Fossiilisista polttoaineista pyritään luopumaan v. 2050 mennessä. Tämä mullistaa kv. politiikan ja talouden. Vaikkapa Saudi-arabia saa öljyn viennistä 90 % vientituloistaan. Pitäisi siis löytää korvaavaa vietävää. Olisi suunnilleen 25 vuotta aikaa saada maan tulorakenne kohdalleen. Varmaankaan rahojen kylväminen futikseen tai golfiin ei ole kestävää kehitystä.
'
Yksi tulonlähde saattaisi olla yrityskaupat, isojen kv. yritysten omistaminen ja sitä kautta osinkotulot. SA voisi viedä uusiutuvaa energiaa, maa suorastaan kutsuu aurinkopaneeleita luokseen. Tuolla laajuudella koko maa voitaisiin peittää paneeleilla, koska auringonpaistetta riittää. Ongelmana on maan sijainti ja energian siirtäminen. Pitäisikö ajatella sitä, mitä aurinkosähköllä voitaisiin tuottaa? Turismi ei varsinaisesti ole suurin tulonlähde, mutta ainahan pyhiinvaellukset jotakin tuottavat.
Laajemmin, ei-demokraattisilla öljyntuottajavaltioilla on edessään suuria poliittisia mullistuksia, mikäli kysynnän vähenemistä ei kyetä korvaamaan. Erityisen kiintoisaa on Iranin tilanne. Jossakin vaiheessa kansa lähtee kaduille, jos ihmisten elintaso laskee merkittävästi. Koko Lähi-Idän poliittinen tasapaino muuttuu ja toisaalta strateginen merkitys vähenee huomattavasti. Mikä maa olisi kiinnostunut kontrolloimaan SA:n mittavia kamelivarantoja?
Ilmastonmuutokseen herääminen on jo tapahtunut, koska se myös muuttaa uudestaan maailman poliittista järjestelmää. Jotkut häviävät, toiset voittavat. Voisi luulla, että kyseessä on länsimaiden salajuoni poliittisen vallan saamiseksi takaisin ja kehittyvän maailman kehityksen rapauttamiseksi. Muiden luonnonrikkauksien hyödyntäminen ei korvaa öljy- tai kaasutuloja. Aikaa on vähän uuden suunnan löytämiseksi öljymaille, käytetäänkö rahat sheikkien ostoksiin vai rahastoidaanko ne tuottavasti Norjan tapaan, on myös keskeistä.