Ensimmäinen joulu uudessa kodissa ja kinkku olisi tarkoitus paistaa leivinuunissa. Uunilla ei valtavasti ole massaa ja olen pyrkinyt tässä sen varauskykyä hahmotella, jotta osaa riittävän lämmön sinne ladata. Sen verran uutta ja jännittävää puuhaa on, että en yötä vasten viitsi laittaa kun tiedän etten nukutuksi saisi. Eli tänään illalla takan puolella poltan jonkun tovin ja aattona aamusta sitten leivinuuni jonnekin 200 asteen korville ja kinkku perään.
Aiemmassa talossa oli perinteinen leivinuuni ja paistoin siellä kinkun aina. Oikeastaan pieleen ei voi mennä, mutta kannattaa kuitenkin olla hieman jyvällä miten uuni jäähtyy, eli tehdä muutama koepoltto ja seurata lämpötilan laskua. On toki varmaan nyt vähän myöhäistä. Mittaat puumäärän about montako kappaletta, poltat ne normaalisti, kun hiillos sammunut ja laitat pellin kiinni, samalla lämpömittari uuniin. Sitten vaan pidät kirjaa millä vauhdilla uuni jäähtyy. Yleensä kun pellit laittaa kiinni, voi pesän lämpötila olla tyyliin 250-350 astetta, eli liikaa kinkulle. Pitää antaa jäähtyä (oma uuni sai jäähtyä jonkun 4-5 tuntia) että oli about 170 astetta. Se oli hyvä sellaiselle 6-7kg kinkulle, koska paistoajan (n. 7-8h) aikana uuni jäähtyi n. 100 asteeseen. Eli pitäisi osata tietää missä vaiheessa uuni on jäähtynyt n. 100 asteeseen, koska se olisi hyvä aika ottaa kinkku ulos, ja sen perusteella tietää sitten ajankohta, jolloin kinkku laitetaan uuniin. Siksi kannattaa hieman harjoitella ja pitää kirjaa jäähtymisnopeudesta. Jokainen uuni ja käyttäjä on erilainen eli voi hieman viilata noita minun lukemia. Esim. oma uuni jäähtyi alussa tosi nopeasti, mutta jäähtyminen 100->80 asteeseen kesti varmaan vuorokauden.
Mutta leivinuuni antaa paljon anteeksi eikä ajat tai lämmöt ole ihan niin justiinsa kuin vaikka sähköuunissa. Eikä koskaan tullut kuiva kinkku, tai mikään muukaan liha. Pahimmat mokat saattaa olla jos laittaa aivan liian kuumaan uuniin, tai sitten liian jäähtyneeseen jolloin ei uuni luovuta riittävästä lämpöä tarvittavan paistoajan verran.
Joskus pohdin, että josko pitäisi kinkun todella pitkään tuollaisessa 100-80 asteisessa leivinuunissa, eli laittaa kinkun n. 120 asteiseen uuniin ja siellä sitten pitkään paistaisi mutta ei tullut ikinä kokeiltua jos käy kylmät ja ei sitten riitäkään lämpö, tai kinkku kuivuu liikaa. Pitäisi varmaan olla joku sous vide tyylinen paketti estämässä kuivuutta?