. Niitä harrastettiin lähinnä silloin, kun tätä odotettiin. Nyt kaikki jatkuukin normaalina, lienee moni huokaissut helpotuksesta ja löysännyt pipoa. Vähän kuin ennen hammaslääkäriä ja sitten lopulta poran alla. "Kyllähän tämä tässä menee."

Näin se vähän on. Pessimismi on turhaa. Ei siitä kuitenkaan ole mitään hyötyä, kuten vanha sanonta kuuluu.

Ehkä ihmisille alkaa hiljalleen valjeta se, että keväällä tautia oli paljon enemmän kuin tilastot kertovat. Ja nykyinen strategia toimii sen verran hyvin, että niihin lukemiin on aika hankala päästä ehkä uusiksi.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Ihmettelen näitä kun sanotaan ettei tauti ole vaarallinen. Mikä muu tauti on kaatanut sairaalat New Yorkissa, Italiassa ja Espanjassa? Ei ainakaan mikään tavallinen vuosittain esiintyvä virus.
Jos halutaan todella halkoa hiuksia, ei koronavirus varsinaisesti täyttänyt sairaaloita siksi, että se olisi erityisen vaarallinen, vaan tiettyjen haastavien erikoisominaisuuksiensa ansiosta (pitkä itämisaika, tartuttavuus ennen oireita, oireeton tartuttavuus jne.). Viimeksi kai 50-luvun influenssapandemia aiheutti hässäkkää vastaavassa mittakaavassa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Suomessa tehdään sen verran paljon testejä että en kyllä jaksa uskoa siihen että tartuntoja olisi todella paljon enemmän kuin todettuja. Nämä Hpk:n juniorit olisi ehkä voinut olla menemättä testiin, mutta toisaalta Jukurien tapauksessa tuli oireita ja sen takia mentiin testiin.

Ihmettelen näitä kun sanotaan ettei tauti ole vaarallinen. Mikä muu tauti on kaatanut sairaalat New Yorkissa, Italiassa ja Espanjassa? Ei ainakaan mikään tavallinen vuosittain esiintyvä virus.

Ensinnäkin, en kirjoittanut, että tauti ei olisi vaarallinen. Kirjoitin "itsessään lievä", jolla tarkoitin lähinnä sitä, että se ilmenee lievästi (tai ei mitenkään) ylivoimaisella valtaosalla ihmisistä. Se voi kuitenkin olla vaarallinen riskiryhmiin kuuluville tai äärimmäisen paskalla säkällä riskiryhmään kuulumattomille, aivan kuten mikä tahansa muukin hengitystieinfektio.

Kirjoitin myös, että näkemykseni mukaan (yritin tehdä mahdollismman selväksi, että kyseessä on maallikkonäkemys) koronavirus vaikuttaa äärimmäisen helposti tarttuvalta. Eli se on siis hyvin lievä ylivoimaiselle valtaosalle ihmisistä, mutta koska se on helposti tarttuva, se leviää helposti myös niille, joille se on huomattavasti vaarallisempi.

Kirjoitin myös, että vaikuttaa hyvin mahdolliselta, että koronavirus voi olla esim. sydänlihastulehduksen osalta vaikeampi, kuin suuri osa muista viruksista tai bakteereista, jotka aiheuttavat hengitystieinfektioita.

Ja juuri näistä syistä tautia pitää torjua, kuten itse asiassa kaikkia hengitystieinfektioita pitäisi torjua. Siihen ylivoimaisesti paras tapa on jokaisen meistä oma toiminta.

Eli sen sijaan, että huudetaan sutta ja vaaditaan, että THL:n / hallituksen pitäisi tehdä sitä ja tätä, on parasta kiinnittää huomiota omaan toimintaansa. Itsensä ja muiden suojelemiseksi. Muuten voi jatkaa elämäänsä aivan normaalisti.

Media voisi myös keskittyä paniikin lietsomisen sijaan vaikkapa hieman kampanjoimaan sen puolesta, miten me kaikki voimme - ihan omalla kylmänviileästi laskelmoidulla toiminnallamme - tilanteeseen vaikuttaa :).

Mitä tulee taudin ilmenevyyteen: Useiden kaupunkien - esimerkiksi Hämeenlinnan ja Jyväskylän jätevesistä - koronavirusta löytyi ihan merkittävät määrät ennen, kuin todettuja tapauksia varsinaisesti edes oli. Tuskin näitä ihan yhdellä tai kahdella casella vesianalyyseistä havaitaan: Kaupungissa oli nolla koronatartuntaa, mutta jätevedet paljastivat totuuden – tapauksia voi olla Suomessa selvästi luultua enemmän: "Varoitusmerkki". Tämähän viittaa juuri siihen. että 1) tartuntoja on selvästi luultua enemmän ja 2) virus on selvästi luultua harmittomampi yksittäiselle ihmiselle (ei niinkään harmittomampi yhteiskunnallisesti, koska se näyttäisi leviävän myös luultua helpommin)
 
Viimeksi muokattu:
K

kiwipilot

Mitä tulee taudin ilmenevyyteen: Useiden kaupunkien - esimerkiksi Hämeenlinnan ja Jyväskylän jätevesistä - koronavirusta löytyi ihan merkittävät määrät ennen, kuin todettuja tapauksia varsinaisesti edes oli. Tuskin näitä ihan yhdellä tai kahdella casella vesianalyyseistä havaitaan: Kaupungissa oli nolla koronatartuntaa, mutta jätevedet paljastivat totuuden – tapauksia voi olla Suomessa selvästi luultua enemmän: "Varoitusmerkki".

Voin muistaa väärin, mutta keväällä kun uutisoitiin näistä jätevesien tuloksista niin tarkastelukulma ei ollut negatiivinen vaan toisinpäin: jos ja kun virusta olisikin liikkeellä paljon enemmän, tarkoittaisi se sitä, että kuolleisuus ja sitä myöten viruksen vaarallisuus olisi merkittävästi pienempää.

Tässä alkaa näyttää siltä, että yhteiskunnan (media etunenässä) on vaikeaa hyväksyä sitä mahdollisuutta, että tämä pöpö ei olekaan se mitä keväällä pahimmillaan pelättiin: pikkuhiljaa olisi ehkä hyvä hellittää, samalla kuitenkin järjen kädessä pitäen. Se, että niin moni on niin ”Äärimmäisen huolestunut” aiheuttaa paljon enemmän inhimillistä haittaa kuin itse tauti. Itse olen maallikkona samoilla linjoilla nimim. @BitterX kanssa kuinka tähän vitsaukseen kannattaisi suhtautua.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihmettelen näitä kun sanotaan ettei tauti ole vaarallinen. Mikä muu tauti on kaatanut sairaalat New Yorkissa, Italiassa ja Espanjassa? Ei ainakaan mikään tavallinen vuosittain esiintyvä virus.

Oma maallikkovirologin näkemykseni on, että koronavirus on vaarallinen. Mutta se ei ole niin vaarallinen kuin keväällä näytti. Taudin vaarallisuus on aina suhteellinen käsite, jota pitää tarkastella sekä yhteiskunnan että yksilön kannalta. Koronaviruksen vaarallisuus yksilön kannalta riippuu paljon siitä, onko yksilö riskiryhmäläinen. Vaarallisuutta on toisaalta vaikea mitata, kun pitkäaikaisvaikutukset ovat vielä epäselviä.

Jotenkin sellainen käsitys minulla on, että nuoremmalla ei-riskiryhmäläisellä sairaus on voimakkuudeltaan hyvin vaihteleva. Jos esimerkiksi verrataan influenssaan, taudinkuva on käsitykseni mukaan monesti paljon lievempi. Mutta toisaalta vastaavasti vakavien tapausten todennäköisyys on selvästi influenssaa suurempi.

Jos koronan vakavuutta yhteiskunnan kannalta mietitään, niin eihän tämä mikään kevyt tapaus ole. Koska tauti leviää ilman mitään toimenpiteitä niin helposti, on ihan selvää, että hallitsemattomassa tilanteessa noiden vakavien tapausten määrä nousee myös hyvin suureksi. Ja se saa aikaan terveydenhuollon kuormitustilanteen.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tässä alkaa näyttää siltä, että yhteiskunnan (media etunenässä) on vaikeaa hyväksyä sitä mahdollisuutta, että tämä pöpö ei olekaan se mitä keväällä pahimmillaan pelättiin: pikkuhiljaa olisi ehkä hyvä hellittää, pitäen kuitenkin järjen kädessä. Se, että niin moni on niin ”Äärimmäisen huolestunut” tällä hetkellä aiheuttaa paljon enemmän inhimillistä haittaa kuin itse tauti. Itse olen maallikkona samoilla linjoilla nimim. @BitterX kanssa kuinka tähän vitsaukseen kannattaisi suhtautua.

Juuri näin. Sillä, että maailma on tietyllä tavalla pysähdyksissä ja ollaan syvässä poikkeustilassa, on varmasti valtavia poliittisia, taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä vaikutuksia, joita emme vielä pysty kunnolla edes arvioimaan.

Paras tapa olisi tosiaan pyrkiä muuten normaaliuteen, mutta ottaa oppi siitä, että tartuntatautien torjuminen lähtee meistä itsestämme. Esimerkiksi merkittävä influenssakuolleisuus sekä ihan tyypillisten infektioiden aiheuttamat ikävyydet on otettu jonkinlaisena normaalina ja välttämättömyytenä, kun todellisuudessa niitä pystyy hyvinkin tehokkaasti (ei tietenkään lähellekään kokonaan) torjumaan yksittäisten ihmisten pienillä toimenpiteillä, joilla ei ole merkittävää vaikutusta elämänlaatuun.
 
Viimeksi muokattu:

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Aki Lindén on kyllä suosikkejani tämän aiheen seurannassa:




Toisaalta eiköhän aika hemmetin monen sairauden kohdalla 80-vuotiaan kuolinriski, verratessa alle nelikymppiseen, liene valtavasti suurempi. Kevään tilanne myös ylikorostuu kokonaiskuolleisuudessa, koska tuolloin tuntemattomaan virukseen ei oikeastaan ollut kovin toimivaa oireenmukaista hoitoa, joka nyt on ainakin osin löydetty mm. verenohennuslääkkeiden kautta. Toki eihän tämä koronan vakavuutta vanhuksilla poista, mutta ehkä asettaa sitä hieman perspektiiviin. Tämä nyt ihan huomiona vain.
 
K

kiwipilot

Paras tapa olisi tosiaan pyrkiä muuten normaaliuteen, mutta ottaa oppi siitä, että tartuntatautien torjuminen lähtee meistä itsestämme. Esimerkiksi merkittävä influenssakuolleisuus sekä ihan tyypillisten infektioiden aiheuttamat ikävyydet on otettu jonkinlaisena normaalina ja välttämättömyytenä, kun todellisuudessa niitä pystyy hyvinkin tehokkaasti (ei tietenkään lähellekään kokonaan) torjumaan yksittäisten ihmisten toimenpiteillä, joilla ei ole merkittävää vaikutusta elämänlaatuun.

Juuri näin. Yksi hyvä esimerkki on influenssarokote: tiedän valtavan määrän ihmisiä jotka eivät ota rokotetta mistään hinnasta koska:

-En oo sitä ikinä ottanut enkä ota
-Siitä tulee vain kipeäksi
-Lääketeollisuuden salajuoni
-Pikku nuha minkä voi ihan hyvin sairastaa
-En ota ihan ta:lle vittuillessani

Nyt sitten osa näistä samoista tollikoista ovat kauniisti sanottuna täysin vauhkona uusimmasta tulokkaasta, lietsovat paniikkia, vaativat rajoja kiinni ja paheksuvat kaikkia jotka yrittävät elää yhtään normaalia elämää.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Pärde

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Colorado Avalanche
Tässä alkaa näyttää siltä, että yhteiskunnan (media etunenässä) on vaikeaa hyväksyä sitä mahdollisuutta, että tämä pöpö ei olekaan se mitä keväällä pahimmillaan pelättiin: pikkuhiljaa olisi ehkä hyvä hellittää, pitäen kuitenkin järjen kädessä. Se, että niin moni on niin ”Äärimmäisen huolestunut” aiheuttaa paljon enemmän inhimillistä haittaa kuin itse tauti. Itse olen maallikkona samoilla linjoilla nimim. @BitterX kanssa kuinka tähän vitsaukseen kannattaisi suhtautua.

Liittyisiköhän sellaiseen ihmiselle tyypilliseen ajatusvinoumaan, että ei voida päästää irti siitä itselle sepitetystä narratiivista? Että jos nyt todettaisiin, että eihän tämä nyt niin vaarallinen olekaan valtaosalle porukasta, niin tavallaan se kevään poikkeustila kaikkine sulkuineen näyttäisi naurettavalta ja ylimitoitetulta ja jatkamalla varovaisuutta ikäänkuin oikeutetaan kevät takautuvasti. Ja tämä siitä huolimatta, että silloin mentiin aidosti sumussa tietämyksen osalta ja nyt on ehtinyt jo karttua dataa, joten uudelleenarviointi olisi ihan perusteltua. Ja että nimenomaan kevään rajoituksilla onnistuttiin pitämään yhteiskunta aika hyvin turvattuna, koska kuten todettua muualla porukkaa lakosi aika lailla enemmän.

Yuval Harari (varmasti moni muukin, mutta itselleni jäi tämä hänen kirjastaan mieleen) muistaakseni käsitteli aihetta viittaamalla siihen, miten mm. sotia perustellaan kansalaisille myymällä nationalistista paatosta.

Omalla kohdalla tilanne näyttäytyy edelleen yhtä psykedeelisenä kuin aiemminkin. Tavallaan en näe enää syytä rajoittaa omaa elämääni, mutta neljän karvaisen olion yksinhuoltajana ajattelen, etten voi sairastua tässä elämäntilanteessa vakavasti, joten parempi pelata jotenkin varman päälle.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jos saan veikata, niin koronan pahimmin runtelemilla alueilla kuolleisuus on seuraavina vuosina tavallista pienempää. Johtuen ihan siitä, että nyt menehtyy sellaista väkeä, jotka ilman koronaa olisivat säilyneet hengissä vuoden-pari tästä eteenpäin.

Tämä on ihan hyvä veikkaus, tosin ensi vuoden tilastoissa todennäköisesti alenema ei tule näkymään, jos/kun rokotetta ei vielä tämän vuoden puolella saada jakeluun. Toisaalta pessimistin mielestä koronan aiheuttamat jälkitaudit ja muut ongelmat voivat niittää porukkaa kiitettävästi tulevinakin vuosina. Jos itse pitäisi veikata niin sanoisin että nämä kaksi asiaa kumoavat toisensa ja 2022 lähtien kuolleisuusluvut tulevat palaamaan normaalille tasolle.

Mielenkiintoisempaa olisi nähdä tilastoja nuorempien tai perusterveiden ihmisten ylikuolleisuudesta.

Maailmanlaajuisia tilastoja ei taida olla, missä olisi ikäparametri mukana, mutta EUROMOMO-palvelusta löytyy Euroopan osalta kattavasti myös eri ikäryhmien tietoja. Koko Euroopan tarkastelussa ei 0-14 ikäryhmässä ole tapahtunut kuolleisuudessa käytännössä mitään merkittävää muutosta. 15-44 ikäryhmässä on pientä kohoumaa havaittavissa, lähinnä Englantiin paikallistuen. 45-65 ikäryhmässä Englannin käppyrä nousee hyvinkin korkealle ja lisäksi kuolleisuuden nousua on ollut ainakin Espanjassa, Ranskassa ja Belgiassa. 65+ -ikäryhmässä tuleekin sitten jo moni muu maa mukaan talkoisiin.

Näissä tilastoissa ei huomioida sitä ovatko henkilöt olleet perusterveitä vai ei, mutta kuten täällä esim. nimimerkki @Sistis on ansiokkaasti tuonut esiin, ei perusterveiden alle 70-v ihmisten osalta suurin riski olekaan kuolema, vaan muut terveysvaikutukset, jotka voivat haitata elämää hyvinkin pahasti ja/tai pitkään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös