Joulujuhlien järjestäminen erikseen vaikka neljässä eri tilassa tuottaa taatusti lisäkuluja (lämmitys, valasistus, ilmanvaihto) siihen verrattuna että kaikki olisivat pakattuna samaan tilaan.
Mitä tulee yhteisöllisyyteen niin se voi myös murentua, jos perinteet poistetaan. Kannattaa miettiä siis asiaa myös toisesta näkökulmasta.
Silkkaa spekulaatiota:
Jos (huom! jos) minulla olisi lapsia niin kirkkoon kuulumattomina he eivät tietenkään osallistui uskonnontunnille vaan elämänkatsomustiedon tunnille (vai mikä se nimi nykyään onkaan).
Jos spekuloidaan lisää niin mitä jos lapsesi haluaisivatkin osallistua uskonnon tunneille?
Näin pitkälle en vielä ole halukas spekuloimaan asiaa mutta jos he välttämättä haluaisivat osallistua uskonnontunneille niin olettaen kertoisin heille uskonnon muistakin puolista ja kertoisin, että uskonnontunneilla uskontoa käsitellään pääsääntöisesti hyvin suppeasta näkökulmasta ja kertoisin heille, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä elämänkatsomustieto antaisi heille paremmat lähtökohdat tulevaisuus huomioiden. Kenties en kieltäisi heitä osallistumasta uskonnontunnille mutta pitäisin henk.koht. parempana sitä, että he eivät osallistuisi. Mitä he sitten tämän jälkeen päättäisivät. En tiedä.
Ei jumankauta, jussi. Inkvisitiota ja Saudi-Arabiaan rinnastamista. Herää jo. Vai kirjoitteletko lukion filosofian tunnilta?
Jep, varmasti tosiaan vaikea kysymys monelle, mutta tässä on yksi hyvä linjaus.
Oho! Mistä muuten tiedät mitä siellä lukion filosofian pakollisella ja/tai valinnaiskursseilla keskustellaan? Puhuuko tässä kokemuksen syvä rintaääni?
Vielä kun kirkkohallituksessa tehty esitys rippikoulun aikaistamista mm. 9-vuotialle mahdollisesti menee läpi niin johan sielu vilahtaa taivaaseen.. eiku.
En tiedä, mitä ohottelet, mutta lähinnä viittasin tuohon uhoon, joka on kuin jonkun juuri Nietschensä löytäneen lukion kakkosluokkalaisen risuparran näppikseltä. Muistaakseni kyseessä on kuitenkin aikuinen mies, joten vähän hassun hauskaa angstia tuo on sikäli.Oho! Mistä muuten tiedät mitä siellä lukion filosofian pakollisella ja/tai valinnaiskursseilla keskustellaan? Puhuuko tässä kokemuksen syvä rintaääni?
... joulukirkkoon. Hyvä että tuo aloitetaan jo mahdollisimman varhain eli ensimmäiseltä luokalta niin kirkkohistorian pienemmätkään yksityiskohdat eivät jää hämärän peittoon. Pienet sielut saavat jo ensimmäisellä luokalla tuntea olevansa syntisiä johon on toki uskomalla mahdollista saada helpotusta...
Rippileiri on minusta selkeästi tunnuksellista toimintaa, vaikka sitä on kuinka verhottu muuksi, joten sellaisen tarjoaminen ala-asteikäisille on vasten mielistä puuhaa.
Tiedän, että se olisi vaikeaa "estää" lasta osallistumasta sellaiselle leirille, koska yhteisön paine on kova - kaverit saa lahjoja tms.
Kenties jopa koulussa katsotaan kieroon, jos rippileiriä ei ole käynyt. Ainakin minun uskonnonopettaja katsoi hiukka kieroon yhtä, joka ei ollut käynyt rippileiriä "oikeassa iässä".
Tämä on vanhempien valinta, ei koulun.
Joo, mutta miksi helvetissä valtion koulu järjestää tuollaisia "retkiä"...
Meillä on jouluna kirkko ja samaan aikaan muuta ohjelmaa ei-kristityille.
Peruskoulun tehtävänä on tarjota lapsille ja nuorille erilaisia vaihtoehtoja, ajattelemisen aiheita. Kirkon vaihtoehtona on ei uskonnollista ohjelmaa, siitä vaan vanhemmat valitsemaan.
Kirkon vaihtoehtona on ei uskonnollista ohjelmaa, siitä vaan vanhemmat valitsemaan.
Miksi valtion koulun pitää järjestää omaa aikaansa jonkun yhden uskonnollisen ryhmän palvotamenoille?
Eiköhän nämä ole koulukohtaisia valintoja. Miksi ei saisi vaalia perinteitä? Samoin meillä on joka vuosi itsenäisyysjuhla kutsuvieraiden kera, jota kiitellään joka vuosi hienoksi tapahtumaksi.Miksi valtion koulun pitää järjestää omaa aikaansa jonkun yhden uskonnollisen ryhmän palvotamenoille?
Ainakin omana kouluaikanani tämä "valinnainen ohjelma" oli jotain koulutehtävien duunaamista... Lienee turha sanoa kumpaan peruslapsi lähtee: ulos spedeilemään jne. vai neljän seinän sisään tekemään tehtäviä "jälki-istunto"-meiningillä?
Peruskoulun tehtävänä on tarjota lapsille ja nuorille erilaisia vaihtoehtoja, ajattelemisen aiheita. Kirkon vaihtoehtona on ei uskonnollista ohjelmaa, siitä vaan vanhemmat valitsemaan.