Mitä annettavaa teologialla on uskontieteisiin verrattua? Jos unohdetaan höhöpöpö uskonnon opettajien ja pappien koulutus, jotka voitaisiin aivan hyvin siirtää evlut-opistoon tjms.
Kai yliopistoon sopisi vaikka oma Taru Sormusten Herrasta-tiedekuntakin?
Suomalainen vahva koulujärjestelmä taitaa perustua juuri siihen, että opettajilla tulee olla akateeminen koulutus. Näin ollen uskonnonopettajan tutkinto kuuluu mielestäni selvästi yliopistoon. Toki koulutuksen sisällöstä voidaan kiistellä, mutta mielestäni opettajalle kuuluu akateeminen koulutus, oli sitten mikä tahansa opettaja.
En nyt keksi mitä järkeä tuossa Taru Sormuste Herrasta -vertauksessa edes on, joten en sitä sen enempää kommentoi.
Täytyy myöntää, että olen teologian suhteen täysi maallikko, mutta lainataan nyt Wikipediaa:
Wikipedia kirjoitti:
Tieteenalana teologia ei ole uskonnon harjoittamista, vaan uskontoa, erityisesti kristinuskoa, uskomuksia ja uskonnollisuutta tutkiva oppiala.
*snap*
Nykyaikainen akateeminen teologinen tutkimus on uskonnollisista yhteisöistä riippumatonta ja luonteeltaan deskriptiivistä eli kuvailevaa, toisin sanoen se kuvaa ja tutkii tutkimuskohteena olevan uskonnon uskomuksia käyttäen apunaan myös muiden tutkimusalojen menetelmiä.
Kyllä tuo minusta kuulostaa ihan pätevältä, jotta aiheesta voidaan antaa akateemista koulutusta. Siis kun vertailukohtana on se, että akateemista koulutusta tarjotaan nykyään muun muassa matkailusta tai teollisesta muotoilusta. Toinen syy teologian vahvalle jalansijalle akateemisessa maailmassa lienee historiassa.
Voidaan toki kiistellä siitä, kuuluvatko nämä "semitieteelliset" alat, jotka lähinnä antavat ammattiin valmentavaa pätevyyttä, yliopistoon. Mutta kun tilanne nyt on se mikä se on, niin nähdäkseni teologia on ihan yhtä paljon tiedettä kuin nyt vaikka taide-, matkailu- tai rahoitusala.
Toki voidaan keskustella, tulisiko teologisen tiedekunnan tarjota ainoastaan akateemisesti pätevää uskontoihin keskittyvää opetusta ja tutkimusta, ja pitäisikö varsinainen pappiskoulutus siirtää johonkin erilliseen kirkon hallinnoimaan instituuttiin. Tosin eikös se nytkin ole niin, että yliopisto tarjoaa vain teologian maisterin tutkinnon, ja papiksi haluavat vihitään papeiksi sitten kirkon toimesta?
Tarkoitukseni ei ollut väheksyä mitään tieteenalaa, älkää vetäkö hernettä nenään.