Jälleen asiaa tähän ketjuun:
En oikein tiedä kuinkahan sitä kuvailisi Jean-Luc Godardin teosta Weekend. Jos leffaa kuvailisi yhdellä sanalla niin ensimmäisenä tulee mieleen "hämärä". Elokuvassa yhdistyy ranskalainen kaaottisuus onnettomuuksineen sun muineen mitä ihmeellisimpiin monologeihin, näkymiin ja tapahtumaketjuihin, joissa ei aina tunnu olevan päätä eikä häntää. Kyseessä on varsin absurdi kokonaisuus surrealistisine näkymineen ja tapahtumineen. Kuinka kuvailla elokuvaa joka alkaa sekavalla liikenneruuhkalla ranskalaiseen tapaan ja päättyy kannibalismiin?
Roland Joffén the Killing fields oli kertomuksena perinteisempi sekä paikoin hyvin inhorealistinen. Tapahtumat sijoittuvat Kamputzeaan hetkeä ennen "Vuotta nolla" ja aikaan khemerien valtaatulon ja aikeen luoda Kamputzeaan utooppinen agraariyhteiskunta. Jokainen varmasti tietää mitä punaiset khmerit saivat aikaan Kamputzeassa. Sen ohella, että he raunioittivat hetkessä koko yhteiskunnan tuhotessaan opetusjärjestelmän, terveydenhuollon, teollisuuden ja palvelusektorin ja teloittaessaan noin 50000-100000 opettajiin, älymystöön, keskiluokkaan, munkkehin, korkeastikoulutettuihin kuulunutta henkilöä tuhotessaan koko yhteiskunnan rakenteen, jotta utooppinen agraariyhteiskunta oli mahdollista toteuttaa. Jokainen joka oli potentiaalinen vihollinen tapettiin.
Elokuva kuvaa myös väestön pakkosiirtoja, kuinka miljoonat ihmiset ajettiin kaupungeista maaseuduille perustettuihin "kolhooseihin", jotka todellisuudessa olevat työleirejä, joihin joutuneet tekivät näännyksiin saakka töitä epäinhimillisissä oloissa. Kaikkea kauheutta elokuvassa ei kuvattu, kuten sitä, että suurin osa näille leireille tulleista ja siellä tapetuista tapettiin min keinoin kuin ampumalla, nimittäin hakuin, veitsin, ja muin työkaluin. Näillä leireillä kuoli nälkään, sairauksiin, teloituksiin etc. yli miljoona ihmistä - lopullista määrää tuskin kukaan tietää mutta osviitan siitä kuinka paljon pakkosiirtojen myötä väkeä kuoli marsseilla, teloituksissa, kidutuksissa ja nälkään sekä tauteihin antaa tieto siitä, että ennen khmerien valtaantuloa maassa asui reilut 8 miljoonaa asukasta ja vietnamilaisten syöstessä khmerit vallasta 70-luvun lopulla maassa oli enää reilut 5 miljoonaa asukasta. Tämän jälkeen maassa käytiin vielä sissisotaa khmerien toimesta maan länsiosissa 80-luvun lopulle saakka Kiinan ja Thaimaan sekä välillisesti Yhdysvaltojen (etenkin CIA:n peiteoperaatiot) tukemana. Tätä tosin elokuvassa ei voitu tuoda esille koska leffa valmistui ennen kaiken väkivaltaisuuden päättymistä.
Olisi mielenkiintoista päästä joskus näkemään autentisesti nämä paikat. Ne vetävät vertoja tyystin keskitysleireille, vankileirien saaristolle tms. Likimain jokainen kamputsealainen tietää mitä Tuol Sleng tarkoittaa, pahamaineista vankilaa jossa kidutettiin, tapettiin khmerien vallassaolon aikana noin 17 000 ihmistä, vain seitsemän onnistui selvitä hengissä kyseisestä vankilasta.
Suosittelen katsomaan elokuvan jos Vietnamin sota ja siihen liittyvät sivujuonteet vähänkään kiinnostavat.
vlad.