Kyllähän lähimenneisyydestä voi nostaa esiin muitakin käsittämättömiä episodeja, joissa valtion uskonnollista toimintaa on menestyksellisesti - onneksi - karsittu. Otetaan esimerkkinä vaikka rukouspäiväjulistuksen poistaminen "vähän niinkuin lain" asemasta todella tiukan äänestysrumban jälkeen. Jopa perustuslakivaliokunta suuressa jumalallisessa viisaudessaan äänesti äänin 9-8 nurin lakiesityksen, joka olisi virallistanut siihen saakka 70 vuotta jatkuneen perinteen, että tasavallan presidentti antaa rukouspäiväjulistuksen (raamatun lukua ja rukoilua) kansalaisille virkavelvollisuutenaan. Siis valiokunnan jäsenistä kahdeksan oli sitä mieltä, että nyt ja ainiaan presidentin, oli hän mitä katsomusta hyvänsä edustava, tulee antaa määräyksiä kristinuskon harjoittamisesta kaikille kansalaisilleen! Ja Herran vuosi oli 2003 eikä 1503! Kiitos ja ylistys olkoon Kokoomukselle ja Sasille, joka piti tiukasti kiinni vakaumusneutraaliudesta ja äänesti vaa'ankieliasemassa lakiehdotuksen nurin.
Tämä on nyt osin off topic eikä lainattuun tekstiin edes sisälly mitään virhettä, mutta jotta koko totuus (eikä vain osa siitä) tulisi esiin niin muistetaan, että kokoomuslaisia oli perustuslakivaliokunnassa kolme, ja yksi heistä (Arto Satonen) äänesti lakiehdotuksen puolesta toisin kuin Sasi ja Leena Harkimo. Satosen seurassa vähemmistöön jääneeseen kahdeksikkoon kuuluivat (hieman yllättäen?) kaksi RKP:n kansanedustajaa sekä (huomattavasti vähemmän yllättäen...) viisi kepulaista. Sasin ja Harkimon kelkassa olivat puolestaan kaikki Vasemmistoliiton, Vihreiden ja SDP:n edustajat, jotka siis Kokoomuksen riveistä poiketen äänestivät yhtenä rintamana lakiehdotusta vastaan. Toisin sanoen Kokoomuksen hehkuttamisen sijaan voisi yhtä hyvin todeta, että ns. taantumuksellista linjaa edusti vain ja ainoastaan nippu porvaripuolueiden ehdokkaita, ml. Kokoomus-edustaja. Luojan kiitos (heh) valiokunnan kokoonpanoon ei tuolloin kuulunut lainkaan Kristillisdemokraatteja... (vai oliko puolue tuohon aikaan Kristillinen liitto tms, whatever)... Ja olisihan lakialoite toki voinut kaatua vielä eduskunnassa, vaikka valiokunta olisikin puoltanut sitä.
Vastaus ketjun otsikkoon on, että eroon kiitos, ja mitä pikemmin sen parempi. Periaatteellinen puoli on päällimmäisenä, mutta mitä tulee konkretiaan (lue: rahaan), niin kirkolla on luonnollisesti oikeus "kerätä kymmenyksiä" niiltä ihmisiltä jotka seurakuntiin haluavat vapaaehtoisesti kuulua, mutta oikeus yhteisöveron tuottoihin on perusteeton veroetu, joka pitäisi poistaa välittömästi. Ehkäpä tulevan taantuman / laman myötä joku valtiovarainministeriöstä lähtee tönimään poliitikkoja muistuttaen siitä, että kun leikkauslistoja laaditaan, niin voisi muistaa senkin, että tässä olisi tarjolla about sata miljoona euroa säästöä valtion kassaan joka vuosi, kun vaan pistettäisiin hösseliksi. (Ovatko Persut muuten ottaneet tähän asiaan tähän missään vaiheessa mitään kantaa?)