Muutokset kunnittain 17.09.2020 #koronafi
Espoo +3
Helsinki +13
Hyvinkää +1
Hämeenlinna +7
Jyväskylä +4
Järvenpää +1
Kouvola +2
Lahti +3
Muurame +2
Raisio +1
Tampere +1
Turku +3
Vantaa +2
Äänekoski +5
ei kuntatietoa +1
Yhteensä 49
Hämeenlinnan kaikki koronatartunnat Kerhon A-junnuja?
*maallikkonäkemys*
No ei tietenkään liene todellisuudessa lähellekään näin. Kerhon U20-joukkueen tartunnat ovat olleet täysin oireettomia tai erittäin lieväoireisia. Näistä jätkistä tuskin kukaan olisi edes harkinnut testiin menemistä, jos eivät olisi liigaseuran organisaatioon kuuluvana poikkeuksellisen tarkan syynin alaisena.
Näyttäisi ennemminkin siltä, että tartuntoja on todella paljon testeissä havaittua enemmän ja tauti siten yleisesti ottaen erittäin paljon lievempi, kuin ollaan pelätty. Tämä virus on luultavasti samalla tavalla levinnyt paitsi oppilaitoksissa, myös erinnäisissä juniorijoukkueissa, höntsäsählyporukoissa, kuoroharjoituksissa ynnä muissa nuorilla tai nuorehkoilla ihmisillä ilman, että ovat mitään havainneet tai korkeintaan kokeneet joitakin lieviä flunssaoireita. Me emme myöskään tiedä sitä, kuinka monella vanhemmalla ihmisellä tai muihin riskiryhmiin kuuluvilla tartunta on ollut oireeton tai hyvin lieväoireinen. Mahdollisesti erittäinkin monilla.
Merkit vähän viittaavat siihen, että olemme tekemisissä varsin tyypillisen, ehkä itsessään melko lievänkin hengitystieinfektion kanssa, joka kuitenkin tarttuu hyvin helposti. Semmoisen torjumiseen paras keino on - kuten olen jo pitkään toitottanut - ihmisten oma toiminta. Hyvä käsihygienia, etäisyyksien pitäminen ja vähänkin sairaana kotona pysyminen ovat paras tapa suojata niitä, joille tauti voi olla vaarallinen. Aivan kuten minkä tahansa hengitystieinfektion kohdalla. Siksi näiden asioiden ei pitäisi oikeastaan olla mikään koronavirustoimenpide, vaan normaali tapa toimia. Aina.
Siksi nyt pitäisi yhteiskunnalliselta katsantokannalta toimia oikeastaan normaalisti. Sillä erotuksella, että aiemmin ollaan oltu varomattomia kaikkien flunssien kanssa, ja tästä eteenpäin tähän voisi vaikkapa tehdä pysyvän muutoksen. Se lähtee jokaisesta itsestään - ei mistään matkustusrajoituksista, karanteeneista, lockdowneista, alueiden eristämisestä tai muista nyt koronaviruksen yhteydessä tutuksi tulleista toimenpiteistä.
***
Mitä tulee näihin koronaviruksen (mahdollisesti ja todennäköisesti) aiheuttamiin muihin tauteihin, kuten sydänlihastulehdukseen, joista nimim.
@Saarinen taisi aiemmin kirjoittaa.
Olen jonkun verran tähän kyseiseen tautiin (siis sydänlihastulehdus) perehtynyt, koska olen sen suhteen lievähköä synnynnäistä sydänvikaa potevana riskiryhmässä. Ensinnäkin, sydänlihastulehdus eli myokardiitti ei ole minkään hengitystiesairauden (viruksen tai bakteerin aiheuttaman) osalta välttämättä mitenkään erittäin harvinainen vieras. Se on paskamainen ja kavala sairaus siksi, että se voi olla täysin oireeton ja silti potentiaalisesti vaarallinen. Ja koska se voi olla täysin oireeton tai ilmetä lievästi, on hyvin vaikeaa sanoa, kuinka yleinen se on minkäkin virus-, bakteeri- tai loistaudin yhteydessä. Se on myös vaikeasti diagnosoitavissa: esimerkiksi nimim.
@Saarinen linkittämässä tutkimuksessa todennäköisyyttä myokardiitille pyrittiin etsimään CMR:llä (cardiovascular magnetic resonance) eli sydämen magneettikuvalla. Sillä taudista voidaan saada viitteitä ja sitä käsittääkseni pidetään hyvänä metodina, mutta varmaa diagnoosia on mahdoton tehdä senkään perusteella etenkin, kun vertailukohtaa (eli aiempia kuvia) ei ole käytössä. Kyseisessä tutkimuksessa tutkijat myös itse raportoivat, että magneettikuvassa havaitut epänormaaliudet ovat voineet osittain johtua n.s. "athlete's heart" -ilmiöstä tai ne ovat peräisin esim. jostakin aiemmasta infektiosta.
Koronavirus voi mahdollisesti olla sydänlihastulehduksen osalta hankalampi, kuin useimmat muut virukset. Joitakin viitteitä tutkimustulokset tähän suuntaan ovat antaneet. Äkkinäisiä johtopäätöksiä ei kannata kuitenkaan vielä tehdä eikä semmoisten pohjalta lietsoa paniikkia.
Nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos on mitään flunssaa (korona tai ei), niin sen jälkeen, kun olo jo tuntuu terveeltä, kannattaa todellakin odotella muutamia päiviä ennen urheilusuorituksia tai muuta kuormittavaa liikkumista. Sydänlihastulehdus ei yleensä ole vaarallinen levossa. Oireeton koronatartunta ja oireeton sydänlihastulehdus on tietenkin vittumainen yhdistelmä ja tutkimuksen perusteella tämä näyttää olevan mahdollinen kombo.
Jos asia huolestuttaa, minulla paljon kestävyysurheilua harrastavana, lievähkösti pumppuvikaisena on yksi vinkki:
Seuraa omaa sykevälivaihtelua (HRV). Mittaamiseen on olemassa erittäin hyviä laitteita, mutta ne maksavat tietenkin paljon. Kohtuullisen hyviä mobiilisovelluksiakin mittaamiseen on kuitenkin tarjolla hyvinkin edullisesti - itse käytän yhtä, joka maksaa 10 euroa (kertamaksu). Näiden avulla HRV:tä pystyy mittaamaan sormesta puhelimen kameralla - kuulostaa epätarkalta, mutta itse asiassa ovat usein varsin hyviä. Kannattaa tietenkin perehtyä vähän, minkä sovelluksen lataa. Pudonnut HRV paljastaa kehossa vaikuttavan pöpön useimmiten jo ennen, kun tunnet mitään oireita (voi siis paljastaa kehossa vaikuttavan viruksen, joka ei muuten tuntuvasti oireile) ja se paljastaa myös sen, oletko palautunut flunssasta. Treenaaminen kannattaa aloittaa vasta sitten, kun HRV on palautunut baseline-tasolle. Silloin pöpö on mitä todennäköisimmin jo kokonaan poistunut elimistöstä ja riski viruksen tai bakteerin aiheuttamille sydänvaurioille on huomattavasti pienempi.
HRV:n mittaamisen aloittaminen pitää kuitenkin olla säännöllistä (joka aamu) ja baseline pitää tietysti tietää, ennen kuin mitään muutoksia on mahdollista havaita. Jos tämä siis kiinnostaa, kannattaa aloittaa saman tien :)
HRV:n seuranta on muutenkin esimerkiksi aktiiviselle kuntoilijalle oikein hyvä käytäntö. Se paljastaa alkavien ja pitkälti piilevien virusinfektioiden lisäksi myös mm. työstressin aiheuttaman kuormituksen, jolloin treeniä kannattaa hieman höllätä alipalautumisen (eli ns. ylikunnon) ehkäisemiseksi.
Tämä on hyvä kotikonsti, mutta tietenkin se on vain kotikonsti. Lääkärille kannattaa mennä, jos siltä tuntuu.
Can measuring heart rate variability with your smartphone predict the onset of coronavirus?
medium.com
*maallikkonäkemys päättyy*