@JypFabu :n kysymys on se keskeisin kysymys.
Ne, jotka ostivat parin henkilöauton hinnalla Jypin osakkeet 90-luvun lopulla tai saivat ne myöhemmin haltuunsa, eivät käytännössä omista muuta arvokasta kuin Jypin trademarkin ja liigaosakkeen, hikisiä pelikamppeita ja fanitavaraa, sekä sopimusten alaisten pelaajien pelioikeudet. Bluesin konkurssipapereista voi katsoa, mikä niiden reaaliarvo on. Ehkä noin 3 miljoonaa, riippuen Jyp Jyväskylä Oy:n arvonmäärityshetken tulevaisuuden näkymistä.. Seppänen omistaa itse noin 22% ja hänen kaverinsa Polas saman verran (jos jaettu tasan) mutta käytännössä johtaa seuraa HPJ:n asemassa.
Päätökset Jypin tulevaisuudesta tehdään siis sen hallituksessa alunperin parin sadan tuhannen euron ja nykyisen €3 miljoonan sijoituksen omistusosuuksien perusteella
Liigaseurat kuitenkin luovat nahkansa joka vuosi ja tarvitsevat sen 6-15 miljoonaa tuloja joka kaudelle. Myös Jyp elää yhteisöstään: hallituksen jäsenten lisäksi
sponsoreista, kannattajista, junnuista, vanhemmista ja työntekijöistä (päätoimisesti palkatuista, vapaaehtoisista ja siltä väliltä). Työtä tehdään enemmän kuin tuo 7.5 miljoonan budjetti antaa ymmärtää. Suurin yksittäinen tulovirta tuosta 7.5 miljoonan liikevaihdon tulopuolesta ei tule omistajien yrityksiltä, pääomalainana omistajilta, tai omistajien pääomituksista, tai edes tv-oikeuksien korvauksesta Liigan kautta, vaan
kolmannes tulee KATSOJILTA. On tullut jo 25 vuoden ajan, nykyrahassa noin 33 miljoonaa. Tämän lisäksi katsojat maksavat verojen kautta kaupungin tuen Jypille ja kuluttajina monille sponsoreille. Mutta tällä
toiminnan enimmäkseen rahoittavalla yhteisöllä ei ole mitään käytännön valtaa siihen mikä strategia Jypille valitaan ja miten se toteutetaan - ainoastaan vain maksajan rooli.
Esimerkkinä
edellisen kauden tilinpäätöksen tulopuoli:
Tulot miljoonina | Tulon lähde |
2,587 | KATSOJAT
Elintarvikemyynti 0,767
Pääsylipputulot 0,679
Kausikorttimyynti 0,591
Alkokolimyynti 0,55 |
2,3 | Mainosyhteisöt |
1,25 | tv-korvauksia |
|
|
0,2 | Liigan osingot |
0,02 + rajoituskulut | Konserniavustus |
Nyt käytettävissä olevilla tiedoilla on mahdoton sanoa, mikä osuus mainosyhteisöjen tuloista perustuu omistajien yhtiöiden sponsorointiin. Asiaa voisi tietyisti tiedustella Jypistä, edes suuruusluokkaa. Mutta mikäli tilinpäätöstiedot pitävät paikkansa, niin missään tapauksessa kukaan yksittäinen omistaja ei pidä Jyppiä pystyssä ja Jyp selviää vaikka joku yksittäinen henkilö lopettaisikin täydellisesti Jypin sponsoroinnin. Sen sijaan Jyp ei voi selvitä, mikäli fanit ja katsojat kyllästyvät ja äänestävät luottokortillaan: kun meitä ei kutsuta mihinkään kokouksiin, niin ainut mahdollisuus on ilmaista mielipiteensä eri medioissa ja/tai kertoa suoraan Jypille viestillä, että "olen ollut katsoja X vuotta ja viime vuonna käytin Y euroa lippuihin ja oheismyyntiin, mutta ensi kaudella en ole mukana syystä, että" ja sitten oma näkemys, esim. "Seppäsen pitää erota HPJ tehtävästä, että saamme palkattua kunnon UTJ:n ja valmentajan, sekä että Jyp-organisaatio voi toimia strategiansa mukaisesti." Kyllä siellä toimistolla varmaan aika pian selviää karu totuus, kun tulee vaikka parisataa viestiä huhtikuussa.
Summa summarum, vastatakseni
@JypFabu :n kysymyksen, Jypin talouden selkänoja on Jyp-yhteisö.
Boikottia parempana ratkaisuna
toistan helmikuisen ehdotukseni, että Jyp Jyväskylä Oy muutettaisiin voittoa tavoittelemattomaksi yhteiskunnalliseksi yritykseksi ja osakepääomaa nostettaisiin joka vuosi miljoonalla, jolloin omistajat sitoutuisivat pitkällä jänteellä seuran konkreettiseen ja läpinäkyvään tukemiseen. Lisäksi tietysti Rauman tyylinen kiekkoilun tukiorganisaatio.
.
Aika paljon erilaista analyysiä tehneenä voin kyllä todeta, että aika vaikealta tämän viimeisen 8 vuoden fiaskon huipentumisen jälkeen tähän kauteen, että hallituksen puheenjohtajalla on edellytyksiä jatkaa tehtävässään.
Ensinnäkin Seppänen ja toverinsa Polas ilmeisesti edelleen omistavat 44% Jypistä: miksi se muu 56% ei vaadi muutosta? Olisi luonnollista ja tervettä, että massiivisen epäonnistumisen jälkeen vaaditaan muutosta, eikä sikarikerhossa vain todeta, että "jatka sinä Helge, ei meitä muita niin kiinnosta." Jopa Neuvostoliitossa vaihdettiin johtajaa Kuuban ohjuskriisin jälkeen.
Toisekseen, vaikka hallitus olisikin dysfunktionaalinen, niin Seppäsen jatkamisella on vaihtoehtokustannus, mikä realisoituu joka päivä, sikäli kun valmentajat, UTJ-ehdokkaat ja pelaajat kieltäytyvät tekemästä töitä Seppäsen johtamassa Jypissä - ja sponsorit ja kannattajat vetävät johtopäätöksiä myös. Ei ole edes taloudellisesti realistista, että ensi kaudella Jyp pelaisi löytölaarin pelaajilla Hämäläisen alaisuudessa puolityhjälle hallille samalla kun sponsorit ilmoittavat "muutoksista" osallistumiseensa.
Jos Seppänen haluaa oikeasti kantaa vastuuta, niin hänen tulisi välittömästi siirtää hallituksen puheenjohtajuus toiselle hallituksen jäsenelle (esim. Hytönen) tai uskottavalle ammattilaiselle (esim. Kari Tyni tai joku liike-elämän veteraani), sekä jatkaa yhtenä omistajana hallituksessa ilman enempää sekaantumista Jypin operatiivisen tai jopa päivittäiseen toimintaan. Tämä olisi erittäin tärkeä signaali Jypin tulevaisuuden, varsinkin ensi kauden, kannalta.
Mikäli hallituksen työskentelyssä ei ole riittävästi haastetta Seppäselle, niin hän voi ryhtyä rakentamaan Keski-Suomen kiekkoilun Tuki Ry:n toimintaa kuten Raumalla tehtiin jo 1960-luvulla. Siitä voisi syntyä hänen suurin ja kestävin perintönsä Jypin hyväksi.