Mainos

Jatkoajan leffakerho

  • 2 420 959
  • 12 317

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuten jo aiemmin totesin, sotaleffat ovat pääosin liian samanlaisia ja aihepiiriltään kuluneita. Itseäni kiinnostaisi lähinnä historiallista näkökulmaa esilletuovat leffat, jotka käsittelevät jotain muuta kuin maailmansotia, Vietamia, Persianlahtea tai Irakin sotaa.
 

Nimetön

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Jets, Maajoukkue
Kuten jo aiemmin totesin, sotaleffat ovat pääosin liian samanlaisia ja aihepiiriltään kuluneita. Itseäni kiinnostaisi lähinnä historiallista näkökulmaa esilletuovat leffat, jotka käsittelevät jotain muuta kuin maailmansotia, Vietamia, Persianlahtea tai Irakin sotaa.

Mielenkiintoisina aihepiireinä voisivat olla USA;n sisällissota tai miksei vaikka kuviitteellinen 3. maailmansota, jossa ihan koko maailma olisi sodassa.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mielenkiintoisina aihepiireinä voisivat olla USA;n sisällissota tai miksei vaikka kuviitteellinen 3. maailmansota, jossa ihan koko maailma olisi sodassa.
Ainoat Yhdysvaltain sisällissotaa kuvaavat tai sitä sivuavat elokuvat mitä itse olen nähnyt on Andersonville ja Hyvät, pahat ja rumat. Jälkimmäinen nyt on western ja ei ehkä muutenkaan itse sisällissotaa erityisen seikkaperäisesti kuvaa, vaikka visuaalisesti komeita juttuja siihen liittyen pitääkin sisällään.

Andersonville taas kertoo jenkeistä jotka joutuu sotavangeiksi etelävaltiolaisten pahamaineiselle vankileirille. Ei nyt varmaan mikään suuren suuren budjetin elokuva kai, mutta ainakin omasta mielestäni vaikuttava ja koristelematon kuvaus. Tuosta on toki aikaa kun näin, joten vaikea sanoa miten iskisi nyt.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Amerikan sisällissodasta kertoo ainakin elokuva Glory, jossa tosin näkökulma on "musta" eli sotaa kuvataan mustaihoisista koostuvan Unionin komppanian silmin. Ja tämähän on luonnollisesti sarjaa "based on true story".

Näyttelijöistä mainittakoon nyt ainakin Morgan Freeman ja Denzel Washington, joista jälkimmäinen pokkasi pääosa-Oscarin. Elokuvan näkökulma on hieman kapea, mutta toisaalta myös poikkeuksellinen ja onhan tarina taustat tuntien todella uskomaton. Ehdottomasti katsomisen arvoinen, jos Amerikan sisällissota kiinnostaa.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Joo ja kyllähän sellainenkin underground-leffa kuin Gone with the Wind käsittelee osittain sisällissotaa, ainakin paljon enemmän kuin Hyvät, Pahat ja Rumat.

Todella ansiokasta keskustelua sotaleffoista, monta uutta ja mielenkiintoista tuttavuutta, jotka päätyivät omalle ostoslistalleni. Täytyy katsoa, jos kerkiäisi lähipäivinä itse vielä lätistä noista jotain. Sanottakoon nyt sen verran, että selkeästi sotaleffoiksi luettavista jo moneen kertaan mainittu Kubrickin Paths of Glory on ylivoimainen suosikkini. Usein kun lukee jotain leffa-arvosteluita, sotaleffoista mainitaan, että "kuvaa hienosti sodan järjettömyyden". Yleisyydessään jopa kliseinen lausahdus. No, niin se vain on, että tuo leffa sen tekee täydellisesti. Saatanan typerää touhua, saatanan hieno elokuva.
 

Hufsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Penguins
Yhdysvaltain sisällissodasta suosittelen Gettysburgia (1993) ja sen "jatko-osaa" Gods and Generalsia (2003). Elokuvien ilmestymisjärjestys on tosin käänteinen historiallisen kronologian kannalta, sillä ensin mainittu kuvaa sodan ratkaisuhetkiä ja jälkimmäinen taas vastaavasti alkuosaa. Molemmat kasvavat varsinkin director's cut -versioissa kestoiltaan eeppisiin mittoihin, joten katsottavaa kyllä riittää.

Kriitikot antoivat hyväksyntänsä Gettysburgille, Gods and Generalsille eivät niinkään. Kieltämättä elokuvissa nousee paikoin tietynlainen "lipun heilutus" -paatos vahvasti pintaan, eli jos on allergiaa sellaiselle niin leffat hiertävät varmasti vastakarvaan. Ilmeisesti kriitikoita ärsytti myös se, että leffojen "piiloagendana" on Etelän eräiden toimien oikeuttaminen ja yleinen maineenpalautus.

Mitä taas tulee ensimmäiseen maailmansotaan, niin aihepiiristä yksi suosikkini on edeltävillä sivuillakin jo mainittu Gallipoli (1981, ohj. Peter Weir).
 

Dängleri

Jäsen
Ei varsinaisesti sota-elokuva, mutta sota-aiheinen elokuva 13 päivää (Thirteen Days), käsittelee Kuuban kriisiä Yhdysvaltojen näkökulmasta; sotilasjohto haluaisi pommittaa Kuuban maan tasalle, kun taas poliittinen johto (Kennedyt) pyrkivät löytämään ratkaisun diplomaattisin keinoin.

Elokuvaa voitanee kuvailla dokumenttidraamaksi tai poliittiseksi trilleriksi arvostelijasta riippuen. Vaikka elokuvan tapahtumat sijoittauvatkin käytännössä "neljän seinän sisälle", ja kestoakin elokuvalla on peräti 145min, ei se ole tylsä, vaan vähintäänkin katsomisen arvoinen, varsinkin jos aihe kiinnostaa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos Hyvät, Pahat ja Rumat voidaan mainita sotaelokuvista keskusteltaessa, niin itse mainitsen elokuvan Viimeinen Mohikaani. Sijoittuu Pohjois-Amerikkaan kertoen intiaaniheimon viimeisistä jäsenistä Ranskan ja Englannin siirtomaasotien aikana. Elokuvahan on Heat-elokuvastakin tunnetun Michael Mannin käsialaa ja hehkuu audiovisuaalista tykitystä. Musiikit ovat eeppiset ja mahtavat. Jos löytyy joku, joka ei ole kyseistä mestariteosta nähnyt, korjaa virheesi.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Mielenkiintoisina aihepiireinä voisivat olla USA;n sisällissota tai miksei vaikka kuviitteellinen 3. maailmansota, jossa ihan koko maailma olisi sodassa.

Tuossa kuvitteellisessa sodassa on juuri se ongelma, että se on tosiaan kuvitteellinen ja näin ollen sitä ei saa samalla tavalla sijoitettua historialliseen kontekstiin eikä sitä voi myöskään arvioida samoilla mittapuilla. Myös rajanveto on vaikeaa, sillä kuvitteellinen maailmansota voi olla vaikka Terminaattorin maailma tai esimerkiksi Red Dawn, joka on omalla tavallaan hienoa John Miliuksen paatosta ja kylmän sodan vainoharhaista yltiöpatriotismia, mutta kuvitteellinen sota neukkujen ja kuubalaisten sekä jenkkien välillä on silti kuvitteellinen.

Ei, minä rajaisin kuvitteelliset sodat ja kamppailut sotaelokuvakeskustelun ulkopuolelle. Toki kaikki kertomukset todellisistakin sodista on yleensä kerrottu fiktion ja dramatisoinnin kautta (ellei kyse ole puhtaan asiapohjaisesta dokumenttielokuvasta), mutta jos taistelua tai sotaa ei ole tapahtunut, niin se on periaatteessa silloin fantasiaa, oli kyseessä sitten "maanläheinen" nykyaikaan sijoittuva vääntö tai sitten tieteis/fantasiasota, jossa Imperiumi/Skydyne/Lannisterien suku taistelee toista osapuolta vastaan.

Minusta oikeaan sotaan sijoittuvat kuvitteelliset/dramatisoidut taistelut ja kamppailut ovat hyvä keino tuoda esille kyseisen oikean sodan mielettömyyttä, ja tällä keinoin on syntynyt monia klassikoita. Sen sijaan oikeaan sotaan sijoittuvat elokuvat joissa muutetaan selvästi historian kulkua ja jossa tapetaan tärkeitä historiallisia henkilöitä eivät ole varsinaisia sotaelokuvia vaan sotafantasiaelokuvia, usein komediallisia sellaisia. Joko tarkoituksella tai tahattoman koomisesti.

Kuvitteellinen esimerkki 1: uudessa suurelokuvassa Mannerheim johtaa talvisotaa taustalla, vierailee rintamalla ja dramaattisesti muistelee jotain nuoruutensa taistelua ensimmäisen maailmansodan ratsuväkiyksikössä, kenties jopa jotain fiktionaalista "kaksinkamppailua", jota ei voi sen paremmin todistaa vääräksi kuin oikeaksikaan. No problem.

Kuvitteellinen esimerkki 2: uudessa suurelokuvassa Mannerheim johtaa talvisotaa taustalla, vierailee rintamalla... ja äkisti ryssää tunkee kuin meren mutaa linjojen läpi, ja komentava luutnantti jähmettyy. Marski tempaisee lutilta rynkyn ja juoksee ryssää vastaan ase laulaen, sikari toisessa suupielessä. Marski huutaa "hakkaa päälle Suomen poika", ja saa muun yksikön mukaansa. Kun luodit loppuvat, Marski tempaisee takkinsa pois ja paljastaa He-Man -tason lihakset. Muu ei auta kuin kiskaista vyöltä itse taottu valtaisa puukko ja silpoa suolet pihalle hyökkääjistä. Lopulta on vuorossa kaksintaistelu Stalinin punakenraalipoikaa vastaan (joka on jostain syystä myös hyökkäyksen kärjessä). Marski ottaa vähän osumaa ja pudottaa puukkonsa, mutta lopulta saa Stalin juniorin otteeseensa ja repäisee tämän kurkun auki paljain käsin. Tähän päättyy Talvisota, ja lopputeksteissä iskeytyy teksti "Marski will return... in Continuation War!"

Ehkä hiukkasen kärjistetty esimerkki, mutta periaate on sama. Toki samaa pätee jos esim. Hitler yms. ammuttaisiin seulaksi elokuvateatterissa siksi, että se näyttää hauskalta nakkenakuttaja-huumorilta. Näinhän kävi Inglorious Basterdsissa, jota en siis laske itse lainkaan varsinaiseksi sotaelokuvaksi vaan mustan huumorin täyttämäksi sotafantasiaelokuvaksi, eräänlaiseksi toimintaviihteen täyttämäksi pitkäksi sketsiksi.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ja laitahan joku päivä tulemaan listaa sotafilmeistäsi, odotan malttamattomana, ja jos listalla näyttäisi olevan mielenkiintoisia filmejä, ne on ehdottomasti haalittava kokoelmaani.

Täytyy tässä joku päivä pistää listausta, tosin hyvin moni listallani oli jo sinunkin listallasi.

Sellainen ongelma minulla tällä hetkellä on dvd-elokuvien (ja cd-levyjen ja kirjojen suhteen), että minulla oli toissavuonna iso pino tavaraa päivittämättä listaan, ja sitten sairastuin vakavasti 2010-2011 taitteessa. Jotenkin tuossa vaiheessa kävi sitten niin, että energiaa ei riittänyt massiivisiin listapäivityksiin ja toivuttuani pino oli kasvanut entisestään, joten lopputuloksena on se, että listani eivät ole olleet yli puoleentoista vuoteen ajan tasalla eivätkä edes hyllyssä järjestyksessä ja osa kokoelmistani on lähinnä isoina pinoina asunnon nurkassa. Tästä syystä kaikenkattavaa listaa ei ole juuri nyt saatavilla, täytynee vähän penkoa dvd-pinoja ja -hyllyjä jossain vaiheessa kun sopiva ajankohta tulee.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ainoat Yhdysvaltain sisällissotaa kuvaavat tai sitä sivuavat elokuvat mitä itse olen nähnyt on Andersonville ja Hyvät, pahat ja rumat. Jälkimmäinen nyt on western ja ei ehkä muutenkaan itse sisällissotaa erityisen seikkaperäisesti kuvaa, vaikka visuaalisesti komeita juttuja siihen liittyen pitääkin sisällään.

Samaa kategoriaa on mielestäni myös Päämääränä Cold Mountain. Sekin menee tyylilajiltaan vähän kuin westerniksi, vaikkei villiin länteen sijoitukaan, vaan Pohjois-Carolinaan. Elokuva ei tosin ollut minusta mitenkään kovinkaan kaksinen, vaikka näyttelijäsuoritukset siinä hyviä olivatkin. Tuulen Viemää nyt on klassikkojen klassikko, joskaan minä en oikein elokuvasta ole pitänyt. Siinä missä elokuva on yltiöromanttinen, kirja on puolestaan enemmänkin yhteiskunnallinen ja historiallinen romaani, vähän kuin yhdysvaltalainen versio Väinö Linnan Pohjantähdestä.

Eikös Tanssii susien kanssa liity myös löyhästi sisällissotaan?

Tuosta aihepiiristä kaikkein kiinnostavin on kuitenkin TV-sarja North and South. Siitä pidin todella paljon. Ostin kaikki kolme kautta DVD-bokseina, eivätkä ne mitenkään kovinkaan kalliiksi tulleet. Tuota sarjaa voin suositella suurella lämmöllä. Erinomaisia roolisuorituksia läpi sarjan (vaikka jotkut näyttelijät vaihtuvatkin tuotantokausien välillä, ei se haittaa asiaa).

http://en.wikipedia.org/wiki/North_and_South_(TV_miniseries)
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eikös Tanssii susien kanssa liity myös löyhästi sisällissotaan?
Saattoi olla. Siitä on kauan aikaa kun näin tuon elokuvan, voi olla, että sivusi myös sisällissotaa. Enemmän muistelen, että se keskittyi intiaanien ahdinkoon?

Edellisessä viestissäni kävin siis läpi lähinnä elokuvia jotka itse muistan nähneeni ja jotka jollain tapaa liittyy ko. sotaan. Kuvauksen tarkkuudesta ja totuudenmukaisuudesta en mene sanomaan mitään.

Tuulen viemää on näkemättä, jotenkin ei ole erityisemmin tehnyt mieli katsoa, vaikka klassikko eittämättä on.

Tuo mainostamasi sarja voisi olla kyllä tutustumisen arvoinen.
 

Sundance

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Laita ihmeessä listaa tulemaan, koskakaikkian minuakiinnostavat erilaisetsotaelokuva, toki mieluiten sellaiset elokuvat joitka kertovat 1900-luvun ja 2000-luvun sodista, mutta hyvä elokuva varhaisemmistakin sodista on ehdottomasti katsomisen arvoinnen.

Listaltani puuttui muutamia elokuvia, jotka olen aikoinaan nähnyt televisiosta,

Todennäköistä, että olet nämä jo nähnyt (molemmat esitettiin televisiossa joitain vuosia sitten...) mutta mainitaan nyt suositteluna kuitenkin (muillekin). Elikkäs, Hurtgenin metsän taisteluun sijoittuva Kun aseet vaikenevat ja ensimmäisen maailmansodan aikaan sijoittuva Kadonnut pataljoona. Molemmat TV-elokuvia, mutta ei kannata antaa sen häiritä.


Kolmantena, ja tärkeimpänä, suositteluna mainittakoon italialainen ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva Kuoleman etuvartio (Uomini contro, 1970). Pääosissa mm. Leonen westerneistä tuttu Gian Maria Volonté ja jonkinlaiseksi kulttihenkilöksi (ja kulttiin...) päätynyt Mark Frechette (linkki vie vuodelta 1975 olevaan Rolling Stonen artikkeliin The Sorry Life & Death of Mark Frechette).

Perhaps Rosi's angriest work, Just Another War is a World War I drama imbued with the vehement, in-the-trenches anti-militarism of Stanley Kubrick’s Paths of Glory Peter Bondanella describes Rosi’s film as “an Italian Farewell to Arms, uncovering the stupidity of the commanders of the Italian army during the disastrous battles leading up to Caporetto.” Alain Cuny stars as the upper-class general who orders his troops into an obviously hopeless battle again the Austrians. Gian Maria Volonté and Mark Frechette are the subordinates who must reconcile the necessity of obeying commands with the dictates of conscience. Based on the memoirs of Emilio Lussu, an anti-fascist activist who later became an Italian senator, the film centres on, in Rosi's words, “the clear separation between the men who had decided to initiate the war and those who had been mobilized to fight it.” The sensitive subject matter scared off producers, forcing the director to finance the project himself. Lähde: Cinematheque.bc.ca

Tietääkseni julkaistu DVD:llä ainoastaan Italiassa (englanniksi tekstitettynä sentään).
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Todennäköistä, että olet nämä jo nähnyt (molemmat esitettiin televisiossa joitain vuosia sitten...) mutta mainitaan nyt suositteluna kuitenkin (muillekin). Elikkäs, Hurtgenin metsän taisteluun sijoittuva Kun aseet vaikenevat ja ensimmäisen maailmansodan aikaan sijoittuva Kadonnut pataljoona. Molemmat TV-elokuvia, mutta ei kannata antaa sen häiritä.

Kiitos vinkeistä! Kun en ole juurikaan katsellut tv:tä viimeisimpien vuosien aikana, joten likimain kaikki tv:ssä esitetyt elokuvat tai tv:lle tehdyt elokuvat ovat jääneet paitsioon, joten pitääpä laittaa mainitsemiesi elokuvien nimet mieleen ja jos eteen osuu niin ostaa pois.

Eikä minua todellakaan häiritse se, että kyse on tv-elokuvasta, siihenkin joukkoon kuuluu katsottavia elokuvia, kuten Sobiborin keskitysleirin paosta kertova Escape from Sobibor (Pako Sobiborista). Kyseinen elokuvahan perustuu tositapahtumiin ja paon seurauksena Himlerin käskystä Sobiborin keskitysleiri suljettiin ja jyrättiin käytännössä maan tasalle ja paikalle istutettiin puita. Kyseinen elokuva on tullut myös minisarjana televisiosta joskus 90-luvulla ja sen jälkeen myös elokuvaformaattina. Minulta se löytyy leffaversiona ja ihan ok! tositapahtumiin perustuva kuva.

vlad.
 

Poro24

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuossa oli pari sivua takaperin puhetta noista hieman rajummista kauhuleffoista. Minulle ei ole oikein tuo Martyrsin hehkuttaminen avautunut. Mielestäni ihan tosi yksitoikkoista kidutusta. Kyllähän tuon katsoi, mutta ei siinä mitään hienoa ollut.

Sen sijaan toinen ranskalaisleffa Inside (IMDB) oli hyvä. Se ei ollut pelkkää brutaalia kidutusta, vaan elokuvaan oltiin sen lisäksi saatu oikeasti ahdistava ja painostava tunnelma. Oli leffakokemuksena ihan huikea! Sen verran useita täysin sykähdyttävän loistavia kohtauksia löytyi.

Ja kylläpäs aika rientää. The Descentin ilmestymisestäkin on jo yli kuusi vuotta. Tuli vihdoin katseltua toistamiseen kun blu-rayn halvalla sai. Olin oikeastaan yllättynyt kuinka hyvä elokuva olikaan. Erittäin onnistunut kauhuseikkailu.

Jos Se7en tai sarjamurhaajaleffat iskevät, niin The Chaser (IMDB) taitaa olla oma suosikkini tällä hetkellä. Tämäkin leffakokemuksena omaa luokkaansa, sen verran hyvin saadaan katsojakin ahdistuneeksi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
John Carpenter ja the Thing - "se" jostakin. Tämän leffan katsominen oli tavallaan matka nostaliamuistoihin ja nuoruuteen, jolloin sen näin ensimmäisen kerran - nyt oli itseasiassa kyllä vasta toinen kerta, tottapuhuakseni.

Tavallaan sitä huomasi, että aika oli tehnyt tehtävänsä mutta toisaalta elokuva pysyi varsin hyvin kasassa, joskin muutamat seikat herättivät hieman ihmetystä ja kysymyksiä, kuten kuinka voi olla mahdollista, että tämä lekuri ehti rakentaa minikokoisen lautasen niinkin nopeasti, tai että millä määrällä räjähteitä norjalaiset (svedut heh!) sen lautasen kaivoivat esiin. Se ei ihan hetkessä käynyt, ja tavallaan pikkutarkkana ihmisenä herättää ajatuksen, että oliko tämä aivan loppuun viety ajatus vai olisiko ollut löydettävissä toinen ratkaisu ongelmaan "avaruusalus ja "se"'. Toisaalta en antanut näiden häiritä katselunautintoani liikaa vaan annoin ajan viedä mukanaan ja tehdä matkan nuoruusvuosiin, aikaan jolloin ensimmäistä kertaa näin leffan, ja koettaa samalla päästä siihen tunnelmaa, jonka vallassa tuolloin olin.

Kuten todettua, leffa pysyi varsin hyvin kasassa ja Carpenter hallitsi tämän tehtävän hyvin. Elokuva oli juuri sopivan mittainen, sitä ei yritetty turhilla kikkailuilla saada pidemmäksi ja näin sisällöltään ohuemmaksi, ja kenties hatarammaksikin. Joten en katso, että olisin heittänyt aikaa hukkaan katsoessani elokuvan ja matkatessani jälleen nuoruusvuosiin. Toisinaan on mukava viettää aikaa näinkin, katsellen leffaa, jossa on selkeä juoni mutta jota ei pyritä tekemään "hienommaksi" turhin kikkailuin.

En ole nähnyt v. 2011 tehtyä elokuvaa "the Thing", joten en ryhdy vertailemaan tarkemmin näitä kahta keskenään. Tässäkin tapauksessa ymmärtääkseni se alkuperäinen on kuitenkin alkuperäinen ja pyyhkii "jäljitelmällä" lattiaa mennen tullen.

vlad.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
13 assassins eli Jûsan-nin no shikaku vaikutti trailerin perusteella mielenkiintoiselta paketilta. Onko kukaan mulkaissut? Makuunin tai Filmtownin hauilla ei löytynyt, joten tuo on kai sitten tilauskamaa. Vaan kannattaako kuitenkaan ihan omakseen ostaa? Ostelen leffoja hyvin harvakseltaan. Lähinnä omia lemppareitani sekä muutamia klassikoita löytyy hyllyltä.
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Blood in Blood out (Samaa verta) on yksi parhaimmista "jengi"leffoista mitä ikinä olen nähnyt. Aihepiiri kiinnostaa kovasti, siksi näitä ns. gangstaleffoja on hyllyyn jokunen eksynyt. Kyseinen leffa genressään on yksi parhaista. Elokuva on pitkä, kestää melkein kolme tuntia, mutta missään vaiheessa ei kyllästy vaan elokuva rullaa ja pitää katsojan kiinni kokoajan.

Tarantino kertoi, että Kill Bill 3 tulee elokuvateattereihin joskus ensi vuoden puolella. Kaksi aiempaa Killbilliä olivat loistavia, joten minulla tämän odotusarvo on korkealla. Toivottavasti tämä ei petä, vaan olisi yhtä loistava kuin aiemmat. Saas nähdä mitä tuosta vielä syntyy, odotan kuitenkin innolla!
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Blood in Blood out (Samaa verta) on yksi parhaimmista "jengi"leffoista mitä ikinä olen nähnyt. Aihepiiri kiinnostaa kovasti, siksi näitä ns. gangstaleffoja on hyllyyn jokunen eksynyt. Kyseinen leffa genressään on yksi parhaista. Elokuva on pitkä, kestää melkein kolme tuntia, mutta missään vaiheessa ei kyllästy vaan elokuva rullaa ja pitää katsojan kiinni kokoajan.

Vatos Locos forever Carnale! Kyllä...erittäin loistava teos kyseessä, jossa ei heikkoa lenkkiä ole. Roolitukset aivan napissa. Tuo on monelle kuitenkin tuntematon leffa jostain syystä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tarantino kertoi, että Kill Bill 3 tulee elokuvateattereihin joskus ensi vuoden puolella. Kaksi aiempaa Killbilliä olivat loistavia, joten minulla tämän odotusarvo on korkealla. Toivottavasti tämä ei petä, vaan olisi yhtä loistava kuin aiemmat. Saas nähdä mitä tuosta vielä syntyy, odotan kuitenkin innolla!

Toivottavasti tosiaan taso yltäisi edes lähelle alkuperäisiä Kill Billejä ja Tarantino saisi palattua taas sille tasolle, mihin hän parhaimmillaan yltää. Eipä hän olekaan kaksisiin suorituksiin yltänyt sitten Kill Bill vol. 2:n, joten uran alamäki ja junnaaminen paikallaan olisi nyt mahdollista kääntää uuteen nousuun. Death Proof oli suorastaan surkea elokuva, ja Inglourious Basterds varsin vaillinainen ja epätasainen huolimatta muutamasta yksittäisestä hyvästä kohtauksesta ja yhdestä huippuluokan roolisuorituksesta (Christopher Waltz).
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ainoat Yhdysvaltain sisällissotaa kuvaavat tai sitä sivuavat elokuvat mitä itse olen nähnyt on Andersonville ja Hyvät, pahat ja rumat. Jälkimmäinen nyt on western ja ei ehkä muutenkaan itse sisällissotaa erityisen seikkaperäisesti kuvaa, vaikka visuaalisesti komeita juttuja siihen liittyen pitääkin sisällään.
Noissa Eastwood-klassikoissa on muutamia hyviä sisällissotatilanteita. Yksi klassikoista on sillan räjäyttäminen ja saatanallinen tykistötaistelu samalla jurria ylläpidettäessä. Toinen on tuon HPR:n vankileiritapaus. Nuo klassikkoelokuvat ovat jo nyt valtaisan arvostettuja, etenkin siihen nähden kuinka mitättöminä niitä pidettiin aikoinaan.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Noissa Eastwood-klassikoissa on muutamia hyviä sisällissotatilanteita. Yksi klassikoista on sillan räjäyttäminen ja saatanallinen tykistötaistelu samalla jurria ylläpidettäessä. Toinen on tuon HPR:n vankileiritapaus. Nuo klassikkoelokuvat ovat jo nyt valtaisan arvostettuja, etenkin siihen nähden kuinka mitättöminä niitä pidettiin aikoinaan.

Yksi Eastwoodin parhaista ohjauksista eli Outlaw Josey Wales sijoittuu myös sisällissotaan ja sen jälkiselvittelyihin, ja on samalla katsaus paitsi sodan raakuuksiin, myös sodan vaikutuksiin henkisesti. Loistava lännenkuva kaikin puolin, kuten myös Eastwoodin ohjaamat Ruoska (High Plains Drifter) sekä Kalpea Ratsastaja (Pale Rider), joissa kummassakin on vanhatestamentillisia, selittämättömiä koston ja rankaisemisen teemoja. Kumpaankin löytyy jopa mystinen selitys jos sellaisen haluaa etsiä, muuten ne ovat erittäin jänteviä ja tiukkoja elokuvia joissa Eastwood ratsastaa kylänraitille ja jakaa synkeää oikeutta niille, jotka sen antaitsevat.

Lännenaiheisista sisällissotaan liittyvistä elokuvista on pakko mainita myös Liam Neesonin ja Pierce Brosnanin tähdittämä Seraphim Falls, joka on erittäin väkevä kostotarina ja samalla myös tulkittavissa raamatullisen mysteeriseksi kostotarinaksi maallisen koston rinnalla. Neesonin hahmo seuraa hellittämättä Brosnanin hahmoa kostaakseen tälle sisällissodan aikaisia tekoja. Brosnanin hahmo on puolestaan jotain ihan muuta, mitä mieheltä on aikaisemmin totuttu näkemään: partainen, karski ja vähäpuheinen metsien mies, joka tuo mieleen ensimmäisen Rambo-elokuvan päähenkilön ja luontoa hyväksikäyttävän veteraanin. Tyly, vahva ja samalla kauniisti kuvattu western. Suosittelen tätäkin.
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onkos Dangerous Minds (Levottomat sielut) elokuvalle tehty suomenkielistä dvd/blu-raytä? Kyseessähän on varsin legendaarinen ja koskettava leffa, jonka ehdottomasti haluaisin hyllyyni jos Suomisubeilla löytyisi jostain...
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Onkos Dangerous Minds (Levottomat sielut) elokuvalle tehty suomenkielistä dvd/blu-raytä? Kyseessähän on varsin legendaarinen ja koskettava leffa, jonka ehdottomasti haluaisin hyllyyni jos Suomisubeilla löytyisi jostain...

Suomi-versio on ollut olemassa, mutta vähän kyllä näyttäisi että nuo painokset ovat loppuneet jo kohta kymmenen vuotta sitten.

Ehkäpä huuto.netissä saattaisi hyvällä tuurilla tulla vastaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös