Mainos

Itsemurha

  • 320 285
  • 839
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres, HIFK, Joe Finley
Toinen tapaus oli taas vähän yllättävä, aistin kaverissa pidemmän aikaa kuitenkin sellaista tietynlaista uupumusta elämää kohtaan ja monesti kännispäissään heitti että miksi täällä maailmassa enään pitäisi olla. Yleensä tuolle vain naurettiin, ei olisi kannattanut. Miehellä oli asiat hyvin näin niiku ulkokuoresta päätellen, oli ulkonäköä, hyvä työ ynnämuuta liirumlaarumia mutta se oli vain silmänlumetta. Henkisellä tasolla taisi olla todella rikki jo pidemmän aikaa ja hieman askarruttaa ne todelliset syyt tälle kaikelle. Päättyi hirttämään itsensä perheensä yhteisellä mökillä 2002 vuonna viikkoa ennen juhannusta. En muista milloin olisi ollut niin kamala juhannus.

Ulospäin on niin helppo näyttää onnelliselta ja usein kukaan ystäväpiiristä ei sitä omien havaintojensa perusteella halua lähteä kyseenalaistamaan ihmisen onnellisuutta välirikon pelossa.

Mutta toisinaan, vaikka käytät ystävänä kaikki keinot, niin mikään niistä ei välttämättä auta sytyttämään toisessa sitä elämänpaloa uudestaan.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Sanat muuttuivat konkretiaksi puolitoista vuotta sitten. Voin sanoa että ei siitä läheisen itsemurhasta taida selvitä ikinä.

17 vuotta, 10 kuukautta ja 19 päivää läheisen itsemurhan kanssa eläneenä voin sanoa, että ei siitä ikinä selviä, tai ainakaan pääse yli.

Asian kanssa oppii jotenkin elämään, mutta ikinä ei lakkaa ajattelemasta, että mitä jos... Ja miten asiat nyt olisivat, jos... Eikä sitä tyhjiötä täytä mikään.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
17 vuotta, 10 kuukautta ja 19 päivää läheisen itsemurhan kanssa eläneenä voin sanoa, että ei siitä ikinä selviä, tai ainakaan pääse yli.
Kesäkuussa tuli 20 vuotta siitä kun kaveri päätti päivänsä todella yllättäen. Ei vieläkään ihan kauhean pitkiä aikoja mene etteikö tuo olisi mielessä. Oli suhteellisen rankka tapaus, minun piti käydä poliisikuulusteluissa yms. tämän vuoksi, puhua omaisien kanssa tuoreeltaan yms. jota ei todellakaan toivo kenellekään tapahtuvaksi. Sen enempää en yksityiskohtiin halua mennä, vittumaista kaikille - ihan jokaiselle asian kanssa elämään joutuvalle.

Eikä tuota ikinä mitenkään käsitelty, enkä varmaan mitään terapiaa tai vastaavaa olisi sen ikäisenä (15 vee) suostunut ottamaan vastaankaan. Umpikännissä tai laskuhumalaisina tuota asiaa sitten koitettiin itkuisina käsitellä, eihän siitä tullut helvettiäkään.

Jotenkin siihenkin sitten vaan tottui. Jonkinlaiset jäljet se jätti tunne-elämään - ja aina vieläkin joskus tulee mieleen että tapahtuiko se todella. Puistattavaa.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Jotenkin siihenkin sitten vaan tottui. Jonkinlaiset jäljet se jätti tunne-elämään - ja aina vieläkin joskus tulee mieleen että tapahtuiko se todella.

Mulla kyseessä oli oma isä. Tavallaan siinä samalla meni muukin perhe, mutsista ei enää äidiksi ollut sanan varsinaisessa merkityksessä, ja oli pakko oppia pärjäämään omillaan jo pentuna. Tarkoittaen sitä, että vaatteita oli kyllä (pitihän kulissien olla kunnossa), mutta henkistä tukea ei ollut lainkaan, ruokaa ja paikka missä nukkua yönsä vaihtelevasti.

Jälkiä jäi sen verran, että luottamukseni menettää helposti, ja suurin, välillä jopa lähes paniikinomainen pelko on jonkun läheisen menettämisen pelko. Selviän vastoinkäymisistä uskoakseni keskimääräistä paremmin, mutta silti kannan jatkuvaa, ajoittain jopa ahdistukseksi kasvavaa huolta niistä, jotka ovat tärkeitä. Ja on muuten kauhea tunne, kun on niin huolissaan, että ettei saa edes hengitettyä kunnolla.

Vilperi ja muut, miettikää ihan oikeasti, ennen kuin teette mitään peruuttamatonta. Läheiset miettivät lopun elämänsä, mitä jos jotain olisi tehty toisin. Eihän tuo auta, mutta yritän kuitenkin.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Arvot elävät uskon varassa. Ne eivät ole ihmisistä riippumatta, vaan ne luodaan subjektiivisessa kokemuksessa. Kukin perimä, persoonallisuus, aikakausi ja kulttuuri luovat omat arvonsa.

En ole mikään arvorealisti, mutta mielestäni tällainen kanta ei myöskään kestä läheistä tarkastelua. Arvot eivät oikeasti voi olla "mitä vaan", vaan meihin on geneettisesti koodattu tiettyjä "perusarvoja", kuten solidaarisuus läheisimpiä ihmisiä kohtaan, auttaminen tarvittaessa jne.

Arvot ovat totta kai viimekädessä subjektiivisia, mutta erilaisten arvojärjestelmien tueksi voi esittää argumentteja vaihtelevalla menestyksellä. Esimerkiksi Sam Harris esitti (kovasti kritisoidussa) teoksessaan The Moral Landscape, että moraalia tulisi tutkia ihmisen hyvinvoinnin käsittein. Vaikka asia ei ole yksinkertainen, oma näkemykseni on tällaisen näkökannan suhteen aika yhtenevä. Vähintäänkin voidaan todeta, että kärsimys on kärsimystä ja tietyt arvot ("tyttöjen ympärileikkaus on hyvä ja oikea asia") lisäävät sen määrää populaatiossa. Etiikasta ei tarvitse käydä keskustelua täysin abstraktissa todellisuudessa, omassamme näemme erilaisten eettisten ohjenuorien vaikutukset ainakin karkealla tasolla.
 

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onkohan mainittu klassikko? Evelyn McHale ja Empire State Building v. 1946. "Maailman kaunein itsemurha". Nuori tyttö hyppäsi jostain yli 80. kerroksen tuntumasta ja osui alla olleen limusiinin kattoon, mutta kuvan perusteella ei olisi uskonut. Näytti lähinnä joltain taidekuvalta.
 
Suosikkijoukkue
Ilves, Bulls, Arsenal, Canucks ja Three Lions
Tässä ketjussa on käyty kyllä mielenkiintoista keskustelua. On aika vaikea sanoa mitään faktoja tässä kohtaan pöytään, kun ei juuri ole omakohtaisia kokemuksia itsetuhoisista ajatuksista tai lähimmäisten itsemurhista. Jotenkin vain minun korvaani särähti tuo Hemingwayn ajatus, että itsemurhan tekijät olisivat ymmärtäneet elämänsä vähäpätöisyyden ja siksi päätyneet kyseiseen ratkaisuun. En toki kiistä tällaisen ratkaisun mahdollisuutta, mutta minun korvaani kuullostaa aika rationaaliselta ajattelulta, niinkin äärimmäiseen ratkaisuun turvautuneelta ihmiseltä. Jotenkin vain tuntuu kovin ihmeelliseltä, näin tähän asti terveen paperit saaneen kaverin tajuntaan, että kovinkaan moni rationaalisesti ajatteleva, psyykkisesti terve kaveri päätyisi ottamaan itseltään hengen. Toki tällaisiakin tapauksia varmasti on (esim. vakavasti fyysisesti sairaat/loukkaantuneet ihmiset), mutta minun järkeni mukaan ne kuuluisivat kuitenkin vähemmistöön.

Sitten kun puhutaan psyykkisesti sairaista tai äärimmäisen tunnekuohun vallassa tehdyistä itsemurhista, niin niihin omat ns. terveellä mielellä tehdyt ajattelumallit päde. Vaikka kuinka pyörittelisin mielessäni, että kuinka itsemurha onkin itsekäs ratkaisu tai muuta vastaavaa, se ei missään nimessä vastaa itsemurhaa hautovan ajatusmaailmaa. Kuten tässäkin ketjussa on mainittu, tuskin tällaisessa ahdistuneessa mielessä kauheasti painaa esimerki sosiaalinen ympäristö, joka kyseisen henkilön poismenoa tulisi suremaan. Joten itsemurhan tehneiden tai sitä yrittäneiden syyllistäminen tuskin on kovin järkevää. Eihän nyt tyhmällekkään kai mennä sanomaan, että älä nyt saatana ole noin tyhmä!

Erittäin valitettavia ovat kuitenkin etenkin äärimmäisen tunnekuohun tai esimerkiksi vahvassa humalassa tehdyt itsemurhat. Muutama vuosi sitten, äitini sai naapurista erittäin sekavan puhelun. Äiti riensi paikalla ja siellähän naapurin emäntä oli pilleripurkki toisessa kädessä ja viinapullo toisessa. No tapauksesta on nyt kulunut toista vuotta ja kyseinen nainen näyttäisi näin ulkopuolisen silmin elämän tasapainoista elämää (kuten tässä ketjussa on mainittu, ei se välttämättä tarkoita vielä mitään). Hän on esim. juuri saanut ensimmäisen lapsenlapsen ja vaikuttaisi hyvin onnelliselta. Tämä on yksi lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka elämästä voi saada uudelleen otteen, vaikka jossakin vaiheessa näyttäisi kuinka synkältä. Tämän vuoksi ainakin itse yritän kyllä auttaa ihmistä elämän saamisessa raiteilleen, jos joku läheinen (tai miksei vaikka muitakin) olisi aikeissa tehdä itsemurhan. On totta, että toisia elämä kohtelee käsittämättömän kovasti (tunnen esimm. yhden alle vuotiaan likan, jolla on molemmat alle 50-vuotiaat vanhemmat sekä veli kuolleet syöpään). Ja en yhtään ihmettele, ettei kaikissa tilanteissa vain yksinkertaisesti näy sitä valoa tunnelinpäässä. Mutta vaikka mahdollsuus elämän kääntymiseen olisikin vain puoli prosenttia, on syytä yrittää, pienikin mahdollisuus on kuitenkin mahdollisuus.

Itseäni onkin aina enemmän kiinnostanut mitä voisin itse tehdä tällaisen tapauksen sattuessa lähipiiriini, tai eihän sitä kyllä itsestäkään 100 prosenttisen varmaksi tiedä. Oli syy itsemurhayritykseen mikä tahansa, niin syyttely tuskin on oikea tapa lähestyä kyseistä ihmistä (kuten täälläkin on mainittu). Itse lähestyisin tällaista henkilöä samalla tavalla kuin aiemminkin. Tällä tarkoitan sitä, että mielestäni liian usein ihmiset lähestyvät tällaisia poikkeuksellisessa elämäntilanteessa tai ylipäätään poikkeuksellisessa tilanteessa olevia ihmisiä tietynlaisella "mind-setillä" miettien liikaa, kuinka tällaisessa tilanteessa olevien ihmisten kanssa tulisi toimia. Tällöin on vaara, ettei "potilas" saa kaipaamansa tavallista läheisyyttä. Toki tällaisissa tilanteissa tällaiseen kaveriin voisi olla tavallista enemmän yhteydessä. Eihän tällaista lähimmäistä voi toki lopun elämänsä ajaksi kahlita mihinkään sängynjalkaan ja täten periaatteessa kenenkään itsemurhaa ei voi väkisin estää.

Olisi pyrittävä auttamaan toista innostumaan uudelleen elämästä, toisaalta kuinka innostat esimerkiksi masentunutta, jolle mikään ei enää tunnu miltään? Nämä ovat erittäin vaikeita tapauksia pahoittelen aihepiiriä paremmin tunteville, jos kuullostin liian tietävältä siihen nähden, ettei omaa kokemusta aihepiiristä juuri ole. Itseäni on vain monasti ärsyttänyt tätä teemaa käsiteltäessä kuinka varmoina ihmiset kertovat kuinka, itsemurhan tekijät ovat sitä ja tätä, vaikka heidän tilannettaan on kuitenkin äärimmäisen vaikea ymmärtää sivusta, vaikka läheltä liippaisikin. Yksi yleispätevä totuus tähänkin teemaan pätee: maailman parannus on aina aloitettava itsestä. Omaa toimintaamme voimme ymmärtää paremmin ja voimmekin ennen kaikkea yrittää parantaa omaa toimintaamme vastaavissa tilanteissa, ei kaikkia voi pelastaa, mutta aina voi yrittää...

Pistetäämpä vielä loppuun linkki, läheisen itsemurha on varmasti kova pala itse kullekkin, Dave Grohl kertoo tunnoistaan Kurt Cobainia kohtaan, tässä mielestäni hienossa kappaleessa:

Foo Fighters - I Should Have Known
 

godspeed

Jäsen
Jotenkin vain minun korvaani särähti tuo Hemingwayn ajatus, että itsemurhan tekijät olisivat ymmärtäneet elämänsä vähäpätöisyyden ja siksi päätyneet kyseiseen ratkaisuun. En toki kiistä tällaisen ratkaisun mahdollisuutta, mutta minun korvaani kuullostaa aika rationaaliselta ajattelulta, niinkin äärimmäiseen ratkaisuun turvautuneelta ihmiseltä.

Lueskelin ketjua viestejä valikoiden siksi, ettei perinteistä onko itsemurha oikein vai väärin -tyyppistä väittelyä oikein jaksa lukea, sillä se ei tunnu olevan hedelmällistä, eikä se pureudu oikein millään tasolla siihen kysymykseen, että miksi? Tuollainen väittely tuntuu likinäköiseltä seurauksien punnitsemiselta ja tuomitsemiselta, kun tekoon päätyneen syitä taas harvoin yritetäänkään ymmärtää. Jos vain on olemassa edes jonkinlainen konkreettinen yhteys toiseen, niin syyn kyllä ymmärtää siten kuin se toisen näkökulmaa ymmärtäen on mahdollista. Parhaiten varmaan pääsee lähemmäksi, kun kyse on vertaistuesta, samassa veneessä olemisesta. Ne keille asia taasen tulee täydellisenä yllätyksenä, eivät ehkä ole sisäistäneet asianlaitaa, tai edes sen mahdollisuutta. Niin helvetin vähän ihmiset todella edes keskustelee, ja silloinkin vain "heikkouksiaan" peitellen ja toiseen kohdistuvia toiveita elätellen. Rationaalisesta ajattelusta sitten voikin olla montaa mieltä niin kauan kun tunteet saa vallan, mutta kyllä järkikin voi siellä taustalla pelata vaikka menisi kuinka huonosti.

Nimimerkki Hemingway on vanhoissa viesteissään ajatellut osittain kuten minä ajattelen, ja kenties myös osittain kuten itsemurhan vastikään tehnyt ystäväni. Hänen kanssaan kun aikanaan keskustelin, niin ehkei sanomansa ollut yhtä brutaalisti aseteltu, mutta se sisälsi hyvin vahvan viestin hänen oman elämänsä vähäpätöisyydestä. Sitenhän panokseensa pettynyt voi osaansa tarkastella, omalla tavallaan "ulkopuolelta" itseään analysoiden ja vikojaan funtsien. Se on loputon kierre kun katse kääntyy vain itseen, vaikka näennäisesti mitään syytä sulkeutumiseen ei olisikaan. Tältä pohjalta voisi sanoa, että ystäväni ajautui eräänlaiseen nihilismiin vaikkei välttämättä ajatellut asiaa tuon käsitteen kautta. "Miksi pyristellä?" kysyi hän jossain vaiheessa kesken erästä tulevaisuutta koskevaa keskustelua. Siihen oli vaikea vastata mitään, sillä se oli hänen oma asiansa mistä motivaationsa kaivaa, jos on kaivaakseen. Sinänsä asiat olivat olleet hyvin monta vuotta, mutta jossain vaiheessa hän kaiketi vain paloi loppuun. Oli monasti melko toivotonta koittaa vetää häntä ajatusten kaivosta pois, jos hän kesken kaiken tavallista arkista kanssakäymistä sinne ehti upota. Käytännössä yhteinen ajanvietto oli loppuvaiheissa sitä, että oli se ja sama mitä toiselle sanoi, kun ei tämä ymmärtänyt tai aina edes reagoinut. Katsoi vain moilasena, kuin ei ymmärtäisi suomen kieltä. Tai haahuili poissaolevasti kykenemättä olemaan paikallaan. Käytös oli välillä psykoottisen tuntuista, mutta taas toisaalta hän tiesi hyvinkin tarkkaan missä mennään jos vain sai puheenaiheen käännettyä sellaiseksi, että häntä kovasti kiinnosti.

Viisi vuotta sitten tavallinen järki vielä oli vallitsevana, vaikka levoton fyysinen käytös antoi jo merkkejä jostain vakavammasta, mikä varmistui myöhemmin. Vasta viime vuonna alkoi tulla noita vaarallisia signaaleita kaiken toivon menettämisestä, vaikka hyvin pienistäkin asioista pystyi nauttimaan ja jollain tasolla koki elämänsä mukavaksi. Sellainen tietynlainen yliherkkyys oli kuitenkin ottanut vallan, mikä tiesi keskittymiskyvyn puutetta joko täysin tai osittain. Käytiin katselemassa kiekkopelejä, rafloissa syömässä ja ylipäänsä hän oli kyllä seurasta mielissään. Ei millään tapaa tarkoituksella syrjäytyvä persoona, vaan ehkä jopa liiankin kiltti ja hyväntahtoinen, tutut ihmiset huomioon ottava. Saattoi kuitenkin käytöksellään ajaa ihmisiä pois luotaan. "Oon ihan tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen" sanoi hän, kun juteltiin siitä miten arkea voisi käsitellä, miten sen ottaa vastaan ja mikä on taloustilanne. Tuolloin ei ollut itsemurhan uhkaa olemassakaan, sillä meillä oli jonkinlainen luottamuksellinen keskusteluyhteys olemassa ja se oli syventynyt juurikin lähinnä samankaltaisten ongelmien vuoksi. Omanlaisemme, tautisten välinen musta huumori kukki aikalailla. Hauskaa voitiin pitää ja rankoistakin asioista puhua kuin ketkä tahansa puutarhanhoidosta, kun se oli kemioiden myötä mahdollista ja tavallaan tiedettiin, missä kumpainenkin menee. Seuraa ja nimenomaan vertaistukea hän juuri kaipasi, ja selvästi silmät kirkastui aina kun joku päästi hänet ajatuksistaan eroon. Mutta ne tulivat aina ja uudestaan takaisin, usein siksi että tylsyyden astuessa kuvaan mukaan keskittymiskyky haihtui aina vain.

En sitten tiedä oliko hänellä lääkäreiden lisäksi ketään muuta kenen kanssa keskustella näistä asioista. Sen kuitenkin tiedän, että on jotakuinkin typerryttävää keskustella kenenkään sellaisen kanssa jolla ei ole samansuuntaista ideologista taustaa tai ei vain synkkaa muuten. Se on kuin tiilimuurille selittämistä. Ylipäätään vaikeiden mielenterveysongelmien käsitteleminen tuntuu mahdottomalta silloin, kun pato niin sanotusti murtuu ja ajatustulva pääsee irti. Aika monella ihmisellä se tarpeeton tieto pysyy vielä sen padon takana ja suodattuu siten, mutta alappa kauhoa siinä vaiheessa kun se ei pysy. Tavallaan syytän itseäni vähän tapahtuneesta, koska jos olisin jaksanut lainata omasta energiastani enemmänkin toiselle, olla jatkuvasti edes läsnä, niin ehkäpä hän olisi vielä elossa. Olisi minulla sitä aikaa ollut tehdä se, mutta jaksaminen taisi muodostua kynnykseksi. En tiedä mitä hän on käynyt mielessään läpi viimeisinä aikoinaan, mutta haluaisin tietää kun aikaisemmin oli edes jokin haju. Toisaalta ainakaan hän ei elä enää löyhässä hirressä. Ikävä on, mutta pärjään omaa prosessia työstäessäni tietäen, ettei ainakaan hän enää kärsi siitä mielettömyyden ahdistavasta kehästä. Suurimmat sympatiat menevät perheelleen.
 
Viimeksi muokattu:

HTEspi

Jäsen
Tällainenkin ketju täältä löytyi, olin jo perustamassa uutta. Tuli taas ainakin itselle ajankohtaiseksi Sastamalan auto-onnettomuuden jälkeen, jossa itsemurhan epäonnistuminen johti kahden ulkopuolisen nuoren tienkäyttäjän hengenlähtöön, joten voisin rustata hieman omia ajatuksiani teemaan liittyen.

Itsemurhatapaukset ovat varsin kaksipiippuisia juttuja. Ei oikein tiedä, käykö itsensä tappanutta sääliksi vai tunteeko vihaa ja raivoa. Paras kaverini yritti pari vuotta sitten pysäyttää Pendolinon 100 km/h alueella huonolla menestyksellä. Tunteet olivat kaaosta: vihan-, surun-, syyllisyyden- epäuskon- ja säälinsekaista turbulenssia. Kun asiaa on pohtinut vuosia, on päällimmäisenä mielessä tietenkin kaipuu, mutta vihan tunteet ovat jääneet vahvasti pintaan. Jos vaihtoehtona on puhua läheisille ja hakeutua apuun tai tappaa itsensä, miksi helvetissä joku valitsee itsensä tappamisen? En enää pysty käsittelemään asiaa säälin tai sympatian kautta. En tiedä, olenko outolintu, mutta en mahda asialle mitään. Säälin lähinnä kaikkia menehtyneen läheisiä, jotka eivät saaneet ikinä kunnollista selitystä tapahtumille. Säälin myös veturinkuljettajaa, joka vedettiin tähän tapahtumaan täysin ulkopuolisena. Eräs VR:llä veturinkuljettajana työskennellyt tuttavani kertoi, että tällaisten tapausten jälkeen kuljettajille poikkeuksetta tarjotaan sairaslomaa ja lähes jokaisessa tapauksessa kuljettaja on myös sen tarpeessa.

Surullisinta itsemurhatapauksissa on se, että usein uhri kokee, ettei hänellä ole ketään, joka välittäisi. Silti näissä hautajaisissa istuu usein kymmeniä läheisiä vailla ymmärrystä tapahtumien syistä. Lähipiirin loppuelämä kokee traumaattisen muutoksen, josta ei varsinkaan perheenjäsenet monessa tapauksessa tule ikinä pääsemään ylitse. Vaikeaa se on muillekin lähipiiriin kuuluneille. Omalla kohdallani ainakin prosessi on vieläkin kesken ja asia nousee melko säännöllisesti puheenaiheeksi parisuhteessa ja kaveripiirissä.

Usein kuulee sanottavan, että "kaikki tuntevat ainakin yhden itsemurhan tehneen". Itse en koskaan kuvitellut tämän tulevan koskemaan minua. Lopulliseen ratkaisuun päätynyt ystäväni oli kavereiden keskuudessa pidetty henkilö, hänellä oli pari ensimmäistä vuotta akateemisesta koulutuksesta takana ja perhe oli enemmän kuin huolehtivainen. Kaverit olivat säännöllisesti yhteydessä. Päällisin puolin kaikki oli siis todella hyvin. Pinnan alla oli kuitenkin jotain, mitä ei edes hyvällä kaikuluotauksella pystynyt havaitsemaan. Mitä tämä minulle onkin opettanut, on se, että välillä on hyvä istahtaa ystävän kanssa lauteille ja jutella muustakin kuin jääkiekosta, säästä tai politiikasta. Kuinka moni tietää, mitä edes lähimmäisimmille ystäville oikeasti kuuluu? Muutaman kerran kaverini kuoleman jälkeen olen tällaisen keskustelun käynyt. Voin suositella kaikille, vaikka kaikki olisikin hyvin.

Asiasta keskusteleminen ei ole ainakaan minulle lainkaan vaikeaa. Jopa pidän siitä. Sen sanoiksi pukeminen järkevästi tuntuu vain haastavalta: ei tiedä mistä alottaisi ja mihin lopettaisi.
 

godspeed

Jäsen
Tällainenkin ketju täältä löytyi, olin jo perustamassa uutta. Tuli taas ainakin itselle ajankohtaiseksi Sastamalan auto-onnettomuuden jälkeen, jossa itsemurhan epäonnistuminen johti kahden ulkopuolisen nuoren tienkäyttäjän hengenlähtöön, joten voisin rustata hieman omia ajatuksiani teemaan liittyen.

Onko varmistunut yritykseksi? Jos on niin onpa sälli päättänyt kyllä tehdän epävarmimman yrityksen mitä autolla voi suorittaa.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onko varmistunut yritykseksi? Jos on niin onpa sälli päättänyt kyllä tehdän epävarmimman yrityksen mitä autolla voi suorittaa.
Yle Tampereen juttu aiheesta tässä. Lainaus jutusta: "Poliisi on kuulustellut epäiltyä, 35-vuotiasta nokialaismiestä sunnuntaina. Hän kertoi kuulustelussaan, että hänen tarkoituksensa oli surmata itsensä ajamalla päin vastaan tulevaa autoa. Epäilty ei ymmärtänyt vastaan tulleen auton olleen mopoauto, vaan luuli sen olevan isompi ajoneuvo."
Itsemurhayritys mopoauton keulaan...

Masentava tapaus kaikkine sivujuonteineen. Itsemurhat ovat aina paha paikka, eikä tämän yrityksen jälkeen tämä mies ainakaan kovin paljon helpommalla tule henkisesti pääsemään, kun tajuaa, että kahden 17-vuotiaan elämä tuohon päättyi...
 

Aatos

Jäsen
Tällain omalla "terveellä" mielellä ei voi kuin ihmetellä miksei vaan ajanut puuta päin. Mutta saattaapi olla että kyseessä on hetken idea. Että nyt kajautan tuon auton nokkaan. Kaksi turhaa uhria. Kaksi nuorta. Mutta analogia ei pure sairaassa mielentilassa.

Itsemurhan teossa keskeistä on näköalattomuus. Tilanteesta ei tunnu olevan ulospääsyä. Ja päihteet valitettavan usein näihin liittyvät.
 

godspeed

Jäsen
Yksi mahdollisuus on, että kun känni ollut muutenkin päällä, ja mopoauton takana on tullut tätä isompi auto, niin mopokiesi on ikään kuin "uponnut" takana tulleeseen. Siellähän liikkui useita autoja suuntaan jos toiseen.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Itsemurhaan päätyneen tuomitsemisessa on jotain ihan käsittämättömän julmaa. Itse olen yhden läheisen arkkua kantanut. Jos ihminen elää jatkuvassa pelossa, hyvästä hoidosta huolimatta, että hän tekee jollekin vielä jotain todella pahaa, niin itsemurhan sanominen itsekkääksi teoksi on epäinhimillistä.

Mieti itseäsi tilanteeseen. Yrität ja yrität, sinua hoidetaan ja rakastetaan. Sisälläsi vaan on, hirveän suurisydämisen ja hellän ihmisen sisällä, toinen voima joka yhtäkkiä satuttaa toisia. Boom. Omia rakkaita, omia kavereita. Boom. Jos ei tänään, niin huomenna. Tai ehkä jo illalla. Boom.

Illalla käyt nukkumaan saman peiton alle tappajan kanssa. Tulevan sellaisen. Ja se tappaja olet sinä itse. Mieti sitä.
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
En tiedä edes miksi tänne alan tätä rustaamaan, mutta annetaan nyt mennä kuitenkin. Itsemurha ratkaisuna on eittämättä itsekäs, ainakin ulkopuolisen silmissä. Itsekäskin. Raukkamainen, aivan varmasti. Mutta juuri sillä hetkellä ei tunnu mikään muu ratkaisu oikealta, koska muuta ratkaisua sillä hetkellä ei vain näe.

Oma elämäni on murentunut pariinkin otteeseen siihen pisteeseen, että lähellä ollaan käyty. Se on aivan kaamea tunne, kun elämässä alkaa asia toisensa jälkeen mennä pikku hiljaa väärään suuntaan, kunnes ollaan holtittomassa syöksykierteessä, mitä ei saa katkaistua millään tavalla. Lopulta päähän hiipii ajatus täydellisestä epäonnistumisesta, häpeästä, taakkana olemisesta muille. Ulospäin kaikki näyttää hyvältä, koska kulissia on loppujen lopuksi todella helppo pitää yllä, kun siihen oppii. On työ, perhe, asunto. Koitat kertoa muille, kuinka paha olo sulla on. "Mut sulla kuitenkin on duuni, perhe, ja se asunto. Kyllä se siitä helpottaa." Lopulta olo on niin paha, että saat unta vasta kun itket silmät märkiä yksin.
Lopulta tulee se piste, kunnes enää jaksa. "Saatana, tätäkö tämä elämä on? Ja pitäisi kymmeniä vuosia jaksaa.." Lopulta tulee se yö, kun kävelet himaan. Sataa lunta, hiljaista. Silta. Kaide. "Tää on tässä. Kaikille helpompaa, ei tarvitse kituuttaa. Kärsiä.
Seisot kaiteella, ja tunnet värisevän luurin, ja katsot näyttöä. Vastaat. Romahdat.
Se on ystävät hyvät joskus todellakin hiuskarvan varassa. Joskus muutaman sekunnin. Onneksi.
 

godspeed

Jäsen
Kulkuneuvon alle menemisessä tai siihen törmäämisessä on jotain äärettömän rohkeaa, mutta myös jotain äärimmäisen pelkurimaista. Jos tekee itsemurhan, se pitäisi osata suorittaa vain itse tehden, eikä luovuttaa vastuuta muiden kontolle. Jos joku tätä lukeva aikoo tehdä itsemurhan, niin menkää kiikkuun tai hypätkää talon katolta.
 

godspeed

Jäsen
Kerron lyhyesti omasta tilanteestani sen, että kun on lopunelämäksi nykylääketieteen mukaan diagnosoitu mielisairaaksi, eikä oikeastikaan kykene työelämään, niin mitä vittua sitä muuta tekisi kun ihmettelisi. Se että tappaisin itseni ei ole ollut kaukana, mutta ei se ole näiden latteiden vuosien jälkeen kaukanakaan. Kun mikään ei auta henkisesti, niin lainattakoon kaveria, joka itsemurhan teki, että miksi pyristelisi.

No, on minulla asunto ja treffit muutaman päivän päästä.
 

Giba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kainalniemen Hiki
Kerron lyhyesti omasta tilanteestani sen, että kun on lopunelämäksi nykylääketieteen mukaan diagnosoitu mielisairaaksi, eikä oikeastikaan kykene työelämään, niin mitä vittua sitä muuta tekisi kun ihmettelisi. Se että tappaisin itseni ei ole ollut kaukana, mutta ei se ole näiden latteiden vuosien jälkeen kaukanakaan. Kun mikään ei auta henkisesti, niin lainattakoon kaveria, joka itsemurhan teki, että miksi pyristelisi.

No, on minulla asunto ja treffit muutaman päivän päästä.

Sulla on aika hyvät palikat jatkamiseen. Oikeesti. Laita mulle yv:na viestiä? Työskentelen alalla.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itselläni tällainen ajatus ei ole koskaan käynyt mielessä, vaikka olen välillä melko pohjalla (mielestäni) henkisesti käynytkin - olin muutaman vuoden todella pahassa tilassa henkisesti, kun ilman mitään järkevää selitystä syrjäydyin nuorena aikuisena. Minut pelasti työ, jonka sain aika tuurilla. En oikein osaa kohdistaa omaa pahaa oloani itseeni ja siten itsemurha ei ole ikinä tuntunut ratkaisulta. Minulla ei natsat riitä tuomitsemaan ketään, jonka ratkaisu tämä on. On hyvin vaikea ymmärtää toisten ongelmia ja niiden syvyyttä, kun kaikilla on aina omat haasteensa omassa elämässään. Minä en pysty ketään tuomitsemaan, koska toisen ihmisen tilanne on kauttaaltaan vaikea käsittää ja ymmärtää.

Joka tapauksessa itseäni on auttanut aina elämässä kaikkien ongelmien ratkaisussa tietynlainen "kylmyys" ja "kylmäpäisyys." Asiat ovat asioita ja niille ei mitään voi. Oman itsensä työstäminen ja itsensä kanssa eteenpäin meneminen on jokaisen ihmisen haaste ja kun mukaan tulee mielenterveysongelmia ja masennusta niin lisähaasteet ovat selvät. On olemassa asioita, joilla itse voi jotain ja sitten on asioita, jotka vain tapahtuvat joko itsestä huolimatta tai ilman omaa kontrollia.

Juuri siksi asiakeskeisyys - mielestäni - antaa vaan raameja, joita pystyt käsittelemään. Pitää olla itselleen armollinen ja yrittää saada energiansa pienistä asioista. Ei kannata ajatella ongelmavyyhtiä tai ongelmien määrää, vaan enemmänkin pieniä ratkaisuja, joilla voisi saada pientä askellusta kohti parempaa. Ei kannata yrittää saada kaikkia asioita muuttumaan kerralla vaan edetä helpoimmasta kohti vaikeinta. Jokaisen täytyy luoda itse toolsettinsä, jolla tilanteet hoitaa ja elää. Elämä kyllä muuttaa muotoaan matkan varrella ja joskus hyviäkin asioita tapahtuu väistämättä. Tässä rahan maailmassa ihmiset ajattelevat itsensä vain taakaksi muille, mutta eivät toiset ihmiset ole kenellekään taakka. Me ollaan täällä aina yhdessä - ja kukaan ei oo oikeasti yksin.

Kukaan ei myöskään pärjää yksin - ja kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. Toiset ihmiset ovat täällä toisia ihmisiä varten, enemmän kuin mistään muusta syystä. Olisi myös epäinhimillistä, jos emme tekisi virheitä. Me tehdään hirvittävä määrä virheitä ja erittäin harva virhe on täysin peruuttamaton. Monta asiaa pystyy jälkeenpäin vielä korjaamaan. Itselleni eniten apua on ollut siitä, että olen alkanut vähitellen oppia olemaan oma itseni. Olen sellainen kuin olen, niin epätäydellisenä kuin olen. En yritä olla mitään muuta enkä odota mitään muuta - en yritä kontrolloida asioita ja väkisin vääntää asioita toisenlaiseksi. Olosuhteet tulee annettuina - kaikilla on omat haasteensa niissä. Jos minä en jossain kelpaa sellaisena kuin olen, niin sitten en asialle mitään voi. En yritä muuttaa olosuhteita toisenlaisiksi.
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
@peterra aika vahva sama. Jotenkin nuorempana sitä ei uskaltanut näyttää omia heikkouksiaan, saati sitten tunteitaan. Omasta mielestäni en ole koskaan vanhemmilleni sitä, mitä he minun olisivat halunneet olevan. En ole koskaan näyttänyt siltä, miltä haluaisin näyttävän. En tuntunut kelpaavan ihmisille sellasena, mitä olin. Sittemmin toki ymmärsin, kuinka syvältä tuo ajattelumalli oli, mutta siitä oli silti hiton vaikea päästä eroon. Eivätkä yhteisön luomat sosiaaliset paineet varsinaisesti helpottaneet asiaan mitenkään. Jossain kohtaa onneksi osasin päästää irti tuosta skeidasta, ja sittemmin mennyt varsin buenosti. Less fuck's you give, more happier you are.
 

HTEspi

Jäsen
Itsemurhaan päätyneen tuomitsemisessa on jotain ihan käsittämättömän julmaa. Itse olen yhden läheisen arkkua kantanut. Jos ihminen elää jatkuvassa pelossa, hyvästä hoidosta huolimatta, että hän tekee jollekin vielä jotain todella pahaa, niin itsemurhan sanominen itsekkääksi teoksi on epäinhimillistä.

Tämä on totta. Omat kokemukseni ovat taas tapauksesta, jossa mitään selitystä ei jätetty läheisille. Vain hieman sekava viesti, jonka sanomana "älkää syyttäkö itseänne". Muutama kuukausi ennen itsemurhaa kävin hänen kanssa keskustelun, jolloin hän puhui kovin yleisellä tasolla, että hänellä on käynnissä niin sanottu itsensäetsimisvaihe. Sen enempää ei silloin hänestä irti saanut, mutta kovin tarjouduin antamaan apua, jos vain sellaista tarvitsee. Saman tekivät hänen opiskelukaverinsa. Perheelle ei käsitykseni mukaan puhuttu senkään vertaa. Auttavia käsiä ja aikaa olisi ollut tarjolla lähes jokaisesta suunnasta. Tämän jälkeiset pari-kolme kuukautta menikin jälleen mukavasti ja hän pariinkin kertaan totesi olevansa taas paremmin perillä siitä, mitä tulevaisuudeltaan haluaa. Oli puhetta muuttamisesta takaisin kotipaikkakunnalle, työpaikkakin oli jo puhuttuna. Tarkoitus oli vetää happea opinnoista ja mahdollisesti aloittaa hieman vastaavan tutkinnon suorittaminen kotipaikkakunnalla vuoden päästä. Sitten, yhtenä heinäkuisena työpäivänä tuli puhelu ystäväni vanhemmilta, jonka jälkeen HTEspin ajatusmaailma itsemurhaan liittyen on muuttunut täydellisesti.

Ennen tätä tapahtumaa en tuominnut itsemurhia itsekkäinä tekoina. En edes ajatellut niitä sen kummemmin, lehdestä lukiessani vain mietin, että "kai uhrilla asiat olivat niin huonosti". Mutta kun tapahtuma osui omalle kohdalle, näki konkreettisesti ja läheltä itsemurhan aiheuttaman tuskan ja epätoivon menehtyneen lähipiirissä ja kaveripiirissä, en voi olla tuntematta vihaa. Koen, että parhaan kaverini teko oli äärettömän itsekäs: hän ei ikinä puhunut ongelmistaan, ei antanut kellekään edes mahdollisuutta auttaa. On väärin tuomita jokaisessa tapauksessa itsemurhan tehnyt itsekkääksi, kyllä. Mutta on myös väärin tuomita jokaisessa tapauksessa itsemurhaa itsekkääksi kutsuvat, sillä tapahtumien taustat ovat niin erilaisia.
 

bulftrik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Bruins, MM, LHC
Itselläni on ollut ajatuksia itsensä lopettamisesta viimeisen 6-7 vuoden aikana aika tiheään tahtiin, mutta mihinkään konkreettiseen - siis edes yrittämiseen en ole ryhtynyt. Pahin tilanne oli varmaan intissä kun sai aseen käteen, iski sellainen pakonomainen "tämä loppuu nyt" -fiilis mutta kyllä siitä(kin) yli päästiin. Lisäksi humalassa tulee usein sellaisia vahvoja epäuskokohtauksia ettei nuo yrityksiin ryhtymiset ole varmaan kovin kaukana olleet. Itse olen ainakin sen verta itsekäs ettei kiinnosta ns. helvettiäkään mitä ne muutamat elossa olevat läheiset ajattelisivat jos joku päivä vaihtaisin hiippakuntaa oman käden kautta.

Olisi varmaan enemmänkin kerrottavaa, mutta lisästoorit kuuluisvat tuonne depressio-ketjuun. Kunhan heitin omat kokemukseni kun aihe on näköjään taas tapetilla tuon ikävän tapauksen takia.
 
Ketjunootti:
Muista, että apua mielenterveyden ongelmiin on tarjolla. Jos sinun tai läheisesi tilanne on kiireellinen, soita suoraan yleiseen hälytysnumeroon 112. Apua saa myös mm. Mieli ry:n ympäri vuorokauden päivystävästä puhelinnumerosta 09 2525 0111. Puhelun voi soittaa nimettömänä ja täysin luottamuksellisesti.

Katso tarkemmat tiedot Mieli ry:n palveluista näistä linkeistä:
Kriisipuhelin (24h) MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111
Chat-palvelu Chattaa tai kirjoita
Kriisikeskusten yhteystiedot: Keskusteluapua kriisivastaanotoilla
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös