Yritystuista on helppo olla samaa mieltä. Myös kriisien jälkeen talous uudistuisi parhaalla mahdollisella tavalla jos kaikki tuet jätettäisiin väliin ja annettaisiin yritysten kaatua. Konkurssi tulisi olla luonnollinen tapa lopettaa kannattamaton yritystoiminta. Varsinkin nyt vaikeuksissa oleville palvelualoille syntyisi välittömästi uutta toimintaa jos markkinan koko sen sallii.
Tämä toki edellyttäisi ensin sitä, ettei konkurssin tekemisestä automaattisesti rankaistaisi pitkällä luottotietomerkinnällä, vaan yrittäjä pääsisi aloittamaan uudelleen puhtaalta pöydältä. Suomessa näin ei käytännössä voi toimia vaikka olisi konkurssiin täysin syytön ja toimittu aivan laillisesti.
Jos Salmelasta tuntuu siltä, että Suomen kustannustaso pilaa kannattavuuden, niin reagoi sen mukaan. Itä-Eurooppaanhan tuo Hessun nakkikioski on laajentunut.
Mulla on sen verran sisäpiirin tietoa tuosta Hessun kioskin asioista ainakin Tampereen osalta, että ihan koko totuus palkkojen kasvu ei ole kannattavuuden huonontumisen kanssa.
Tietääkseni tuntitehot on noussut huomattavasti ja on tällä hetkellä todella paljon korkeampi kuin vaikka viimeisen 10v aikana. Ongelmaksi tietysti muodostuu se, että sulkujen aikana on ollut pakko myydä vain mukaan sekä ottaa foodorawoltit yhteistyökumppaneiksi. Jo itsessään pelkkä ulosmyynti toimena on jonkin verran hitaampaa ja työläämpää salimyyntiin verrattuna sekä nuo yhteistyökumppanit ottaa myynnistä oman siivunsa. Tuo kokonaisuus on todennäköisesti pakottanut lisäämään henkilökuntaa ja luonnollisesti henkilöstökulut on noussut.
Heillä on myös suhteellisen iso ongelma rekrytoinneissa ja todennäköisesti vaikuttaa tulevaisuudessa heidän kustannustasoon paljon enemmän.