Kisapuisto
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- SaiPa
Jos puhutaan ala-asteikäisestä, niin kouluksi valikoituu lähes poikkeuksetta se kaikkein lähin. Syytkin ovat melko ymmärrettäviä, mukero haluaa itse koska kaikki kaveritkin menevät sinne ja toisaalta, harva vanhempi haluaa kuskailla pikku-ristoa aamu- ja iltapäiväruuhkassa kouluun jonnekin hevon kuuseen pelkästä kuskaamisen ilosta. No jaa, kaipa se jollain täyttäisi toisaalta yhteisen laatuajan kriteerit. Poikkeuksena on tietty nuo Steiner-, englannin- ym. spesiaalikoulut. Niihin sitten mennään jo vähän kauempaakin.
Toki juuri noin. Mutta jos vanhempi haluaa laittaa lapsen vaikkapa sinne steinerkouluun (joka myös on hyvin, hyvin aatteellinen koulu), niin ei siinä hirveästi lapselta kysellä.
Toinen asia, mikä uskonnonopetuksen kannalta on typerää on sen määrä, vaikkapa lukiossa. Uskontoa opetetaan pakollisena kolme kurssia, kun esimerkiksi yleissivistyksen kannalta huomattavasti tärkeämpinä pitämiäni kemiaa ja fysiikkaa on pakollisena kumpaakin vain yksi kurssi. Lukiossa ja peruskouluissakin voitaisiin opettaa filosofiaa ja uskontoa filosofisesta, suht neutraalista näkökulmasta, eikä lukiossa kyllä niin paljoa kuin nykyään.
Todennäköisesti tuossa kemian ja fysiikan kurssien kohdalla on se juttu, että yhden kurssin nyt pääsee läpi (lähes) kuka vaan lukemalla ja opettelemalla ulkoa ja vaikka ei olisi matemaattisesti kovinkaan lahjakas. Mutta kyllä ne seuraavat kurssit jo siitä toisesta lähtien alkaa olla sellaisia, että jos ei matikastakaan tajua juuri mitään ja lukioonkin on valinnut lyhyen matikan ja looginen päättelykyky ei ole kovin kaksista, niin on vaarana että lukioon valittu ei pääse edes pakollisia kursseja läpi, jos niitä olisikin vaikka se kolme.
Uskonnosta, kuten vaikkapa maantiedosta ja historiasta, pääsee läpi kun viitsii lukea. Tämä ei sinänsä ole mikään peruste sille, miksi uskontoa on kolme pakollista kurssia, hyvin voisi tiputtaa myös sinne yhteen. Ylipäätään lukion kohdalla valinnaisuutta aineiden suhteen pitäisi lisätä ja paljon, ja pakollisia kursseja pitäisi olla mahdollisimman vähän. Vaikkapa yksi pakollinen kaikkia aineita, jos sitäkään, sillä miksi esimerkiksi sitä uskontoa pitää lukea kolme kurssia tai historiaa neljä tai maantietoa kaksi, jos niitä ei meinaa reaalissa edes kirjoittaa vaan aikoo keskittyä biologiaan ja kemiaan?