Ei ne palestiinalaiset saisi niitä yhtäläisiä ihmisoikeuksia vaikka mikä tahansa palestiinalais hallinto siellä olisi. Vaan todennäköisesti ne ihmisoikeudet olisi yhä parhaimmillaan muiden hyvin uskonnollisten arabimaiden tasolla.
Mihin tämä perustuu?
Palestiinaa ympäröivissä valtioissahan on ja on ollut hyvinkin valtioita, missä ihmisoikeudet ovat selvästi paremmalla tolalla kuin monessa muussa paikassa maailmalla.
Libanon oli suorastaan liberaalin keskiluokkaisuuden mallimaa, kunnes sama konflikti osin levisi sinne, sisällissota ja nyttemmin massiivinen korruptio on johtanut koko siviilihallinnon katoamiseen oikeastaan. Silti se on verrattain hyvässä tilanteessa ihmisoikeuksien osalta, vaikkakin taas muuten täysin "failed state", kun ihmisten pitää ostaa sähkönsä rikolliskartelleilta.
Jordania on yhä - vaikka joutunut ottamaan vuosikymmenet pakolaisia miljoonamäärissä vastaan joka suunnasta - varsin mainio maa, eikä todellakaan mikään ajatollahien hallitsema keskiajalle vajonnut valtio. Syyriakin romahti vasta sisällissodan myötä, missä jälleen taas kaikki ulkopuoliset tahot käyttivät tilaisuutensa.
Eniten mahdollisen Palestiinan valtion naapureista historiaa ihmisoikeuksien polkemisessa on Israelilla.
Ja niin kuin Hamas tukahtuu aikanaan hyvinvointiin, rauhaan, keskiluokkaisuuteen, koulutukseen ja hiljaiseen tyytyväisyyteen, myös jonkun Iranin vaikutusvalta kutistuu samoihin tekijöihin. Kun ihmisille tarjotaan siihen mahdollisuus, missä tahansa päin maailmaa, he mieluummin istuvat mukavalla sohvalla perheensä kanssa työpäivän jälkeen telkkaria katsomassa kuin hihhuloimassa jonkun uskonjohtajan pyhää sotaa.
Mutta yleensä ottaen pidän Suomen varovaista kantaa asiaan hyvänä. Koko tilanne on aivan perseestä ja erittäin monimutkainen. Enkä usko että Suomen kannan muuttuminen asiaa ratkaisisi.
Vähän kuin ilmastonmuutos tai mikä tahansa globaali tai ylialueellinen kriisi. Ei, Suomi ei valkoisella ratsullaan tule ja pelasta tilannetta. Kyllä, ne ovat Yhdysvallat ja alueen öljyrahavaltiot, jotka ensisijaisesti asiassa ovat ratkaisijoina. Mutta jos Eurooppa yhdistyisi yhden kannan taakse, oikeasti ajaisi aktiivisesti asiaa ja Suomella olisi siinä merkittävä rooli, ei se mitenkään merkityksetöntä olisi.
Päinvastoin, vaikkapa Yhdysvaltojen olisi huomattavasti helpompi, diplomaattisesti, sisäpoliittisesti, kaikilla tavoin, viimein tehdä jotain, jos Euroopassa olisi yksimielinen vahvasti johdettu koalitio.