Joulukinkku

  • 201 635
  • 888

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Täällä on jo perse pöydässä ja ai että onkin hyvää. Vasta toinen tänä jouluna, mutta ehtiihän tässä vielä.
 

Broadstreet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Philadelphia Flyers
Täällä ysi kiloinen meni uuniin kuuden maissa ruiskuorrutuksella. Juuri huomattu että paistomittari kaput. No mutulla ja kaljalla mennään.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
No mutulla ja kaljalla mennään.

Huomion arvoinen asia otettavaksi huomioon mutuilussa on se, että tänä vuonna tuntuu olevan aika pirusti töötätty tuota nestettä kinkkuun.

Jostain lehdestä luin tuosta, mutta en olis uskonut että noin paljon. No, tuleehan kallista kastiketta...
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Edellä kirjoittanutta edeltävä ei lukenut Kokki Kolmosen ohjeita mittarista, mutta onneksi onnistuu kuitenkin.

Kinkku ollut uunissa jo klo. 16 lähtien. Juoksin taksin kyydissä kotiin, jotta saan lihan uuniin ennen kuin pitää valvoa koko pitkä yö.

Jokunen aste vaille ja saan iskettyä kuorrutuksen pintaan.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Kinkku kiinnostaa joulupöydästä ehkä vähiten joten sen seuraksi piti oikein varta vasten hankkia oikenlainen viini joulupöytään, niin ehkä se sian perse maistuu edes joltain...
 

Broadstreet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Philadelphia Flyers
Edellä kirjoittanutta edeltävä ei lukenut Kokki Kolmosen ohjeita mittarista, mutta onneksi onnistuu kuitenkin.

Kinkku ollut uunissa jo klo. 16 lähtien. Juoksin taksin kyydissä kotiin, jotta saan lihan uuniin ennen kuin pitää valvoa koko pitkä yö.

Jokunen aste vaille ja saan iskettyä kuorrutuksen pintaan.

Mitkäs ne Kolmosen ohjeet olivat? No hyvältä näyttää kun käy päälle kaatamassa olutsiirappi yhdistelmää
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mitkäs ne Kolmosen ohjeet olivat?

Tärkeimpänä taisi olla sen lihamittarin tarkistus. Eli toimii vielä parinkymmenen vuoden jälkeen, näin ajattelee suurin osa suomalaisista. Toimiva mittari on kuulemma ainoa joka kertoo koska porsas on kypsää.

Edelliseen lauseeseeni viitaten, Jaakko Kolmonen varmistaa kypsyyden sukkapuikolla.
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Jos on vuosikausia tehnyt fiilispohjalta hyvää kinkkua, niin eipä sitä mittaria välttämättä tarvitse. Itse taas olen tottunut niin monta vuotta lyömään digitaalit läskiin ja noudatan melkeinpä orjallisesti haluttuja lukemia. Aina on näin onnistunut. Uunin lämpötilan tarkistan myös erillisen mittarin avulla, vaikka omat lukemat eivät hirväesti heitäkään.

Itse diggailen nykyisin enemmän joulun kalapöydästä ja viineistä, mutta kun on kinkkuvastuussa, enkä varsinaisesti ole kokkimiehiä, niin hyvät mittarit on mulle se stressinpoistaja tässä hommassa.

Hyvät tuoksut uunista taas tulee, mutta eipä tuota persettä enää joulun jälkeen mieli tee.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Kinkkua, jees! Toki harjoittelukinkku, n.2,5kg on jo tehty ja syöty. Ei muuten kestänyt kauaa.

Olen viime vuosina tehnyt kinkkuni Pässi-Ollin ohjeilla. Huom. Timo T.A.-mallinen "täydellinen joulukinkku"-asetelma.
Jouluruokareseptit | Ruoka | Helsinki | yle.fi

Ja tuo ohje jopa toimii; niin ettei se jankkaava Pässi-Olli ihan pölvästi ole.

Tuossa ohjeessa kinkusta tulee mehevä ja maukas; usein harmaasuolatut kinkut paistetaan niin kuiviksi, että ne murenevat jo leikatessa. No, joku tykkää niistä, mutta meikäläisen makuun on tuollainen mehevämpi. Ja kun tekee noita n.3kg -kinkkuja, niin ne eivät ehdi mennä pahaksi, niinkuin usein yli 7kg -kinkuille voi käydä nykyajan pienemmissä perheissä kaiken maailman ituhippien kera. Noita pikkukinkkuja voi tehdä sitten useamman, ei ole iso vaiva, mutta uunilämmin kinkku on sitten tuoretta ja hyvää.

Sen verran vielä tuosta Pässi-Ollin ohjeesta, että kun kinkku paistetaan läskipuoli alla, niin homma on paljon siistimpää. (Puhun edelleen kinkun paistosta.) Tällöin paistamisessa irtoava rasva jää silavakerrokseen, eikä tarvitse uunia pestä kinkun paiston jälkeen. Nuo corn-flakesit jätän pois, ei ole mun juttu.

Mutta, hyvää kinkunpaistoyötä kullekin säädylle.

Edit. Sanomani piti vielä, että avokkeen tyttären kaverille pitää vielä tänään viritellä valmiiksi ituhippikinkku, mutta se menee paistoon vasta huomenna. Ihme tyyppi kun kehui sitä viime jouluna ja toivoi saavansa samanlaista. Kuka osaa tehdä kaksi kertaa täsmälleen samanlaista ruokaa?
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Nonni, 7.1kg luullinen kinkku uunissa ja pitäisi olla yön NHL -matsien aikana jossain vaiheessa valmista maisteltavaksi. En minä tästä Joulusta muuten niin välitä mutta kätevintähän se on maittavat jouluruuat jouluna syödä!
 

Kyynhakkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki Seinäjokelaaset "palloolu" joukkueet ;o)
Tekaisin tuossa sinapin, joka on nyt jääkaapissa "tasaantumassa" ja kohta veli Ponteva 7,2kg siirtyy uunin pankolle paistumaan... Olutta ja Larsen XO:ta jota meni pikku loraus myös sinappiin... On tää joulu mahtavaa aikaa!
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
7,4. Mieletön. Taas se joulun (kinkun) tunne ja rauha on tullut. Alkupaloja hyvän ruisleivän ja omatekoisen sinapin kanssa. Kiitos.
 

Stouts77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
No niin. Viimeinkin kinkku tuikattu leivinuuniin rauhassa kypsymään. Hiljaa hyvää tulee. Vodkapullo auki ja uunin luukusta seuraamaan kypsymistä. Josko muistaisi rasvat tyhjätä välillä.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Tulisten makujen ystäville suosittelen kinkun päälle virolaista Pöltsamaa -sinappia. Mutta maltillisesti, on meinaan vahvinta sinappia ikinä missään. Suu meinaa palaa, jos laittaa normaalin sinappiannoksen verran. Mutta hyvää on.
 

Jeppe_68

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Noin 7 kg Kivikyläläistä valloitti uunini tuossa kahdeksan aikaan illalla. Mutta perskeles, kämpässä haisee minkkirehu tuon paisto-operaation aloitettuani. Ettei vaan olis joku saatanan rämemajava laitettu pakettiin Laitilalaisen viljajätin sijaan?

Loppuun saakka tuo grillataan, mutta hajusta päätellen asiaa on huomisaamuna kyläkauppaan ja uuni tulee huutamaan hoosiannaa vielä pitkälle aattoiltaan uuden tulokkaan kanssa. Pelottaa...
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Kinkku(5kg) paistettu kaasu-uunissa minimilämmöllä(150 astetta)läski ylöspäin paistopussissa. En onnistunut munaamaan, vaikka paistojuomaa oli reilusti.
Hyvää joulua.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Viisikiloinen kinkku uunissa ja lämpöä on vasta vähän rapiat 50 astetta. Kivikylän tuote tottakai.

Miten se Jeppe muuten saa Kivikylän tuotteesta laitilalaisen oikein isolla kirjaimella? Eikös se sentään ole Rauman Lapista, joka ihan hetki sitten oli vielä oma kuntansa?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
~7 kiloinen Lukko-kinkku on valmis joulupöytään, hyvää tuli. Siis Kivikylän tuoresuolattu on kyseessä. Nestettä tuli yllättävän vähän, ehkä paikallinen on laadukkaampi. Kalat graavattu, rosolli tehty ja lanttulaatikko uunia vailla valmis, oma osuus alkaa olla hoidettu.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Olisit ostanut iloisen, matalakolesterolisen, herkullisen, terveellisen ja kirjaviisaan RYPSIpossun :/

Tästä tulikin mieleen, onko jokin myynnissä oleva/ollut kinkku vähäsuolainen? Jokin luomu kenties?

Suolaisuus häiritsi muuten hyvässä perinteisessä potkallisessa 9kg kinkunmurikassa.
Meinas mennä kastikekin vituiks kun kaadoin muutaman desin paistonestettä kastikkeen pohjaksi, kyllä piti lantrata ja tuunailla pitkään jotta sai hyvän. Mutta lopputuloksena täydellinen kinkkukastike.
Vinkkinä palstaveljille: paistoliemi,punaviini, kerma, vehnäjauhoja, tumma siirappi, hunaja-dijon, mustapippuri... avot!


_
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Suolaisuus häiritsi muuten hyvässä perinteisessä potkallisessa 9kg kinkunmurikassa.
- - -
Vinkkinä palstaveljille: paistoliemi,punaviini, kerma, vehnäjauhoja, tumma siirappi, hunaja-dijon, mustapippuri... avot!

Suolaisuutta on olut havaittavissa varsingin noissa tanskalaisissa kinkuissa ja se johtuu osin siitä, että niihin on laitettu enemmän suolavettä. Näin painoa saadaan lisää ja kilohinta alas. Siksi pysyn kotimaisissa ja n.3-3,5kg luuton kinkku on varsin riittävä kahden hengen taloudessa.

Tuon kun paistaa Pässi-Ollin ohjeella, eli läskipuoli alla, ei tule juurikaan paistolientä eikä siten kastikelientäkään.

Ratkaisin ongelman likimain edellä mainitun ohjeen mukaan:
- sulata reilu nokare voita
- kuullota puolikas sipuli pieniksi paloiteltuna voissa ja kun se on kuullotettu, siilaa sipulinpalat pois
- voin sekaan sekoitetaan lusikallinen vehnäjauhoja (ei liikaa, muuten mikään kattila ei riitä)
- lisätään kasvislientä n. 1dl
- sekoitellaan ja lisätään keittiöpunkkua reilu loraus tai pari, maun mukaan, myös olutta voi käyttää
- lusikallinen hunajasinappia
- hieman soijakastiketta
- rouhittua mustapippuria ja roseepippuria

Sitten vaan sekoitellaan ja, mikä kaikkein tärkeintä, maistellaan vähän väliä. Vanha kastikeopukseni 50-luvulta sanookin, että kastikkeen teossa tärkeintä on vikkelä sormi, jolla maistellaan jatkuvasti kastikkeen makua ja rakennetta.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Nosto, koska 4,7kg lämmittely/training camp -kinkku uunissa.

Yöllä lämmitin leivinuunia ja samalla tuli katseltua Rocket Richard elokuvaa. Sitten unta palloon 6 tuntia samalla kun uunin lämpä tasaantui ja kolme varttia sitten kinkku uuniin. En ole aiemmin puulämmitteisessä uunissa tehnyt kinkkua, joten pitää harjoitella. Tuossa parina päivinä lämmittelin uunia (varaava) ja mittailin kuinka lämpö laskee ajan kanssa, näytti menevän alaspäin n. 10 astetta kahdessa tunnissa. Laitoin kinkun n. 150 asteiseen uuniin ja jos tuo möhkäle ottaa sen 5-6 tuntia niin uunin loppulämpöjen pitäisi olla siellä satasen paikkeilla paistoajan lopussa. Netistä vähän googlettelin, että leivinuunissa kannattaa alkulämpö olla enemmän kuin se sähköuunin 120 astetta, koska lämpö hiipuu ajan kanssa. Mukava nähdä millaista tulee, tuoksu valtaa jo huushollia. Nam.

E: Helvetin hyvää.
 
Viimeksi muokattu:

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
En ole vissiin pariin vuoteen tehnyt pikkujoulukinkkua ja jäi tänäkin vuonna tekemättä tuo training-camp versio. Viime yönä sitten tuo joulun kunkku meni uuniin pienessä sievässä baari-illan päätteeksi ja aamulla olikin jo valmis kun krapulaisena heräsin. Hyvää on ja tämä päivä onkin mennyt kinkkuvoileipien merkeissä. Krapulakin jo hellittää eli kohta saunaan ja uutta putkeen. Ei kinkkua kuitenkaan...
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Mulla lähtee Helsingin Kauppiaiden 8 kiloinen verkolla ja potkalla varustettu juhlapötkäle tänä iltana vielä uuniin. Vähän pienempi tänä vuonna, kun varsinainen aaton jouluateria nautitaan vanhempien luona.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös