Petteri Kaniini 2 noudattanut Bondin esimerkkiä ja kani on karkuteillä elokuussa. Lisää on varmasti tulossa.
Kun on ollut puhetta huonoista, hauskoista tai oudoista elokuvien nimistä, niin olen kerännyt melko pitkän listan. Tässä pieni otanta:
Zapped! (1982) - Mekko hampaissa - vipinää virsuissa! Kyseessä high school -komedia nörtistä, joka saa telekineettisiä voimia labraonnettomuuden seurauksena. Kyseisen elokuvan videojulkaisuna saatu jatko-osa on nimeltään Zapped Again! (1990) ja se on suomennettu alkuperäistä noudattaen Mekot lentää, meno maittaa.
Näistä nimistä huomaa kyllä, että kelle näitä myydään. Clint Eastwoodin tylsästi Shirley MacLainen esittämän nunnan mukaan nimetty länkkäri Two Mules For Sister Sara (1970) on tietenkin Kourallinen dynamiittia. Ja tyttökoulusta kertova The Beguiled (1971) on sekin nimetty vain Korpraali John McB. Hieman oli hämmentävää katsoa elokuva aikanaan, kun nimen, Don Siegelin ja Clint Eastwoodin perusteella odottaa jonkinlaista kovaksi keitettyä toimintaa.
Jackie Chanin Who Am I? (1998) on jo nimetty valmiiksi kyseenalaisesti, koska vanhan uskomuksen mukaan kysymysmerkki elokuvan nimessä tietää epäonnea lippuluukulla. Tässä elokuvassa Jackien esittämä agentti menettää muistinsa ja sen jälkeen hän huomaa olevansa muiden agenttien ja järjestöjen jahtaama, eikä hän tiedä ollenkaan miksi. Elokuva on suomennettu erittäin osuvasti Taistele! Älä kysele!
Suorastaan legendaarinen on Barry Levinsonin elokuva Envy (2004), joka on saanut elokuvaa tarkemmin yleensä kuvaavan lisämääreen Suomessa. Elokuvan koko nimi täällä on Envy - kakasta asiaa. Okei, elokuvassa Jack Black lyö rahoiksi suihkeella, joka kadottaa esim. koiran kakan savuna ilmaan, mutta silti...
Time After Time (1979) on: Aikakone eli mitä Jack Viiltäjälle kuuluu tänään. En edes tiedä, mistä aloittaa tässä enemmän 30-50 -lukujen tyyliin tehdyssä nimikkeessä. Tietysti Viiltäjä-Jack tuo markkinointipotentiaalia enemmän kuin vain esim. pelkkä Aikakone ja tuo jälkiosa herättää kiinnostusta. Elokuva alkaa 1893 Lontoosta, jossa H.G. Wells on rakentanut aikakoneen, jonka Viiltäjä-Jack varastaa ja matkaa nykyajan San Franciscoon.
Melodraaman mestarin, Douglas Sirkin, A Time To Love And A Time To Die (1958) kuuluu Suomessa: Rakasta tänään, huomenna... Elokuvassa saksalaissotilas pääsee sodan kauhuista lomalle sodan runtelemaan kotikaupunkiinsa. Nimi on melkein yhtä hyvä kuin David Leanin tositarinaan perustuvan Madeleinen (1950), joka tunnetaan Suomessa filosofisesti Ei syyllinen eikä syytön. Kertoo rikkaan perheen tyttärestä, joka perheensä hämmästykseksi ei millään näytä haluavan naida kunniallista sulhoaan. Syynä on pitkään jatkunut salasuhde lipevään ja köyhään ranskalaismieheen.
George Lucasin American Graffiti (1973) on Svengijengi -62. Sain aikanaan huomata, ettei ollut ihan kuitenkaan kevyt nuorisokomedia. Barry Levinsonin Diner (1982) taas on nimetty Svengijengi vauhdissa jälleen, vaikka ei ole sukua American Graffitille.
Jack Nicholsonin ohjaus Drive, He Said (1971) on kääntynyt muotoon Sähinää, se sanoi. Elokuva kertoo koripallonpelaajasta, tämän tyttöystävästä ja näiden ystävästä, joka saattaa lopettaa koulunkäynnin ja jonka tulevaisuudessa täten odottaa armeijan kustantama reissu Vietnamiin.
Vuosikymmenien dokumenttiprojektistaan tunnetun Michael Aptedin Continental Divide (1981) on hämmentävästi Nimeni on Kotkis. Se kertoo karskista journalistista, joka rakastuu kotkatutkijaan. Kummankaan nimi ei ole Kotkis.
Aivan järkyttävän hyvä nimi on elokuvalla Permanent Record (1988). Se on nimittäin Miksi David luopui? - no, ei kiinnosta tietää. Pitäisi tietää, että suosittu high school oppilas nimeltä David tekee itsemurhan. Ja että hänen paras ystävänsä Chris ottaa kontolleen monia Davidin velvollisuuksia joutuen ilmeisesti samojen paineiden alle.
Going Greek (2001) on tietysti high school -komedia, jossa on oletettavasti paljasta pintaa ja juhlimista. Se on lyhyesti ja ytimekkäästi Runkkarit.
Ehdotankin näiden valossa, että Noah Baumbachin Marriage Story tunnettaisiin tästedes nimellä: Apua, mitä tapahtui avioliitolle!. 1917 olkoon Kilpajuoksu helvettiin. Parasite olkoon Kaikkien koijausten kingi. Once Upon a Time in Hollywood olkoon Valot, kamera, murha. The Lighthouse olkoon Mökkihöperöt. Little Women olkoon Tyttöjen sulhopeli. Joker olkoon Mies joka nauroi tuskaansa ja The Irishman olkoon Irlantilainen urakoitsija.