Timo Partoselle Islanti olisi hyvä tutkimuskohde. Siellä ollaan näemmä saman verran normaaliajan itäpuolella, kuin Suomi olisi kesäaikaan siirryttäessä. Partosen teesien perusteella Islannissa pitäisi olla paljon kaamosmasennusta. No, mikä on totuus? Täysin päinvastainen, Islannissa kaamosmasennusta on hyvin vähän, mitä selitellään mm. geneettisillä syillä.
Ohessa linkki tutkimukseen, jossa asiasta mainitaan:
https://www.google.fi/url?sa=t&sour...FjABegQICRAB&usg=AOvVaw2R9KEQa3Yz0GGqPJYMfZz0
Tässä viitataan Magnussonin [1] v. 2000 tekemään review-artikkeliin, jossa oli puolestaan kerrattu tutkimustuloksia lähinnä 80- ja 90-luvuilta. Islannin kaamosmasennuslukema oli 3.8 %, Ruotsin 3.9 % ja Suomen 7.1 %. Eli ei ne islantilaisetkaan ihan immuuneja tälle ole. Genetiikan osuutta oli tutkittu kahdessa eri populaatiossa Kanadassa, joiden perimä oli lähes täysin islantilaista, ja näillä kaamosoireita oli selvästi vähemmän kuin muilla saman alueen asukeilla [2, 3]. Kun näistä maista Ruotsi on aikavyöhykkeensä itäreunassa ja Suomi ja Islanti länsireunassa, niin mikäli genetiikka ja sopeutuminen asiaan tosiaan vaikuttaa, kenties islantilaiset saisivat hajurakoa Ruotsiin vaihtamalla aikavyöhykettä "Partosen suuntaan"?
Yritin tänään sukeltaa aihepiiriin tiedelasit päässä, ja kaikkinensa tutkimusta tästä aiheesta on kyllä vähän, ja niin mittarit, tutkimukset kuin tulostenkäsittelykin aika sekavaa. Jotain viitteitä on genetiikan osalta varsinkin noiden islantilaisten osalta, mutta esim. saamelaisten kanssa tuloksia on ristiin rastiin. En tältä pohjalta ole suoraan vakuuttunut, että kellonsiirto olisi kaamosoireiden osalta ratkaisevassa roolissa, vaikka alan asiantuntija tätä mieltä onkin.
Sen sijaan monia muita haittoja liian myöhäisellä ajalla vaikuttaa olevan, esim. USA:sta on aika raflaavia tuloksia, jossa todettiin syöpien keskimääräisen esiintyvyyden kasvavan n. 3-4 % siirryttäessä aikavyöhykkeen keskeltä kohti länsilaitaa [4]. Tuossa paperissa dataa on yli 2 miljoonasta syöpätapauksesta. Jos vaikutus on todellinen ja se olisi Suomessa samaa luokkaa, niin jopa 1000 syöpää vähemmän saataisiin vuosittain siirtymällä Ruotsin aikaan - tai kun kellojen siirtelystä ollaan luopumassa, niin kenties jo pysyvään talviaikaan siirtyminen riittäisi. Kuriositeettina aika mielenkiintoinen detalji oli tutkimus siitä, että sokeilla naisilla rintasyöpää on vähemmän kuin muilla [5].
Jos iltavalo lisää iltavirkkuutta (tälle en löytänyt muuta lähdettä kuin Partosen haastattelut), ja jos iltavirkkuus on yhteydessä huonompiin elintapoihin, mm. vähäisempään liikkumiseen [esim. 6], voisi kyseenalaistaa myös kesäajan vaikutuksen liikuntaa lisäävänä. Näissä asioissa ihmisillä on tapana mennä sen mukaan mikä vaikuttaa ja tuntuu kivalta, mutta unohtaa se, että jos nyt johonkin ihmisen tuntemuksissa voi luottaa, niin yleensä siihen, että kivat asiat ovat epäterveellisiä. Se iltavalon virkistävä vaikutus voi olla positiivinen kokemus, mutta sen kokonaisvaikutus silti terveydelle negatiivinen.
[1] Magnusson A. An overview of epidemiological studies on seasonal affective disorder. Acta Psychiatr Scand. 2000 Mar;101(3):176-84.
[2] Magnusson A, Axelsson J. The prevalence of seasonal affective disorder is low among descendants of Icelandic emigrants in Canada. Arch Gen Psychiatry. 1993;50:947-951.
[3] Axelsson J, Stefansson JG, Magnusson A, Sigvaldason H, Karlsson MM. Seasonal affective disorders: relevance of Icelandic and Icelandic-Canadian evidence to etiologic hypotheses. Can J Psychiatry. 2002;47:153-158.
[4] Gu F, Xu S, Devesa SS, Zhang F, Klerman EB, Graubard BI, Caporaso NE. Longitude Position in a Time Zone and Cancer Risk in the United States. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2017 Aug;26(8):1306-1311.
[5] Flynn-Evans EE, Stevens RG, Tabandeh H, Schernhammer ES, Lockley SW. Total visual blindness is protective against breast cancer. Cancer Causes Control 2009;20:1753–6
[6] Réka Ágnes Haraszti, Gyorgy Purebl, Gyongyver Salavecz, Lydia Poole, Samantha Dockray & Andrew Steptoe (2014) Morningness–eveningness interferes with perceived health, physical activity, diet and stress levels in working women: A cross-sectional study, Chronobiology International, 31:7, 829-837