Mainos

Joulukinkku

  • 201 848
  • 888

Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Arsenal FC
Eilen tuli 6 kiloinen kinkku haettua Kivikylästä. Paisto varmaankin tapahtuu huomenna illalla/yöllä miten sitten ehtii aloittamaan. Ensimmäistä kertaa nyt tuorekinkku aiemmin aina ollut pakasteesta otettu. Ei ilmeisesti valmistuksessa muuta eroa kuin nyt ei tarvitse sulatella?
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Eilen tuli 6 kiloinen kinkku haettua Kivikylästä. Paisto varmaankin tapahtuu huomenna illalla/yöllä miten sitten ehtii aloittamaan.
Onko yösähkösi halvempaa vai miksi harkitset yö-paistoa? Itselläni on aina ollut tuollaisia 5,5...6 kg:n kinkkuja jotka olen viskassut uuniin vasta aattoaamuna.
 

Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Arsenal FC
Onko yösähkösi halvempaa vai miksi harkitset yö-paistoa? Itselläni on aina ollut tuollaisia 5,5...6 kg:n kinkkuja jotka olen viskassut uuniin vasta aattoaamuna.

Lähinnä siitä on vain tullut tapa laittaa se illalla uuniin ja yöllä sitten pois. Kuorrutus sitten aamulla, jäähtyneeseen kinkkuun.
 

J-Ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Noin niin, katsoikos kukaan eilen illalla myöhäisellä vuodelta 1977 ohjelmaa jossa Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo tekivät joulukinkkua?
Siinä nämä vanhan liiton kokkimiehet keittivät kinkun ja laittoivat melko paksun taikinakuoren, olisiko ruistaikinaa ollut?
Onko kukaan tehnyt kinkkua näin?

Tänään olisi tarkoitus paistella kinkkua ihan sähköuunissa perinteiseen tapaan. Tai mun rooli lienee ainaki maistella sitä kinttua. Sinapit vielä päälle ja ruikkuleipää alle, pitäsköhän muijafrendi ihan juoppona jos pari karhun kolmosta siihen kyytipojaks ottaisin...Tai nelosta jos ihan alkoon asti jaksaa...
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Kinkun paistaminen ei ole kummoinen suoritus, mutta jos joku ei ole kokeillut niin suosittelen seuraavaa. Paiston yhteydessä jokaisesta kinkusta tulee enemmän tai vähemmän nestettä paistopussiin. Älkää heittäkö loistavaa raaka-ainetta pois, vaan tehkää siitä karjalanpaistille liemi. Siis kannattaa tehdä karjalanpaistia jouluksi jo tämän liemen vuoksi, ettei se mene hukkaan. Näin tehty karjalanpaisti on jumalten herkkua ja sopii loistavasti laatikoiden kera nautittavaksi. Sipulia ja pippuria joukkoon, veden kanssa voi hiukan pelata, jos tuntuu, että tulee liian suolaista. Itse teen joka jouluksi noin kahdesta kilosta lihaa, enimmäkseen porsasta tämän paistin, eikä ole kertaakaan jäänyt yhtään syömättä.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Älkää heittäkö loistavaa raaka-ainetta pois, vaan tehkää siitä karjalanpaistille liemi. Siis kannattaa tehdä karjalanpaistia jouluksi jo tämän liemen vuoksi, ettei se mene hukkaan. Näin tehty karjalanpaisti on jumalten herkkua ja sopii loistavasti laatikoiden kera nautittavaksi. Sipulia ja pippuria joukkoon

Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla. Kiitos vinkistä.
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Paiston yhteydessä jokaisesta kinkusta tulee enemmän tai vähemmän nestettä paistopussiin. Älkää heittäkö loistavaa raaka-ainetta pois, vaan tehkää siitä karjalanpaistille liemi.
En tee, vaan kinkulle kastikkeen. Jatketaan kermalla, suurustetaan, lisätään hieman omenahilloa ja tujaus sinappia. Kyl o hyvvää.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Hippikinkku

Taas on aika taistojen, kinkkuihin sekoillen.

Pari harjoituskinkkua on tosin jo tehty, sellaisia kolmikiloisia. Ekan tein omalla systeemilläni, mutta toisen sitten Ylen Pässi-Ollin ohjeella, kirjaimellisesti noudatettuna.

Omani oli parempi.

Ohjeissamme ei sinänsä ollut suurta eroa, mutta hänen kinkkunsa paistaminen kesti kaksi kertaa pitempään, eikä maku ollut mitenkään parempi vaan melkeinpä toisin päin. Jos viitsisi soittaa Pässi-Ollille, kai se tarjoisi lupaamansa munkkikahvit tms.

Perusidea meillä molemmilla kuitenkin on, että kamara-, siis läskipuoli on alla.

Mutta hippikinkkuun.

Sekalaiseen seurakuntaamme kun on eksynyt yksi kadonnut lammas, eli vegetaari. Viime jouluna hän oli kovin tyytyväinen laittamiini tofu-juttuihin, mutta nyt ajattelin yllättää hänet Seitankinkulla jonka itse teen. Nyt on ainekset kasassa, kuivat omassa kipossa ja märkäaineet omassaan, samoin marinadi on valmis. Joten eikun sitten sekoittamaan, päälle marinointi ja huomenna sitten paistetaan ennen oikean kinkun paistamista.

Ennen en ole hippikinkkua tehnyt, mutta sen verran ennakkoluuloton olen että pakko on kokeilla. Jos on vielä heittää hyviä vinkkejä mukaan, niin antaa palaa. Teen ensin sinapin ja wasabin sekä avocadotahnan ennen kuin alan leipoa kinkkua, heh.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Älkää heittäkö loistavaa raaka-ainetta pois, vaan tehkää siitä karjalanpaistille liemi. Siis kannattaa tehdä karjalanpaistia jouluksi jo tämän liemen vuoksi, ettei se mene hukkaan.

Liemen voi myös pakastaa sopivissa annoksissa ja käyttää lientä muihin ruokiin vudoen mittaan. Ei välttämättä tarvitse heti joulunpyhinä ahtaa sitä naamariin :)
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Onko yösähkösi halvempaa vai miksi harkitset yö-paistoa? Itselläni on aina ollut tuollaisia 5,5...6 kg:n kinkkuja jotka olen viskassut uuniin vasta aattoaamuna.

Siihen on kaksi syytä, yöllä paistaminen on huomattavasti hauskempaa ja aattoaamuna uunille voi olla muuta tarvetta.

Paistoresepti on suhteellisen vapaa, mutta ainoa oikea paistoaika on edellisenä yönä.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Siinä nämä vanhan liiton kokkimiehet keittivät kinkun ja laittoivat melko paksun taikinakuoren, olisiko ruistaikinaa ollut?
Onko kukaan tehnyt kinkkua näin?
------ pitäsköhän muijafrendi ihan juoppona jos pari karhun kolmosta siihen kyytipojaks ottaisin...Tai nelosta jos ihan alkoon asti jaksaa...
Olen tehnyt tuollaista taikinajuurikinkkua ja kyllä sekin ihan suuren suosion sai.
Olen myöskin alkanut fanittaa Jaakko Kolmosta sillä huomenissa aion valmistaa erämiehen kinkkua, samaisen herran nettisivujen ohjeella. Siihen tulee peuran tai hirven paahtopaisti 3 kg. ja päälle tuollainen ruistaikinakuori. "Kinkku" kääritään ensin siansilavaan ja siihen ruistaikinakuori päälle.
Ja mitä tulee kinkun paistamiseen niin kukaan ei tietenkään paistele kinkkuaan ilman juurikin tuota kolmosta - tai nelosta.

Terveisin koo
 

Rööri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pari harjoituskinkkua on tosin jo tehty, sellaisia kolmikiloisia.


Perusidea meillä molemmilla kuitenkin on, että kamara-, siis läskipuoli on alla.


Sekalaiseen seurakuntaamme kun on eksynyt yksi kadonnut lammas, eli vegetaari...


Kas, onhan täällä muitakin kinkun suurkuluttajia. Me tuossa aamulla Ellin (bernin paimenkoira) kanssa korkattiin jo kolmas kinkkumme tähän adventtiin.

Ensimmäinen oli hyvä. Sopivan suolainen ja koostumukseltaan oiva. Se heiteltiin tuulensuojaan vajaassa viikossa.

Toinen oli oudon tahnamainen. Sisällä oli jotain ihme mörjää ja se jäi suurimmaksi osaksi Ellin urakaksi. Päästä vetelin vajaan vaaksan verran siipaleiksi, mutta sisempi osa jäi syömättä. Petyin.

Tämä kolmas oli helvetin läskinen ja tuota nestettä tuli ihan älyttömästi paistaessa. Yllättäen maku on kuitenkin kohdillaan. Erittäin mehevä ja maukas. Ihraa on vielä paistonkin jälkeen pari -kolmesenttiä, mutta kuorimalla varsin oivaa evästä.

Aattona ei meillä kinkkua sitten syödäkkään, koska ei se enää muille tunnu maistuvan, ja itsekkin on tässä joulun alla saanut kinkusta kystä kyllin. Riistaa ja poroa sun muita eväkkäitä natustellaan pääasiassa. En tiedä mikä siinä on, ettei nirppanokille enää "läskinen" sika putoa?

Me taas välillä vaihdellaan päälläolijaa. Jos olo käy tukalaksi, niin taputan patjaa tai huudan turvasanaa.

Mitä Sä sille vegelle mitään "kinkkuja" leivot. Paista sille porkkana hernepedillä, niin kyllä se pitää hipille piisata - mitäs läksi!

Oliko muita suupielet rasvassa?
 

asyouwere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Siihen on kaksi syytä, yöllä paistaminen on huomattavasti hauskempaa...
Juu, tuo kinkun paistaminen on ainakin oman jouluni yksi kohokohdista. Onhan tuo ihan pirun hienoa siinä aatonaaton ja aaton välisenä yönä vahtia kinkkua ja ottaa pari seuranta-olutta yksin hämärässä. Sitten aamulla kinkku pois, ekat slaissit naamariin, kuorrutus päälle ja hetkeksi vielä uuniin... Loistavaa.

Vaikka meidän oma kahden hengen perheemme viettää joulua tänäkin vuonna vanhempieni luona ja lähes kaikki ruuat tulevat vanhemmiltani, niin kinkun paiston vaadin minun hommakseni.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Mitä Sä sille vegelle mitään "kinkkuja" leivot. Paista sille porkkana hernepedillä, niin kyllä se pitää hipille piisata - mitäs läksi!

Oliko muita suupielet rasvassa?

Nyt on hippikinkku leivottu ja pantu Mari noitumaan. Ihan uhallani haluan itse kokeilla mitä se, mistä köyhät opiskelijat Kalliossa maksavat ihan maltaita oikein on. Kun kävin ostelemassa oikeita ryynejä, niin hippikaupoissa myytiin ei-oota kun kaikki haluaa tehdä kinkkuja. Siis täh? Veget haluavat syödä kinkun makuisia juttuja, mutta ei fläsää. Samaten valmiiksi tehdyt Seitan-kinkut on olleet loppu kylästä jo monta päivää sitten, kuulema.

On se muuten aika prkleen kallista safkaa tuo vegesafka. Kurvin tee-se-itse- valinnasta jengi valitsee itse haluamansa itumäärän kutakin lajia muovipussiin, siirtyy maksamaan tiskille luottokortilla, eikä alle kahdenkympin selviä kenkään. On siinä meillä prkl köyhät opiskelijat ituineen.

Enivei, rakas Rööri. Tuon sinulle ituhippikinkkua maistiaisiksi JA-seniori-bileisiin! Ellei se lähde itekseen kävelemään jo sitä ennen Torkkelinmäkeä ylöspäin.
 

Rööri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Enivei, rakas Rööri. Tuon sinulle ituhippikinkkua maistiaisiksi JA-seniori-bileisiin! Ellei se lähde itekseen kävelemään jo sitä ennen Torkkelinmäkeä ylöspäin.

No etkä tuo, tai minä otan puolestani pitkää askelta.

Mistä lähtien olet taas ulkoiluttanut kinkkuja Torkkelinmäellä?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tämä kolmas oli helvetin läskinen ja tuota nestettä tuli ihan älyttömästi paistaessa. Yllättäen maku on kuitenkin kohdillaan. Erittäin mehevä ja maukas. Ihraa on vielä paistonkin jälkeen pari -kolmesenttiä, mutta kuorimalla varsin oivaa evästä.

Virossa on pari kertaa tullut maistelluksi ehtaa maalais-sikaa, tiedä mitä tunkioita olivat tonkineet, mutta teollista modernia sikalaa eivät olleet nähneetkään. Liha oli paljon rasvaisempaa kuin täkäläisellä kinkulla, mutta maku oli lähinnä taivaallinen, epätodellisen paljon maukkaampi kuin mitä täällä kaupasta saa. Väittäisin että tietty rasvaisuus on hyvän kinkun perusedellytys vaikka suuren osan läskistä jättäisikin syömättä.
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
Kahden hengen talouteen ei viitsi tehdä kinkkua, vaan sikaa joulupöydässä edustaa potkaterriini. Kohta alkaa potkan keittäminen (tähän menee n. 3-4 tuntia), jonka jälkeen liha irrotetaan luista, lisätään lihaan maustekurkkua, kapriksia, persiljaa ja mausteita. Keitinliemi keitetään kasaan ja lisätään vielä liivatetta kehiin. Tehdään lihasta ja lisukkeita tiivis paketti vuokaan ja liemet päälle. Sen jälkeen kylmään ja huomenna on loistomurkina edessä.

Potka on kyllä yksi aliarvostetuimmista lihoista. Maku on loistava, mutta tietenkin tekeminen vie hieman aikaa. Hintakin on kohdallaan, lihakaupassa 2,90 e/kg.
 

Veijari

Jäsen
3 kilon possu tuli haettua. Illalla possu paistumaan kun isäntä istuu takkatulen loimussa punkkulasi kädessä. Tää on elämää.

Tosi asiassa tekisi mieli hakea vielä savustettua kalkkunaakin mutta pelko on että lihat tulee korvista ulos ensi viikon puolella, näin kävi viime vuonnakin. Jokohan sitä oppisi näin kahden hengen perheessä kohtuullistamaan ruokahankintoja.
 

J-Ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tai mun rooli lienee ainaki maistella sitä kinttua. Sinapit vielä päälle ja ruikkuleipää alle
Pakko kehaista että mission accomplished. Ruispalat, kinttu, pontikkasinappi ja Karhun pisin tölkki. Kylläpäs vaan maistui varsinkin kun oli sopiva nälkä.
Huomenna uusiks.
 

Kyynhakkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki Seinäjokelaaset "palloolu" joukkueet ;o)
Tuo sinappi on oikeasti maailman helpoin tehdä..... Purkki jauhetta, 2dl sokeria, 1 muna, 2dl kermaa, 1rkl öljyä ja 1rkl etikkaa. Kaikki nuo etikkaa lukuunottamatta kattilaan ja kuumentaa kunnes kiehahtaa. Sekoittaa pitää koko ajan ettei tuo pala pohjaan. Sitten tuon jälkeen pistetään etikka sekaan. Etikka on se mikä tuo sen potkun sinappiin.
Juuri tuli kokeiltua ko. Ohjeella, helppoa kuin mikä ja hyvää tuli, kiitti ohjeesta.
Kohta lähteekin sitten "juhlakalu" uuniin, kunhan rouva saa kakunpohjan pelastettua...
 

J.Petke

Jäsen
Juuri tuli kokeiltua ko. Ohjeella, helppoa kuin mikä ja hyvää tuli, kiitti ohjeesta.
Kohta lähteekin sitten "juhlakalu" uuniin, kunhan rouva saa kakunpohjan pelastettua...

Eipä mitään. Itse menin maustamaan toisen satsin Laphroaig Quarter Cask viskillä ja tyhmänä pistin sen kiehuntavaiheessa joten eihän tuo maistu lainkaan. Nyt tein jälkimaustamisen kylmempään tavaraan joten testataan huomenna sitten miten tuo viskisinappi onnistui. Ja täytyy muistaa, että sinapin pitää olla ainakin yön yli jääkaapissa jotta tuo maku paranee entisestään.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Kinkku uunissa, lapset ja akka nukkumassa, valvojaiset käynnissä koiran kanssa. Lämpötila mittarissa 62, lasi täynnä single maltia ja koiralla savustettu hirven nilkka työstettävänä. Mikäs tässä on odotellessa.

Meillä tykätään hieman murakasta, joten mittari on asetettu 80 asteeseen, jolloin uunista pois ja lämpö nousee vielä optimaaliseen 83-85 asteeseen. Aamulla huntu ja muut roippeet ylle ja kuorrutukseen tolkkuun lämpöön.

Eipä mitään. Itse menin maustamaan toisen satsin Laphroaig Quarter Cask viskillä ja tyhmänä pistin sen kiehuntavaiheessa joten eihän tuo maistu lainkaan. Nyt tein jälkimaustamisen kylmempään tavaraan joten testataan huomenna sitten miten tuo viskisinappi onnistui. Ja täytyy muistaa, että sinapin pitää olla ainakin yön yli jääkaapissa jotta tuo maku paranee entisestään.
Viskit vasta kylmään sinappiin ja saa laittaa ihan reilusti, että maistuu aivan oikeasti. Perinteiseen 2-2-2-reseptiin saa laittaa ainakin pari ruokalukalusikkaa, että maku tulee esille. Savun makua ei viskillä sinappiin oikein saa. Pitää laittaa viskiä niin paljon, että maistuu jo liikaa viinalle. Savun maut olen hakenut tosi savuisella Chipotlella, joka on taannut, ettei purkista ole muut käyneet kihoilemassa.
 

Jeppe_68

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tuollahan tuo noin kuuden kilon kappale on laihtunut uunissa kohta kolmisen tuntia. Kumma juttu kun ton läskin valmistaminen jää aina tähän aattoyölle. Toisaalta joulufiilis kasvaa kybällä, kun muut nukkuu ja hiljaisessa kämpässä voi alkaa miettiä joulun sanomaa oluen kera.

Mitään kokeiluja ei Jeppelässä kinkun kanssa tehdä, vaan itse arvoliha paistellaan hiljaisella lämmöllä tonne kahdeksankympin hujakoille, jonka jälkeen kaveri saa vetäytyä jonkun tunnin. Toki paiston onnistuminen testataan noin vartin päästä uunista poistamisen jälkeen. Aamulla sitten perus sinappi/korppujauhohöhhöt päälle ja sitten iltapäivällä syömään. Ainoo asia, mitä kaipaan joka vuosi ja jonka pyhästi lupaan taas ensi vuonna toteuttaa on sinappikastikevalikoiman laajentaminen noin kuuteen eri vaihtoehtoon. Tämäkin joulu mennään perinteisesti Suomalaisen Klubin sinappikastikkeella ja kotisinapilla. Molemmat ovat toki hyviä, mutta vahvempiakin vaihtoehtoja saisi olla. Että Joulua vaan kaikille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös