Kokoomus

  • 1 504 272
  • 12 657

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Kokoomus on tänään julkaissut toimenpide-ehdotuksensa sote-palveluiden parantamiseksi. Makuasia, onko tuo nyt tarpeeksi konkreettinen vai ei.


Valinnanvapautta sekä yksityisen sektorin hyödyntämistä halutaan lisätä, mikä varmasti herättää närää vasemmistossa.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Kokoomus on tänään julkaissut toimenpide-ehdotuksensa sote-palveluiden parantamiseksi. Makuasia, onko tuo nyt tarpeeksi konkreettinen vai ei.
Miten tämä mahtaa erota siitä, joka nähtiin perustuslain vastaiseksi. Vai luottaako kokoomus, että seuraavalla kaudella talibanit on siirretty syrjään ja PeV on täynnä paularisikkoja.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Valinnanvapautta sekä yksityisen sektorin hyödyntämistä halutaan lisätä, mikä varmasti herättää närää vasemmistossa.

Luulen, että sielläkin on havahduttu julkisen terveydenhoidon kriisiin kuten havahduttiin koulujen ongelmiin ja katujengeihin tai Suomen turvallisuusratkaisuun NATO:n jäsenenä. Tässä mielessä näen, että myös Kok + SDP kykenee tuottamaan jonkinlaisen korjaussarjan soten puolelle.

Ainakin toivon, että vasemmalla silmät avautuisivat tässäkin asiassa. SDP:n vaalivoitto laittaisi sitten lisävelkahanat kuohumaan ja valtaosan kansaa iloitsemaan, kuinka hyvin meillä menee. Ylimääräisiä lapsilisiä ja ay-vähennyksiä satelisi. Mäkysen raamattu tulisi pakolliseksi kouluihin. Siinä lisäsyömävelka olisi kaikkien velvollisuus ja Suomen onnellisuuden salaisuus.

On siis vähän eroa, kuka vaalit voittaa.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Veroale ei ole menolisäys, tiedetään. Veroale tuo positiivisia kerrannaisvaikutuksia. Positiivisia kerrannaisvaikutuksia saa kuitenkin julkisilla investoinneilla usein enemmän. Kuten vaikka varhaiskasvatukseen, koulutukseen tai syrjäytymisen estämiseen panostamalla. Tämä on yksi syy miksi kapitalistiset yhteiskunnat eivät enää pärjää hyvinvoinnissa sosiaaliseen markkinatalouteen pohjaavia yhteiskuntia vastaan. Muita syitä on järjestelmän alttius korruptioon ja kykenemättömyys kestävän kehityksen ratkaisuihin, kuten vaikka ympäristökysymyksistä helposti huomaa.
Mjaa. Raha joka jää verottamatta jää suoraan käyttäjälle, joka voi investoida sen heti. Raha, jota verotuksella kierrätetään julkishallinnon kautta ei koskaan palaa takaisin kiertoon saman suuruisena, vaan pienempänä, sillä julkishallinnolla on kulunsa. Totta on se, että tiettyihin asioihin panostamalla (koulutus, syrjäytymisen estäminen ajoissa) rahalle saadaan hyvin vastinetta kerrannaisvaikutuksilla. Toki myös tuet (esim. vuokralla-asujista 60 % taitaa saada asumiseen tukia) lisäävät myös kerrannaisvaikutuksia (esimerkissä asuntojen hinnat nousevat, ja omaan asuntoon kiinni pääseminen vaikeutuu).

Puhdasta kapitalistista yhteiskuntaa ei ole olemassakaan. Jokaiseen yhteiskuntaan kuuluu myös sosiaalisia elementtejä. Hyvinvointi on suhteellista, ja se, miten sitä mitataan, on arvopohjaista, eikä siten yhteismitallista. Lisäksi: jos hyvinvointi on rahoitettu velalla (eli tulevaisuuteen siirretyillä veroilla) on hyvinvoinnin nykyinen taso väärä mittari, jos nykyisen hyvinvoinnin rahoittaminen syö tulevaisuuden hyvinvointia.

Viron valtionvelka on ollut Euroopan pienimpiä ja Viro on menossa elintasossa Suomen ohi. Lisäksi Virossa on tasavero (lisääntyvistä tuloista ei rangaista progressiivisella verotuksella). Onko Viro Suomea enemmän sosiaalinen markkinatalous?

Mikään järjestelmä ei ole korruptiosta vapaata. Lisäksi korruptiota on vaikea mitata yhteismitallisesti, kun korruption ilmenemismuodot ovat eri maissa erilaisia. Vahvasti epäilen, ettei sosiaalinen markkinatalous (mitä se sitten tarkoittaakaan?) ole yhtään sen paremmin korruptiovapaata kuin mikään muukaan järjestelmä.

Kestävään kehitykseen voidaan kai lukea myös valtion toimintakyky rahoituksen puolesta, enkä näe valtion velkaantumista kestävänä pohjana kestävälle kehitykselle.

Ympäristökysymyksistä puheen ollen: vihreät alun perin vastustivat päästökauppoja "sehän tarkoittaa sitä, että rikkaat saavat saastuttaa". Vihreiltä kesti "jonkin aikaa" ymmärtää, että taloudellisella kannustimella (-> sehän on kapitalismia, yök!) voidaan ohjata päästöjä tekeviä puhtaamman teknologian piiriin.
 

Jeffrey

Jäsen
Kokoomus on tänään julkaissut toimenpide-ehdotuksensa sote-palveluiden parantamiseksi. Makuasia, onko tuo nyt tarpeeksi konkreettinen vai ei.

Tietysti ihan ensimmäinen kehitysaskel voisi olla esteellisyyskysymyksen ratkaiseminen. Kansa tätä jo halusi, mutta vasemmistohallitus tämän sivuutti halutessaan luoda uuden rakenteellisen korruption masiinan.

Tässä asiassa pitäisi ehdottomasti ottaa nyt askel kohti länttä ja pohjoismaita ja pyrkiä poispäin itäisistä verrokeista korruptiokysymyksissä.
 

Jeffrey

Jäsen
Näitä Quality of Life tilastoja on useampia, joten niissä saattaa olla myös useampia lopputuloksia. NUMBEO indeksillä Viro on tosiaan kyennyt nostamaan omaa pistelukuaan tuolta noin 145 pisteestä +170 pisteeseen 10-luvun puolivälistä alkaen. Samaan aikaan Suomen vuosittainen pistemäärä on tehnyt haitariliikettä 180-195 pisteen välissä. Koronavuodet Viro otti vähemmän hittiä, mutta Suomi on taas noussut nopeammin eli ei tuo aika ole oleellisesti tilannetta muuttanut, joskin se pysäytti Viron useamman vuoden nousevan trendin ja asetti sen laskusuunnalle.

Muutamissa mittareissa Viro asettuu myös ihan tänä vuonna Suomen edelle. Näitä on esimerkiksi turvallisuus, elinkustannukset ja ympäristö. Tosin ainakin ympäristön osalta en jaksa uskoa, että kyseessä on muuta kuin vain perus suomalainen mielipaha siitä kuinka meillä on kylmää, märkää ja epämukavaa. Ympäristön osalta Suomi on Euroopan toiseksi huonoin, heti Venäjän jälkeen.

Paljon on Virolla vielä kirittävää, mutta kyllähän he ovat viimeisen 20 vuoden aikana kirineet jo ihan huomattavasti. Heillä ei myöskään ainakaan vielä ole näitä samoja ongelmia jotka Suomessa tällä hetkellä oleellisesti rasittavat yhteiskuntaa, eli huomattava valtionvelka, turvallisuus yms.

Itse uskon, että Viro menisi Suomen ohi mikäli ottaisi vastaavan määrän valtionvelkaa ja sijoittaisi tuon vastaavalla tavalla perus elämiseen. Toki tällä tavoin nakertaisivat omaa tulevaisuuttaan. Enivei, paljon ovat jo saavuttaneet ja tulevaisuudennäkymät ovat heillä ylös kun meillä alas.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onko tosiaan? Millähän mittareilla tätä perustelisit?
Päivän byrokraatti on tuosta kirjoittanut heinäkuussa 2021. Siellä keskellä on Eurostatin tilasto ostovoimakorjatusta BKT/asukas. Suunnat ovat molemmilla mailla selvät. Lisäksi Viro on jo ohittanut Suomen PISA tuloksissa, eli perusopetus tuottaa parempia tuloksia. Se ei voi olla jatkossa näkymättä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Viro antaa Suomelle haasteen. Haasteen saamme myös Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Lähialueiltamme sekä monella tavalla kilpailijamaistamme.

Yksi asia on oleellinen. Suomi on jäämässä jälkeen useilla eri sektoreilla. Vaikka ei välttämättä Virolle ainakaan vielä, Ruotsi ja Tanskakin (ja tietenkin Norja) riittävät Pohjoismaisessa vertailussa.

Miten tähän on tultu? On harjoitettu osin väärää politiikkaa 4-5 viimeisen hallituksen toimesta. Nykyinen hallitus saattaa saada surkeimman arvosanan, mutta sitä emme tiedä moneen vuoteen. Kokoomuksenkin olisi aika herätä nykyistä enemmän markkinatalouspuolueeksi.

Siitä on kyse Suomen tulevaisuuden osalta 10-30 vuoden aikana. Ja yksin Kokoomuksen herääminen ei riitä. SDP:n, Keskustan, PS:n ja muidenkin olisi ymmärrettävä se, miksi Suomen valinnoilla jäämme muista taloudellisessa mielessä jälkeen ja mitä riskejä syömävelkaan ihan oikeasti sisältyy.
 

nolla

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
"On menossa ohi" ei tarkoita sitä, että olisi jo mennyt ohi.
Virohan on ollut ihan just menossa Suomen ohi elintasossa viimeiset 25 vuotta. Ei sillä, että olisivat tehneet asioita väärin, mutta ne merkittävät oikein tehdyt asiat tuskin liittyvät verotuksen tasoon vaan siihen, että niitä veroja on ylipäätään saatu kerättyä. Jokainen joka siellä käy näkee, että melko kaukana vielä ollaan, mutta koulutukseen ja reiluun yhteiskuntaan panostamalla on mahdollista Viron nousta pohjoismaiden tasolle, mutta ei se nopeasti käy eikä se heidän vikansa tietenkään ole.
 

Jeffrey

Jäsen
Niin... Suomen on tässä lähivuosina tehtävä sellainen päätös meinaako se yrittää pysyä Pohjoismaana, vai pyritäänkö mieluummin profiloitumaan rikkaimmaksi Baltian maaksi. Nykykehitys on kohden jälkimmäistä.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Päivän byrokraatti on tuosta kirjoittanut heinäkuussa 2021. Siellä keskellä on Eurostatin tilasto ostovoimakorjatusta BKT/asukas. Suunnat ovat molemmilla mailla selvät. Lisäksi Viro on jo ohittanut Suomen PISA tuloksissa, eli perusopetus tuottaa parempia tuloksia. Se ei voi olla jatkossa näkymättä.
No sielläpä oli linkissä melkoinen pläjäys. Vaikka olihan siellä kaiken kuolasuisen propagandan seassa oletettavasti sentään ihan oikeita lukuja. Virossa on kyllä oltu hienossa nousussa, mutta luulisi olevan aika selvää, että ekstrapolointi pitkälle tulevaisuuteen on aika rohkeaa ja samalla siis heikko pohja pitäville ennusteille. Ei varmaan tarvitse erikseen selittää, miksi kulmakerroin, kun lähdetään nousemaan pohjalta, ja tosaalta kulmakerroin, kun aletaan lähestyä kärkeä, eivät välttämättä ole ihan samat.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ennustaminen on aina vaikeaa ja epämääräistä, paitsi silloin, kun sosialistit ottavat syömävelkaa nykyisen elintason ylläpitämiseksi. Se on ilmeisesti aina kannattavaa. Tämän takia kirjoitin aiemmin, ettei Valtosen kommenteilla ole merkitystä, koska on kalassa tyhjillä vesillä.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Virohan on ollut ihan just menossa Suomen ohi elintasossa viimeiset 25 vuotta.
Lähde tälle? Kuka tällaista on esittänyt vuonna 1998, tai niillä main? Mulle ensimmäinen vähänkään vakavampi esitys asiasta taisi olla tuo viittaamani PB:n kirjoitus kesältä 2021.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Orpolta mielenkiintoinen nosto Marinin demareista:

"Orpo sanoi IS:lle puheensa jälkeen, ettei kokoomus ole tehnyt isoa numeroa siitä, että Suomen Nato-jäsenyys on ollut ”meidän agendalla yksin pitkät ajat, Siksi on ollut vähän jännittävää nähdä, että he ovat tehneet tästä sellaisen, että Suomi olisi viety Natoon vain Sdp:n johdolla. Eiköhän se tehty yhdessä."

Oletan ettei Orpo valehtele. Joko puhelin on ollut jossain rikki tai Marinin on esimerkiksi EU:ssa satuilut omiaan. Suomi olisi mennyt NATO:n jäseneksi 2/2022 vallassa olleen hallituksen toimesta, vaikka demarit eivät siinä olisi olleet. Tai ainakin toivon ja uskon, että demarit eivät olisi estäneet NATO-hakemusta, vaan toimineet yhteistyössä.


SDP kääntyi NATO:n kannalle vasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Ennen sotaa NATO:n kannalla on ollut kokoomuksen lisäksi suomalaisista puolueista vain RKP. Pientä kehua Kokoomukselle:

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber kehaisi kokouksessa, että Kokoomus on ollut ”aina oikealla puolella historiaa”. EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola puolestaan kiitteli ”Kokoomuksen menestyksekkäitä johtajia” Sauli Niinistöä, Ville Itälää, Jyrki Kataista, Alexander Stubbia ja Petteri Orpoa. Metsolan mukaan Kokoomus on ollut tekemässä Suomea turvallisemmaksi, vauraammaksi ja Eurooppa-myönteisemmäksi.

Hienoa.

Korjasin isot kirjaimet. En setämiehenä aio antaa periksi. Kun kirjoitetaan Kokoomus tai muu puolue kuten RKP, se alkaa isolla kirjaimella ja RKP on isolla kokonaan, koska puolue sen isolla kirjoittaa. Turha valittaa, en muuta.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
@Cobol Venäjä hyökkäsi Ukrainaan jo 2014 ja Suomessa oli silloin Kataisen hallitus. SDP vei vei Suomen NATO:on, niin historia sen muistaa.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
@Cobol Venäjä hyökkäsi Ukrainaan jo 2014 ja Suomessa oli silloin Kataisen hallitus. SDP vei vei Suomen NATO:on, niin historia sen muistaa.
Eiköhän se ole käyty riittävän moneen kertaan täälläkin läpi miksei Natoon ole haettu aiemmin ja syy ei ole Kokoomuksessa. Tuo sen sijaan on ainakin mulle uutta tietoa, että SDP olisi vienyt Suomen Natoon. Milloin tämä on tapahtunut?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
En tiedä kenelle tuo kunnia NATOsta kannattaa antaa ja tarviiko siitäkin jonkun oikeasti saada kunnia. NATO on ollut varmaan paras asia Suomen kohdalla semmoseen 20 vuoteen. En muista, että mistään poliittisesta kysymyksestä, edes koronasta, olisi ollut näin ihailtavan yksiselitteinen ja yksimielinen suhtautuminen. NATO-prosessi kokonaisuutena antaa uskoa siihen, että Suomesta löytyy hallituspohjasta riippumatta lopulta juuri ne toimintakykyiset puolueet, jotka voivat tarpeen todella vaatiessa tehdä oikeat päätökset. NATO-päätös saatiin aikaiseksi näin nopeasti vain ja ainoastaan sen vuoksi, että kysymyksessä suomalaiset olivat yksimielisiä ja politiikassakin löydettiin tästä aiheesta nopeasti totuus & yksimielisyys.

Jatkossa tällaisia asioita toivottavasti löytyy lisää, koska oikeaa rakkautta Suomea kohtaan tullaan tarvitsemaan jatkossakin. Huolimatta siitä, mitkä puolueet nyt pääsevät valtaan. En ole äänestänyt NATOn takia, mutta olen kannattanut liittymistä koko aikuisikäni. Ja olen äänestänyt muuten melko lailla kaikkia Suomen ns. isoja puolueita vuorollaan.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eiköhän se ole käyty riittävän moneen kertaan täälläkin läpi miksei Natoon ole haettu aiemmin ja syy ei ole Kokoomuksessa. Tuo sen sijaan on ainakin mulle uutta tietoa, että SDP olisi vienyt Suomen Natoon. Milloin tämä on tapahtunut?
Ei tietenkään syy ole koskaan Kokoomuksessa vaan aina muissa, ja kyllä lasken että Suomi on jo NATOssa, ei sitä muutama diktaattori voi estää loputtomiin.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Eiköhän se ole käyty riittävän moneen kertaan täälläkin läpi miksei Natoon ole haettu aiemmin ja syy ei ole Kokoomuksessa. Tuo sen sijaan on ainakin mulle uutta tietoa, että SDP olisi vienyt Suomen Natoon. Milloin tämä on tapahtunut?
Natoon ei ole haettu muun muassa siksi, että kun sinne Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen alkoi hakea entisiä miehitysvaltoja, Suomi ei halunnut näyttää kuuluvansa itäeurooppalaiseen viitekehykseen. Kokoomukselle tietysti sopii, ettei tätä muisteta, jotta he voivat moraaliposeerata vaalikarjalleen.

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber kehaisi kokouksessa, että Kokoomus on ollut ”aina oikealla puolella historiaa”. EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola puolestaan kiitteli ”Kokoomuksen menestyksekkäitä johtajia” Sauli Niinistöä, Ville Itälää, Jyrki Kataista, Alexander Stubbia ja Petteri Orpoa. Metsolan mukaan Kokoomus on ollut tekemässä Suomea turvallisemmaksi, vauraammaksi ja Eurooppa-myönteisemmäksi.
Tuo kommentti kuulostaa samanlaiselta kuin joku ulkomaalainen luettelisi urheilijoiden nimiä, jotka tietää suomalaisiksi, mutta ei muista yhtään, mikä heidän lajinsa olikaan. Sitä kuitenkin ihmettelen, miten joku ulkomaalainen voi muistaa Ville Itälän, kun ei sitä suomalaisetkaan meinaa muistaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En tiedä kenelle tuo kunnia NATOsta kannattaa antaa ja tarviiko siitäkin jonkun oikeasti saada kunnia. NATO on ollut varmaan paras asia Suomen kohdalla semmoseen 20 vuoteen. En muista, että mistään poliittisesta kysymyksestä, edes koronasta, olisi ollut näin ihailtavan yksiselitteinen ja yksimielinen suhtautuminen. NATO-prosessi kokonaisuutena antaa uskoa siihen, että Suomesta löytyy hallituspohjasta riippumatta lopulta juuri ne toimintakykyiset puolueet, jotka voivat tarpeen todella vaatiessa tehdä oikeat päätökset. NATO-päätös saatiin aikaiseksi näin nopeasti vain ja ainoastaan sen vuoksi, että kysymyksessä suomalaiset olivat yksimielisiä ja politiikassakin löydettiin tästä aiheesta nopeasti totuus & yksimielisyys.

Jatkossa tällaisia asioita toivottavasti löytyy lisää, koska oikeaa rakkautta Suomea kohtaan tullaan tarvitsemaan jatkossakin. Huolimatta siitä, mitkä puolueet nyt pääsevät valtaan. En ole äänestänyt NATOn takia, mutta olen kannattanut liittymistä koko aikuisikäni. Ja olen äänestänyt muuten melko lailla kaikkia Suomen ns. isoja puolueita vuorollaan.

Juuri näin. Kaiken lisäksi Suomen NATO-jäsenyyttä ei voi pitää Kokoomuksen, SDP:n tai jonkun muun puolueen ansiona. Kansa muutti näkemyksensä NATO-jäsenyydestä luokkaa 18 prosentista yli 60 prosenttiin erittäin nopeasti. Kansa oli se, joka teki todellisen linjauksen ja mahdollisti vuorossa olleen hallituksen ja presidentin sekä eduskunnan toimet.

Tuo kommentti kuulostaa samanlaiselta kuin joku ulkomaalainen luettelisi urheilijoiden nimiä, jotka tietää suomalaisiksi, mutta ei muista yhtään, mikä heidän lajinsa olikaan. Sitä kuitenkin ihmettelen, miten joku ulkomaalainen voi muistaa Ville Itälän, kun ei sitä suomalaisetkaan meinaa muistaa.

Minusta pientä ironiaakin oli havaittavissa. Kokoomuksen menestyksekkäistä johtajista siis kyse ja varsinkin Itälän kohdalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös