Itsekään en ole täysin sisäistänyt tämän keskustelun pointtia. Kai se on jokaiselle asiaa mistään järjellisestä perspektiivistä seuraavalle selvää, että Hamas on erittäin raskaisiin sota- ja muihin rikoksiin valmis ja sellaisiin tietysti jo syyllistynyt organisaatio. Toinen asia on sitten että tähän asti Israelin puheet Hamasin läsnäolosta po. sairaalassa ovat olleet isompia kuin näytöt. Ja pohjimmiltaan näissä modeissa ja nodeissa on tosiaan kysymys siitä, oikeuttavatko Hamasin strategiat myös siviileihin kohdistuvat Israelin toimet ja missä määrin. Kv. oikeuden kannaltahan asiaan jo viitattiin ja kyllähän tuo tärkeimmän liittolaismaan edustaja Kirbykin veteli rajoja aiemmin täällä linkitetyssä jutussa (CNN):
"“We do not support striking a hospital from the air,” Kirby said, adding the US also does not want “firefights” where innocent people seeking medical care are caught in the crossfire. "
Kommentoin USA:n Kirbyn näkemystä seuraten Hamasin yhtä sotarikosta. En tuossa ottanut kantaa laajemmin enkä koe, että Hamasista kirjoittaessani minun tulisi samalla ottaa kantaa siihen, onko Israelin toimet Hamasin lokakuisen terrorin jälkeen sopivia tai jotain muuta.
Olen niihin ja koko tilanteen ratkaisuun aiemmin kantani sanonut. Löytyy tästä ketjusta. Tiivistäen, on päästävä kahden valtion malliin eikä nykymuotoinen Gaza voi jatkaa. Samalla on turvattava sekä israelilaisten että palestiinalaisten oikeudet.
Tämä panttivankein vapauttaminen/tulitauko on jäänyt palstalla aika vähälle huomiolle. Kyseessä on kuitenkin humanitaaristen ulottuvuuksien lisäksikin aika iso asia. Sopimuksen hyväksyessäänhän Israel ikään kuin tunnusti Hamasin olevan edelleen osapuoli, jonka kanssa on pakko neuvotella ja jonka kanssa on mahdollista tehdä vastavuoroisia myönnytyksiä. Kuten Gazan sodan päivystävä dosentti Timo Stewart huomauttaa: Tutkija: Israelin ongelmana on tavoitteiden ristiriitaisuus – toisaalta panttivankien vapauttaminen, toisaalta Hamasin tuhoaminen Stewarthan on myös sitä mieltä, että hyökkäyksen jatkaminen on Israelille tulitauon jälkeen aika vaikea paikka. Mutta pianhan tuo nähdään
Israel joutui Hamasin hyökkäyksen yllättämänä uuteen sotaan, johon maalla ei ollut strategisia tavoitteita eikä operatiivista suunnitelmaa valmiina. Jo tämä luo osaltaan ristiriitoja Israelin toimissa. Katsotaan mitä tapahtuu tulitauon aikana ja heti sen jälkeen. Toivottavasti Hamas tai jokin muu alueen ultrakovan linjan islamisteista ei tee jotain terroritekoa päättääkseen tulitauon.