Tähän täytyy vielä vastata, että en ymmärrä kaltaisiasi ihmisiä koira-asioissa. Jos koira saa tarpeeksi liikuntaa, ruokaa, sen kanssa ollaan ja leikitään, se ei käyttäydy ketään kohtaan uhkaavasti tai ole liian pelokas ja koira on selvästi iloinen ja ymmärtää paikkansa täällä, niin minkä hemmekon takia kaikkien koiranomistajien pitäisi opiskella 5 opusta koirasta ja käydä sen kanssa seuraavat 7-10 vuotta koulutuksissa ja kursseilla ja agilityssä? Entä jos haluaa kotikoiran? Siis sellaisen mitä tämäkin piski on. Perheenjäsen joka pitää seuraa ja jolle pidetään seuraa sekä sen kanssa puuhaillaan välillä niitä koirajuttuja.
En sano tätä paheksuen, mutta en vain ymmärrä. Koiran harrastajat on erikseen sekä sellaiset koirat tai koirarodut joilla on taipumusta käytöshäiriöihin, jollei koulutus ole pennusta asti oikeanlaista.
Koirankouluttajakin todennut "normaaliksi" piskiksi joten miksi pitäisi alkaa muuttaa toimivaa kaavaa ja tehdä niinkuin kirjat sanoo?
Itse olen vahvasti harton kanssa samaa mieltä siitä, että kannattaa oikeasti tutustua johonkin kirjaan, esimerkiksi juurikin Tuire Kaimion kirjat ovat asiallisia ja helppolukuisia. Myös joku pentukurssi kannattaa käydä aivan muutaman perusjutun takia.
Koirakirjoista oppii juurikin tuon harton jo perusteleman asian, eli oppii ymmärtämään koiran ajatuksenjuoksua. Se kun tuppaa olemaan melko lailla erilainen kuin ihmisellä. Kun tämän ymmärtää, niin silloin on mahdollista havaita hyvissä ajoin mahdollisia ongelmakohtia. Vaikka haluaisikin vain sen kotikoiran ja koira on tällä hetkellä "normaali", voi jokin huomiotta jätetty asia johtaa toiseen ja kohta "normaalius" onkin muuttunut johonkin poikkeavaan käytökseen. joka vaatii huomiota. Myös oman koiran "lukeminen" helpottuu merkittävästi ihan arkielämässä, kun koettaa ymmärtää sen ajatusmaailmaa ja osaa ennakoida tilanteen mukaan koiran toimintaa.
Oikein kaukaa haettu esimerkki: Kun hankit auton, niin varmaan (ainakin ajokortin hankkimisen yhteydessä) käyt läpi tiettyjä asioita, esimerkiksi kojelaudan eri valot. Sitten kun öljynpaineen merkkivalo palaa, osaat reagoida, etkä ohita sitä sillä, että "no se on vain tuollainen käyttöauto." Tämä siis todella kaukaa haettu esimerkki.
Kursseista sen sijaan haluan sanoa sen, että ainakin pentukurssi kannattaa käydä joka ikisen koiranomistajan. Jos tämä aika on mennyt ohi, niin myös jokin tottelevaisuuskurssi käy. Varsinkaan pentukurssilla harvoin tähdätään yltiötottelevaiseen koiraan, vaan luodaan juuri sitä isäntä/koira -suhdetta. Kuten varmaan koiranomistajat tietävät, niin yhdessä tekeminen vahvistaa ja lähentää koiraa ja ihmistä, joilloin myös kunnioitus ja tottelevaisuus paranee. Toinen asia varsinkin pentukursseissa on se, että koira oppii olemaan samassa tilassa muiden koirien kanssa, eikä ongelmia tule niin helposti koiran varttuessa ja vaistojen vahvistuessa.
En tiedä mitä tarkoitat "toimivalla" kaavalla, mutta toisinaan koiran omistajilla ei oikeasti ole kovin paljon hajua siitä, miten koiran kanssa kannattaa toimia. Liian usein näkee sitä, että omistaja kyllä yrittää (tai pahemmassa tapauksessa jättää kokonaan yrittämättä) toimia koiran kanssa oikein ja hyvin, mutta tekeekin kaiken niin päin hanuria kuin voi tehdä. Yleensä näissä koiran koulutusasioissa vika on siellä hihnan toisessa päässä ja kannattaakin miettiä mitä itse tekee väärin. Nyt en tarkoita, että yksin Väijy mahdollisesti olisi väärässä, vaan tämä on tarkoitettu kaikille koiranomistajille, jotka tämän mahtavat lukea.