Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 631 847
  • 7 263

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllä kirkko joutuu valtiolle maksamaan oman osuutensa verotusoikeudesta, ei se ilmainen ole.....

Voitko kertoa miten kirkko korvaa verottajan työpanoksen valtiolle? Sitähän se ei tee, mutta kiva kuulla mitä keksit.

Loppuosa viestistäsi oli sikäli totta, että tuota selitystä taidetaan ihan virallisestikin käyttää selityksenä. Ikäväähän on se, että kirkko valtion varoilla hoitaa siis hautaustointa ynnä muita palveluja jäsenilleen. Mites muut kuopataan ja kenen rahoilla?

Kirkon verotusoikeus on täysin idioottimainen ja keskiaikainen jäänne mistä pitäisi luopua ASAP, kuten myös kaikesta muustakin valtion ja kirkon yhteistyöstä. Mikäli kirkolla on tuottaa jotain palveluja valtiolle kilpailukykyisesti, niin minulla ei ole mitään sitä vastaan, että valtio ostaa niitä osin myös sieltä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
kirkko valtion varoilla hoitaa siis hautaustointa ynnä muita palveluja jäsenilleen. Mites muut kuopataan ja kenen rahoilla?

Korjataan että se korvaus on alunperin tarkoitettu nimenomaan ei-jäsenten hautaamisesta huolehtimiseen. (Jäsentenhän pitäisi periaatteessa hoitaa omat kulunsa jäsenmaksuillaan) Ja siihen tarkoitukseen yhteisövero riittää aivan yllin kyllin ja tuottaa kirkolle voittoa.
 

Ostrich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Voitko kertoa miten kirkko korvaa verottajan työpanoksen valtiolle? Sitähän se ei tee, mutta kiva kuulla mitä keksit.

Loppuosa viestistäsi oli sikäli totta, että tuota selitystä taidetaan ihan virallisestikin käyttää selityksenä. Ikäväähän on se, että kirkko valtion varoilla hoitaa siis hautaustointa ynnä muita palveluja jäsenilleen. Mites muut kuopataan ja kenen rahoilla?

En keksi muuta kuin sen, että kirkko tosiaan maksaa valtioille verotusoikeudesta. Eikö tuohon kirkon maksamaan summaan sitten voi sisältyä verottajan työpanos valtiolle? En tiedä, mutta en varmaan ymmärtänyt kysymystäkään kunnolla.

Kyllähän kirkko tuottaa hautauspalveluja ihan kaikille, vaikka ei kuuluisikaan kirkkoon.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kyllä kirkko joutuu valtiolle maksamaan oman osuutensa verotusoikeudesta, ei se ilmainen ole. Puolestaan sitten yhteisöverosta kirkolle menevä osuus on korvausta kirkon hoitamista yhteiskunnallisista tehtävistä, kuten hautaustoimesta ja väestökirjanpitoon liittyvistä tehtävistä. Myönnettäköön, että edellä mainitut asiat menevät veronmaksajien rahoista, mutta rahat eivät mene mihinkään "pappien pakinoitsemisen" tukemiseen, kuten väitit.
Pelkkää selittelyä, jos näin halutaan ilmaista. Vedetään toki sen verran takaisin, että kirkko toki maksaa verohallinnolle kahdenkeskisesti sovitut veronkannon kulut, mutta kokonaisuutena kulut ovat kirkolle erittäin kohtuulliset ja sitä paitsi kulut ovat vain tekninen järjestely. Taloudellisessa mielessä kulut ovat ihan yksi ja sama kirkolle. Jos kuluja sovitaan nostettavaksi vähäsen ja jos malja niin sanotusti läikähtää yli, niin kirkko kerää vastaavasti enemmän veroja jäseniltään. Tai koettaa neuvotella lisää fyrkkaa yhteisövero-osuuksista. Valtion raha siirtyy vain taskusta toiseen.

En tiedä mikä sen konkreettisempi valtion subventio pappien pakisemisen hyväksi olisi kuin yliopistollinen pappiskoulutus. En nyt jaksa tarkistaa mitään tarkkoja summia, mutta kyse ei vuositasolla ole ihan pikkusummista veronmaksajien rahaa. Tätä touhua on ylläpidetty Suomessa vuodesta 1640 alkaen.

Kun 2000-luvulla ihmiset tulevat yhä enenevässä määrin tolkkuihinsa ja lopettavat kirkon rahoittamisen tarpeettomana, niin kirkko on väistämättä muutosten edessä. Toimintaa pitää joko suhteuttaa tuloihin nähden tai rahoituspohja pitää uudistaa kokonaan. Ehkäpä omistuksia laitetaan lihoiksi ja touhu muuttuu aktiivisimpien sisäpiiriläisten toiminnaksi. Varmaan hyvä kaikille. Porukka on keskimäärin uskovaisempaa ja laadukkaampaa kirkon tarkoitusperiä ajatellen. Siihen taas ei ole paluuta, että ev.lut. kirkko olisi enää milloinkaan koko kansan laitos. Kannattaa mennä johonkin kirkkoon ihan random-sunnuntaina laskemaan kuinka monta sielua istuu penkeissä kuuntelemassa loitsintaa. Kyllä on väki vähenemään päin.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
On aika jännä juttu, että täällä Yläpesän kaltaiset henkilöt ajavat uskonnonvastaista ideologiaansa uskonnonvapauden nimissä.

Suomen pitää olla maa, jossa voi pitää muita jumalia tai olla pitämättä jumalia.
Suomessa on koko joukko ihmisiä, jotka eivät usko evankelis-luterilaisen kirkon oppeihin. On ortodokseja, mormoneja ja juutalaisia, on muslimeja ja buddhalaisia, luonnonuskovia, pakanoita, taolaisia, hinduja ja new age -väkeä. Ja on suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista uskontoa.
Suomi voisi olla maa, johon mahtuvat erilaiset elämänkatsomukset ja joka suhtautuu erilaisiin elämänkatsomuksiin tyynesti ja tasa-arvoisesti.

Tarkoittaen, että se suhtautuu evankelis-luterilaiseen kirkkoon tasa-arvoisesti muihin kirkkoihin nähden, ja joka tavoittelee elämänkatsomusten ja kirkkojen tasa-arvoa koko yhteiskuntaan. Eli ei etuoikeuksia yhdelle kirkkokunnalle, ei sen oppien opettamista yhteiskunnan varoilla tai sen yhden kirkkokunnan rituaalien suorittamista valtiollisissa, meitä kaikkia koskevissa, tilaisuuksissa (mukaan lukien koulut).

Perinteet muuttuvat, syntyvät ja kuolevat, niihin on hölmöä vedota, sillä aika muuttaa asioita. Yhteiskunnat kehittyvät, ja toivon mukaan tasa-arvoistuvat.

Onko kristitty niin heikko uskossaan, että hänen tarvii yrittä estää tasa-arvon toteutumista oman uskontokuntansa vaikutusvallan menettämisen pelossa? Eikö kristitty usko, että pelkkä sanoma riittää, vaan että uskontokunta, tai lähimmin kirkko instituutio, ei pysy pystyssä ilman yhteiskunnan vetoapua?

Mitähän se oppi-isä tähän olisi tuumannut? Voi teitä uskossanne heikkoja?


Älkää väittäkö omistavanne totuutta Jumalasta, jumalista tai uskonnosta. Älkää kerskailko, että teillä on järjen ääni ja sydän. Teillä on erilainen elämänkatsomus, mutta ei enemmän järkeä kuin uskonnottomalla, ei suurempaa sydäntä kuin pakanalla.
Pyydämme vain, että uskontoihin suhtaudutaan tasa-arvoisen tyynesti, se että valtio ja kirkko erotetaan toisistaan, ei ole hyökkäys kristinuskoa kohtaan.
- Vesa Saarinen
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
, eikö kirkkoon muka voi kuulua ilman rahan kiristystä?

"Kun kolikko kirstuun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa"

Oli Lutherin yksi "korsi joka katkaisi kamelin selän"" hänen ryhtyessään uskonpuhdistuista harjoittamaan tosissaan.

Ja kas meillä on Luterilainen kansankirkko Suomessa

...koska Kustaa Vaasa käytti luterilaisuuteen siirtymistä hyväkseen ulosmitatessaan ruotsin katolisen kirkon varat valtiolle.. siinä teille uskonto-opillinen, pyhä ja hengellinen syy että ette ole (uskovat) katolilaisia.


no anekauppa on nou nou, mutta kymmenykset kuulu edelleen kirkolle.. miksi? eikö sitä saarnata pyhän hengen innoituksesta eikä rahasta? vai miten se menikään... siälä Jerusalemissa kun Jesse synagookan puhdisti?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Uskontoa politiikkaan sekoittava sisäministeri Räsänen yrittää ministerin arvovallalla varmistaa miehensä johtamalle uskonnolliselle yhteisölle rahankeräysoikeuksia, jotka eivät poliisin mielestä sille kuulu. Poliisi ei pidä kaikenkarvaisia lahkoja minään lain edellyttäminä yhteishyödyllisinä tahoina, kuten aivan oikein onkin. Edes lähetystyö ei millään tapaa mene neutraalin tarkastelun läpi yleishyödyllisenä, koska se on uskonnollista käännytystyötä puettuna laupeuden kaapuun. Useimmat lahkot keräävät rahaa kuitenkin puhtaasti vain oman toimintansa ylläpitämiseen ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä eliittinsä elämäntavan varmistamiseen.

HS: http://www.hs.fi/politiikka/Räsänen+ja+poliisi+kiistelevät+uskonnollisten+yhteisöjen+rahankeräysoikeudesta/a1305551985092

Vastenmielistä pekkarointia.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Joulusta vielä....

Joulun voidaan katsoa olevan Thorin isän, Skandinaavisen pääjumalan, viisaan Odinin juhlana, joka on taas samaistettavissa Saturnukseen Jupiterin isänä. Jupiter ja Thor olivat hyvin samanlaisia - molemmat olivat jumalista vahvimmat ja molempien symbolina oli salama. Odin on yhdistettävissä myös Germaaniseen Wotan-viisaudenjumalaan sekä myös Suomalaiseen Väinämöiseen.


Tarina Jeesuksen syntymästä on vanhempi, kuin Jeesus itse. Selkeitä esikuvia Jeesuksen syntymätapahtumalle on esimerkiksi egyptiläisen Horus-jumalan syntymä Isis-jumalattaren toimesta. Tuolta ajalta (n. 3000eaa-400jaa) on muun muassa lukuisia patsaita, joissa Isis imettää Horus-lasta (kuva oikealla). Isiksen palvonta oli hyvin yleistä melko pitkään kreikkalais-roomalaisilla alueilla, Välimeren seudulla. Isiksen temppelit muuttuivat vähitellen, katolisen kirkon pakon edessä, Neitsyt Marian luostareiksi. Toinen selkeä Jeesuksen syntymän esikuva on Mithra.

Kristityiltä meni melko pitkään asettaa kristuksen syntymä nykyiseen ajankohtaan. Heillä oli ollut perinne, jonka mukaan Maria synnytti lapsen 25. päivänä, mutta kuukaudesta ei päästy yksimielisyyteen ennen, kuin vasta vuonna 320 jaa. Katoliset kirkkoisät valitsivat tuolloin kuukaudeksi joulukuun, mitä ilmeisimmin korvatakseen roomalaisten pakanallisen ``voittamattoman auringon syntymäpäivän'' (dies natalis solis invicti) ja kelttien ja saksien joulun.

Vähitellen 25. joulukuuta sai kannatusta, kunnes vuonna 529 siitä tuli yleinen juhlapäivä. Konstantinopolista käsin hallinnut kristitty keisari Justinianus kielsi tuolloin kaiken työn ja kaupanteon (paitsi kokeilta, leipureilta ja muilta vastaavilta). Bragan kirkolliskokous kielsi vuonna 563 paastoamisen joulupäivänä, ja neljä vuotta myöhemmin Toursin kirkolliskokous julisti 25. päivän ja sitä seuraavat 12 päivät pyhäksi juhla-ajaksi. Nykymaailma on jo tästä perinteestä luopunut, mikä voi harmittaa nykyihmistä, joka joutuu menemään töihin vain parin lomapäivän jälkeen.

Armenian kirkko ei hyväksynyt 25. päivää missään vaiheessa Jeesuksen syntymäpäiväksi, vaan pitäytyy tammikuun 6. päivässä, meidän loppiaisessamme. Sen jälkeen, kun Justinianus oli vahvistanut joulun vieton Itä-Roomassakin, juhlittiin siellä loppiaisena Jeesuksen kastetta. Lännessä taas juhlittiin loppiaisena itämaan tietäjien vierailua Jeesuslapsen luona.

Katolisen kirkon valinta Jeesuksen syntymäpäiväksi oli vähintään yhtä tuulesta temmattu kuin hänen syntymävuotensakin, jonka historiallisten lähteiden mukaan oli pakko ajoittua vuosille 4-8 "ekr" ollakseen edes jotenkin yhdenpitävä Raamatun kanssa. Yleensä Jeesuksen syntymäpäiväksi arvioidaan loppukesä tai syksy. Pääsyynä joulukuun 25. päivän valitsemiselle oli kuitenkin vanhojen pakanallisten juhlien korvaaminen "oikeaoppisella" juhlalla. Katolinen kirkko käytti samaa menetelmää lukuisien muidenkin juhlapäivien kohdalla (Pääsiäinen, Kynttiläpäivä, Kekri, jne.). Tämä menetelmä havaittiin tehokkaaksi käännytettäessä pakanoita kristinuskoon. Vanhoja temppeleitä ja perinteitä ei yleensä tuhottu, vaan niiden merkitys vain muutettiin. Kristilliset siis muokkasivat vanhasta valon jumalan jälleensyntymäjuhlasta oman valon jumalansa syntymäjuhlan.
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Joulusta vielä....

Allekirjotus kamaa.

Koska liian pitkä sekä lainattavaksi, että allekirjoitettavaksi, liitän linkin jos osaan.

Edit. toisaalta, nykyinen allekirjoitus ajaa saman asian, hieno kirjoitus silti.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kannattaisi myös miettiä lapsen kannalta asiaa. Ehkä hän haluaisi viettää koulun joulujuhlan samalla tavalla kuin muutkin lapset? Todella sääli, mikäli estät lastasi viettämästä joulua perinteisellä tavalla.
Kyllä, ryhmäpaineen vuoksi olisi ehdottomasti suotavaa, että pistäisit lapsesi myös uskonnon opetukseen, rippikouluun ja liittäisit heidän kirkkoon. Näin kaikki muutkin tekevät.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Joulusta vielä....

Joulun voidaan katsoa olevan Thorin isän, Skandinaavisen pääjumalan, viisaan Odinin juhlana, joka on taas samaistettavissa Saturnukseen Jupiterin isänä. Jupiter ja Thor olivat hyvin samanlaisia - molemmat olivat jumalista vahvimmat ja molempien symbolina oli salama. Odin on yhdistettävissä myös Germaaniseen Wotan-viisaudenjumalaan sekä myös Suomalaiseen Väinämöiseen.

Väinämöiseen?

Eikös meillä Ukko lähinnä vastannut Odinia?


Väinämöinenhän taisi olla näkyvämpi hahmo ja liikuskeli täällä tavallisten kuolevaisten joukossa. Suomalaiset tekivät muuten ovelan, joskin hieman opportunistisen liikkeen Väinämöisen lähdettyä kristinuskon tieltä. Väinämöinenhän nimittäin lupasi palata, sitten kun häntä taas kaivataan.

Tällä turvattiin selusta, jos Jesse osoittautuisikin myöhemmin satuolennoksi. :)
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Katainen toi hienosti esille tämän jutun tärkeimmät pointit (lähde HS 17.12.2010):

1. "Suvaitsevuus ei ole sitä, että omat perinteet lopetetaan kohteliaisuudesta muita perinteitä kohtaan"

2. "Monet rupeavat miettimään, että kuka on syyllinen siihen, että meidän lapset eivät saa koulussa enää laulaa joululauluja. Ja sitten niitä syyllisiä etsitään maahanmuuttajista, että nekö tässä on esteenä." Kataisen mukaan kaikkein tiukimmin joulun traditioihin ovat kuitenkin suhtautuneet kantasuomalaiset uskonnottomat, jotka ovat kokeneet ne oikeuksiaan loukkaavina.

Ei mitään lisättävää.
Pitää tämän luettuani hieman kääntää omaa takkiani. En tähän asti ole jaksanut niin innostua Yläpesän ehdottomuudesta asian suhteen (itse olisin paljon laiskempi), mutta näin tarkemmin mietittynä on hienoa, että kantasuomalaiset hoitavat tämän asian itse, eivätkä jätä todellisia kärsijöitä eli toisinsukovia mamuja leijonansuuhun. He ovat olisivat turhan helppo syyllistettäviksi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Väinämöiseen?

Eikös meillä Ukko lähinnä vastannut Odinia?

Odin ja Väinämöinen, Thor ja Ukko



Sekä Väinämöinen että Odin suoritti matkoja kuolleiden valtakuntaan mutta hallitsi myös maagiset sanat. Salaisimmat sanat molempien oli haettava kuolleiden valtakunnasta. Molemmat ovat myyttisiä päällikkö-tietäjiä.

Väinämöinen on mytologisen perinteen mukaan paitsi ylimmäinen laulaja ja tietäjä, myös muodonmuutoksiin kykenevä "shamaani". Hän matkaa vainajalaan ja perii maagiset sanat tätä kautta. Hän on tiedoiltaan kaikkein pätevin ja herätti kuolleen noidan neuvoja saadakseen.

Väinämöisen ei tiedetä olleen palvonnan kohteena, vaikka tietäjät kutsuvatkin häntä Ukon kanssa tukemaan esimerkiksi parannustoimia. Vaikka kultista ei olekaan tietoa, Väinämöisen asema suomalais-karjalaisen mytologian keskeishahmona on jumalan. Väinämöisen jumaluuteen viittaavat määreet palautuvat viikinkiaikuiseen runouteen.


Juuri viikinkiajalta ovat ilmeisesti peräisin Väinämöis-runouden Odiniin viittaavat piirteet.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyselyn perusteella 83% jatkoaikalaisista haluaisi kirkon ja valtion eron toteutuvan, 5% haluaisi pitää tilanteen nykyisenä ja 11% ei osaa sanoa kumpi olisi parempi ratkaisu. Tiedetään, että Jatkoajassa jyllää enimmäkseen keskeltä oikealle sijoittuvat näkemykset, joten noin korkea kannatus on hieman yllättävää. Yleensähän kirkon ja valtion eroa kannatetaan enemmän vasemmalla. Tiedetään myös, että miehet ovat vähemmän uskonnollisia kuin naiset ja tämä osaltaan selittänee äänestystulosta.

Tämäkin pieni löydös kuvastaa sitä, että valmius eron vastaanottamiseen alkaa olla kypsä. Suomi olisi taas askeleen lähempänä eurooppalaista sivistysvaltiota.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kyselyn perusteella 83% jatkoaikalaisista haluaisi kirkon ja valtion eron toteutuvan, 5% haluaisi pitää tilanteen nykyisenä ja 11% ei osaa sanoa kumpi olisi parempi ratkaisu. Tiedetään, että Jatkoajassa jyllää enimmäkseen keskeltä oikealle sijoittuvat näkemykset, joten noin korkea kannatus on hieman yllättävää. Yleensähän kirkon ja valtion eroa kannatetaan enemmän vasemmalla. Tiedetään myös, että miehet ovat vähemmän uskonnollisia kuin naiset ja tämä osaltaan selittänee äänestystulosta.
Väittäisin että uskontoon suhtautumisen ja vasen-oikea -akselille sijoittuvan poliittisen mielipiteen yhteys on löyhentynyt viimeisten 50 vuoden aikana merkittävästi. Varmasti löytyy vielä vasemmistolainen uskontokielteinen klusteri sekä oikeistokonservatiivinen uskontomyönteinen porukka, mutta väestö ei tässä suhteessa ole ollenkaan niin polarisoitunutta kuin aikoinaan.

Olisi hyvin mielenkiintoista saada vastaavan tyyppisestä kysymyksenasettelusta tilastollisesti riittävän jämerää tutkimustietoa. Jotenkin on sellainen tuntuma, ettei Jatkoajan polli voi ihan täysin metsästä olla sekään. Kyllä tuokin jotain nykyhetken tuntoja heijastelee.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Olisi hyvin mielenkiintoista saada vastaavan tyyppisestä kysymyksenasettelusta tilastollisesti riittävän jämerää tutkimustietoa. Jotenkin on sellainen tuntuma, ettei Jatkoajan polli voi ihan täysin metsästä olla sekään. Kyllä tuokin jotain nykyhetken tuntoja heijastelee.

Vain 0,21% Jatkoajan kirjoittajista suhtautui myönteisesti kirkon ja valtion erottamiseen. Eipä nimimerkkejä tuntunut paljon kiinnostavan tämä aihe. Olisiko Joulun läheisyydellä ollut vaikutusta erittäin alhaiseen osallistumisprosenttiin. Enemmän yhteiskunnassa vallitsevaa tilannetta kuvaa se, että yksikään kahdeksan puolueen presidenttiehdokkaasta ei ole esittänyt valtion ja kirkon erottamista toisistaan. Lujassa on Suomen kansan halu pitää nykytilanne voimassa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Vain 0,21% Jatkoajan kirjoittajista suhtautui myönteisesti kirkon ja valtion erottamiseen. Eipä nimimerkkejä tuntunut paljon kiinnostavan tämä aihe. Olisiko Joulun läheisyydellä ollut vaikutusta erittäin alhaiseen osallistumisprosenttiin. Enemmän yhteiskunnassa vallitsevaa tilannetta kuvaa se, että yksikään kahdeksan puolueen presidenttiehdokkaasta ei ole esittänyt valtion ja kirkon erottamista toisistaan. Lujassa on Suomen kansan halu pitää nykytilanne voimassa.
Ei kannata siis lukea vakavasti myöskään muutaman tuhannen haastattelun n-lukuun perustuvia vaaligallupeita. Pitäisi kai olla jokin laki joka kriminalisoisi tilastotieteen epäkristillisenä harhaoppina. Ainoastaan koko populaatioon kohdistuvat kokonaistutkimukset voisi siis sallia. Tällöinkin ainoastaan niissä tapauksissa, joissa saadaan oikeita vastauksia, kuten kirkko on valtiolle välttämätön ja uskontoläksy on saatanan tärkeä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ainoastaan koko populaatioon kohdistuvat kokonaistutkimukset voisi siis sallia. Tällöinkin ainoastaan niissä tapauksissa, joissa saadaan oikeita vastauksia, kuten kirkko on valtiolle välttämätön ja uskontoläksy on saatanan tärkeä.

Siffalaisuudessa asioista saa keskustella alustavasti vasta siinä vaiheessa kun ne on jo päätetty eduskunnassa enemmmistön äänin.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Ei kannata siis lukea vakavasti myöskään muutaman tuhannen haastattelun n-lukuun perustuvia vaaligallupeita. Pitäisi kai olla jokin laki joka kriminalisoisi tilastotieteen epäkristillisenä harhaoppina. Ainoastaan koko populaatioon kohdistuvat kokonaistutkimukset voisi siis sallia. Tällöinkin ainoastaan niissä tapauksissa, joissa saadaan oikeita vastauksia, kuten kirkko on valtiolle välttämätön ja uskontoläksy on saatanan tärkeä.

Yläpesä kirjoitti:"Kyselyn perusteella 83% jatkoaikalaisista haluaisi kirkon ja valtion eron toteutuvan". Jatkoajassa on 52814 käyttäjää, joista 112 eli 0,212% halusi kirkon ja valtion eron toteutuvan. Itse olen seurannut demokratian toteutumista valtion ja kirkon suhteessa. Muutama vuosi sitten tänne kirjoitettiin, että Suomessa oli yksi puolue, joka halusi kirkon ja valtion eroon toisistaan. Tämä puolue oli Vihreät. En ole nähnyt viime vuosina edes tältä yhdeltä ainoalta puolueelta merkkiäkkään siihen suuntaan, että puolue olisi todella ajamassa kirkon ja valtion erottamista toisistaan. On ollut erilaisia valtakunnallisia vaaleja tässä matkan varrella, mutta hiljaisuus Vihreidenkin taholta jatkuu. Tulkitsen nyt loppuvuodesta 2011, että nykytilanne on Suomen kansan lähes 100%:lla kannatuksella vähintään tyydyttävä. Muutoksia ei siis ole näköpiirissä. Pekka Haavisto lupasi toivottaa Suomen kansalle Jumalan siunausta uudenvuoden puheessaan, mikäli tulee valituksi presidentiksi.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Yläpesä kirjoitti:"Kyselyn perusteella 83% jatkoaikalaisista haluaisi kirkon ja valtion eron toteutuvan". Jatkoajassa on 52814 käyttäjää, joista 112 eli 0,212% halusi kirkon ja valtion eron toteutuvan.
Entä loput melkein 99,8 prosenttia? Käyvätkö he nauttimassa ahkerasti jeesuksenkristuksen ruumiinjaveren sinunkinhenkesiedestä ja haluavat ehdottomasti kirkon ja valtion välisen suhteen jatkuvan nykyisellään? Sitä me emme tiedä. Osa jatkoaikalaisista ei ole käynyt Yläpesän äänestyksen aikana koko palvelussa, osa ei ole noteerannut koko äänestystä, osa ei ole välittänyt tai ehtinyt vastata, ja osa on valitettavasti ehtinyt poistua keskuudestamme (heitäkin ikävä kyllä on muutamia, vaikkei heitä ole rosterista poistettukaan, ainakaan kaikkia).

Edelleen olen sitä mieltä, että ammattitaitoisesti ja siis tilastollisia vääristymiä välttämään pyrkien tehty mielipidetutkimus tästä aiheesta olisi mielenkintoinen ja valaiseva. Epäilen ettei ainakaan Kirkon Tutkimuskeskus sen enempää kuin koko ev.lut. kirkkokaan halua teettää juuri nyt tällaista tutkimusta, saati sitten julkaista mahdollisia tuloksia. Moisen kyselyn tulokset saattaisivat olla kirkolle hyvin vastenmielistä luettavaa. Keskimäärin ottaen tulokset olisivat todenäköisesti vanhaa neuvostokaskua mukaillen "keskinkertaiset". Siis kirkon kannalta huonommat kuin viime vuonna, mutta toki paremmat kuin ne olisivat ensi vuonna. Alamäkeähän kirkon kannatus muutenkin menee.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Edelleen olen sitä mieltä, että ammattitaitoisesti ja siis tilastollisia vääristymiä välttämään pyrkien tehty mielipidetutkimus tästä aiheesta olisi mielenkintoinen ja valaiseva. Epäilen ettei ainakaan Kirkon Tutkimuskeskus sen enempää kuin koko ev.lut. kirkkokaan halua teettää juuri nyt tällaista tutkimusta, saati sitten julkaista mahdollisia tuloksia. Moisen kyselyn tulokset saattaisivat olla kirkolle hyvin vastenmielistä luettavaa. Keskimäärin ottaen tulokset olisivat todenäköisesti vanhaa neuvostokaskua mukaillen "keskinkertaiset". Siis kirkon kannalta huonommat kuin viime vuonna, mutta toki paremmat kuin ne olisivat ensi vuonna. Alamäkeähän kirkon kannatus muutenkin menee.

Kansan ja sen edustajien tehtävänä on tehdä tutkimus siitä, mitä kansa tahtoo tälle asialle tehdä. Kirkko toteuttaa vain kansan tahdon, se ei päätä valtion ja kirkon erosta. On luonnollista, että, jos kansan enemmistö haluaa valtion ja kirkon eroon, niin laki muutetaan ja sen mukaan mennään sitten. Minulla ei ole siihen nokan koputtamista niinkuin ei ole nykytilanteeseenkaan, jota kansan enemmistön (kaikkien puolueiden) tahdon mukaisesti eletään.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tulkitsen nyt loppuvuodesta 2011, että nykytilanne on Suomen kansan lähes 100%:lla kannatuksella vähintään tyydyttävä.

Siffan kommentithan ovat jo pitempään olleet tämän yhden ja saman "demokratia-kortin" läpsyttelyä. Läppää joka ei edes hymähdytä. Tyylillään kukin ja niin päin pois. Siffalaisittain tulkittuna tuo äänestystuloshan tarkoittaa sitä, että kun erottamista vastusti vain 7 ääntä, mikä puolestaan on vain 0,00013% suomalaista. Normipyöristyksillä siis 0% suomalaisista vastustaa kirkon ja valtion erottamista toisistaan. Menikö oikein?

Tänä vuonna kirkosta eroaa/on eronnut n. 45 000 henkeä ja keskimääräisellä kirkollisverotuotolla (n. 200e/hlö) tuo tarkoittaa 9 miljoonan euron tulokatoa viimevuoteen verrattuna. Viime vuonnahan kato oli kaksinkertainen. Viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana kirkko on menettänyt tulopohjastaan 90 miljoonaa euroa. Jostain on parasta karsia menoja jos myytävää ja rahaksi muunnettavaa omaisuutta ei ole, ja mistäpä sitä helpommin karsisi kuin henkilötyövoimaa kysyvistä palveluista. Porukkaa siis kortistoon.

Tuote taitaa olla pahasti vialla kun se ei enää kelpaa.

Lisätään vielä hieman tarkempaa tarkastelua tuohon jäsenkehitykseen joka kirkon sivuilla ja wikipediassakin sisältää vain liittyneiden ja eronneiden luvut, muttei lainkaan kastettujen ja kuolleiden välistä tarkastelua. Tässä kirkon tilastoista tarkastetut luvut viimeiseltä viideltä vuodelta:


........Kastetut .....% syntyneistä
2010 48 347 .....79%
2009 48 494 .....80%
2008 49 068 .....83%
2007 49 318 .....84%
2006 49 527 .....84%

Kuolleet
2010 43 195
2009 42 511
2008 41 862
2007 42 156
2006 41 288


Siinä missä väestörakenne vanhenee vääjäämättömästi, kasvavat kuolleiden luvut ja toisaalta melko vakiona pysyvästä syntyneiden määrästä (n. 60 000 lasta vuodessa) koko ajan kutistuva prosenttiosuus kastetaan kirkon jäseniksi. 2010 tuo ero oli vielä positiivinen kirkon kannalta n. 5000 jäsenen verran. Lähivuosina tuokin suhde kääntyy päinvastaiseksi ja jäsenmäärän rapistuminen alkaa jo sisältä käsin ilman että mitään erikoista tapahtuisi taannoisen homokeskustelun tapaan. Kirkosta siis erotaan rivakasti, kuollaan kiihtyvällä tahdilla ja liitytään tai kastetaan nihkeästi.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana kirkko on menettänyt tulopohjastaan 90 miljoonaa euroa. Jostain on parasta karsia menoja jos myytävää ja rahaksi muunnettavaa omaisuutta ei ole, ja mistäpä sitä helpommin karsisi kuin henkilötyövoimaa kysyvistä palveluista. Porukkaa siis kortistoon.

Kirkon onneksi omaisuutta on kuten esimerkiksi maa-alueita, joita seurakunnat ovat mm. vuokranneet tuulivoimayhtiöille. Eli vaikka tuloja on menetetty, on uusia tulonlähteitä myös syntynyt paikkaamaan vajetta paikallistasolla, varmasti myös valtakunnallisestikin. Toki miinukselle varmasti jäädään.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Yleisesti ottaen pidän suomalaista mytologiaa varsin rikkaana ja mielenkiintoisena, josta soisi enemmänkin puhuttavan. Onhan se merkittävä osa historiaamme.

Meillä on erittäin hieno muinaistarusto, mutta ihmiset pelotellaan siitä ulos pakottamalla Kalvelan lukua peruskoulussa. Ei sen ikänen halua mitään runomittaista lätinää lukea, ja niinpä innostus suomalaiseen kansanperineeseen jääkin köykäiseksi.

harmi..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös