Ongelmahan tässä koko ruljanssissa on vallanjako ja ns. ”checks and balances”.
Nimenomaan. Missään normaalissa osakeyhtiössä ei 22% pääomistaja HPJ:nä sikaile höttöstrategiaa ja kymmentä vuotta pilalle ilman muiden osakkaiden älähtämistä.
Varsinainen ongelma onkin se, että os
akkuudet määrittyvät 1999 ja 2017 tehtyjen ostojen kautta vaikka Jypillä ei ole mitään konkreettista omaisuutta paitsi Jypin trademark, muutaman vuoden jatkuvat pelaajasopimukset, ja liigaosake. Villi veikkaukseni olisi, että noidenkin arvo on suurin piirtein sama kuin Jypin lainojen. Eli Seppänen omistaa 22%
ei mistään ja maksoi siitäkin aikanaan noin 85.000 euroa mummon markkoina (
osakepääoma oli 2 miljoonaa markka, mistä Helge osti neljänneksen). Ekomistien mieliksi mainittakoon, että nykyrahassa tuo on noin 133.000 euroa, joten mistään jättisijoituksesta ei ollut kyse, minkä turvin nyt heilutellaan HPJ:n nuijaa ja johdetaan Jypiä kuin Valko-Venäjää.
Mikäli Jypin toiminnan 7.5 miljoonan euron laskun kuitenkin maksavat pääosin katsojat, sponsorit ja Telia (eli välillisesti fanit) sekä vapaaehtoistyöntekijät, niin on huutava vääryys, että nämä 25 vuoden aikana yli 120 miljoonaa Jypiin sijoittaneet "äänettömät osakkaat" eivät omaa mitään päätösvaltaa seuran asioihin paitsi kirjoitella someen ja jättää tulematta otteluihin.
Kärjistettynä "me" fanit maksamme suoraan ja välillisesti sen, että €85k sijoittanut HPJ Seppänen larppaa joka vuosi jääkiekkomanageripeliä ketjukokoonpanoista huuhaa-pelityyliin miljoonabudjetilla. Olisi parempi, että leikin maksavilla olisi myös päätöksentekovaltaa.
Näkisin tilanteeseen yhtenä ratkaisuna seuraavaa:
- Jyp Jyväskylä Oy:n yhtiöjärjestyksessä määrättäisi tavoitteeksi jyväskyläläisen liigakiekkoilun urheilullinen menestyminen ja sitä tukevan juniorityön edistäminen, eli osakeyhtiöstä tulisi voittoa tavoittelematon yritys tai yhteiskunnallinen yritys. USA:ssa tämä oikeuttaisi verottomaan statukseen, mutta ei tietenkään Suomessa.
- Yhtiöjärjestys myös määräisi, että osakepääomaa nostetaan joka vuosi miljoonalla eurolla (mikäli sijoittajia löytyy) ja jokainen yli 1000 euroa sijoittanut on oikeutettu omistajana istumapaikkaan seuraavalla kaudella. Tällöin seuran omistajuus olisi demokraattinen ja dynaaminen eikä ikuinen norsunluutorni joskus pienen alkuperäisen sijoituksen tehneille. Uudet sijoittajat tasapainottaisivat ja järkiperäistäisivät hallituksen toimintaa (kuten Vaasan Sportin Manner ja Osala) ja Jyp voisi käyttää lisäpääoman mm. RKT-tyylisen "Keski-Suomalaisen kiekkoilun tuki"-järjestelmän luomiseen ja kehittämiseen.
Demokratiaa voisi kokeilla Jyväskylässäkin. Raumalla toimii ihan hyvin.