- - -
Suolaisuus häiritsi muuten hyvässä perinteisessä potkallisessa 9kg kinkunmurikassa.
- - -
Vinkkinä palstaveljille: paistoliemi,punaviini, kerma, vehnäjauhoja, tumma siirappi, hunaja-dijon, mustapippuri... avot!
Suolaisuutta on olut havaittavissa varsingin noissa tanskalaisissa kinkuissa ja se johtuu osin siitä, että niihin on laitettu enemmän suolavettä. Näin painoa saadaan lisää ja kilohinta alas. Siksi pysyn kotimaisissa ja n.3-3,5kg luuton kinkku on varsin riittävä kahden hengen taloudessa.
Tuon kun paistaa Pässi-Ollin ohjeella, eli läskipuoli alla, ei tule juurikaan paistolientä eikä siten kastikelientäkään.
Ratkaisin ongelman likimain edellä mainitun ohjeen mukaan:
- sulata reilu nokare voita
- kuullota puolikas sipuli pieniksi paloiteltuna voissa ja kun se on kuullotettu, siilaa sipulinpalat pois
- voin sekaan sekoitetaan lusikallinen vehnäjauhoja (ei liikaa, muuten mikään kattila ei riitä)
- lisätään kasvislientä n. 1dl
- sekoitellaan ja lisätään keittiöpunkkua reilu loraus tai pari, maun mukaan, myös olutta voi käyttää
- lusikallinen hunajasinappia
- hieman soijakastiketta
- rouhittua mustapippuria ja roseepippuria
Sitten vaan sekoitellaan ja, mikä kaikkein tärkeintä, maistellaan vähän väliä. Vanha kastikeopukseni 50-luvulta sanookin, että kastikkeen teossa tärkeintä on vikkelä sormi, jolla maistellaan jatkuvasti kastikkeen makua ja rakennetta.